Özel varyetelerde yapılan mantık hataları


ateshÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/11/2007
İl: Ankara
Mesaj: 478
ateshÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Mayıs 2010 02:30
 Değerli bilgilerinizi paylaştığınız için tekrar teşekkür ederim geçekten dediğiniz gibi herkes bilgilenicektir. Madem soru cevap tarzı gidiyorsunuz Raif kardeşimle bahsettik biraz, birazda açmaya çalıştık yem konusunu sizin düşünceniz nedir peki yemlerle ilgili olarak? Nasıl bir şekil vererek besliyorsunuz balıklarınız?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

f.torresÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/02/2010
İl: Izmir
Mesaj: 3000
f.torresÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Mayıs 2010 03:34
[QUOTE=HabitatAqua]

Raif  Bey, uzun zamandır forumlarda pek bir şey yazmıyordum. Dediğin gibi bu balıkların ıslahını bir kenara bırakıp, daha A demeyi öğrenmeden Z demeye kalkan birkaç arkadaşın yazılarını okuyunca, nedenli büyük hatalar içerisinde olmakla birlikte, birde burada yeni başlayan  hobici arkadaşlarımız yanlış bilgilendirilmiş oluyorlar. Bu arada  beklediğim konu başlığını açmış bulunuyorsunuz size ayrıca teşekkürederim.  Tüm yazdıklarına harfiyen katılıyorum. Ben hala anlamıyorum yeni bir ırk  çıkartmak, yavru almak.  yada ;

‘’ ELİMİZDEKİ IRKI SABİT TUTMAK’’ hangisi daha zor ? yada hangisinden başlamak doğru olan.?


Evet arkadaşlar,  Tavsiyelerime gelince, 

 

Herkesin yaptığı en büyük hata bir çok ırkı yetiştirmeye çalışmasıdır.  Aslında burada ben bunu ego tatmini ve  birazda  olsa  olayı , birbirimize hava atmak olarak görüyorum.   

 

Sevgili arkadaşlar, tek bir saf ırkla başlayın. Balıklar gerçekten ırkının özelliğini tam olarak taşıyan saf kanların olması çok ama çok önemlidir. İşinizi çok daha kolaylaştıracak ve sonuca daha hızlı götürecektir. Balıklar katiyetle daha önce hiç çiftleşmemiş olmalılar.  Trio veya pair  ( 1 erkek iki dişi veya çift olarak)  diyelim tek bir çift aldınız.  Ve tek bir tank var. Şimdi bu balıklardan gelen ilk batın yavrular ne olacak?

 

2 adet daha tanka ihtiyacımız oldu. Niçin mi?  İlk gelen yavruları erkek dişi ayrımak için. Şimdi bile 3 adet akvaryuma ihtiyacımız oldu bile.  Sonra , bu yavruların, erkek dişi cinsiyetleri belli oldukukları anda çiftleşmeden, dişi erkek ayrılır. Ve cinsel olgunluklarına geldiklerinde ilk  elemelerimiz başlar

Bu seçtiğimiz çiftmiz Moscow Blue olsun diyelim,  Burada arkadaşlar aslında dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta daha var. Yavrudan itibaren en erken renklenmeye başlayan en koyu erkekler ve dişileri ayırmakta fayda var.  Çünkü moscow blue erkekler yetişkin cinsel olgunluğa geldiklerinde %80-90 gibi büyük bir oran rengini tam olarak tamamlamış ve koyulaşmış oluyorlar. Bu safhadan sonra hangisinin daha erken renklendiğini anlamanız mümkün olmayacaktır. Siz yavruların cinsel olgunluklarına gelmeden elemelere başlasanız en doğru seçimi yapmış olacaksınız. İlk elemenizde,  erken renk  alan balıkları dişi erkek olarak fenotiplerine bakmadan seçin. Ama 20, ama 50 kaç adet olursa olsun. Diğerlerini ıskartaya ayırın. Daha eleme işlemi bitmedi bir çok arkadaşımız bu ilk elemeyi göz ardı ediyor. Şimdi bu ayırdığımız dişi, erkek erken renklenmiş olan balıklarımızı cinsel olgunluklarına geldiklerindeki 2. elememiz, balığımızın varyetesinin taşımış olduğu standarta göre bel, kuyruk, kafa yapısı, vücut orantıları gibi fenotip olarak asıl eleme işlemini yaparız buradanda 50 balıktan diyelim 2-3 erkek 3-5 dişi ayırır gerisinide ıskartaya ayırırız.



Şimdi bu gelen yavrulardan,

 

 Erkekleri ANNE ye atacağız.   Gelen dişi yavrularıda BABA ya atacağız

 

2 Tanka bunları ayırdık.  Gelen yavruları yine aynı şekilde ayıracağız. Tüm akvarist hobici dostlar için  bir şablon hazırladım. Aşağıda her şeyi daha iyi anlayacaksınız.

 

Yani arkadaşlar, Diyelimki yeni bir ırk çıkarttık ve sabitledik. Eee iş bittimi sanıyorsunuz?   Backcrossing e devam bu hayatınız boyunca yapmanız gereken bir yöntem. Bu olmadımı ırk olmaz arkadaşlar. Mutlaka ırk bozulmaya başlar. Ve inanın bana 3. Batından sonra renklerde, desenlerde, fenotipte,  kuyrukların geç gelişmesinde v.s. bir çok faktör ile birlikte olumsuz yönde karşımıza belirgin olarak çıkacaktır.


BACKCROSING YÖNTEMİ:



Şablonda gördüğünüz gibi backcrosing yöntemi ile ırkı devamlı sabit tutmak her batın yavrunun ayrılması, doğum tarihlerinin yazılması, seçilmesi ve tekrar tekrar ve tekrar bu çalışmanın yapılması zorunludur. Ben backcrossing yapmadan süper yavrular alıyorum diyen kişi bu işi gerçekte bilmeyen bir insandır. 

NOT: Şablonda f1 ile başladığığımız yavrular ile olan çalışmada her sondan 2 batın önceki çalışma yaptığınız balıkları ıskartaya çıkarabilirsiniz. Buradaki amaç, ırkı sabitlemektir. Bozulmayı önlemektir.


Arkadaşlar sırf bu çalışmamı bende 10 ırk var bende 20 ırk var diyen arkadaşlarımıza bir şeyler öğretmek ve siz değerli hobici arkadaşlarımıza doğruları aktarmak için yazıyorum. Yani demek istediğim şey şu; ben burada bir çift balık ile ve tek ırk ile ne kadar çok akvaryuma ihtiyaç olunduğu vede backcrossing ile ırkın sabit tutulmak için ne kadar emek harcandığını göstermek istedim. Maalesef bu balık o kadar kolay bir balık değil, dünyadaki en zor en zarif en güzel balıklardan bir tanesidir. Bu yüzdende dünya genelinde yarışmaları oluyor.  Raif  kardeşiminde doğruyu anlatmak bilgilendirmek adına nedenli özveri ile çalıştığını ve bir çok forumda bu balığı daha iyi tanıtmak adına yazmış olduğu yazılardan dolayıda kendisini kutluyorum.


 Sevgili arkadaşlar 20 ırka sahibim diyen üretici arkadaşlara işlk soracağınız şey artık buradaki şemadaki bilgiler olsun.


Kaç akvaryuma sahipsiniz?


Çalışamalarınızdan bahsedermisiniz?


Irkı sabit tutmak için neler yapıyorsunuz?


sorular bitmez arkadaşlar. Bu yüzden alacağınız balığın fenotipte ırkın özelliklerini taşıyor gibi görünmesi o balığın saf kan taşıdığı anlamına gelmiyor. Bu sebeple de saf ırk üreten üreticiyi ne kadar tanıyorsunuz sorusunu kendinize sormanız gerekiyor. Aldığınız balık dediğim gibi dış görünüş olarak ırk özelliğini taşıyor gibi görünsede, onlardan gelecek yavrular tamamen bozuk çıkacaktır.


  Son cümlelerimde şunu söylemem yanlış olmayacaktır. ;


 '' BU İŞİ GERÇEK ANLAMDA HAKKI İLE EN İYİ YAPANLAR  ER YADA GEÇ ANLAŞILACAKTIR.''


  En derin saygı ve Sevgilerimle...


[/QUOTE]
Murat bey bilgiler için teşekkürler safkan bir ırk yaratmak veya safkan bir ırk ne kadar zor korunuyor çok güzel anlatılmış.
Ama foruma bakıldığında moli ile lepistesi nasıl çiftleştiririm velifera ile platiyi nasıl kırarım gibi sorular var saf ırk yetiştirme daha doğrusu saf bir ırkı nasıl korumalıyız konusunda epeyce fırın ekmek yememiz lazım :(

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HabitatAquaÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 11/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 56
HabitatAquaÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 20 Mayıs 2010 03:50
Yem konusunda ben gerçekten çok titizim. Yem konusu yemleme programı damızlık balıklardaki yem formülasyon protein oranları içerikleri, Yavrular için gerekli yem formülasyonundaki protein miktarı ve içerikleri gibi bir çok soruda beraberinde geliyor aslında...

 İlk önce şu yanlış düzeltilip, artık umarım akvarist hobici dostlarımız öğrenip bilinçlenirler.

Arkadaşlar, tüm forumlarda ve tüm tür akvaryum balıkları için yemleme ve yemlerdeki protein miktarlarına arkadaşlarımız bilinçsizce aldanıyorlar. Öncelikle Damızlık balıkların yem formülasyonu farklı olmak zorundadır. Yavrular için yine ayrı olmak zorundadır. Fakat nedense hiç bir büyük firma malesef bunu iki katagoride ayırmıyorlar. Sadece kültür balık çiftlik yemlerinde bu ayrım mevcuttur. Çünkü bu işi gerçekten bilinçli yapmak zorundalar. Yoksa akabinde balıklarda sağlık problemleri gelişimde sonuçların yavaş olması gibi olumsuz yönde etkilenirler. Kültür balıkçılığında amaç, yavru balığı en kısa zamanda yemden en iyi şekilde faydalanmak ile beraber canlı ağırlık artışı gösterip, en kısa zamanda pazara sunmaktır.

 Bir bakın şimdiye kadar kim dikkat etti sormak lazım. Akvaryum sektöründe her dönem için farklı yem formülasyonlu yemler yapılıyormu? yada hangi firmanın var?

Maalesef arkadaşlar bir tane bile yoook... ne tetra firması ne sera nede new life spectrum gibi büyük devler dahi, böyle bir çalışma içerisine girmiyorlar. Çünkü çok fazla önem teşkil etmiyor onlar için.  Piyasadaki yemler sadece genel beslenme içindir. daha çok damızlık balıklar için hazırlanmış formülasyonlardır.  Yem üretimi yapan biri olarak yıllarca bunu anlatmak istedim.

Her yavrunun gelişim dönemleri boyunca farklı yem formülasyonları hazırlanması gerekmektedir. Kimse bu kadar ayrıntıya girmiyor sadece ben kendi yemimi yaptığım için özel formülasyonlu yemler kendime hazırlamaktayım. 

 Lepistes damızlık balıklarda Ham protein miktarı %35, 36 arasında olmak zorundadır. 

Şöyle bir önyargı var. herkes yüksek protein oranlı yemleri görünce oooooooooo süper ya acayip gelişim gösterir bu yem deyip çok büyük bir ölümcül hataya düşmektedirler.

Arkadaşlar Akvaryum balıkları için üretilen yemlerdeki maksimum protein miktarları balığın türüne göre değişim göstermektedir.

Discus damızlık bir balıkta %45-46 olması gerekirken, canlı doğuran gurubunda bu %35-36 oranında olması gereklidir. Yüksek proteinli yemleri balığın sindirmesi ve bunu enerjiye çevirip proteinden tam anlamıyla faydalanabilmesi katkı maddelerindeki proteininin daha doğrusu aminoasitlerin kalitesine bağlıdır.  Bir çok canlının gelişiminde büyük rol oynayan esansiyel aminoasitler canlının yada biz balığın diyelim,  hızlı gelişmesinde damızlık balıklarda, damızlığımızın iyi döl veriminde de kendini gösterir.

Esansiyel aminoasitler dediğimiz doymamış yağ asitleri omega 3-6 DHA-EPA v.s.

ESANSİYEL AMİNO ASİTLER:
Arginine
Histidine
Isoleucine
Leucine
Lysine
Methionine
Phenylalanine
Threonine
Tryptophan
Valine










Neyse ben bu balıklar için gerekli yem formülasyonları ve yemlerde kullanılan katkı maddelerinin kalitesinden v.s. anlatmaya kalkarsam, destan olur.  İyisimi kısa yoldan sadece şunu b,lmenizde fayda var arkadaşlar ;

Canlı doğuran damızlıklarda Ham protein = %35-36 olmalıdır.  bununla birlikte elbetteki yağ, nem, ve kül oranlarıda çok önemlidir.

Yavru balıklar için ham protein = %45-55 arasında olmalıdır.

Şunu üzerine basa basa söylemek istiyorum.

KATİYETLE AKVARYUM BALIKALRI İÇİN OLMASI GEREKEN EN YÜKSEK PROTEİN MİKTARI %55 İ GEÇMEMEK ZORUNDADIRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR....


Arkadaşlar, yüksek proteinli yemler aşırı yağlı kültür balıkçılık yemleri nemi yapar?

 Balığın sindirim sistemini olumsuz yönde etkiler.  Kalbi karaciğeri zorlar iflas ettirir. Balıklar bloat olurlar. Keisnlikle uzun kullanımlarda, kısırlık yağlanma ve sonucunda kesinlikle ölüm kaçınılmaz bir gerçektir. Bu tip yemler ile büytülen balıklar immun sistemleri çok zayır düşer. Ve çok kolay hastalğa davet açarlar. Sonuç tam bir felakettir.

Piyasadaki yüksek proteinli yemler balığı büyütmez arkadaşlar. Yüksek proteinli yemler soğuk su balıkları için yani kültür balıkçılığı içindir. %60- 70 gibi protein oranları akvaryum balıkalrı için tam bir fiyaskodur.

 PROTEIN balığı büyütmez sevgili arkadaşlar. Preoteinin yapı taşları önemlidir. Yukarıda bahsettiğim esansiyel amino asitlerin oranları ile ile alakalı bir durum söz konusudur. Yemlere konulan katkı maddelerinin kalitesi ile alakalı bir durum söz konusudur.

 Mesela bir örnek vereceğim ;

 Ben istersem, %60-70 ham proteinli yem formülasyonu hazırlayabilirim. burada protein kaynağının, hangi katkı maddesinden geldiğide çok önemlidir. 

bitkisel kaynaklı yada katkı madddesi daha ucuz yem katkı madddeleri ile aynı protein oranlı yem formülasyonu haızrlayabilirim bunu bir çok firma yapar ve yapmaktadır.

yağsız soya unundaki genel protein oranı = %48-49 lardadır. balık unundaki oran ise = %60-70 oranlarındadır. En değerli beyaz balık unundada aynı protein miktarları vardır. ancaaaaak ne vardır biliyormusnuz?  Esansiyel amino asitlerce çok zengindir. ve bu yüzdende bir çok yem firması bunu yem katkısında kullanmaktan kaçınırlar. Çünkü öaliyeti önemli ölçüde etkiler.

Krill unu, kalamar unu bunalrda böyledir. Benim yem formülasyonumdaki katkıları görmek istermisiniz?
Tüm yem formülasyonunda kullandığım katkılar aşağıdaki gibidir. Bir çok firma bu katkıların bir çoğunu kullanmazlar. protein oranını yakalamak ucuz katkılar ile elde edilebilir sevgili arkadaşlar.

Krill Unu
Kalamar Unu
Karides Unu
Balık Unu
Buğday Unu
Yağsız Soya Unu (USA)
Mısır Unu
Yonca Unu
Buğday Gluteni
Egg Yolk Powder
Sarımsak Unu
Sarımsak Yağı
MSG(MonoSodiumGlutamat)
Özel Vitamin Mineral Premiks
Mn. (özel katkı)
PL. (özel katkı)
JNS. (Özel katkı: Damızlıklarda döl verimi artırıcı özel katkı)
Lesitin
Seluloz
Tuz
Doğal astaxanthin ve sentetik astaxanthin

Özel Vitamin Mineral Premiks:
Tamamen akvaryum balıkları için, bizim istediğimiz özel miktarlara göre hazırlattığımız bir premikstir.
İçeriğinde, Akvaryum balıkları için tüm gereksinimleri olan vitamin ve mineraller orantılı şekilde mevcuttur.
Antioksidan + Mikotoksin bağlayıcı + Etoxiquin + Sindirim sitemi ve Bağışıklık düzenleyici ...

Damızlık balıkalrın yemlenmesi :


Sabah ve akşam günde iki kere, Arkadaşlar doğada balıklar ne zaman yemlenmeye çıakrlar ?
Yada balık avına giden avcılar ne zaman balık avlamaya giderler? Göz%20Kirpma tiyoyu çaktınızmı?

Az yemleme yapınız. Damızlık balıkarda önemli olan şey, sağlıklı ve verimli olmalarıdır. Aşırı yemleme yaparak onların yağlanmasını kimse istemez. ayrıca hem yem israfı hemde akvaryumların kirliliği daha çabuk olacaktır. Haftada 1-2 kere artemia veriniz..

Yavru balıkların Beslenmesi:


Ben yavruların gelişiminde az ve sık yemleme periodları izliyorum. Artemia bende hiç eksik olmaz. BU olmazsa olmazlar arasındadır.  Bu işi sadece profesyonel olarak geçimini sağlayan üretici arkadaşlar
bir saatte bir iki saatte bir artemia ile beslemektedirler. ben kuru yem artemia, kuru yem artemia olarak besliyorum.

Sevgili arkadaşlar,  gördüğünüz gibi bu iş, sadece balıklarda ırkı tanımak, o ırkları en güzel şekilde sabit tutmak, çaprazlamalar ile yeni ırklar çıkartmak ile bitmiyor. Asıl en önemli nokta beslenmedir.  Bu zaten başlı başına bir profesyonellik isteyen ayrı bir konudur.

Siz alırsınız balığı 5 ayda satışa çıkartırsınız. Ben aynı balıkları 2-3 ayda çıkartırım.

Bende damızlık dişi balık  gelebileceği en büyük boya 5 ayda gelirken, sizde 1 yılda gelebilmektedir ki bunu çok net olarak biliyor ve görüyorum. Bunlar tamamen doğru beslenme ile doğru orantılı şeylerdir.

 Şuan aklıma gelenler bunlardır arkadaşlar.

Saygılarımla..


HabitatAqua2010-05-20 04:13:08

Beğenenler: [T]213582,younsoi[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

radenkoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 974
radenkoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Mayıs 2010 10:00

Backcrossingi belli bir aşamadan sonra iki line back crossingi bırakmak mümkün ancak burada gene yavruları ayırıp seçim yaparak yola devam etmek gerekir. Yani belirli bir aşamadan sonra ihtiyaç duyulan akvaryum sayısı azaltılabilir yani 3-4 akvaryumla devam edilerbilir. Hobi olarakta bunu yapmak mümkün ama tüm hakimiyet elinizde olmaz sadece belirli oranlarda balığın saflığını korumuş lursunuz. Bir sorunla karşılaşıldığında gene ciddi anlamda back crossinge ihtiyaç duyulabilir.

Yemleme konusunda önemli olan sindirilebilir proteinleri kullanmaktadır. NLS yemlerde sindirilebilme oranı yüksek kullanılır. Bu nedenle bu yemlerin bir kısmı hem tatlı su hemde tuzlu suda kullanmak mümkün. Yem konsunda dikkat edilecek dyer bir konu açık yem kullanımı. Açık yem kullanılırsa yemin ne zaman açıldığı açık kovanın hangi şartlara maruz kaldığını bilmediğimizden kullanımında bazı sakıncalar ortaya çıkar. En önemlisi son kullanma tarihinin geçme olasılığı yüksek olur.
 
Ben konuyu genişletmek adına şöyle bir soru sorayım Backcrossing yaparken veya normal beslerken balıklar hangi kriterlere göre seçim yapılmalıdır ?
 
 
 
 
 
radenko2010-05-20 10:31:12

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ateshÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/11/2007
İl: Ankara
Mesaj: 478
ateshÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Mayıs 2010 23:55
 Şimdi üstadlar bunda daha iyi yorumlar yapabilir ama benim bu konuda sölicem şeylerden biri seçilicek balıkların bellerinin ince olması önemli.
 
 Dişi balık için özellikle nedeni yavrulama zamanında balığın yavruları çok daha rahatlıkla çıkarmalarıdır. bunun yanında erkek balığın kuyruğu rahat taşıyabilmesi için bellinin ince ve vücuduyla orantılı olması önemli bir nokta.
 
 Birde konuyu genişletiyoruz arkadaşlar şimdi bazı arkadaşlarda çok sorun olduğunu duyuyorum sorun şu : Şimdi ısıyla yavru balığın dişi erkek oranı çoğu insan ısının yüksek olduğu zaman erkek olmalarının çok fazla olduğunu söylüyor ki buna bende katılıyorum bende de 5 yavru alıyorsam çrneği 5 yavrudan 4 tanesi erkek 1 tanesi dişi oluyor. Isı akvaryumda 28 derece ısının yüksekliği yavruda erkek oranının artığını gösteriyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AltıparmakÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 481
AltıparmakÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Mayıs 2010 00:46
Ateş Selam;

Islaha başlamadan önce, ana balıkları bulma imkanları bile çok kısıtlıyken ince belli bir türü bulmak çok dahada zorlaşıyor. Kaldıki çok iyi derecede balıkları temin etmenin maddiy yüküde cabası. Sonrada düzensiz fenotipte balığı düzgün bir form aldırılması için çok uğraşlar veriliyor.

Ama bu senin dediğin noktayı kaç kişi fark eder yahut önemser bilemiyorum. Bunlar bir çok hobici için daha doğrusu lepistes besleyicisi için pekte önem arz etmeyen şeyler. Balığın belli kalıptaki özelliklere sahip olması herkezi tatmin etmeye yetiyor.

Birde ek olarak balığın beli ne kadar kalın olursa kambur durma eğilimi bir o kadar artıyor.

Yavruların cinsiyetine gelince, ben genelde yaz aylarında yaşatabildiğim yavruları esas alıyorum. Örnek vermek gerekirsek 3 yavru albino türümün 1 erkek 2 si dişi çıkmıştı.

Şuan ki metal lace'lerim 24 derece ve üzerinde seyreden ısıda doğup büyüdüler. Ve yüksek ihtimalle 3 de dişi olucak. Isıyla beraber su sertliği ve kimyasallarınıda ele almak doğru olur.

Bir önceki sayfadaki şema ve yazılanlar için bir şeyler yazmak istedim.

Şimdi bahsedilen otuz tank ! Bir çok hobicinin ev ortamında yaratamayacağı bir hadise. 30 Tankı devreye sokmak tek bir trio yada pair üzerinden gitmek zorunda kalıncak durumlar içerisindemidir sizce ?

Güdülen yaklaşım,

Misal ben 30 tank kurmak yerine;

Balıklarımın gerekli standartlara sahip olduğunu düşünerek, haftalık periyotlarda yer değiştirmeyi daha uygun görürüm. Gerekli olgunluğa ulaşan dişiler için ilk 1.5 hafta çok daha sık yer değişikliği yaparım. Doğum yapan dişileri 1.5 ay hatta 2 ay kadar dinlendirerek gerekli sadeleşmede kendi bünyelerinde bir nebze olsun gerçekleşmiş olucaktır. Bu gecen sürede önceki yavrularında özelliklerini fark etmeye başlamış oluruz en azından fikir edinebileceğimiz kadar.

Süreci 30 tanka dayandıracak kadar hızlandırmanın mantığı ne ? Noelden önce yarışmaya katılmak mı :)

Daha doğrusu, ben hep yazılarımda şunları dile getirdim. Düz mantıkla yazıcak olursam. Bir dişi için 40 yumurta kesesi düşünelim. Ve birde erkek için sınırsız farklı kalitelerde sperm. Bu kırk yumurtaya yerleşicek spermleri dişi bünyesinde ister istemez saklıyor, doğası gereği. Türün özelliklerini taşıyan yavru ve daha az taşıyan yavrular meydana geliyor.

Peki ben iki erkek lepistesle bu çalışmayı yapsam, yumurtalıklara yerleşicek spermlerin %20 sinin kalitesinin artacağı düşüncesindeyim. Vel hasıl başta yazdım gibi salam bir koloniyi periyodik olarak sıralamalara tabi tutarsak. 30 Tankta değil ben 2 3 yavru boylandırabileceğim tanklada ulaşmış olur.

Bence yarışma standartlarına balık getirmek için 30 tanka ihtiyac yoktur. Sadece bolca deneyim ve zamana ihtiyac vardır.

Yani bu yöntemler çok yüksek sayıda balık elde etmek için kullanılacak yöntemler gibi duruyor. Kendi tankımda balıklarımı seyrelterek türü çok güzel koruma altına abilirim. Biraz daha seyreltirsem zaman içinde en azında 1 tane bile olsa yarışma standartına yakın bir balık elde etmiş olabilir.

30 Tankın mantığı balığı yarışma standartına getirmek değildir bence, 50 tankta kursanız yarışma standartlarında olduğunu düşündüğünüz balık sayısı 10 geçmicektir !

Kişinin 30 tankta yakalayabileceği tek başarı, Standartların %70'ni kapsayan kalitede çokça balık üretebilecek olması olucaktır.


Saygılar...

Beğenenler: [T]213582,younsoi[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HabitatAquaÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 11/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 56
HabitatAquaÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 21 Mayıs 2010 09:06
Sevgili Burak, Şemada çizmiş olduğum yöntemde zaten 30 tank gibi bir şart olmadığını görmiş olmalısınız. Çünkü en alttada belirttiğim gibi en azından her elemelerden sonra bir ileriki F serisinde seceremiz ileriye gitmekte olduğu için daima geride kalanları zaten elden çıkartacağız. ve her çalışmaya devam ederken geride tanklar boşalacak. Yani mesela şemada, Line1 ve Line2 çaprazlamasından aldığımız yavrulardan sonra anne babalar ve F1 ler ile zaten işimiz bitmiş oluyor. yani 3 tankımız boşalmış oldu bile, Bu bu şekilde Raif beyinde bahsettiği gibi az sayıda balık ile yapılabilir. Yani bu durumda, şemadaki mantığıda gönönünde buşlunudruğunuzda 3-5 tank ile bu rahatlıkla yapılır.

Ancak, Lepistesin ne kadar doğurgan bir balık olduğunu unutmayalım arkadaşlar, biz daha ilk anne babalardan aldığımız F1 yavruların hemen ardından daha F1 ler yetişkin boya gelmelerini hesaplarsanız, Anne baba onlar 3-4 ayda cinsel ogunluğa gelene kadar, arkadan en az 4 batın daha yavru  daha gelmiş olacaktır. Peki bu yavruları nereye koymayı planlıyorsunuz? Big%20smile

Yada bu yavruları hemen kime verebilirsiniz? Çöpemi atacaksınız?

Evet arkadaşlar kimse kendini kandırmasın. Yine söz dönüp dolaşıp, ne kadar fazla tank o kadar ırk çalışması ile rahat çalışmak anlamına geliyor. Kimse arkadan gelen yavruları hemen satacağını söylemesin bahsettiğimiz balık lepistes. fare gibi üreyen balık fare bile başa çıkamaz ya neyse, Siz çaktınız işi... Big%20smile

Yemleme konuusnda gerekenleri yazdığıma inanıyorum. Yemlemede piyasadaki yemler sadece genel formülasyonlu yemlerdir. Yani balıkların günlü olarak alması gereken protein vitamin mineral miktarlarını dengede tutmak, yaşaması için gerekli genel beslenme diyet yemleridir.

Ateş beyin dediği gibi ırk seçimlerinde, her ırkın özelliklerine yani kuyruk fin v.s.  yarışma standartlarına göre, ırklarda aranan kriterlere göre seçim yapılır.  Balıkların bellerinin inceliği aslında ilk aranması gereken husu elbette tüm bunlar balığın vücut orantısına göre olması gerekir.

Saygılarımla...



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

radenkoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 974
radenkoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Mayıs 2010 10:06
Seçim yapılırken hangi kriterlerin dikkate alınacağı aşağıdaki standartta belirlenmiştir.
ULUSLARARASI YÜKSEK IRK LEPİSTES ÜRETİMİ KOMİTESİ

STANDARTLARI 2006

Renk Kartelası: © MalcolmClark

 

 

ESASLAR:

Genel Değerlendirme Özellikleri

Belirleme noktası

Vücut

Gövde uzunluğu değerlendirme

Yüzgeç

Renkler

Canlılık

 

 

YELPAZE KUYRUK (FAN TAIL)

DELTA veya ÜÇGEN KUYRUK (DELTA or TRIANGLE TAIL)

PEÇE KUYRUK (VEIL TAIL)

BAYRAK KUYRUK (FLAG TAIL)

ÇİFT KILIÇ (DOUBLE SWORD)

ÜST KILIÇ (TOP SWORD)

ALT KILIÇ (BOTTOM SWORD)

LİR KUYRUK ( LYRE TAIL)

İĞNE veya PERÇİN KUYRUK (NEEDLE or PIN TAIL)

BEL veya SANDIK KUYRUK (SPADE or COFFER TAIL)

YUVARLAK KUYRUK (ROUND TAIL)

MIZRAK KUYRUK (SPEAR TAIL)

 

 

Inter-Yüksek Irk Standartları

Esaslar

 

1. "Inter yüksek ırk standartları"kapsamında, Avrupa çapında,ideal bir anlayışla,belirli özelliklere göre belirlenir.

 

2. Standardın amacı Avrupalı üreticilerin uluslararası standartlarda çalışabilmelerini ve başarılı olmalarını sağlamaktır.

 

3. Bu Standartların kullanımı herkese açılmıştır ki kolayca ulaşılabilsin.

 

4. Bu Standart,IKGH yıllık genel toplantısı sırasında 2/3 çoğunluk sağlanırsa değiştirilir ve sunulabilir.

 

 

Genel Değerlendirme Özellikleri

 

1.Yüksek Irk Lepistes üretimi ve sergilerinde,en küçük ayrıntısına ve tipine göre değerlendirme,bu standartların ve değerlendirme kurallarının en önemli karakteristik özelliğidir.

 

2. Hiçbirisi genel kanı ya da ayrıcalıklı hüküm içermemektedir.Kesin sembol ve karakteristikleri içermektedir (mesela kuyruk şekli ve büyüklüğü)

 

3. Tüm alanlarda standart formlara ulaşmak bir hedef olmalidir.

 

 

 

 

 

Belirleme Noktaları

Uzunluk Form Renk Toplam

Vücut 8 8 12 28

Sırt yüzgeci 5 8 10 23

Kaudal fin 10 20 14 44

Canlılık 5

Toplam 100

 

1. Oylama ilk olarak standart formun ilgili yazılı açıklamasına göre yapılır; herhangi bir şüpheli durumda, çizim geçerlidir.

 

2. Tam grup değerlendirilecektir.

 

3. Bir grup:

1 Organizatörlerin ilanda belirttiği sayı,

2 Aynı soy ve aynı damızlığa ait düz üretim balık

3 Bütün karakteristiğe uygun balık.

 

4. Sapmalar puanlanacaktır.

Ciddi sapmalar diskalifiye edilecektir.

 

5.Grup puanları dağıtırken her balığın ortalama puanları hesaplanmalıdır.

 

6. Bu prosedür; eğer özel tek bir balık varsa, tüm grubun puanını etkilemeyeceğini garanti eder.

 

Vücut

 

1. Vücut başlangıç noktası ve farklı kriterlerin değerlendirilmesi için referans noktasıdır.

 

2. Vücut uzunluğu tek ölçülebilir kriterdir.

 

3. Geriye kalan bütün uzunlukları veya boyutları,vücut uzunluğu veya gövde yüksekliği ilişkileri ile oryante edilir.

 

4. Burada kuyruk yüzgeci başlangıcından ağıza kadar olan vücut uzunluğu ölçülür. Vücut uzunluğu minimum:

• Geniş kuyruklular, 20mm.

• Kılıç kuyruklular, 19mm.

• Kısa kuyruklular, 18mm.

 

5. Vücut şekil sağlam ve zarif olmalı.

 

6. Gövde yüksekliği (en uç noktadan ölçülür) 1 / 4 vücut uzunluğu kadar olmalıdır.

 

Gövde uzunluğu değerlendirme

 

Geniş Kuyruklular

• 26mm 8 puan.

• 24mm 6 puan.

• 22mm 3 puan.

• 20mm 1 puan.

• 20mm’den daha az 0 puan ve diskalifiye.

• 26mm’den daha çok 3 puana kadar düşülür

 

Kılıç Kuyruklular

• 25mm 8 puan.

• 23mm 6 puan.

• 21mm 3 puan.

• 19 mm 1 puan.

• 19mm’den az 0 puan ve diskalifiye.

• 25mm’den daha çok 3 puana kadar düşülür

 

Kısa Kuyruklular

• 24mm 8 puan.

• 22mm 6 puan.

• 20mm 3 puan.

• 18 mm 1 Puan.

• 18mm’den daha az 0 puan ve diskalifiye.

• 24mm’den daha çok 3 puana kadar düşülür

 

 

Vücut formu ile puan kesintileri örnekleri:

 

• Şekilsiz / Tıknaz ... ... ... ... ... ... ... .. ... ... 5 puan kadar düşeriz.

• Geniş kuyruklular için kuyruk sapı ... ... ... ... ... .... 2 puan kadar düşeriz.

• Gövdesi çok düz (eğer soyut görünüyorsa) .... 4 puan kadar düşeriz.

• Yuvarlak sırt ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 2 puan kadar düşeriz.

• Güçlü büklüm ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 5 puan kadar düşeriz.

 

Omurganın eğrilik,oyukluk,kamburluk gibi anormallikleri grubun diskalifiye olmasına yol açar.

Toplam kesilen puan 8’i geçmemelidir.

 

 

Yüzgeçler

1. Yüksek ırk lepisteslerde yüzgeçlerin puanlanması yüksek önem taşımaktadır.

 

2. Yüzgeç ve şekli bireysel standartlar ve grupta sınıflandırma için her durumda geçerlidir.

 

3. Bütün sınıflandırması yüzgeçlerine bağlı olan 3 Yüksek ırk lepistes türü vardır.Bunlar Geniş Kuyruk,Kılıç Kuyruk ve Kısa Kuyruk gruplardır.

 

Geniş Kuyruk suşları:

 

• Yelpaze kuyruk

• Üçgen kuyruk

• Peçe kuyruk

• Bayrak kuyruk

 

Kılıç Kuyruk suşları:

 

• Çift kılıç

• Üst kılıç

• Alt alt kılıç

• Lir Kuyruk

 

Kısa Kuyruk suşları:

 

• Bel (Spade) Kuyruk

• Mızrak Kuyruk

• Yuvarlak Kuyruk

• Iğne veya Perçin kuyruk

 

Renkler

 

1. Gövde ve yüzgeçleri üzerindeki renklere 36 puana kadar değerlendirilir.

 

2. Gri, altın, sarışın, mavi, pembe, albino, beyaz, krem, gümüş ve Lutino opak renk olarak farklılaşır. Yılan derisi,Viyana ve yeşil zümrüt tüm bilinen arka plan renkleri olarak kabul edilmektedir.

 

3. Renk aşağıdaki iki ana kriterlere göre ayırt edilir ve değerlendirilir:

 

• Yüzeyini örten - yüzeyindeki renk kısmı.

• Balığın renk kalitesi niceliğinden daha önemlidir

• Tüm renklerin etkileşimi ve birbirleriyle uyumu

• Güçlü renkler,yeterli doygunluk ve kesin renk ayrımı istenilendir

• Pastel renkler de aynı zamanda güçlü olarak nitelendirilir.Bunların pastel olarak kabul edilebilir,silik ve soluk olmaması gerekir.

 

Puan kesintileri örnekleri

 

1. Gövde rengi değerlendirmesi:

 

• 100% yüzeyini örten ... ... ... ... ... kesinti yok.

• 75% yüzeyini örten ... ... ... ... ... ... 4 puan düşeriz.

• 50% yüzeyini örten ... ... ... ... ... ... 7 puan düşeriz.

• 25% yüzeyini örten ... ... ... ... ... ... 10 puan düşeriz.

• 0% yüzeyini örten ... ... ... ... ... ... .. 12 puan düşeriz.

• Zayıf renk,desen veya kalite ... ... . 5 puan kadar düşeriz

Toplam kesilen puan 12’yi geçmemelidir.

 

Sırt yüzgeci rengi değerlendirilmesi

 

 

• 100% yüzeyini örten ... ... ... ... ... ... kesinti yok.

• 75% yüzeyini örten ... ... ... ... ... ... 4 puan düşeriz..

• 50% yüzeyini örten ... ... ... ... ... ... 6 puan düşeriz.

• 25% yüzeyini örten ... ... ... ... ... ... 8 puan düşeriz..

• 0% yüzeyini örten ... ... ... ... ... ... ... 10 puan düşeriz.

• Zayıf renk kalitesi ... ... ... ... ... ... ... 4 puan kadar düşeriz

Toplam kesilen puan 10’u geçmemelidir.

 

 

Kuyruk rengi değerlendirmesi

 

• 100% yüzey ... ... ... ... ... .. kesinti yok.

• 75% yüzeyini örten ... ... ... ... ... ... 6 puana kadar düşeriz.

• 50% yüzeyini örten ... ... ... ... ... ... 9 puana kadar düşeriz.

• % 25 yüzey ... ... ... ... ... .... 12 puana kadar düşeriz.

• 0% yüzeyini örten ... ... ... ... ... ... .. 14 puana kadar düşeriz.

• Kötü renk kalitesi ... ... ... ... ... ... ... 6 puana kadar düşeriz

Toplam kesilen puan 14’ü geçmemelidir.

 

Renkler

 

Ön plan renkleri için Kodlama:

 

1. Kırmızı

2. Mavi

3. Yeşil

4. Sarı

5. Beyaz

6. Siyah

7. Neon

8. Moskova

9. Metalik

10. ½ siyah ve ¾ siyah

11. Yılan derisi

12. Viyana zümrüt

13. A -renkli (tek renk)

14. Çok renkli (karışık çok renkli)

15. AC (tüm renkler)

16. AOC (diğer tüm renk)

17. Alacalı (iki renkli)

18. Japonya mavi

19. Mavi/ kırmızı çimen

 

Eğer sergi girişlerinde temel renk açıkça belirlenemezse gri atanır.

 

 

Canlılık

Bu hayvanın doğal yüzebilirliğidir ve kendini bozulmamış davranışı olarak gösterir . 5 puana kadar atanabilir.

 

Tanınan 12 standart özel değerlendirme özellikleri aşağıdaki tanımlara göre yargılanmak üzere şunlardır:

 

 

YELPAZE KUYRUK

1. Kuyruk yüzgecinin 45 derece civarındaki açılı gövdesi ile uzun üçgen formu vardır. Kenarları düz ama köşeleri hafif yuvarlak olabilir.

 

2. Sırt yüzgeci ince,başta dik yükselir, sonunda bir noktaya ulaşır ve arka kuyruğun ilk 1/3’ünde sonlanır.

 

 

Gövde uzunluğu değerlendirmesi

 

• 26mm ... .... ... ... ... ... ... ... ... 8 puan.

• 24mm .................. ... ... ... ... ... .... 6 puan.

• 22mm .................... ... ... ... ... .. ... 3 puan.

• 20 mm ...................... ... ... ... ... ... 1 puan.

• 20mm’den az ... ... ... .... ... , 0 puan ve diskalifiye.

• 26mm’den daha çok ... ... .... .... 3 puan kadar düşeriz

 

 

Vücut formu ile ilgili kesintiler örnekler:

 

• Şekilsiz / Tıknaz ... ... ... ... ... ... ... .. ... ... 5 puan kadar düşeriz.

• Geniş kuyruklular için kuyruk sapı ... ... ... ... ... .... 2 puan kadar düşeriz.

• Gövdesi çok düz (eğer soyut görünüyorsa) .... 4 puan kadar düşeriz.

• Yuvarlak sırt ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 2 puan kadar düşeriz.

• Güçlü büklüm ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 5 puan kadar düşeriz.

 

Omurganın eğrilik,oyukluk,kamburluk gibi anormallikleri grubun diskalifiye olmasına yol açar

. Toplam kesilen puan 8’i geçmemelidir.

 

 

Kuyruk Yüzgeci uzunluğu değerlendirmesi

 

• 10/10 vücut uzunluğu ... ... ... ... ... ... ... , 10 puan.

• 8 / 10 vücut uzunluğu ... ... ... ... ... ... ... ... 8 puan.

• 7 / 10 vücut uzunluğu ... ... ... ... ... ... ... ... , 5 puan.

• 6 / 10 vücut uzunluğu ... ... ... ... ... ... ... ... , 2 puan.

• 6 / 10’dan daha az vücut uzunluğu ... ... ... .. 0 puan.

• 10/10’dan daha fazla vücut uzunluğu ... ... .. 3 puan kadar düşeriz

 

Örnekler kusurları ve yayılma noktası ile kesintiler ve

 

Açı:

 

• 45 derece ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... .... kesinti yapılmaz.

• 35 derece ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... .... 2 puan düşeriz.

• 30 derece ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... .. 4 puan düşeriz.

• 30 dereceden az ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ....0 puan.

• 50 derece ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... .... ... ... ..... 4 puan düşeriz.

• 50'den fazla ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... .... ... ... ... 8 puan düşeriz

• Arka kenar açıkça içbükey veya dışbükey ... 2 puan kadar düşeriz

• Arka kenar çapraz giden ... ... ... ... ... ... ... ... ... 4 puan kadar düşeriz.

• Arka kenar fazla tırtıklı ve / veya kusurlu ... ... 5 puan kadar düşeriz.

• Üst ve alt kenarları eşit olmayan ... ... ... ... ... ... 5 puan kadar düşeriz.

• Üst ve alt kenarları içbükey veya dışbükey ... ... 5 puan kadar düşeriz.

• Üst ve alt kenarları tırtıklı veya kusurlu ... ... ... 2 puan kadar düşeriz.

• Köşeleri çok yuvarlak olan ... ... ... ... ... ... ... 2 puan kadar düşeriz.

Toplam kesilen puan 20’yi geçmemelidir..

 

Sırt yüzgeci uzunluğu Değerlendirmesi

 

• Kuyruk yüzgecinin ilk 1/3’ünün sonuna kadar ….. 5 puan.

• Kuyruk yüzgecinin başına kadar ………………… 3 puan.

• Daha altında,uzunluğuna gore ………………….. 1-2 puan.

• Kuyruk yüzgecinin ilk 1/3’lük kısmını aşıyorsa … 3 puan kadar düşeriz.

 

Yaygın kusurlar ve kesinti örnekleri

 

• Başlangıcında dik yükselmeyen …………….. 3 puan kadar düşeriz.

• Güçlü tırtıklar veya kusurlar …………………... 2 puan kadar düşeriz.

• İdeal şekilden sapmalar ……………………… 7 puan kadar düşeriz.

Toplam kesilen puan 8’i geçmemelidir

Bir kusur için puan indirimine sadece bir kez izin verilir.

 

DELTA veya ÜÇGEN KUYRUK

 

1.Kuyruk yüzgeçi vucuda 70 derecelik üçgen oluşturur.uzunluğu 8/10 vucut uzunluğu olmali. kenerlar düz, köşeler biraz yuvarlak olabilir.

2. Sirt yüzgeci dik yükselir. Geniş ve açik bir şekilde kuyruğun 1/3 sonlanir.

 

Gövde uzunluğu değerlendirmesi

 

• 26mm ... .... ... ... ... ... ... ... ... ... 8 puan.

• 24mm .................. ... ... ... ... ... .... 6 puan.

• 22mm .................... ... ... ... ... .. ... 3 puan.

• 20 mm ...................... ... ... ... ... ... 1 puan.

• 20mm’den az ... ... ... .... ... , 0 puan ve diskalifiye.

• 26mm’den daha çok ... ... .... .... 3 puan kadar düşeriz

 

 

Vücut formu ile ilgili kesintilere örnekler:

 

• Şekilsiz / Tıknaz ... ... ... ... ... ... ... .. ... ... 5 puan kadar düşeriz.

• Geniş kuyruklular için kuyruk sapı ... ... ... ... ... .... 2 puan kadar düşeriz.

• Gövdesi çok düz (eğer soyut görünüyorsa) ... 4 puan kadar düşeriz.

• Yuvarlak sırt ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 2 puan kadar düşeriz.

• Güçlü büklüm ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 5 puan kadar düşeriz.

 

Omurganın eğrilik,oyukluk,kamburluk gibi anormallikleri grubun diskalifiye olmasına yol açar

. Toplam kesilen puan 8’i geçmemelidir.

 

Kuyruk Yüzgeci ve uzunluğu değerlendirmesi

 

• 8 /10 vücut uzunluğu ... ... ... ... ... ... ... , 10 puan.

• 7 / 10 vücut uzunluğu ... ... ... ... ... ... ... ... 8 puan.

• 6 / 10 vücut uzunluğu ... ... ... ... ... ... ... ... , 5 puan.

• 5 / 10 vücut uzunluğu ... ... ... ... ... ... ... ... , 2 puan.

• 5 / 10’dan daha az vücut uzunluğu ... ... ... .. 0 puan.

• 8 /10’dan daha fazla vücut uzunluğu ... ... .. 3 puan kadar düşeriz

 

Örnekler kusurları ve yayılma noktası ile kesintiler ve

 

Açı:

 

 

• 70 derece ve daha fazlası.. ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... .... kesinti yapılmaz.

• 65 derece ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 1 puan düşeriz.

• 60 derece ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 3 puan düşeriz.

• 55 derece ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... .... 5 puan düşeriz.

• 55 derecen az ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... .... ... ... ... 8 puan düşeriz.

• Arka kenar açıkça içbükey veya dışbükey ... ... ... ... 2 puan kadar düşeriz

• Arka kenar çapraz giden ... ... ... ... ... ... ... ... ... .... 4 puan kadar düşeriz.

• Arka kenar fazla tırtıklı ve / veya kusurlu ... ... ... 5 puan kadar düşeriz.

• Üst ve alt kenarları eşit olmayan ... ... ... ... ... ... 5 puan kadar düşeriz.

• Üst ve alt kenarları içbükey veya dışbükey ... ... ... 5 puan kadar düşeriz.

• Üst ve alt kenarları tırtıklı veya kusurlu ... ... ... ... .... 2 puan kadar düşeriz.

• Köşeleri çok yuvarlak olan ... ... ... ... ... ... ... ... ... .. 2 puan kadar düşeriz.

Toplam kesilen puan 20’yi geçmemelidir..

 

Sırt yüzgeci uzunluğu Değerlendirmesi

 

• Kuyruk yüzgecinin ilk 1/3’ünün sonuna kadar …… 5 puan.

• Kuyruk yüzgecinin başına kadar …………………. 3 puan.

• Daha altında,uzunluğuna gore ……………………. 1-2 puan.

• Kuyruk yüzgecinin ilk 1/3’lük kısmını aşıyorsa …… 3 puan kadar düşeriz.

 

Yaygın kusurlar ve kesinti örnekleri

 

• Başlangıcında dik yükselmeyen ………. 3 puan kadar düşeriz.

• Güçlü tırtıklar veya kusurlar …………… 2 puan kadar düşeriz.

• İdeal şekilden sapmalar ………………. 7 puan kadar düşeriz.

Toplam kesilen puan 8’i geçmemelidir

Bir kusur için puan indirimine sadece bir kez izin verilir.

 

 

VEIL KUYRUK

 

1. kuyruğun başlangıcında alt ve üst köşeler aynı eğrilikte ve kuuruğun eninin boy uzunluğuna oranı ¾ olmalıdır.

 

2. kuyruk yüzgecinin arka tarafı konkav ve vucut uzunluğunun 8/10 kadar olmalıdır.

 

3. sırt yüzgecinin sonu yuvarlak ve kuyruğun 1/3 de sonlanır.

 

 

Gövde uzunluğu değerlendirmesi

 

• 26mm ... .... ... ... ... ... ... ... ... ... 8 puan.

• 24mm .................. ... ... ... ... ... .... 6 puan.

• 22mm .................... ... ... ... ... .. ... 3 puan.

• 20 mm ...................... ... ... ... ... ... 1 puan.

• 20mm’den az ... ... ... .... ... , 0 puan ve diskalifiye.

• 26mm’den daha çok ... ... .... .... 3 puan kadar düşeriz

 

 

Vücut formu ile ilgili kesintilere örnekler:

 

• Şekilsiz / Tıknaz ... ... ... ... ... ... ... .. ... ... 5 puan kadar düşeriz.

• Geniş kuyruklular için kuyruk sapı ... ... ... ... ... .... 2 puan kadar düşeriz.

• Gövdesi çok düz (eğer soyut görünüyorsa) ... 4 puan kadar düşeriz.

• Yuvarlak sırt ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 2 puan kadar düşeriz.

• Güçlü büklüm ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 5 puan kadar düşeriz.

 

Omurganın eğrilik,oyukluk,kamburluk gibi anormallikleri grubun diskalifiye olmasına yol açar

. Toplam kesilen puan 8’i geçmemelidir.

 

 

 

Kuyruk Yüzgeci ve uzunluğu değerlendirmesi

 

• 8 /10 vücut uzunluğu ... ... ... ... ... ... ... , 10 puan.

• 7 / 10 vücut uzunluğu ... ... ... ... ... ... ... ... 8 puan.

• 6 / 10 vücut uzunluğu ... ... ... ... ... ... ... ... , 5 puan.

• 5 / 10 vücut uzunluğu ... ... ... ... ... ... ... ... , 2 puan.

• 5 / 10’dan daha az vücut uzunluğu ... ... ... .. 0 puan.

• 8 /10’dan daha fazla vücut uzunluğu ... ... .. 3 puan kadar düşeriz

 

Örnekler kusurları ve yayılma noktası ile kesintiler ve

 

Açı:

 

 

 

• Kuyruk yüzgeç yüksekliği daha büyük 3 / 4 kuyruk yüzgeç uzunluğu .... ... ... 5 puan kadar düşeriz.

• Kuyruk yüzgeç yüksekliği daha küçük 3 / 4 kuyruk yüzgeç uzunluğu ... ... ... . 8 puan kadar düşeriz.

• Arka kenar içbükey değilse ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... .. 10 puan kadar düşeriz.

• Arka kenar fazla tirtikli ve / veya kusurlu ... ... ... ... ... .... 5 puan kadar düşeriz.

• Üst ve alt kenarlari dişbükey değilse ... ... ... ... ... ... ... ... 10 puan kadar düşeriz.

• Alt ve üst kenarlarda köşeler çok yuvarlaksa . ... ... ... ... ... 4 puan kadar düşeriz.

• Üst ve alt kenarlari tirtikli veya kusurlu ... .. 2 puan kadar düşeriz.

Toplam kesilen puan 20’yi geçmemelidir..

 

Sırt yüzgeci uzunluğu Değerlendirmesi

 

• Kuyruk yüzgecinin ilk 1/3’ünün sonuna kadar ………….5 puan.

• Kuyruk yüzgecinin başına kadar …………………………3 puan.

• Daha altında,uzunluğuna gore …………………………...1-2 puan.

• Kuyruk yüzgecinin ilk 1/3’lük kısmını aşıyorsa …………3 puan kadar düşeriz.

 

 

Yaygın kusurlar ve kesinti örnekleri

 

• Başlangıcında dik yükselmeyen ………………………….3 puan kadar düşeriz.

• Güçlü tırtıklar veya kusurlar ………………………………2 puan kadar düşeriz.

• İdeal şekilden sapmalar ………………………………… 7 puan kadar düşeriz.

 

Toplam kesilen puan 8’i geçmemelidir

Bir kusur için puan indirimine sadece bir kez izin verilir.

 

BAYRAK KUYRUK

1.Kuyruğun genişliği vucut uzunluğunun 4/10 kadar olmalıdır. Kuyruk yüzgeci başlangıcı kapalı yuvarlanır. Minimum kuyruk uzunluğu vucut uzunluğunun 6/10’u kadar olmalıdır. Kenarları birbirlerine parallel ve dikdörtgen şeklinde olmadır.

 

2. Sırt yüzgeci sivri, dik yükselir, sonunda bir noktaya ulaşır ve kuyruğun ilk 1/3’ünde sonlanır.

 

 

Gövde uzunluğu değerlendirmesi

 

• 26mm ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 8 puan.

• 24mm .................. ... ... ... ... ... .. 6 puan.

• 22mm .................... ... ... ... ... ... 3 puan.

• 20 mm ...................... ... ... ... ... .. 1 puan.

• Az 20mm ... ... ... ... ... ... .. 0 puan ve diskalifiye.

• 26mm daha büyük ... ... ... ... ... ... 3 puan kadar düşeriz

 

 

Vücut formu ile ilgili kesintiler örnekler:

 

• Şekilsiz / Tıknaz ... ... ... ... ... ... ... .. ... ... 5 puan kadar düşeriz.

• Geniş kuyruklular için kuyruk sapı ... ... ... ... ... .... 2 puan kadar düşeriz.

• Gövdesi çok düz (eğer soyut görünüyorsa) .... 4 puan kadar düşeriz.

• Yuvarlak sırt ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 2 puan kadar düşeriz.

• Güçlü büklüm ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 5 puan kadar düşeriz.

Omurganın eğrilik,oyukluk,kamburluk gibi anormallikleri grubun diskalifiye olmasına yol açar

. Toplam kesilen puan 8’i geçmemelidir.

 

Kuyruk Yüzgeci uzunluğu değerlendirmesi

 

• 8 / 10 vücut uzunluğu ... ... ... ... ... ... ... 10 puan.

• 7 / 10 vücut uzunluğu ... ... ... ... ... ... ... , 6 puan.

• 6 / 10 vücut uzunluğu ... ... .. ... ... ... ... .. 2 puan.

• 6 / 10 ’dan daha az vücut uzunluğu ... .... 0 puan.

• 8 / 10 ’dan daha fazla vücut uzunluğu ... ... 3 puan kadar düşeriz.

 

Yaygın kusurlar ile noktası kesintiler örnekleri

 

• Arka kenar içbükey veya dışbükey ... ... ... ... . 2 puan kadar düşeriz.

• Arka kenarları çapraz ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 4 puan kadar düşeriz.

• Güçlü serrations veya kusuru ile Arka kenarları ... 5 puan kadar düşeriz.

• Üst ve alt kenarlarına paralel değilse ... ... ... ... ... 10 puan kadar düşeriz

• Üst ve alt kenarları tırtıklı veya kusurları ... ... ... 2 puan kadar düşeriz.

• üst ve alt Köşe kenarları arka kenara çok yuvarlanırsa 2 puan kadar düşeriz.

 

Sırt yüzgeci uzunluğu Değerlendirmesi

 

• Kuyruk yüzgecinin ilk 1/3’ünün sonuna kadar …………. 5 puan.

• Kuyruk yüzgecinin başına kadar ………………………… 3 puan.

• Daha altında,uzunluğuna gore …………………………. 1-2 puan.

• Kuyruk yüzgecinin ilk 1/3’lük kısmını aşıyorsa ………… 3 puan kadar düşeriz.

 

Yaygın kusurlar ve kesinti örnekleri

 

• Başlangıcında dik yükselmeyen …………… 3 puan kadar düşeriz.

• Güçlü tırtıklar veya kusurlar ………………... 2 puan kadar düşeriz.

• İdeal şekilden sapmalar …………………….. 7 puan kadar düşeriz.

Toplam kesilen puan 8’i geçmemelidir

Bir kusur için puan indirimine sadece bir kez izin verilir.

 

 

ÇİFT KILIÇ KUYRUK

 

 

1.Kılıç uzunluğu vücut uzunluğunun 10/10 olmalıdır.Dış kenarları 30 derecelik bir açı oluşturmalıdır. Kılıçlar arasındaki kuyruk parçası vücut uzunluğunun 4/10 ‘nu ve yuvarlak olmalıdır. Bu parça renksiz olabilir.

2. Sırt yüzgeci ince,başta dik olarak yükselir, sonunda bir noktaya ulaşır ve arka kuyruğun ilk 1/3’ünde sonlanır.

 

Gövde uzunluğu değerlendirmesi

 

• 25mm ... ... ... .. ... ... ... ... ... .... , 8 Puan.

• 23mm ............... ... ... ... ... ... .... , 6 Puan.

• 21mm ............... ... ... ... ... ... .... , 3 Puan.

• 19 mm .............. ... ... ... ... ... ... ... 1 puan.

• Az 19mm ... ... ... ... ... ... , 0 puan ve diskalifiye.

• 25mm daha büyük ... ... ... ... .... 3 puan kadar düşeriz

 

 

Vücut formu ile ilgili kesintiler örnekler:

 

• Şekilsiz / Tıknaz ... ... ... ... ... ... ... .. ... ... 5 puan kadar düşeriz.

• Geniş kuyruklular için kuyruk sapı ... ... ... ... ... .... 2 puan kadar düşeriz.

• Gövdesi çok düz (eğer soyut görünüyorsa) .... 4 puan kadar düşeriz.

• Yuvarlak sırt ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 2 puan kadar düşeriz.

• Güçlü büklüm ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 5 puan kadar düşeriz.

 

Omurganın eğrilik,oyukluk,kamburluk gibi anormallikleri grubun diskalifiye olmasına yol açar

. Toplam kesilen puan 8’i geçmemelidir.

 

Kuyruk Yüzgeci uzunluğu değerlendirmesi

 

• 10/10 vücut uzunluğu ... ... ... .. ... ... 10 puan.

• 8 / 10 vücut uzunluğu ... ... ... ... ... ... .. 6 puan.

• 6 / 10 vücut uzunluğu ... ... ... ... ... ..... 2 puan.

• 6 / 10’dan daha az vücut uzunluğu... ... 0 puan.

• 10/10’dan daha fazla vücut uzunluğu... 3 puan kadar düşeriz.

 

Yaygın kusurlar ile noktası kesintiler örnekleri

 

Açı:

• 30 derece ve daha fazlası ... ... ... ... .... .... kesinti yok

• 25 derece ... ... ... ... ... ... ... ... ... .. .... 3 puan kadar düşeriz.

• 20 derece ... ... ... ... ... ... ... ... ... .. .... 7 puan kadar düşeriz.

• 15 derece ... ... ... ... ... ... ... ... ... .. .. 10 puan kadar düşeriz.

• 15 derece az... ... ... ... ... ... .. 12 puan kadar düşeriz.

 

• Alt ve üst kılıç uzunlukları eşit değilse ... ... ... .. 5 puan kadar düşeriz

• Alt ve üst kılıç genişlikleri eşit değilse... ... ... ... 2 puan kadar düşeriz

• Eşit olmayan kılıç açıları ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... . 5 puan kadar düşeriz

• Eğik veya eğri kılıç ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... .. 5 puan kadar düşeriz

• Fazla tırtıllı veya kılıç kenarlarında bozukluklar ... . 4 puan kadar düşeriz

• Kuyrukta iki kılıç arasında ki uzunluk vücüdun 4/10’undan büyükse 2puan kadar düşeriz

• Iki kılıç arasında boşluk yoksa... ... ... ... .... 5 puan kadar düşeriz

 

Toplam kesilen puan 20’yi geçmemelidir..

 

Sırt yüzgeci uzunluğu Değerlendirmesi

 

• Kuyruk yüzgecinin ilk 1/3’ünün sonuna kadar - 5 puan.

• Kuyruk yüzgecinin başına kadar - 3 puan.

• Daha altında,uzunluğuna gore - 1-2 puan.

• Kuyruk yüzgecinin ilk 1/3’lük kısmını aşıyorsa - 3 puan kadar düşeriz.

 

Yaygın kusurlar ve kesinti örnekleri

 

• Başlangıcında dik yükselmeyen - 3 puan kadar düşeriz.

• Güçlü tırtıklar veya kusurlar - 2 puan kadar düşeriz.

• İdeal şekilden sapmalar - 7 puan kadar düşeriz.

Toplam kesilen puan 8’i geçmemelidir

Bir kusur için puan indirimine sadece bir kez izin verilir.

 

 

ÜST KILIÇ KUYRUK

 

 

1.Kuyruk yüzgeci temelde oval formdadır.Üst tarafı kılıç gibi ışınsal olarak uzanmıştır.Kuyruğun kılıç bölümü vücuttan ya 15 derece açıyla yükselir ya da vücuda paralel olarak uzanır. Ideal uzunluğu 10/10’dur.

 

2. Oval temel formu vücut uzunluğu 4 / 10 olmalıdır ve renksiz olabilir .

 

3. Sırt yüzgeci ince, başında dik olarak yükselir, sonunda bir noktaya ulaşır arka kuyruğun ilk 1/3’ünde sonlanır.

 

 

Gövde uzunluğu değerlendirmesi

 

• 25mm ... ... ... .. ... ... ... ... ... .... ,8 Puan.

• 23mm ............... ... ... ... ... ... .... ,6 Puan.

• 21mm ............... ... ... ... ... ... .... ,3 Puan.

• 19 mm .............. ... ... ... ... ... ... ... 1 puan.

• Az 19mm ... ... ... ... ... ... ,0 puan ve diskalifiye.

• 25mm daha büyük ... ... ... ... .... 3 puan kadar düşeriz

 

Vücut formu ile ilgili kesintiler örnekler:

 

• Şekilsiz / Tıknaz ... ... ... ... ... ... ... .. ... ... 5 puan kadar düşeriz.

• Geniş kuyruklular için kuyruk sapı ... ... ... ... ... .... 2 puan kadar düşeriz.

• Gövdesi çok düz (eğer soyut görünüyorsa) .... 4 puan kadar düşeriz.

• Yuvarlak sırt ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 2 puan kadar düşeriz.

• Güçlü büklüm ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 5 puan kadar düşeriz.

Omurganın eğrilik,oyukluk,kamburluk gibi anormallikleri grubun diskalifiye olmasına yol açar

. Toplam kesilen puan 8’i geçmemelidir.

 

Kuyruk Yüzgeci uzunluğu değerlendirmesi

 

 

• 10/10 vücut uzunluğu ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... .... 10 puan.

• 8 / 10 vücut uzunluğu ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... .... 6 puan.

• 6 / 10 vücut uzunluğu ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... .... 2 puan.

• 6 / 10 ’dan daha az vücut uzunluğu ... ... ... ... ... ... ... 0 puan.

• 10/10’dan daha fazla vücut uzunluğu ... ... ... ... ... .... 3 puan kadar düşeriz.

 

Örnekler noktası Yaygın kusurlar ile kesintiler

 

• Eğik veya eğri kılıç ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...... 5 puan kadar düşeriz.

• Diğer bozukluklar,tirtikli gibi ... ... ... ... ... ... ... ... ... 2 puan kadar düşeriz.

• Oval temel form vücutun 4 / 10 dan fazla ise .... 2 puan kadar düşeriz.

• Çok geniş kılıç ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ..... 3 puan kadar düşeriz.

• Ikinci kılıç ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ........ 10 puan kadar düşeriz.

• Oval temel formu belli değilse ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...... 5 puan kadar düşeriz

 

Toplam kesilen puan 20’yi geçmemelidir..

 

Sırt yüzgeci uzunluğu Değerlendirmesi

 

• Kuyruk yüzgecinin ilk 1/3’ünün sonuna kadar - 5 puan.

• Kuyruk yüzgecinin başına kadar - 3 puan.

• Daha altında,uzunluğuna gore - 1-2 puan.

• Kuyruk yüzgecinin ilk 1/3’lük kısmını aşıyorsa - 3 puan kadar düşeriz.

 

Yaygın kusurlar ve kesinti örnekleri

 

• Başlangıcında dik yükselmeyen - 3 puan kadar düşeriz.

• Güçlü tırtıklar veya kusurlar - 2 puan kadar düşeriz.

• İdeal şekilden sapmalar - 7 puan kadar düşeriz.

Toplam kesilen puan 8’i geçmemelidir

Bir kusur için puan indirimine sadece bir kez izin verilir

 

ALT KILIÇ KUYRUK

 

 

1 Kuyruk yüzgeci temelde oval formdadır.Alt tarafı kılıç gibi ışınsal olarak uzanmıştır.Kuyruğun kılıç bölümü vücuttan ya 15 derece açıyla yükselir ya da vücuda paralel olarak uzanır. Ideal uzunluğu 10/10’dur.

 

2. Oval temel formu vücut uzunluğu 4 / 10 olmalıdır ve renksiz olabilir .

 

3. Sırt yüzgeci ince, başında dik olarak yükselir, sonunda bir noktaya ulaşır ve arka kuyruğun ilk 1/3’ünde sonlanır.

 

 

Gövde uzunluğu değerlendirmesi

 

• 25mm ... ... .... ... ... ... ... ... .... ,8 Puan.

• 23mm ............... ... ... ... ... ... .... ,6 Puan.

• 21mm ............... ... ... ... ... ... .... ,3 Puan.

• 19 mm .............. ... ... ... ... ... ... ... 1 puan.

• Az 19mm ... ... ... ... ... ... ,0 puan ve diskalifiye.

• 25mm daha büyük ... ... ... ... ... .. 3 puan kadar düşeriz

Vücut formu ile ilgili kesintiler örnekler:

 

• Şekilsiz / Tıknaz ... ... ... ... ... ... ... .. ... ... 5 puan kadar düşeriz.

• Geniş kuyruklular için kuyruk sapı ... ... ... ... ... .... 2 puan kadar düşeriz.

• Gövdesi çok düz (eğer soyut görünüyorsa) .... 4 puan kadar düşeriz.

• Yuvarlak sırt ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 2 puan kadar düşeriz.

• Güçlü büklüm ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 5 puan kadar düşeriz.

 

Omurganın eğrilik,oyukluk,kamburluk gibi anormallikleri grubun diskalifiye olmasına yol açar

. Toplam kesilen puan 8’i geçmemelidir.

 

 

Kuyruk Yüzgeci uzunluğu değerlendirmesi

 

• 10/10 vücut uzunluğu ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 10 puan.

• 8 / 10 vücut uzunluğu ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 6 puan.

• 6 / 10 vücut uzunluğu ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 2 puan.

• / 10’dan daha az vücut uzunluğu... .. ... ... ... ... ... .... 0 puan.

• 10/10’dan daha fazla vücut uzunluğu ... ... ... ... ... .... 3 puan kadar düşeriz.

 

Örnekler noktasının Yaygın kusurlar ve yayılma ile kalkışlar

 

Açı:

 

• 15 derece veya daha fazla ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... kesinti yok.

• 12 derece ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... .... ... .. 2 puan kadar düşeriz.

• 10 derece ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... .... ... .. 5 puan kadar düşeriz..

• 7 derece ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... .... 8 puan kadar düşeriz..

• 7 derecenin altında ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 10 puan kadar düşeriz..

• Eğri kılıç ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ..... 5 puan kadar düşeriz.

• Diğer kusurlar, tırtıklı gibi ... ... ... ... ... .... ... .. 2 puan kadar düşeriz.

• Temel formu vucudun 4 / 10 dan fazlaysa . 2 puan kadar düşeriz.

• Çok geniş kılıç ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 3 puan kadar düşeriz.

• İkinci bir kılıç ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... .. 10 puan düşeriz.

• Oval temel formu belli değilse ... ... ... ... ... ... ... .. ... 5 puan kadar düşeriz .

Toplam kesilen puan 20’yi geçmemelidir..

 

Sırt yüzgeci uzunluğu Değerlendirmesi

 

• Kuyruk yüzgecinin ilk 1/3’ünün sonuna kadar - 5 puan.

• Kuyruk yüzgecinin başına kadar - 3 puan.

• Daha altında,uzunluğuna gore - 1-2 puan.

• Kuyruk yüzgecinin ilk 1/3’lük kısmını aşıyorsa - 3 puan kadar düşeriz.

 

Yaygın kusurlar ve kesinti örnekleri

 

• Başlangıcında dik yükselmeyen - 3 puan kadar düşeriz.

• Güçlü tırtıklar veya kusurlar - 2 puan kadar düşeriz.

• İdeal şekilden sapmalar - 7 puan kadar düşeriz.

Toplam kesilen puan 8’i geçmemelidir

Bir kusur için puan indirimine sadece bir kez izin verilir.

 

 

LİR KUYRUK

 

 

1. Diş yüzgeç işinlari 8/10 vucut uzunluğuna ulaşmali,belirgin bir şekilde dişa dğru eğik bir noktaya ulamali. Kuyruk yüzgeçi lir şeklinde olmalidir.

2. Sirt yüzgeci başta dik olarak yükselir, yukari doğru bir noktaya eğik olarak ulaşir ve arka kuyruğun ilk 1/3’ünde sonlanir.

.

 

Gövde uzunluğu değerlendirmesi

• 25mm ... ... .... ... ... ... ... ... .... ,8 Puan.

• 23mm ............... ... ... ... ... ... .... ,6 Puan.

• 21mm ............... ... ... ... ... ... .... ,3 Puan.

• 19 mm .............. ... ... ... ... ... ... ... 1 puan.

• Az 19mm ... ... ... ... ... ... ,0 puan ve diskalifiye.

• 25mm daha büyük ... ... ... ... .... 3 puan kadar düşeriz

 

Vücut formu ile ilgili kesintiler örnekler:

 

• Şekilsiz / Tıknaz ... ... ... ... ... ... ... .. ... ... 5 puan kadar düşeriz.

• Geniş kuyruklular için kuyruk sapı ... ... ... ... ... .... 2 puan kadar düşeriz.

• Gövdesi çok düz (eğer soyut görünüyorsa) .... 4 puan kadar düşeriz.

• Yuvarlak sırt ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 2 puan kadar düşeriz.

• Güçlü büklüm ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 5 puan kadar düşeriz.

Omurganın eğrilik,oyukluk,kamburluk gibi anormallikleri grubun diskalifiye olmasına yol açar

. Toplam kesilen puan 8’i geçmemelidir.

 

 

Kuyruk Yüzgeci uzunluğu değerlendirmesi

 

 

• 8 / 10 vücut uzunluğu ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 10 puan.

• 7 / 10 vücut uzunluğu ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... , 8 puan.

• 6 / 10 vücut uzunluğu ... ... ... ... ... .... ... 5 puan.

• 5 / 10 vücut uzunluğu ... ... ... ... ... ... ... ... .... ... ... 2 puan.

• 5 / 10’dan daha az vücut uzunluğu... ... .... ... ... .... 0 puan.

• 8 / 10’dan daha fazla vücut uzunluğu ... ... ... ... ..... 3 puan kadar düşeriz.

 

Yaygın kusurlar ile kalkış noktası örnekleri

 

• Uzantilarin eğriliği eşit değilse... ... ... ... ... .. 5 puan kadar düşeriz.

• Uzantilar hafif eğriyse... ... ... ... ... .... 5 puan kadar düşeriz.

• Diğer kusurlar, tirtikli gibi ... ... ... ... ... .... ... ... 2 puan kadar düşeriz.

• Temel formunu vucut uzunluğunun 4 / 10dan fazlaysa... ... 2 puan kadar düşeriz

 

Toplam kesilen puan 20’yi geçmemelidir..

 

Sırt yüzgeci uzunluğu Değerlendirmesi

 

• Kuyruk yüzgecinin ilk 1/3’ünün sonuna kadar - 5 puan.

• Kuyruk yüzgecinin başına kadar - 3 puan.

• Daha altında,uzunluğuna gore - 1-2 puan.

• Kuyruk yüzgecinin ilk 1/3’lük kısmını aşıyorsa - 3 puan kadar düşeriz.

 

Yaygın kusurlar ve kesinti örnekleri

 

• Başlangıcında dik yükselmeyen - 3 puan kadar düşeriz.

• Güçlü tırtıklar veya kusurlar - 2 puan kadar düşeriz.

• İdeal şekilden sapmalar - 7 puan kadar düşeriz.

• Sırt yüzgeci yukarı doğru kavisli deilse ... ... ... ... ... ... 1 puan düşeriz.

Toplam kesilen puan 8’i geçmemelidir

Bir kusur için puan indirimine sadece bir kez izin verilir.

 

İĞNE veya PERÇİN KUYRUK

 

 

1. Kuyruk yüzgecinin temel formu yuvarlak şeklindedir , 4/10 vucut uzunluğuna eşittir ve ortasindan iğne formunda bir işin uzanir. yüzgeçlerinin toplam uzunluğu vücut uzunluğu karşılık gelir.

sirt yüzgeci ince, başinda dik olarak yükselir, sonunda bir noktaya ulaşir ve arka kuyruğun ilk 1/3’ünde sonlanir.

Gövde uzunluğu değerlendirmesi

 

• 24mm ... ... ... .. ... ... ... ... ... .... ,8 Puan.

• 22mm ............... ... ... ... ... ... .... ,6 Puan.

• 20mm ............... ... ... ... ... ... .... ,3 Puan.

• 18 mm .............. ... ... ... ... ... ... ... 1 puan.

• Az 18mm ... ... ... ... ... ... ,0 puan ve diskalifiye.

• 24mm daha büyük ... ... ... ... ... .. 3 puan kadar düşeriz

 

Vücut formu ile ilgili kesintiler örnekler:

 

• Şekilsiz / Tıknaz ... ... ... ... ... ... ... .. ... ... 5 puan kadar düşeriz.

• Geniş kuyruklular için kuyruk sapı ... ... ... ... ... .... 2 puan kadar düşeriz.

• Gövdesi çok düz (eğer soyut görünüyorsa) .... 4 puan kadar düşeriz.

• Yuvarlak sırt ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 2 puan kadar düşeriz.

• Güçlü büklüm ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 5 puan kadar düşeriz.

Omurganın eğrilik,oyukluk,kamburluk gibi anormallikleri grubun diskalifiye olmasına yol açar

. Toplam kesilen puan 8’i geçmemelidir.

 

Kuyruk Yüzgeci uzunluğu değerlendirmesi

 

• 10/10 vücut uzunluğu ... ... ... ... ... ... ... .. 10 puan.

• 8 / 10 vücut uzunluğu ... ... ... ... ... ... ... ... .. 8 puan.

• 6 / 10 vücut uzunluğu ... ... ... ... ... ... ... ... .. 4 puan.

• 6 / 10’dan daha az vücut uzunluğu ... ...... ....0 puan.

• 10/10’dan daha fazla vücut uzunluğu ... .... kadar 3 puan için düşeriz.

 

Yaygın kusurlar ve kesinti örnekleri

 

• Iğnenin uzantisi vücut ekseni ile uyunlu değilse ………….5 puan kadar düşeriz.

• Iğnede eğrilik ... ... ... ... ... ... ... ... ... ..... 3 kadar düşeriz

• Iğnenin ucu çok geniş veya şekilsiz ise... ... ... .. 5 puan kadar düşeriz.

• Iğnenin ucu bir noktaya uzanmiyorsa ... ... ... ... ... .. ... 3 puan kadar düşeriz..

• Diğer kusurlar, tirtikli gibi ... ... ... ... ... .... ... ... 2 puan kadar düşeriz.

• Temel form 4 / 10 vücut uzunluğundan fazla ise. ... .. 3 puan kadar düşeriz.

• Temel formun iğne ile geçişi kesin değilse ………….. 2 puan kadardüşeriz.

Toplam kesilen puan 20’yi geçmemelidir..

 

Sırt yüzgeci uzunluğu Değerlendirmesi

 

• Kuyruk yüzgecinin ilk 1/3’ünün sonuna kadar - 5 puan.

• Kuyruk yüzgecinin başına kadar - 3 puan.

• Daha altında,uzunluğuna gore - 1-2 puan.

• Kuyruk yüzgecinin ilk 1/3’lük kısmını aşıyorsa - 3 puan kadar düşeriz.

 

Yaygın kusurlar ve kesinti örnekleri

 

• Başlangıcında dik yükselmeyen - 3 puan kadar düşeriz.

• Güçlü tırtıklar veya kusurlar - 2 puan kadar düşeriz.

• İdeal şekilden sapmalar - 7 puan kadar düşeriz

Toplam kesilen puan 8’i geçmemelidir

Bir kusur için puan indirimine sadece bir kez izin verilir.

 

BEL veya SANDIK KUYRUK

 

 

1. Kuyruk yüzgeci madenci küreği formundadır. Üst ve alt kenarları çıkıntı yapmış ve vucuda paraleldir. Kuyruk uzunluğu 5/10 vucut uzunluğuna derinliği 8/10 kuyruk uzunludur.

 

2.Sırt yüzgeci ince, başında dik olarak yükselir, sonunda bir noktaya ulaşır ve arka kuyruğun ilk 1/3’ünde sonlanır.

Gövde uzunluğu değerlendirmesi

 

• 24mm ... ... .... ... ... ... ... ... .. .... ,8 Puanlar.

• 22mm ............... ... ... ... ... ... .... ,6 Puanlar.

• 20mm ............... ... ... ... ... ... .... ,3 Puanlar.

• 18 mm .............. ... ... ... ... ... ... ... 1 puan.

• 18mm az ... ... ... ... ... ... ,0 puan ve diskalifiye.

• 24mm daha büyük ... ... ... ... ... .. 3 puan kadar düşeriz

 

 

Vücut formu ile ilgili kesintiler örnekler:

 

• Şekilsiz / Tıknaz ... ... ... ... ... ... ... .. ... ... 5 puan kadar düşeriz.

• Geniş kuyruklular için kuyruk sapı ... ... ... ... ... .... 2 puan kadar düşeriz.

• Gövdesi çok düz (eğer soyut görünüyorsa) .... 4 puan kadar düşeriz.

• Yuvarlak sırt ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 2 puan kadar düşeriz.

• Güçlü büklüm ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 5 puan kadar düşeriz.

Omurganın eğrilik,oyukluk,kamburluk gibi anormallikleri grubun diskalifiye olmasına yol açar

. Toplam kesilen puan 8’i geçmemelidir.

 

 

Kuyruk Yüzgeci uzunluğu değerlendirmesi

 

• 5 / 10 vücut uzunluğu ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... .... 10 puan.

• 4 / 10 vücut uzunluğu ... ... ... ... ... ... ... ... .... ... .... 8 Points.

• 3 / 10 vücut uzunluğu ... ... ... ... ... ... ... ... .... ... .... 4 Puan.

• 3 / 10 ’dan daha az vücut uzunluğu.... ... ... ... ... ... 0 puan.

• 5 / 10 ’dan daha az vücut uzunluğu ... ... .. ... .... .... 3 puan kadar düşeriz.

 

Yaygın kusurlar ve kesinti örnekleri

 

• kuyruk derinliği 8/10 kuyruk uzunlundan az ise ... .... 5 puan kadar düşeriz.

• Üst ve alt kenarlar paralel değilse ... ... ... ... ... ..... 3 kadar düşeriz

• Arka kenar açıları eşit değilse ... ... ... ... ... ... ... .... .... 5 puan kadar düşeriz

• Arka kenar çok sivri ise ... ... ... ... ... ... ... .... ... .. ... ... 3 puan kadar düşeriz

• Arka kenar açıları çok genişse ... ... ... ... ... ... ... .... 2 puan kadar düşeriz.

• diğer kusurlar, tırtıklı gibi ... ... ... ... ... .... ... ... 2 puan kadar düşeriz.

 

Toplam kesilen puan 20’yi geçmemelidir..

 

Sırt yüzgeci uzunluğu Değerlendirmesi

 

• Kuyruk yüzgecinin ilk 1/3’ünün sonuna kadar - 5 puan.

• Kuyruk yüzgecinin başına kadar - 3 puan.

• Daha altında,uzunluğuna gore - 1-2 puan.

• Kuyruk yüzgecinin ilk 1/3’lük kısmını aşıyorsa - 3 puan kadar düşeriz.

 

 

Yaygın kusurlar ve kesinti örnekleri

 

• Başlangıcında dik yükselmeyen - 3 puan kadar düşeriz.

• Güçlü tırtıklar veya kusurlar - 2 puan kadar düşeriz.

• İdeal şekilden sapmalar - 7 puan kadar düşeriz

Toplam kesilen puan 8’i geçmemelidir

Bir kusur için puan indirimine sadece bir kez izin verilir.

 

 

YUVARLAK KUYRUK

 

 

1. kuyruk yüzgeçi çapı 5/10 uzunluğuna eşit olmalıdır.

 

2. sırt yüzgeçi ince , yukarıya doğru dik uzanır ve kuyruk başlangıcında yuvarlak olarak sonlarnır.

Gövde uzunluğu değerlendirmesi

 

24mm ... ... .... ... ... ... ... ... .. .... ,8 Puanlar.

22mm ............... ... ... ... ... ... .... ,6 Puanlar.

20mm ............... ... ... ... ... ... .... ,3 Puanlar.

18mm .............. ... ... ... ... ... .... ... 1 puan.

Az 18mm ... ... ... ... ... ... .. 0 puan ve diskalifiye.

24mm daha büyük ... ... ... ... ... ... 3 puan kadar düşeriz

 

Vücut formu ile ilgili kesintiler örnekler:

 

• Şekilsiz / Tıknaz ... ... ... ... ... ... ... .. ... ... 5 puan kadar düşeriz.

• Geniş kuyruklular için kuyruk sapı ... ... ... ... ... .... 2 puan kadar düşeriz.

• Gövdesi çok düz (eğer soyut görünüyorsa) .... 4 puan kadar düşeriz.

• Yuvarlak sırt ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 2 puan kadar düşeriz.

• Güçlü büklüm ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 5 puan kadar düşeriz.

Omurganın eğrilik,oyukluk,kamburluk gibi anormallikleri grubun diskalifiye olmasına yol açar

. Toplam kesilen puan 8’i geçmemelidir.

 

 

 

Kuyruk Yüzgeci uzunluğu değerlendirmesi

 

• 5 / 10 vücut uzunluğu ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 10 puan.

• 4 / 10 vücut uzunluğu ... ... ... ... ... ... ... ... ... ..... 8 puan.

• 3 / 10 vücut uzunluğu ... ... ... ... ... ... ... ... ... ..... 4 puan.

• 3 / 10’dan daha az vücut uzunluğu... ... .... ... ... ... 0 puan.

• 5 / 10’dan daha az vücut uzunluğu ... ... ... ... ... .. 3 puan kadar düşeriz.

 

Yaygın kusurlar ve kesinti örnekleri

 

• Kuyruk yüzgeci oval ise ... ... ... ... ... ... ... ... ..... 5 puan kadar düşeriz.

• Kuyruk yüzgeci kenarlarında yassı parça varsa ... ... 4 kadar düşeriz

• Yuvarlaklıktan diğer sapmalar ... ... .. 10 puan kadar düşeriz

• diğer kusurlar, tırtıklı gibi ... ... ... ... ... .... ... ... 4 puan kadar düşeriz.

Toplam kesilen puan 20’yi geçmemelidir..

 

Sırt yüzgeci uzunluğu Değerlendirmesi

 

 

• Kuyruk yüzgecinnin başlangici ... ... ... ... ... ... ... ... ... ,5 puan.

• Daha altindaki, uzunluğa göre ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 4 puan kadar düşeriz.

• Sirt yüzgeci kuyruk yüzgecinin başlangicindan öteye ise …. 4 puan kadar düşeriz.

 

Yaygın kusurlar ve kesinti örnekleri

 

• Başlangıcında dik yükselmeyen - 3 puan kadar düşeriz.

• Güçlü tırtıklar veya kusurlar - 2 puan kadar düşeriz.

• İdeal şekilden sapmalar - 7 puan kadar düşeriz

Toplam kesilen puan 8’i geçmemelidir

Bir kusur için puan indirimine sadece bir kez izin verilir.

 

MIZRAK KUYRUK

 

 

1. kuyruk yüzgecinin şekli mızrak ucuna benzer. Kuyruk yüzgeçi uzunluğu 8 / 10 vücut uzunluğu olmalıdır. yüksekliği 6 / 10 kuyruk yüzgeci uzunluğu olmalıdır..

 

2. Sırt yüzgeci keskin bir noktaya yukarı doğru kavisle yükselir ve arka kuyruğun ilk 1/3’ünde sonlanır.

 

Gövde uzunluğu değerlendirmesi

 

• 24mm ... ... ... ... ... ... ... ... ... .... ... 8 puan.

• 22mm ............... ... ... ... ... ... .... ,6 Puan.

• 20mm ............... ... ... ... ... ... .... ,3 Puan.

• 18 mm .............. ... ... ... ... ... ... ... 1 puan.

• Az 18mm ... ... ... ... ... ... ,0 puan ve diskalifiye.

• 24mm daha büyük ... ... ... ... ... .. 3 puan kadar düşeriz

 

Vücut formu ile ilgili kesintiler örnekler:

 

• Şekilsiz / Tıknaz ... ... ... ... ... ... ... .. ... ... 5 puan kadar düşeriz.

• Geniş kuyruklular için kuyruk sapı ... ... ... ... ... .... 2 puan kadar düşeriz.

• Gövdesi çok düz (eğer soyut görünüyorsa) .... 4 puan kadar düşeriz.

• Yuvarlak sırt ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 2 puan kadar düşeriz.

• Güçlü büklüm ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 5 puan kadar düşeriz.

Omurganın eğrilik,oyukluk,kamburluk gibi anormallikleri grubun diskalifiye olmasına yol açar

. Toplam kesilen puan 8’i geçmemelidir.

 

Kuyruk Yüzgeci uzunluğu değerlendirmesi

 

 

• 8 / 10 vücut uzunluğu ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 10 puan.

• 7 / 10 vücut uzunluğu ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ,8 puan.

• 6 / 10 vücut uzunluğu ... ... ... ... ... .... ... 5 puan.

• 5 / 10 vücut uzunluğu ... ... ... ... ... ... ... ... .... ... ...2 puan.

• 5 / 10’dan daha az vücut uzunluğu... ... .... ... ... .... 0 puan.

• 8 / 10’dan daha fazla vücut uzunluğu ... ... ... ... ... .... 3 puan kadar düşeriz.

 

Yaygın kusurlar ve kesinti örnekleri

 

• Kuyruk derinliği 6/10 kuruk uzunluğundan az ise.. ... ... ... 5 puan kadar düşeriz.

• Arka kenarların içbükeyliği eşitsiz ise ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...... 3 puan kadar düşeriz.

• Arka kenarların içbükeyliği yetersiz ise ... ... ... ... ... ... ... ... ..... 5 puan kadar düşeriz

• Mızrak ucu orata değilse ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ....... 3 puan kadar düşeriz.

• Mızrak ucu yeterinde uzun değilse ... ... ... ... ... ... ... ..... 5 puan kadar düşeriz.

• Üst ve alt kenarları yeterli kubbeli değil ise ... ...... ... .... 5 puan kadar düşeriz.

• Diğer kusurlar, tırtıklı gibi ... ... ... ... ... .... ... ... 5 puan kadar düşeriz.

Toplam kesilen puan 20’yi geçmemelidir..

 

Sırt yüzgeci uzunluğu Değerlendirmesi

 

• Kuyruk yüzgecinin ilk 1/3’ünün sonuna kadar - 5 puan.

• Kuyruk yüzgecinin başına kadar - 3 puan.

• Daha altında,uzunluğuna gore - 3puan kadar düşeriz.

• Kuyruk yüzgecinin ilk 1/3’lük kısmını aşıyorsa - 3 puan kadar düşeriz.

 

 

 

Yaygın kusurlar ve kesinti örnekleri

 

• Başlangıcında dik yükselmeyen - 3 puan kadar düşeriz.

• Güçlü tırtıklar veya kusurlar - 2 puan kadar düşeriz.

• İdeal şekilden sapmalar - 7 puan kadar düşeriz

• Dorsal yüzgeci yukarı doğru eğri değise ... ... ... ... ... ... 1 puan düşeriz

Toplam kesilen puan 8’i geçmemelidir

Bir kusur için puan indirimine sadece bir kez izin verilir.

 

izinsiz yayınlanamaz.

 



[QUOTE=b_altiparmak]Ateş Selam;

Islaha başlamadan önce, ana balıkları bulma imkanları bile çok kısıtlıyken ince belli bir türü bulmak çok dahada zorlaşıyor. Kaldıki çok iyi derecede balıkları temin etmenin maddiy yüküde cabası. Sonrada düzensiz fenotipte balığı düzgün bir form aldırılması için çok uğraşlar veriliyor.

Ama bu senin dediğin noktayı kaç kişi fark eder yahut önemser bilemiyorum. Bunlar bir çok hobici için daha doğrusu lepistes besleyicisi için pekte önem arz etmeyen şeyler. Balığın belli kalıptaki özelliklere sahip olması herkezi tatmin etmeye yetiyor. [/QUOTE]

 

Burak bey işte bunun önemsenmesi ve bu hobinin yol alması için açıldı bu başlık yani tamam benim gözüme hoş geliyor diyebilirsiniz ancak bunu burada biz yazmazsak çoğu kimse bu balıkları aman rengi güzel besle gibi düşünebilir ama bazı hobiciler bak bu balıkla şunlarda yapılabilniyormuş yarışması varmış ve güzel zaman geçirmek için keyifli bir olay bunu bende yapmak isterim diyebilir bunun için bu arkadaşlara yol göstermek için bu çabalaramız.

[QUOTE=b_altiparmak]
Bir önceki sayfadaki şema ve yazılanlar için bir şeyler yazmak istedim.

Şimdi bahsedilen otuz tank ! Bir çok hobicinin ev ortamında yaratamayacağı bir hadise. 30 Tankı devreye sokmak tek bir trio yada pair üzerinden gitmek zorunda kalıncak durumlar içerisindemidir sizce ?

Güdülen yaklaşım,

Misal ben 30 tank kurmak yerine;

Balıklarımın gerekli standartlara sahip olduğunu düşünerek, haftalık periyotlarda yer değiştirmeyi daha uygun görürüm. Gerekli olgunluğa ulaşan dişiler için ilk 1.5 hafta çok daha sık yer değişikliği yaparım. Doğum yapan dişileri 1.5 ay hatta 2 ay kadar dinlendirerek gerekli sadeleşmede kendi bünyelerinde bir nebze olsun gerçekleşmiş olucaktır. Bu gecen sürede önceki yavrularında özelliklerini fark etmeye başlamış oluruz en azından fikir edinebileceğimiz kadar.

Süreci 30 tanka dayandıracak kadar hızlandırmanın mantığı ne ? Noelden önce yarışmaya katılmak mı :) [/QUOTE]

 

Otuz tankla yapılan çalışmada tüm kontrol sizin elinizde olacaktır. Yavruları batın batın hatta seçmiş olduğunuz balıklarla seçmediğiniz balıklar arasında ileride bile  daha kolay kıyaslamaya gidebilir duruma geleceksiniz. Kayıtları tutmanız daha kolay olacaktır. Bir hastalık durumunda tüm balıklarınız kaybetmemiş olacaksanız bunları bu şekilde sıralamak mümkün zaten hiç kimse tank sayısı katidir demiyor. Tank sayısı seçimi tamamen size kalmıştır. Ama bu işin içine girince zaten ister istemez sayı artacaktır. İzleğeceğiniz metod tamamen size kalmış bizim örneklerle verdiğimiz metod dünyada kabul görmüş ve başarı kazanmış bir metodtur.

[QUOTE=b_altiparmak]
Daha doğrusu, ben hep yazılarımda şunları dile getirdim. Düz mantıkla yazıcak olursam. Bir dişi için 40 yumurta kesesi düşünelim. Ve birde erkek için sınırsız farklı kalitelerde sperm. Bu kırk yumurtaya yerleşicek spermleri dişi bünyesinde ister istemez saklıyor, doğası gereği. Türün özelliklerini taşıyan yavru ve daha az taşıyan yavrular meydana geliyor.

Peki ben iki erkek lepistesle bu çalışmayı yapsam, yumurtalıklara yerleşicek spermlerin %20 sinin kalitesinin artacağı düşüncesindeyim. Vel hasıl başta yazdım gibi salam bir koloniyi periyodik olarak sıralamalara tabi tutarsak. 30 Tankta değil ben 2 3 yavru boylandırabileceğim tanklada ulaşmış olur.

Bence yarışma standartlarına balık getirmek için 30 tanka ihtiyac yoktur. Sadece bolca deneyim ve zamana ihtiyac vardır. [/QUOTE]

 

Burak bey takdir edersiniz ki bu balıklar torna tezgahlarından çıkmıyor işte sizin bahsettiğiniz nedenlerden dolayı balıklarda seçici üretim programları kullanılıyor ve en iyiye ulaşmak hedefleniyor. Yazdığınız yöntemler bir şeyler yapmak mümkün güzelde sonuç alınabilir ancak bu yöntemde balıklar üzerindeki kontrolünüz çokta etkili olmaz. Balık seçimleri beslenmeye göre değişir ancak 4-6 aylıkken yapılır yani balık tüm özelliklerini net olarak göstermesi gerekir. Aynı tankta birkaç batın yavru arasından 4 aylık 5 aylık 6 aylık 7 aylık balıkları birbirinden ayırt etmek biraz zor olacaktır.
[QUOTE=b_altiparmak]
Yani bu yöntemler çok yüksek sayıda balık elde etmek için kullanılacak yöntemler gibi duruyor. Kendi tankımda balıklarımı seyrelterek türü çok güzel koruma altına abilirim. Biraz daha seyreltirsem zaman içinde en azında 1 tane bile olsa yarışma standartına yakın bir balık elde etmiş olabilir.

30 Tankın mantığı balığı yarışma standartına getirmek değildir bence, 50 tankta kursanız yarışma standartlarında olduğunu düşündüğünüz balık sayısı 10 geçmicektir !

Kişinin 30 tankta yakalayabileceği tek başarı, Standartların %70'ni kapsayan kalitede çokça balık üretebilecek olması olucaktır.


Saygılar...
[/QUOTE]

 

Bu yöntemle yüksek sayıda balık elde etmek için kullanılmıyor zira bahsettiğimiz tank haçimleri 30 il2 50 litre arasındadır. Yarışma standartdına gelecek balık sayısının pekte bir önemi yoktur en iyi olsun 1 tane olsun zaten o yarışmayı kazanacaktır. Burada hedef zaten en iyi balıktır. Yani en iyisi bir tane.

30 Tankın bir çok avantajı vardır ve biride sanırım standartlara yakın çokça balık sayısı yakalamak olacaktır.

 

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GörkemBaykalÇevrim Dışı

Kayıt: 04/11/2009
İl: Izmir
Mesaj: 101
GörkemBaykalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Mayıs 2010 21:54
Söyeldiklerinize katılıyorum  safkan ırk beslemek hem güzel hemde zor bir iştir . Ama şuda bir gerçek  ülkemiz şartlarında hangi hobici 30 akvaryum ile yarışma standartlarını düşünerek balık üretiyor ve  ülkemiz şartları müsaitmi.Herşey maddiyata bakar ,ülkemizde adam safkan tür alır 30 dolar akvaryumunu herseyini tamamlar döviz bazından en fazla 50 dolara denk gelir (misal örnek veriyorum). 30 taktan hesap yaparsak elektrik su ve diğer giderler en küçük örneği akvaryum imalatında harcanan para ve o akvaryumaları koyabilecek yer sıkıntısı hangi hobicimiz sağlaya bilir %90 zor gözüküyor. Herkes istediği şekilde besler ama düzgün ama yanlış ama doğru .Lepistes sevdası bambaşka bir duygudur .Herkeze hobisinde başarılar saygılar. patrick19252010-05-21 21:55:05

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

radenkoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 974
radenkoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Mayıs 2010 23:18
[QUOTE=patrick1925]Söyeldiklerinize katılıyorum  safkan ırk beslemek hem güzel hemde zor bir iştir . Ama şuda bir gerçek  ülkemiz şartlarında hangi hobici 30 akvaryum ile yarışma standartlarını düşünerek balık üretiyor ve  ülkemiz şartları müsaitmi.Herşey maddiyata bakar ,ülkemizde adam safkan tür alır 30 dolar akvaryumunu herseyini tamamlar döviz bazından en fazla 50 dolara denk gelir (misal örnek veriyorum). 30 taktan hesap yaparsak elektrik su ve diğer giderler en küçük örneği akvaryum imalatında harcanan para ve o akvaryumaları koyabilecek yer sıkıntısı hangi hobicimiz sağlaya bilir %90 zor gözüküyor. Herkes istediği şekilde besler ama düzgün ama yanlış ama doğru .Lepistes sevdası bambaşka bir duygudur .Herkeze hobisinde başarılar saygılar. [/QUOTE]

Görkem Bey,
ben size şöyle bir örnek veriyim o zaman. 30 akvaryum lepistes akvaryumu kurmak ki bu sayı kati değildir velefki kati olsun 30 adet 30x20x30 akvaryum yani 18 litrelik tanklar 540 litre toplam su haçmi gerektirir. 20 tl akvaryum 3 tl kum 15 tl ısıtıcı 5 tl pipo toplam 43 tl bunu 30 adetle çarparsak 1290 tl bir adette güzel hava motoru 150 tl 1440 tl bir triodan balık alsanız birde set yaptırırsanız beş katlı 1 metre eninde bir set işinizi görecektir ve bir metrelik bir akvaryum kadar yer kaplıcaktır. toplamda maliyetiniz 2000 tl geçmez bu fiyatlara 600 litre bir discus akvaryumu veya bitki akvaryumu kuramassınız. Kaldiki 30 akvaryum size bir anda gerekmicek . Yani başlangıç 5 akvaryumla olsa yeterli olacaktır ondan sonra siz zaten bunun keyfine varınca istediğiniz kadar yaparsınız. Ben bu ön yargıyı gerçekten anlayamıyorum . Bunu yapan ve yapabilecek bir çok arkadaşımızın olduğuna inanıyorum . Biz burda bu balıkların mantığını açıklamaya çalışıyoruz . İnsanların güzel bir hobiyi nasıl yapacaklarını açıklıyoruz. İşin sistematiğini anlatmaya çalışıyoruz. 

Bu sistematik aynı zamanda diğer balıklar içinde aslında gecerlidir. Discus, melek vb yani güzel ırk veya varyete özelliklerini taşıyan balıklar üretmek. Emin olun bu işin sistamatiğini öğrenip bunu yapmaya başladığınızda bu hobiden çok çok daha keyif alacaksınız. 
Saygılarımla....

Beğenenler: [T]213582,younsoi[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ateshÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/11/2007
İl: Ankara
Mesaj: 478
ateshÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Mayıs 2010 01:10
[QUOTE=patrick1925]Söyeldiklerinize katılıyorum  safkan ırk beslemek hem güzel hemde zor bir iştir . Ama şuda bir gerçek  ülkemiz şartlarında hangi hobici 30 akvaryum ile yarışma standartlarını düşünerek balık üretiyor ve  ülkemiz şartları müsaitmi.Herşey maddiyata bakar ,ülkemizde adam safkan tür alır 30 dolar akvaryumunu herseyini tamamlar döviz bazından en fazla 50 dolara denk gelir (misal örnek veriyorum). 30 taktan hesap yaparsak elektrik su ve diğer giderler en küçük örneği akvaryum imalatında harcanan para ve o akvaryumaları koyabilecek yer sıkıntısı hangi hobicimiz sağlaya bilir %90 zor gözüküyor. Herkes istediği şekilde besler ama düzgün ama yanlış ama doğru .Lepistes sevdası bambaşka bir duygudur .Herkeze hobisinde başarılar saygılar. [/QUOTE]
 Selam Görkemcim dediklerin güzel zaten biz burada herkes bunu yapsın demiyoruz ki bizim demek istediğimiz anlatmaya çalıştığımız bir şey yapılıyorsa doğru şekilde olması bu balıkta saflık arayanlar için tabiki bir çok problem olur yer problemi bile insanlar için çok büyük sorunların başında geliyor ama kardeşim eğer ciddi ciddi yapmak isteyen varsa bunun derinine inerek bunun nasıl gerçekleşmesi gerektiği hakkındadır.
 Sevgili akvarist dostların bunun nasıl olduğunu bunun bu şekilde faliyet çalışması altında olduğunu ve genel özellikleri hatlarını anlatmaktır.Herkesin özgür iradesi herkes istediği gibi yapar. Herkesin kendi bileceği bir hobi sonuçta.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

f.torresÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/02/2010
İl: Izmir
Mesaj: 3000
f.torresÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Mayıs 2010 02:01
[QUOTE=atesh] Şimdi üstadlar bunda daha iyi yorumlar yapabilir ama benim bu konuda sölicem şeylerden biri seçilicek balıkların bellerinin ince olması önemli.
 
 Dişi balık için özellikle nedeni yavrulama zamanında balığın yavruları çok daha rahatlıkla çıkarmalarıdır. bunun yanında erkek balığın kuyruğu rahat taşıyabilmesi için bellinin ince ve vücuduyla orantılı olması önemli bir nokta.
 
 Birde konuyu genişletiyoruz arkadaşlar şimdi bazı arkadaşlarda çok sorun olduğunu duyuyorum sorun şu : Şimdi ısıyla yavru balığın dişi erkek oranı çoğu insan ısının yüksek olduğu zaman erkek olmalarının çok fazla olduğunu söylüyor ki buna bende katılıyorum bende de 5 yavru alıyorsam çrneği 5 yavrudan 4 tanesi erkek 1 tanesi dişi oluyor. Isı akvaryumda 28 derece ısının yüksekliği yavruda erkek oranının artığını gösteriyor.
[/QUOTE]
Ateş bey bendede aynı sorun vardı yavruların geneli erkekti nedenini 1-2 gün önce öğrendim forumdan sağolsun arkadaşlar yoksa kafayı sıyıracaktım resmen.
Yeni varyete oluşturmak çok zor yüksek bilgi gerektiriyor seçicilik gerektiriyor istenmeyen özellikteki yavruların elemine edilmesi gerekiyor ama ülkemizde elbette bunu yapabilecek insanlar mutlaka vardır işin ticari boyutuna gelecek olursak özel tür lepistes yetiştiren biri bu işten para kazanabilirmi ?Emeğinin karşılığını alabilirmi ?
f.torres2010-05-22 02:02:59

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ateshÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/11/2007
İl: Ankara
Mesaj: 478
ateshÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Mayıs 2010 03:55
[QUOTE=f.torres] Ateş bey bendede aynı sorun vardı yavruların geneli erkekti nedenini 1-2 gün önce öğrendim forumdan sağolsun arkadaşlar yoksa kafayı sıyıracaktım resmen.
Yeni varyete oluşturmak çok zor yüksek bilgi gerektiriyor seçicilik gerektiriyor istenmeyen özellikteki yavruların elemine edilmesi gerekiyor ama ülkemizde elbette bunu yapabilecek insanlar mutlaka vardır işin ticari boyutuna gelecek olursak özel tür lepistes yetiştiren biri bu işten para kazanabilirmi ?Emeğinin karşılığını alabilirmi ?
[/QUOTE]
 Eğer işin hakkını vererek yapıyorsa kazanabilir. Popilaritesi önemli son yıllarda dikkat ediyorsanız artık alık beslemek hobi gibi değil bir moda gibi oldu onun için balığın popilaritesi önemli eğer o zamanda iyise güzel kazanbilir. Ama açıkcası hiç düşünmedim hani kendim de satmadım düşünmedimde ama satan arkadaşlar sanırım kazanıyorlardır kazanmasalar neden yapsınlar.
 Emek konusuna geldiğimizde bence alınıyordur neden derseniz kendim sevdiğim özel bir varyeteyi alıp onun yavrusunu aldıktan sonra onu evre evre büyümesini izlemek onda belli istenilen boya geldiğinde ozaman bütün sıkıntıyı falan alıp götürüyor. Sizin bu konu hakkında görüş ve düşünceleriniz nelerdir ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

f.torresÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/02/2010
İl: Izmir
Mesaj: 3000
f.torresÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Mayıs 2010 05:15
[QUOTE=atesh]
 Eğer işin hakkını vererek yapıyorsa kazanabilir. Popilaritesi önemli son yıllarda dikkat ediyorsanız artık alık beslemek hobi gibi değil bir moda gibi oldu onun için balığın popilaritesi önemli eğer o zamanda iyise güzel kazanbilir. Ama açıkcası hiç düşünmedim hani kendim de satmadım düşünmedimde ama satan arkadaşlar sanırım kazanıyorlardır kazanmasalar neden yapsınlar.
 Emek konusuna geldiğimizde bence alınıyordur neden derseniz kendim sevdiğim özel bir varyeteyi alıp onun yavrusunu aldıktan sonra onu evre evre büyümesini izlemek onda belli istenilen boya geldiğinde ozaman bütün sıkıntıyı falan alıp götürüyor. Sizin bu konu hakkında görüş ve düşünceleriniz nelerdir ?
[/QUOTE]
Ateş hocam aynıyız aslında bir yavru balığın gelişimini izlemek aslında aylarımızı alıyor ama diğerlerinin görmediği milimetrik gelişimleri görebiliyoruz belki lepisteste göremiyoruz ama plati yavaş gelişiyor platide hemfikiriz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir