Neon Tetra Üretimi (çeviridir)


erginustaÇevrim Dışı

Kayıt: 28/04/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 8
erginustaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Nisan 2012 21:47
Arkadaşlar kendim için yabancı sitelerde neon tetra üretimi ilgili araştırma yapıyordum ve dedimki neon tetra ile ilgili bir kaç bilgiyi hazır çevirmişken paylaşmak belki birilerine daha yardım eder.

Üretim
        Mükemmel su şartlarının ayarlanması zor oldugu için hobiciler arasında neon tetraların üretilmesinin zor olduğu fikri yaygındır.Neon balıklarının çoğu ya doğadan toplanmaktadır yada
büyük üretici firmaları tarafından üretilip piyasaya sürülmektedir.Ayrıca neon tetralar sanıldığının
aksine iki haftada bir yumurtlayabilir.
       Cinsiyet ayrımı zordur,dişi neonlar genellikle daha büyük ve ovaldir,ayrıca erkeklerin mavi çizgileri
dişilere oranla daha düzdür bunun nedeni dişilerin karnı yumurtayla doldukça karınlarınında şişmesi ve çizginin yamulmasıdır(bu seçimimiz içinde önemli)
       Neon tetraları üretmek istiyorsanız,ayrı bir üretim tankı kurmalı ve akvaryumu üretimde kullanılacak balıkları hemen alabilecek şekilde dizayn etmelisiniz.Yavrular çok hassas olduğu için koyucağınız şeyleri önceden mutlaka dezenfekte etmelisiniz.neon tetralar üreme sırasında oldukça yükseğe zıplayabilceğinide unutmayıp önleminizide almalısınız.Akvaryumun dibini 2-3 cm taşla veya bilyeyle örtün bitkide ekleyip suyu 24dereceye sabitleyin suyun sertliği her zaman 4dereceden küçük olmalı  ideal değer 1-2 aralığıdır
       Yüksek kalitede yavrular için en sağlıklı balıkları üretmeliyiz.Yaşlı sağlıksız balıklar hem sonuçta hemde yavru kalitesinde memnuniyet vermez.Üreme esnasında onları üremeye teşvik etmek için onları bolca canlı yemle besleyiniz.Sivri sinek larvaları üretim için bir çok hobici tarafından tercih edilmektedir.Ayrıca bazı üreticiler balıkları teşvik etmek için nitrat seviyesinin biraz artmasına izin verip suyun %50 sini değiştirmektedir.Nitrit seviyesinin hızlı düşüşü yağmurun suyu yenilemesi taklit etmek için iyi bir yoldur.Üretim akvaryumu ilk başta karanlık olmalı ama neonlar yumurtlayana kadar ışık yavaş yavaş arttırabilirsiniz.Neon yumurtaları ışığa karşı çok hassastır bu yüzden üremeden sonra ışığı sınırlandırmak gerekir.Neon tetralar sabahın ilk ışıklarında yavrular.Ebebeyinlerin yavruları yiyebileceği unutulmamalı derhal akvaryumdan çıkarılmalıdırlar.Akvaryumlarda normal şartlarda 130 civarı yumurta bırakırlar lakin bunun küçük bi kısmı hayata tutunabilir.Neon tetraların akvaryumda doğurganlıkları azalır bu yüzden 40-50 yavrudan fazlasını beklememek gerekir.
       Yumurtalar biraz yapışkandır ve bu yüzden üreme esnasında bitkilerin yüzeylerinde kalabilirler.Yavrular yumurtadan çıkana kadar neredeyse saydamdır.20-22 saat aralığında yumurtadan çıkabilirler lakin serbest yüzüşe geçmeleri 3-4 günü bulur.
       Yavrular çok küçüktür ve infusoria,atorlarla ve yumurta sarısıyla beslenmelidirler.4 haftaya kadar artemia yiyebilecek boya geliceklerdir.Ayrıca büyümüş yavrular sığır karaciğerinide iştahla yerler ve 1 ay sonunda renklerini sergilemeye başlarlar.
      
Ayrıca neonların renklerini daha iyi görebilmemiz için ışığın akvaryumun ortasına değilde bizden tarafa yani ön camın üzerine yerleştirilmesi gerektiği yazılmış böylelikle neonlar ışığı hiçbir zaman ters açıdan almıyor renklerini çok daha iyi gösteriyorlar denilmiş.Denedim ve çok memnun kaldım.Neon besleyen arkadaşlara saygılarla.
erginusta2012-04-29 23:50:54

Teşekkür Edenler: [T]125638,Mr.Delyy[/T][T]192661,Nitrotoluen[/T][T]153798,abdullah kg[/T][T]24145,kadir_7[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

biqiÇevrim Dışı

Kayıt: 31/03/2012
İl: Ankara
Mesaj: 89
biqiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Nisan 2012 22:17
Yararlı olmuş teşekkürler ama cidden meşakatlı bir iş neon üretmek:)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erginustaÇevrim Dışı

Kayıt: 28/04/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 8
erginustaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Nisan 2012 00:12
Evet çok meşakatli ve bazılarına gereksiz de gelebilir neon üretimi ulaşımı kolay ve fiyatı düşük diye ama kendi akvaryumumda ürettiğim diğer bir tetra türü gibi olacağını varsayıyorum yani daha özgüvenli daha dayanıklı..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MUHAMMETALIUSLUÇevrim Dışı

Kayıt: 20/08/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 96
MUHAMMETALIUSLUÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2013 14:42
Arkadaşlar peki üretmeyi başarmış arkadaşlar varmı aramızda, varsa tecrübelerini yazabilirlermi acaba ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2013 14:48
Oldukça kolay üreyen balıklardan birisi. Spawning mop(googledan bakabilirsiniz) kullanarak ya da doğal moss kullanarak yoğun bir taban hazırlamalısınız seçtiğiniz ufak tanka. Bir pipo filtreye ihtiyacınız var. Daha önceden sistem içerisinde çürütülmüş birkaç kuru yaprak yavruların ileriki dönemleri için iyi olacaktır. Sıcaklığı 24 derece yapmanız kafi. Duruma göre çay ilavesi süreci hızlandırabilir. Çay eklemeden önce de http://www.akvaryum.com/forum/akvaryumda_cay_kullanimi_ve_kullanim_oranlari(yenilendi)_k518985.asp
bu makaleye bakmalısınız.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Aoki54Çevrim Dışı

Kayıt: 23/09/2013
İl: Sakarya
Mesaj: 19
Aoki54Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Eylül 2013 02:07
Öncelikle herkese selamlar.
Merak salıp, balıklarıyla birlikte almıs olduğum akvaryumdaki balık familyasının bireyleri arasında Neon Tetra türünün olduğunu da farkettim. Özellikleri forumda anlatıldığı gibi. Koloni olarak dolasıyorlar,birbirlerinden hiç ayrılmıyorlar.. 
2-3 cm boyunda 4 neon Tetra 5-6 cm boyunda 2 Neon Tetra'ya denk geldim gözlemlediğim kadarıyla.
Yalnız hangisi dişi,hangisi yavru, hangisi erkek ? Ayırt edemedim.Gözlemlemeye devam ediyorum.
Sanırım bu tür yumurtlama yöntemıyle yavrulama yapıyormus,yanlıs okumadıysam ...
Yeterli ekipmanım olmadığı için Lepistes yavrularım zayii oldu,ne yavruluğa sahiptim ne de gerekli bilgiye. Aranıza katılalı 2 gün olmasına ragmen, ilk güne nazaran bilgilerimin geliştiğini fark ediyorum.
Allah nasip eder,elime yüzüme bulastırmazsam,gelişmeleri kare kare sizlerle paylasacagım.
Sağlıklı ve güzel Akvaryumlar diliyorum,saygılarımla..
Aoki542013-09-25 02:08:18

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mygegalÇevrim Dışı

Kayıt: 18/09/2013
İl: Yurtdisi
Mesaj: 157
mygegalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Eylül 2013 04:49
vallaha birak uretmeyi yasatmayi beceremedim :D hayatimda 2 sefer aldim neon 10 lu grup halinda birisi oluyo arrdindan hepsi nedeninide birturlu anlayamadım emeğe saygi teskkurler :D

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir