Ödüllü Fotoğraf Yarışmamızın Sonuçları


HititÇevrim Dışı

Kayıt: 01/06/2006
İl: Samsun
Mesaj: 747
HititÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Kasım 2012 00:34
Duman Akvaryum'un açılığı onuruna Lepistes Kulübü ve Duman Akvaryum'un ortaklaşa düzenlediği ödüllü akvaryum fotoğraf yarışmamız sonuçlanmıştır. Öncelikle yarışma fikrini ortaya atan Ramazan Duman kardeşime, jüri heyetinde görev alan dostum Murat Sağdıç'a ve dostum Ozan Bilgisun'a, yarışmaya katılan tüm arkadaşlara kendi adıma ve Lepistes Kulübü topluluğu adına teşekkür ederim. İlk üçe giren arkadaşlarımı ayrıca tebrik ediyorum.

Yarışmadaki fotoğraflar puan sırasına göre aşağıda sıralanmış olup ödüller ilk üçe giren yarışmacılara Duman Akvaryum tarafından ulaştırılacaktır.

YARIŞMA BİRİNCİSİ: Sayın Oğuz Kalender 280 puan

YARIŞMA İKİNCİSİ: Sayın Oğuz Konak 267 puan

YARIŞMA ÜÇÜNCÜSÜ: Sayın Toprak Akalın 264 puan

YARIŞMAYA KATILAN DİĞER ESERLER VE SAHİPLERİ:

Sayın Hasan Evren Biçer 253 puan
Sayın İbrahim Zaralıoğlu 248 puan
Sayın Mustafa Avcı 235 puan   
Sayın Burhan Ercan 232 puan   
Sayın Necdet Yakay 212 puan
Sayın Berat Vurucuel 203 puan            
Sayın Talha Akdeniz 200 puan
Sayın Yasin Özen 180 puan
Sayın Hakan Efe 177 puan         
Sayın Göksel Duman 176 puan            
Sayın Bülent Erdem 175 puan   
Sayın Kamil Berke Yılmaz 167 puan            
Sayın İbrahim Kılcı 163 puan            
Sayın Miraç Küçükerdem 135 puan   
Sayın Ömer Adak 130 puan
Sayın Oğuzhan Akıncı 120 puan

TÜM FOTOĞRAFLAR VE JÜRİ YORUMLARI:

Yarışma Birincisi Sayın Oğuz Kalender'in Fotoğrafı:

Jüri Murat Sağdıç'ın Yorumu: Cepheden çekilmiş, başarılı bir portre çalışması... Teknik olarak zaman ve emek isteyen karede, başarıya ulaşılmış. Sadeliğin yanı sıra gizem katılmış kompozisyon keyif vermekte, tebrik ederim.
Jüri Ozan Bilgisun'un Yorumu: Sabır, emek ve tekniğin buluştuğu bir fotoğraf...  Sade ve bir o kadar da gizem dolu... İlgi çekici bir çalışma...
Jüri Onur G. Hitit'in Yorumu: Gayet güzel, derin bir fotoğraf... Yarışmadaki dikkat çekici pozlardan biriydi bu.

Yarışma İkincisi Sayın Oğuz Konak'ın Fotoğrafı:

Jüri Murat Sağdıç'ın Yorumu: Ortam çok iyi değerlendirilmiş, kompozisyon ve balıkların karelendiği an oldukça özel... Netliğin hareketli canlı üzerinde olması bir handikap gibi görünse de, dikkatle incelendiğinde insan kendisini kare içinde hissedebiliyor, kadraja göre tutulan alan iyi... Tekniği gayet başarılı, tebrik ederim.
Jüri Ozan Bilgisun'un Yorumu: Son derece sıcak bir çalışma... İzleyici kendini akvaryumun önünde gibi hissediyor. Çekim zorluğu ve kompozisyon açısından favorilerim arasında...
Jüri Onur G. Hitit'in Yorumu: Lepistesleri pozlamak, özellikle de çiftleşme veya kur davranışları sırasında pozlamak epey zordur. Arka planın bulanık, balıkların net görünmesi ve zor bir anı pozlamak fotoğrafa olumlu katkıda bulunmuş. Gayet başarılı...

Yarışma Üçüncüsü Sayın Toprak Akalın'ın Fotoğrafı:

Jüri Murat Sağdıç'ın Yorumu: Kadraj yerleşimi, ön planda bırakılan boşluk, üst bölümdeki yansıma, uzak konumdaki ufuk çizgisi baş bölgesinden yapılan vuruş olumlu yönleri, bir kademe daha yüksek netlik her şeyi değiştirebilirdi, yine de güzel kare, tebrik ederim.
Jüri Ozan Bilgisun'un Yorumu: Birçok kareden daha net olmasına karşın yine de netlik problemi hissediliyor. Bu problem olmasaydı tartışmasız favori bir fotoğraf.
Jüri Onur G. Hitit'in Yorumu: Gayet net, şık bir poz... En çok dikkatimi çeken çalışmalardan biri oldu.

Sayın Hasan Evren Biçer'in Fotoğrafı:

Jüri Murat Sağdıç'ın Yorumu: Güzel bir portre çalışması, flaşsız çekimde bu netliği yakalamak için epey uğraş verilmesi gerekir. Bilinçli veya bilinçsiz ön planda başlayan açık renkler, kare yükseldikçe koyulaşmış ve bir ışık düzeni ortaya çıkmış. Buna bağlı olarak bitkiler, salyangozlar ışığa uyum sağlamış ve karmaşık bir görüntü vermemiş. Yani kompozisyon güzel, beyazın olmadığı, sadece siyah renkten oluşan ve sınırları belirleyen çerçeve, ışık düzeni kuvvetini daha fazla artırabilirdi, yine de sırtarmamış, emek verilmiş kare için tebrik ederim.
Jüri Ozan Bilgisun'un Yorumu: En büyük yanlış ne yazık ki fotoğraf çerçeve seçiminde yaşanmış. Bu tip çerçeve seçimleri ilgi odağını canlının üzerinden tamamen almakta... Ama çekim zorluğu yönünden tebrik ederim.
Jüri Onur G. Hitit'in Yorumu: Gayet güzel bir fotoğraf... Adeta çöpçü balığının vesikalık fotoğrafı gibi çıkmış. Objenin ortalanması ve netlik neredeyse kusursuz... Ama balık yandan fotoğraflanabilseydi, yani tümüyle görünseydi çok daha çekici bir poz olurdu. Başarılı bir poz...

Sayın İbrahim Zaralıoğlu'nun Fotoğrafı:

Jüri Murat Sağdıç'ın Yorumu: Kompakt bir makine ile, flaşlı çekime karşın, oluşabilecek olası tüm hataların bertaraf edilebildiği başarılı bir çalışma… Fonun sadeliği ve mavi sağ üst köşede oluşan dalga gölgeleri, balıkların yan yana dizilişi kompozisyonu kuvvetlendirmiş. Yem ile balıkları bu konuma getirmek iyi bir fikir, fakat bu kadar güzelliğin arasında yemin çıban başı gibi kalması, daha da kötüsü balığın göz hizasını kapatması büyük talihsizlik olmuş. Elbet şöyle bir bakıldığında keyif veren bir kare, tebrik ederim.
Jüri Ozan Bilgisun'un Yorumu: Yem ile canlı kandırma tüm akvaryum fotoğrafçılarının kullandığı bir yöntemdir. Lakin fotoğrafa ilk bakıldığında göze hoş gelen karede ilk dikkati çeken şeyin yem olması odak noktasını dağıtmakta... Keşke daha küçük bir yem parçası ile ilgilerini çekseydiniz.
Jüri Onur G. Hitit'in Yorumu: Halay çeken tropheus balıkları... Netlik falan gayet güzel... Balıkların yeme odaklanırken yanyana dizilmeleri ayrı bir ilginçlik katmış fotoğrafa. Gayet başarılı bir çalışma...

Sayın Mustafa Avcı'nın Fotoğrafı:

Jüri Murat Sağdıç'ın Yorumu: Daha önce yorumlamış ve şöyle demiştim: "Canlı o kadar gözalıcı ve etkileyici ki, fotoğrafçılıkta önemli unsur olan netlik oylamada gözardı edilmiş gibi, flaş etkisi güzel alınmış, kadraj iyi, doğru odaklanma olsaydı sonuç çok daha farklı olurdu." Ayrıca Malavi akvaryumu gibi kayaların oluşturduğu ortam lepistes ile bütünleşmiyor.
Jüri Ozan Bilgisun'un Yorumu: Bu canlıyı kayalık zeminde değil de doğal bitkiler arasında görmek isterdim. İkinci kayıp ise camda kalan su lekeleri...
Jüri Onur G. Hitit'in Yorumu: Yarışmadaki favori fotoğraflardan biriydi bana göre. Denecek pek bir şey yok. Gayet güzel bir poz...

   
Sayın Burhan Ercan'ın Fotoğrafı:

Jüri Murat Sağdıç'ın Yorumu: Kadraja yerleşimi, canlının renklerinin sergilenişi çok güzel... Bu artıların yanında oluşan kumlanma detayları gizlemiş, canlının karın çekilmesi de göze çarpıyor, umarım açlıktandır.
Jüri Ozan Bilgisun'un Yorumu: Canlının kadraja tam oturması ve netliğin baş kısmından başlayıp kuyruk kısmına gittikçe düşmesi fotoğrafın olumlu yanları... En büyük kayıp ise nosie, yani fotoğrafta kumlanma sorununun olması...
Jüri Onur G. Hitit'in Yorumu: Balık çok ama çok güzel (maşallah). Arka plan rengiyle balığın rengi arasında biraz daha fark olsaydı, mesela arka plan biraz daha koyu veya karanlık olsaydı çok daha güzel ve çok daha çarpıcı bir poz olurdu.

   
Sayın Necdet Yakay'ın Fotoğrafı:

Jüri Murat Sağdıç'ın Yorumu: Güzel canlılar, dekor ve kompozisyon bir bütünlük oluşturmuş. Flaşsız çekim yüksek ise kumlanmayı ve detay kaybını da beraberinde getirmiş. Farklı tekniklerle çalışılması gereken bir kare…
Jüri Ozan Bilgisun'un Yorumu: İki unsura özen gösterilse idi başa oynayabilecek bir kare imiş. Bu iki unsur kadraja yerleştirme ve noise, yani kumlanma sorunu. Bu iki sorun olduğu için vasat kalmış.
Jüri Onur G. Hitit'in Yorumu: Çok doğal bir akvaryuma benziyor. Dekorasyonun doğallığı ve güzelliği, fotoğrafa olumlu anlamda katkıda bulunmuş.

Sayın Berat Vurucuel'in Fotoğrafı:

Jüri Murat Sağdıç'ın Yorumu: Canlı gayet net görüntülenmiş, flaş etkisi üzerinden alınmış ve renkleri olduğu gibi aktarılabilmiş. Ancak kompozisyon açısından karmaşık bir kare, ortam her ne kadar bitkilerle canlıya uygun olsa da, zemindeki farklı renkler ve sığ derinlik, canlının kadraja yerleşimi eksi yönleri…
Jüri Ozan Bilgisun'un Yorumu: Fotoğrafın en büyük kaybı kadraja uygun alınanamamış olması. Yanlış kadraj kompozisyon bütünlüğü tamamen etkilemiş.
Jüri Onur G. Hitit'in Yorumu: Güzel bir balık ve güzel bir fotoğraf... Balığın tamamı görünseydi (kuyruğun ucu fotoğrafta çıkmamış) ve arka plan biraz bulanık olsaydı obje (balık) çok daha çarpıcı görünürdü. Genel anlamda güzel, hoş bir fotoğraf olduğunu düşünüyorum.

Sayın Talha Akdeniz'in Fotoğrafı:

Jüri Murat Sağdıç'ın Yorumu: Makro bir çekimde canlı kadrajın tamamını dolduruyorsa, detaylar ve netlik iddialı olmalı... Zor bir çekim olsa da çarpıcı olabilmesi için detay ve netlik gerekir. Baktığımızda karidesin bacakları seçilemiyor, yoğun kırmızı belli alanlarda patlamış, programda ayar kaçmış gibi…
Jüri Ozan Bilgisun'un Yorumu: Akvaryum dünyasında en çok sevdiğim, çok kere fotoğrafladığım bir canlı... Çekim tekniği başarılı olmasına karşı crop yaparken elinizin ayarı biraz kaçmış. İlgiyi artırmak için yaptığınız crop canlının ağız ucu antenlerini ve kuyruk kısmını kesmeniz yüzünden ilgiyi düşürmüş.
Jüri Onur G. Hitit'in Yorumu: Karidesin keşke kuyruğu da görünseydi... Aslında karidesleri dinlenirlerken fotoğraflamak zor sayılmaz. Bu kadar yakından fotoğraflayıp netliği olumsuz anlamda etkilemektense biraz daha geniş açıdan çekip canlıyı ortalamayı şahsen tercih ederdim. Kiraz karideslerin parlak renkleri, onları bitkilerin üzerinde pozlarken daha net ortaya çıkar.

Sayın Yasin Özen'in Fotoğrafı:

Jüri Murat Sağdıç'ın Yorumu: Yansıma güzel, lakin netlik ve derinlik için aynı şeyi söylemek mümkün değil, çalışılması gereken bir kare…
Jüri Ozan Bilgisun'un Yorumu: Kompozisyonu geçer not alsa da netlik ve canlıyı kareye tam yerleştirme yönünden zayıf kalmış.
Jüri Onur G. Hitit'in Yorumu: Sanki yağmur yağıyor ve balık pencereden yağmuru izliyor gibi... Biraz kontrast olsaydı daha güzel bir poz olabilirdi.

Sayın Hakan Efe'nin Fotoğrafı:

Jüri Murat Sağdıç'ın Yorumu: Zor bir model, beyaz ve siyahı aynı karede görüntülemek, hele albino olan bu balıktan detay almak hiç de kolay değil... Netice de vücudun belli bölgelerinde flaş patlamaları, kuyruk ve dorsal yüzgeçteki bulanıklık dikkat çekiyor. Bu tür açık renk ve düz canlıları tepe flaş dışında sağlıklı görüntülemek zordur. Açık f değeri ve flaş difüzör kullanımı durumu kısmen kurtarabilirdi.
Jüri Ozan Bilgisun'un Yorumu: Siyah zeminde beyaz bir canlının fotoğraflanmaya çalışması en zor çalışmalardan biridir. Her ne kadar canlı üzerine flaş patlaması sorunu yaşamamış olsanız da, netlik problemi hat safhada... Tüm netlik karın yüzgeçlerinde iken baş ve kuyruk kısmında flulaşmalar fotoğraf ahengini bozmuş.
Jüri Onur G. Hitit'in Yorumu: Balık ile arka planın renklerinin zıtlığı fotoğrafa çekicilik katmış. Ama biraz daha net bir fotoğraf olabilirdi. Çöpçü balıkları hızlı hareket edebilirler ama tabanda dinlenirlerken beklediklerinde onları fotoğraflamak daha kolay olur. O an yakalanabilseydi çok daha net bir fotoğraf olurdu diye düşünüyorum.

Sayın Göksel Duman'ın Fotoğrafı:

Jüri Murat Sağdıç'ın Yorumu: Salyangoz, karides, lepistes, eledoa… Aynı kare içinde olmalarına rağmen dağınık kompozisyonda lepistes ön planda, ancak insan kareye baktığında odaklanmakta zorlanıyor. Daha yakın bir çekim etkili olabilirdi.
Jüri Ozan Bilgisun'un Yorumu: Fotoğrafın odak noktası neredeyse yok gibi... Fotoğraflanmak istenen canlının kadrajda ters açısı, bitkiden geriye kalan boşlukların ilgi dağıtması en büyük kayıplar olarak görünmekte...
Jüri Onur G. Hitit'in Yorumu: Netlik gayet iyi... Ama objeye ortalama konusunda balığın ortada olmaması puan kaybettirdi.

Sayın Bülent Erdem'in Fotoğrafı:

Jüri Murat Sağdıç'ın Yorumu: Cama cam akvaryumlarda canlı çekimleri için yorumum genelde aynı olmuştur. Maalesef kompozisyon oluşturmak, kareyi şenlendirmek pek mümkün olmuyor. Harika balıklar, söylenecek söz yok, fakat iş fotoğrafa gelince, flaş tercih edilmeyişi netliği etkilemiş, görünen boru ve ilk cümlem nedeniyle etkili bir kare olduğu söylenemez.
Jüri Ozan Bilgisun'un Yorumu: Canlıların kadraja oturması iyi netlik düşük iken kompozisyon yönünden vasat kalınmış. Ne yazık ki cama cam akvaryumlarda canlı ne kadar güzel olsa da kompozisyon oluşturmak zor oluyor.
Jüri Onur G. Hitit'in Yorumu: Balıklara diyecek yok, ama akvaryumun dekorasyonu çok zayıf olduğu için balıklar da biraz sönük kalmış.

Sayın Kamil Berke Yılmaz'ın Fotoğrafı:

Jüri Murat Sağdıç'ın Yorumu: Albino çöpçü için yapmış olduğum yorum bu kare içinde geçerlidir. Siyah rengi koyu fon önünde detaylandırabilmek çok zor ve emek ister. Başarılı görüntülendiğinde zorluk derecesi bakımından bir adım öndedir. Lakin bu karede de olmamış.
Jüri Ozan Bilgisun'un Yorumu: Canlı arka planda tamamen kaybolmuş. Çekim zorluğu açısından çok zor bir kare denemişsiniz.
Jüri Onur G. Hitit'in Yorumu: Netlik konusunda sıkıntı var. Balık ile fon (taban malzemesi) arasındaki renk tonundaki yakınlık fotoğrafın çekiciliğini olumsuz yönde etkilemiş.

Sayın İbrahim Kılcı'nın Fotoğrafı:

Jüri Murat Sağdıç'ın Yorumu: Netlik ve odaklanmada sorun var. Kompozisyon için balıkların konumları uygun aslında, havataşı görünmemeliydi, çalışılması gereken bir kare…
Jüri Ozan Bilgisun'un Yorumu: Fotoğrafın odak noktasının olmayışı, netlik probleminin yaşanması gibi sorunlar yaşamışsınız. Canlıların dağınık olması ise kompozisyon bütünlüğünü etkilemiş.
Jüri Onur G. Hitit'in Yorumu: Netlikte ve objeyi ortalamada biraz sorun var. Arka plan, yani akvaryumun dekorasyonu da fotoğrafın çarpıcılığını olumsuz yönde etkilemiş. Balıklar çok hoş, dekorasyon konusundaki sıkıntılar olmasaydı bu balıklarla çok daha göz alıcı bir poz çekilebilirdi.

Sayın Miraç Küçükerdem'in Fotoğrafı:

Jüri Murat Sağdıç'ın Yorumu: Daha yakın çekim, daha net çekim için uğraş verilmeli, net dahi olsa baskın kırmızı dekor arasında uzakta kuvvetli bir kompozisyon ve etki yakalamak mümkün değildir.
Jüri Ozan Bilgisun'un Yorumu: Fotoğrafçılık sabır ve emek ister. Akvaryum fotoğrafçılı bu sabır ve emeğin iki katını ister. Daha çok sabredip, emek vermek gerekiyor.
Jüri Onur G. Hitit'in Yorumu: Pek net bir fotoğraf değil. Obje (balık) ortalanamamış. Dolayısıyla fotoğrafın çekiciliği de pek kalmamış. Taban malzemesindeki turuncu renkli öğeler de fotoğrafı olumsuz anlamda etkilemiş. Biraz daha çalışarak daha iyi fotoğraflar çekebilirsin.

Sayın Ömer Adak'ın Fotoğrafı:

Jüri Murat Sağdıç'ın Yorumu: Netlik yakalanamamış maalesef, özel bir kompozisyon görünmüyor.
Jüri Ozan Bilgisun'un Yorumu: Kadraj, netlik ve kompozisyon sorunlarının tamamını yaşamışsınız.
Jüri Onur G. Hitit'in Yorumu: Balıklar çok güzel, ama poz çok net değil. Biraz daha çalışarak çok daha iyi pozlar elde edilebilir diye düşünüyorum.

Sayın Oğuzhan Akıncı'nın Fotoğrafı:

Jüri Murat Sağdıç'ın Yorumu: Eğer fotoğraf merakımız varsa en azından kompakt bir makine temin etmekte fayda var. Cep telefonu çekimleri her zaman bir adım geridedir. Siyah alt bölüm, lastikle tutturulmuş bitkiler, sağ taraftaki lepistes, parlak beyaz zemin göze batıyor, kompozisyon yok maalesef.
Jüri Ozan Bilgisun'un Yorumu: Çalıştığınız canlı akvaryum canlıları arasında çalışması en kolay olan türlerden biri. Bu kadar uysal bir canlıyla çalışmanıza karşın sonuç iç açıcı değil...
Jüri Onur G. Hitit'in Yorumu: Pek net değil... Fotoğrafın alt kısmındaki siyahlık fotoğrafı olumsuz yönde etkilemiş.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Oğuz42Çevrim Dışı

Kayıt: 29/08/2010
İl: Mus
Mesaj: 175
Oğuz42Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Kasım 2012 00:49

Jürideki değerli isimlere teşekkür ederim.Dereceye giren diğer arkadaşları ve katılanları da kutlarım.Saygılar..

Oğuz422012-11-07 00:51:59

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HAKAN EFEÇevrim Dışı

Kayıt: 22/12/2005
İl: Ankara
Mesaj: 1011
HAKAN EFEÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Kasım 2012 12:13
Emeği geçenlere teşekkürler. Çektiğim bir fotoğrafın değerlendirilmesi hoşuma gitti açıkçası.Eksiklerimi fark ettim biraz.Kendim baktığımda güzel geliyordu ama yorumlardan sonra bakınca başka gördüm fotoğrafı.İlk 10'a girmekte bir başarıdır deyip avutayım kendimi

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir