Oksijen Ve Co2


aydinkayazÇevrim Dışı

Kayıt: 20/11/2011
İl: Kirklareli
Mesaj: 64
aydinkayazÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Mart 2016 10:51
Sinan ve Tunç Hocamın dedikleri ve anlattıkları çok değerli şeyler. Aslında kısmende olsa aynı şeyden bahsediyoruz hepimiz. Aslında ben derdimi tam anlatamadığımdan çıktı bu anlaşmazlık. Suçlu benim [:)] Sevgili arkadaşlarım benim sıkıntım şu idi ki sorunu balık azaltarak çözdüm.

Akvaryumdaki bitkilerimin az olduğunu, gerekli o2 veremediğini söylemem gerekiyor baştan. Fakat aksine balık sayım gereğinden fazla idi. Bu yüzden ışıklandırmam ve co2 düzeyim yeterli olmasına rağmen fotosentez gözlemleyemiyordum. Fakat bitkiler gelişiyor. Bu da bitkilerimin oksijen verdiğini ama sudaki oksijenin doyuma ulaşmadığı kanısını bende oluşturdu ki, balıkların suyun yüzeyine yakın yüzmesi de bu tezimi doğrular nitelikteydi. Bende suya geceleri hava motoru ile hava vermektense ki böyle yaparsam sudaki co2 dalgalanmadan dolayı kaybedecektim. Bende acaba atomizere hava motorunu bağlasam ve suya yüzeyi haraketlendirmeden o2 çözsem diye düşündüm ve bu yüzden soruyu sordum. Fakat deneyerek gördüm ki co2 basıncından dolayı hava motorunun gücü atomizere hava veremedi. Balık sayısını azaltmaktan başka bir seçeneğim olmadığını anlayıp balıkları azalttım ve sorunumu çözdüm şimdilik. İlerde bitkilerim yeterli düzeyde o2 sağlamaya başlayınca yine arttırabilirim canlı yükümü. Buradan şu sonuca ulaştım eğer ki suda çözünmüş oksijen az ise fotosentez gözlemlemek mümkün değil. Fotosentez gözlemleniyorsa sudaki o2 çözünümü en yüksek seviyeye ulaşmış duruma geliyor. Fotosentez gözlemleyemeyen arkadaşların akvaryumdaki canlı yükünü de hesabı katması gerekiyor.

Akvaryumdan balıkları tamamen çıkarınca 1 saat sonra fotosentez gözlemleyemediğim tankta fotosentez gözlemledim.
Konu hakkında yorum belirten tüm arkadaşlarıma tek tek teşekkür ederim.

Özgür Hocamın dediği sanırım konunun tam anlamı ile özeti gibi. Teşekkür ederim.[EDIT]aydinkayaz,2016-03-10 10:57:43[/EDIT]

+1: [T]163906,pekozgur[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pekozgurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/07/2014
İl: Izmir
Mesaj: 1375
pekozgurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Mart 2016 11:31
Aydın bey, sorununuzu çözmüş olduğunuza sevindim. Açıkçası fotosentezi gözle görebilmektense balıkların sağlıklı olmasını tercih ederim ki siz de öyle yapmışsınız. Konuyu geç gördüğüm için hava motorunun yeterli basıncı sağlayamayacağını yazmadan önce sizin deneyerek gördüğünü fark ettim. En güçlü hava motoru bile tüpten gelen 6-8 barlık CO2 basıncını yenemez. Bildiğim kadarı ile güçlü addedilen hava motorları bile 2,5 bar basınç sağlayabiliyor.

Eski durumunuz (fazla balık yükü olduğu durum) için konuşursak filtre çıkışına takılacak bir sprey aparatı ve vana ile kontrol edilen bir hava hortumu ile işinizi görebilirdiniz. Çok kısık ayarda da olsa oradan suya girecek olan hava ile oksijeni sağlamış olurdunuz. Akşamları vanayı açar suya daha çok O2 vermiş olur ve aşırı CO2 nedeni ile oluşacak pH dalgalanmasının da önüne geçebilirdiniz.

Yüzey dalgalanması ile kaybedilecek CO2, eğer yüzey akıntısı dalgalanma/girdap oluşturacak kadar fazla değilse dert edilecek bir miktar değil. Asıl amaç suyun yüzey gerilimini kırmamak, yani dökülme etkisi -sumplarda bölmeler arası geçiş, ya da şelale aparatındaki gibi dökülme- oluşturmamak.

Bu arada eğer fotosentez kabarcıklarını çok iyi görmek istiyorum derseniz su içindeki akıntıyı kesin, yani filtreleri bir iki dakikalığına, bakteri popülasyonuna zarar vermeyecek kadar bir süre, kapatın. Daha önce yapmadıysanız şaşırabilirsiniz. [;)]

Beğenenler: [T]119043,aydinkayaz[/T]
Teşekkür Edenler: [T]119043,aydinkayaz[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aydinkayazÇevrim Dışı

Kayıt: 20/11/2011
İl: Kirklareli
Mesaj: 64
aydinkayazÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Mart 2016 11:42
Özgür Hocam daha önce hiç filtre kapatmadım fotosentez izlemek için ama deneyeceğim [:)]
Dediğiniz gerçekten aklıma gelmemişti hiç. Evet bir sprey aparatı ve vana ile bu dediğinizi uygulamak gerçekten işe yarar gibi duruyor. [:iyi:] Hem yüzey hareketi minimum düzeyde olur hem de suya gerekli o2 sağlanmış olur. Evet akıl akıldan üstündür diye boş yere dememiş atalarımız. Çok teşekkür ederim.

Böylece fazla olan balıklarım için farklı bir akvaryum kullanmak zorunda kalmayacağım yeterli fotosentez olana kadar [:)]

Beğenenler: [T]163906,pekozgur[/T]
+1: [T]163906,pekozgur[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir