Önerilerinizi ve eleştirilerinizi bekliyorum


abdullahkÇevrim Dışı

Kayıt: 08/01/2014
İl: Ankara
Mesaj: 28
abdullahkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2014 14:10
Bu hobiye gönlünü, göz nurunu vermiş herkese merhaba..

Yaklaşık 4 ay gibi bir süredir kurup geliştirmeye çalıştığım akvaryumumla ilgili fikirlerinize, tecrübelerinize ihtiyacım var.

Akvaryum ölçüleri ; 65*26*35* (2. el akvaryum, geldiğinde plastik kapaklıydı. Şuan tamamını kapatan metal kapak var)

Aydınlatma ; 1 Adet Sylvinya Grolux 18w
             1 Adet 60 adet 3 çipli şerit ledden yaptığım 12 V - takribi 15w (mavi)
             2 adet philips cool day light ampül 2x23w

Kum : Acemiliğimden, eksik bilgiden Hagen siyah - midye kırığı ve lav kumu karışımı zemin.

Filtre ; 650 litre / sa. iç filtre

Isıtıcı ; 100 w eheim

Bitkiler ; Anubias barteri, rotala Rotundifolia red, saz, Staurogyne repens, amazon, elodea, sert yapraklı bir moss türü 5x5 cm yeni geldi, cobamba Caroline. (bitkiler gövdeden beslenenler hariç birer ikişer kök)

Gübreler ; Deep floramin ve 3 mm çakıl taşına benzeyen zemin gübresi ( dolaylı yollardan elime ulaştı sadece alman malı olduğunu biliyorum)ve gübre konusunda Tunç bey ile irtibata geçeceğim bu ay sonuna doğru.

Balıklar ; 3 ad. lepistes 4 ad. aykuyruk kılıç (50 kadar yavru ayrı bir tankta)

1 ad. mangrow kökü ( kök değil kütük desek daha doğru)

Fazla laf kalabalığı için özür dilerim şimdiden.
Akvaryumun ilk kurulum evrelerini söylememe gerek varmı bilmiyorum ama kısaca aktarmaya çalışayım. Hagen siyah kumla başladım, bakteri kültürü ve su düzenleyicileri prospektüslerine göre uygulamaya çalıştım. Bir hafta öncesine kadar pek sorun yok gibiydi. bir hafta önce beyaz benek musallat oldu (yeni balık sebebiyle). biyo ıchlycho ile tedavi uygulamaya çalıştım. iki balıkta sorun kaldı. Arka yüzgeçlerinde azda olsa benek var. Sanırım bir kaç güne onlarında akibeti belli olur. Şuan bitkiye ve yavrulara konsantreyim.

Arkadaşlar asıl sıkıntım yaklaşık 4 ay kadar süredir gece gündüz uğraştığım akvaryumumun şuanki durumunu paylaşarak sizlerden fikir ve tavsiye almak istedim. Kum, aydınlatma, gübre, bitki tercihleri vs. konularda. Araştırmadan açılan konularla ilgili paylaşımlara varıncaya kadar, kurulum - bitkilendirme - filtrasyon vs birçok konuyu okudum. Ama özellikleri belirtmeden sorular soramayacağım için bu konuyu açtım.

bir haftadır mayalı sistem kurmaya çalıştım, krema pompasından yaptığım reaktörde iş görüyor gibi. Bir aya kadarda 120*40*50 ölçülerinde bir akvaryum yaptıracağım nasipse. Burda acemiliğimi attığım sistemi yeniye aktarma niyetindeyim. Eksik kusurlu bulduğunuz her konuda bilginizi naçizane istiyorum. Şimdiden teşekkür ederim.

Sorularımı netleştireyim
1- Işık yeterlimi
2- Bitki uyumu
3- Sıvı gübrelere ihtiyaç varmı ? hangilerini kullanmalıım
4 Beyaz beneği bitkili akvaryumdan nasıl atacağım
5- co2 reaktörü ince kabarcıklar veriyor ancak balık ve insan sağlığına etkisi nedir. (kızımın odasında akvaryum ve sistem)
6- ışık günde 12 saat sürekli açık yeterlimi
7- ekleyebileceğiniz diğer tüm detaylar.

"Bu tankta ne bitki ne balık yaşar, takıl kafana göre" diyecek üstadlara katılıyorum :) Birinci ay sonuna doğru 70 kadar yavru kaybından sonra derin depresyona girdim sanırım, kendime geldiğimde akvaryum bu hale gelmişti :)

Akşam saatlerinde farkettim ki elodea larda saç sakal yosunu var :(

abdullahk2014-01-11 00:25:32

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

eminÇevrim Dışı

Kayıt: 03/01/2014
İl: Ankara
Mesaj: 1
eminÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ocak 2014 03:36
Abdullah bey bide kuaföre götürsem mi diye sorsaydınız bari :) Öncelikle akvaryumunuzu kısıtlı gelirden dolayı böyle kurduğunuzu düşünmekteyim...sorularınıza elimden geldiği kadar cevap vermeye çalışayım..öncelikle yapmış olduğunu let li sistem deki şerit letler yerine 1 adet phılıps aquarella ilave edebilirsiniz.aydınlatmanız günde 4 saat açık 3 saat kapalı şekilde olmak üzere toplam da 12 saat kadar açık tutmanızı öneririm..tank zemini konusunda en alta misket gübre üzerine hagen siyah kullanmanız yeterli olacaktır..midye kırığının bi faydasını görmedim..başlangıç için fazla güzel bitkileriniz var..potasyum karbon fosfat ve nitrat gübrelerle düzenli olarak verildiğinde bitkilerin gelişimine faydalı olacaktır..balık ilk etapda zaten fazla olmasına gerek yok..sadece saç sakal sorununuz için :) sae die bilinen ve piyasada kolayca bulunan balık türü işinizi görecektir.CO2 konusunda da eğer yeteri kadar ince kabarcık elde edebiliyorsanız tüplü sisteme gerek yok...karbon gazına çok maruz kalınmadığı sürece insan sağlığına bir zararı olacağını düşünmüyorum keza yediğimiz ve içtiğimiz bir çok besinde bu karışımlar mevcut..umarım yardımcı olabilmişimdir..hayallerinizde ki akvaryumu kurmanız dileğiyle..ama son olarak bi tavsiye internette dolaşan bitkili akvaryum resimlerine fazla aldanmayınız...siz elinizde ki imkanlara göre akvaryumunuzu şekillendirin...saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

abdullahkÇevrim Dışı

Kayıt: 08/01/2014
İl: Ankara
Mesaj: 28
abdullahkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ocak 2014 12:51
İlginiz için tşk ederim Emin bey.

Dediğiniz gibi imkanlar dahilinde amatörce uğraşıyorum. Önerilerinizi dikkate alacağım. Bu arada beyaz benek illetinden kurtulmak için yapmadığım şey kalmamıştı. Tam ölen ölsün sıkıldım diyecekken öyle bir tavsiye geldi ki, 1 dk içerisinde benek falan kalmadı :. Yosunlar için Sae aldım. Kum ve aydınlatma konusunu ilk fırsatta çözeceğim. CO2 reaktörünü bağladıktan sonra bitkilerdeki fotosentezi görünce epey moral oldu.

Sağlıkla kalın. Saygılar..

abdullahk2014-01-13 12:55:00

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir