palıdaryum kurmak istiyorum


tapucuemreÇevrim Dışı

Kayıt: 23/12/2009
İl: Bursa
Mesaj: 24
tapucuemreÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2010 23:08

Merhaba,

Benim 130 cm akvaryumum var.Aslında satışa çıkartmıştım ama forumu görünce vazgeçtim.Bunu paludaryuma çevirmek istiyorum.Fakat konuyla ilgili hiçbir bilgim yok.Paludaryum nasıl kurulur,hangi bitki,hangi toprak ve hangi malzemeler kullanılır.Lütfen yardımcı olun.Ben kaplumbağa ve balık beslemek istiyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HititÇevrim Dışı

Kayıt: 01/06/2006
İl: Samsun
Mesaj: 747
HititÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2010 23:38
Yıllar öncesinden kalan, kendime ait bir paludaryumun kurulumunu anlattığım ve çeşitli sitelerde paylaşılan yazımı direkt yapıştırıyorum buraya:

Paludaryum nedir?

Paludaryum, bir su kenarı simulasyonudur. Tamamen su altını konu edinen akvaryumlardan ziyade, su altı yaşamı ile birlikte suyun hemen dışını da içine alır. Bu durumda su kenarında yaşayan bataklık bitkileri, hem suda hem karada yaşayan bir takım canlılar da buna dahil edilebilir. Paludaryumlar, su ve kara hayatının kesişme noktası olan su kenarlarının yapay olarak hazırlanmış (doğallıktan ödün verilmeden tabi) halidir. Görsellik, büyük ölçüde su dışı (su kenarı) elemanları üzerinde yoğunlaşmıştır. Bundan dolayı da suyun dışına taşmış kayalıklar, kütükler, ağaç kökleri, bataklık bitkileri, eğrelti otları, sarmaşıklar ve bazı bataklık bitkileri bol miktarda kullanılmaktadır.
 
Paludaryum hazırlanışı:

İlk önce paludaryum yapmaya karar verilir. Paludaryumlarda, mevcut tankın tamamı suyla doldurulmayacağı için karar vermek zor olabilir. En azından benim için zor olmuştu. Kocaman tankın 1/3 veya 1/4'ünde su tutulacaktı ve "Acaba bu enayilik midir?" diye düşünmedim dersem yalan olur. Ama sonuçta ortaya ilginç bir çalışmanın çıkacağı bir gerçekti ve bu düşünceyle paludaryum yapmaya karar verdim.

İlk önce tankı tamamen boşalttım. Tabana taban malzemesini serdim. Bu, tercihe göre değişebilir. Ben dere kumu, dere çakılı, midye kırığı ve kuvars kum karışımını kullandım. Arkadan öne meyilli olacak şekilde taban malzemesini serdim.

Daha sonra birkaç parça kütüğü zevkime göre -ve tabi devrilmeyecek şekilde- yerleştirdim. Arkadaki boşluklara birkaç parça kaya ve taban malzemesi ile dolgu yaptım ve taban malzemesinin 10 cm. kadar üzerini suyla doldurdum.

Su doldurma işleminden sonra su altı bitkilerini yerleştirdim. Su altı dekorasyonunu tamamladım. Arka bölümdeki su dışında kalan kısımlara ise su kenarı bitkilerini yerleştirmek için yer ayırdım ve buralara da çeşitli su kenarı ve rutubet seven bitkileri yerleştirdim.

Daha sonraki işlemde, filtrasyon malzemelerini yerleştirip biraz daha su doldurdum. Filtreyi çalıştırdım, su hazırlıyıcı kimyasalları da ekledikten sonra biraz daha su ekleyip balıkları salmak için beklemeye başladım.

Bir süre sonra balıkları paludaryuma başladım ve ortaya ilginç bir çalışma çıktı.

Aşama aşama fotoğraflı anlatım:















Yazı ve fotoğraflar bana aittir. Bahsi geçen paludaryum, önceden kurduğum ve şu anda var olmayan bir çalışmadır.

* * *

Aslında bu basit bir kurulum... Daha ayrıntılı ve daha karmaşık paludaryumlar kurabilirsiniz. Arka cama ya da tabana canlılara zarar vermeyen türden malsemelerle dolgular yaparak şelale ya da adacıklar hazırlayabilirsiniz. Fikir vermesi açısından ekledim benim paludaryumun fotoğraflarını.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir