otomatik yemlik


mustafa50Çevrim Dışı

Kayıt: 24/12/2011
İl: Ankara
Mesaj: 65
mustafa50Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Mart 2012 16:49



Otomatik yemliklerin çok pahalı olması nedeniyle biraz forumda gezdim ve yaptığım yemliği sizlerle paylaşmak istedim.





mustafa502012-03-18 17:37:51

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KocaKÇevrim Dışı

Kayıt: 07/03/2010
İl: Manisa
Mesaj: 422
KocaKÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Mart 2012 16:15
Biraz daha detaylı bilgi ile nasıl yaptığınızı anlatırsanız daha iyi olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafa50Çevrim Dışı

Kayıt: 24/12/2011
İl: Ankara
Mesaj: 65
mustafa50Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Mart 2012 18:09
    

İlk resimde gördüğünüz malzemeler bende mevcut bulunuyordu ve bunları kullandım ancak elinizdeki malzemeye göre siz de farklı malzemeler kullanabilirsiniz. örneğin matkap yerine lehim makinası( delikleri açabilmek için) kullanabilirsiniz. Aynı şekilde yapıştırıcı olarak japon yapıştırıcısı yerine eritip yapıştırabilirsiniz. Saate ajutaj uymayabilir veye elinizde pipet vardır aynı işi görebilir. Rokko kutusu değil ilaç kutusu kullanabilirsiniz gibi gibi...

Başlamadan önce beni uğraştıran bir sorunu paylaşmak istiyorum. ilk resimde gördüğünüz saat çalar saatti ve iç içe alarm-akrep-yelkovan ve saniyeyi dönderen şeyler çok küçük ve araları yakındı. Rokko kutusunu dönderecek kadar sağlam tutturulamayacak kadar da zayıftı. Bunun için aldığınız saatin düzeneğine bakın da alın. Ben 2. resimde görünen duvar saati düzeneğini kullandım. Enjektörün ajutaj kapağını uç kısmından kestim ve saatin dönen kısmını tam sardı. Japon yapıştırıcısı ile onu tutturdum. 

Yem haznesini ise balıklarınızın yoğunluğuna ve yemleme sıklığınıza göre rokko kutusuna delikler açarak yapacaksınız. Delikleri açtıktan sonra tüm yemin tek seferde akvaryuma akmaması için içerisine yatay bir şekilde şekil 3 teki gibi yine ajutaj kapaklarını uygun şekilde kesip yerleştiriyoruz. (ben delikleri tam ihtiyacım olan boyutta ve açı ile açtım) Uygun şekilde açıklık kalmamışsa 1 damla japon yapıştırıcısı ile ajutajları sabitlersiniz. Ben 3 tane delik açtım ve beslediğim balıklar 4-5 cm boylarında 13 tane yunus balığı. Yani 12 saatte 1 defa döndüğü için ve ben 3 delik açtığım için balıklarım 4 saatte 1 yemleniyor. Eğer bu süre çok kısa derseniz 2 delik açıp 6 saatte 1 yemleyebilirsiniz. Yada 1 delik açıp 12 saatte 1.

Ana mekanizmanın oluşması için son işlem bu iki parçayı birleştirmek. Saat mekaniğine bağlı olan ajutajı rokko kutusunun tam ortasına yapıştırıyoruz. (ben kullanamadığım çalar saat mekanizması için rokko kutusunu delmiştim ancak sizin delmenize gerek yok.) Ben deldiğim ve bu yüzden sağlam tutturamadığım için japon yapıştırıcısının yanında birde 2 parçayı sağlamlaştırmak için elektrik bandı kullandım. 

işlem bitti. Yemi koymak ve mekanizmayı sabitlemek yeterli. Ben sabitlemek için son resimdeki gibi tomurcuk çay kutusuna bant ile sardım. Önden ve arkadan desteklemek için köşebent parçaları koydum.

Şimdiden kolay gelsin yapmak isteyenlere. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir