Ne yapmam gerekir?


hadessÇevrim Dışı

Kayıt: 15/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 119
hadessÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Mart 2010 20:55
Arkadaşlar öncelikle hepinize selamlar. Yaklaşık iki aydır bitkili akvaryum sevdam başladı. Öncelikle bitkili tank kurulumu adı altında akvaryumum. Comdan bilgi alıyordum. Resimlerde gördüğünüz akvaryumu kendim yaptım. Bitkili yapmak için, su doldurdum ve beklemeye başladım. Yaklaşık 4 gün suyla kaldı. Sızıntı var mı diye odamda duruyordu ama annem maaş almaya gittiğinde kardeşim'in ısrarlarına dayanamayıp altta saydıgım balıkları ve ısıtıcıyı almışlar. Bitki olarakta 12 adet eledoa mı nedir ismini hatırlayamıyorum bir türlü ondan. 10-15 cm boylarında bir adet te saz almışlar. Mecburen tankımı aldılar. İstemeye istemeye verdim. Çünkü okuduğum kadarıyla bitkili akvaryum özen istiyor. Hem de aşırı derecede. 100*40*50 ebatlarındakı tankımda bulunan deniz kumunu tekrar yıkayıp koydular. Yenı tanka bitkileri diktiler. Ne dediysem anlamadılar bir türlü. Böyle bir akvaryumda nasıl bitki yetişir bilmiyorum. Görüşlerinizi bekliyorum. Şu andan itibaren bu akvaryuma yeniden kum, bitki almam lazım. Bana bu konuda yardımcı olun lütfen. Alınacak kumları söylerseniz çok makbule geçer. Saygılarımla



boyut (cm): 57*30*42
kapasite (litre):cam agırlıgı 14 kg su 71. 8 lt. Toplam ağırlık 85 lt.' ye yakın
canlılar:3 e 8d lepistes 2. 3. 4 cm
5 neon tetra 1cm
1e1d portakal renginde velifera
1e 2d siyah aymoli
1e 1d siyah beyaz velifera
1 e1 d sarı,siyah. Turuncu karısıkrenkli moli
1 sarı vatoz 2 ne olduğu belirsiz çöpçü var

Malzemeler: Deniz kumu, ısıtıcı 100watlık, hava motoru, iç filitre olarak ana tankımda bulunan fitreyi takıyorum arada.

Akvaryum bakımı: yok

Kullanılan yemler:
Kullanılan ilaçlar ve/veya katkılar:

Arkadaşlar soldaki iki resimdeki balık hamileymiş. Sağdaki sarı renkli olan balık da doğum yapmış, sabah fark ettim. 3 tane yavruyu canlı alabildim. 7 tane yavru alusu buldum suyun dibinde. Ne yapmam lazım hiç bilmiyorum.

Ayrıca doğum yapacak balık var. Yazıktır, günahtır o yavrularda ölecek. Bir önlem almam lazım yardım edin lütfen.
Adem TANIŞ2010-03-04 21:43:40

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kazım_öcaldıÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,1,51106[/C] [C]2,2,51106[/C]
Kayıt: 14/06/2008
İl: Adana
Mesaj: 1887
kazım_öcaldıÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Mart 2010 21:24
Yapacak birşey yok kardeşe hayırlı olsun:)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hadessÇevrim Dışı

Kayıt: 15/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 119
hadessÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Mart 2010 23:27

1 saatirde 6 adet yavru daha aldım arkadaslar :).


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kayiboyuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/12/2009
İl: Giresun
Mesaj: 1352
kayiboyuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Mart 2010 15:47
Öncelikle hayırlı olsun, resimdeki balıklarınız platy ve kılıç, sarı siyah turuncu karışık dediğiniz platydir yani. Kum kalınlığı fena değil bana göre, daha kalın bir tabaka kullanabilirsiniz. Maddi durumunuza göre hagen, aquaclay kumlar kullanabilirsiniz ancak maddi durumunuz kıstlı ise bildiğimiz inşaat kumu gayet güzel verim veriyor. Kum tabakasını kalın yapın ve dekoratif kaya, kütük kullanmayacaksanız kumunuzu arkadan öne doğru meyilli yapın. Yani arka taraftaki kum kalınlığı ön taraftan yüksek olsun veya dalgalı yapın, yani kimi yerlerde yükseltiler ve çukurlar oluşturarak evvela zemin görselliğini düzeltin.  
 
İkincisi eledoa bitkisi bol ışık ister ve çabuk yayılan bir bitkidir, uygun şartları oluşturursanız şu anki durumlarında akvaryumunuzda hiç hoş durmazlar. Çünkü arka plan bitkisidirler. Bitkileri eklerkende buna dikkat edin. saz da eledoa da arka plan bitkisidir ve akvaryumun arka tarafına dikilir. böylelikle akvaryum derinliğini kaybetmemiş olursunuz. ön taraflarada daha bodur orta-ön plan bitkisi yada zemin bitkisi dikebilirsiniz.
 
Şu anki görüntünüz hoş değil. Bitkileri artırmanız gerekecek. Aynı tür bitkileri sağa sola dağıtmak yerine grup olarak aynı yere dikerseniz daha hoş durur ve yavrulara daha rahat saklanma imkanı sağlar.
 
Birde şu ısıtıcınızı ön cama değilde arka cama doğru yapıştırırsanız bu kadar göze batmayacaktır. Işıklandırmayı biraz daha sağa doğru kaydırın(resme göre), arkayada siyah yada mavi tonlu bir fon yapıştırın.
 
Canlı doğuranlar (velifera, moly,kılıç,platy,lepistes v.s) kendi yavrularını korumazlar hatta doğurdukları yavrunun hemen peşine düşerler avlamak için. o yüzden pet şişenin içine doğum yapacak balığı koymanız avantaj değil dezavantaj olur, yavrunun azda olsa elinde olan saklanma imkanını elinden tamamen almışsınız. bunun yerine ucuza satılan plastik yavruluklar var onlardan alabilirsiniz. Göründüğü kadarıyla pet şişe akvaryumun içinde ama kapalı, yani balık akvaryumdan tecrit edilmiş, şişede delik falanda göremedim, bu durumda balığınız sağlığını kaybedecektir şişedeki suyun değerleri bozulunca.
 
Tekrar hayırlı olsun, bol bitkili güzel bir akvaryum dileğiyle
kayiboyu12010-03-05 15:51:34

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

jumaruÇevrim Dışı

Kayıt: 09/04/2009
İl: Aydin
Mesaj: 53
jumaruÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Mart 2010 00:13

Ahmet bey, eğer canlı bitki düşünüyorsanız, bence akvaryumcularda satılan lav taşı almanızı öneririm. Canlı akvaryum bitkileri karadaki bitkiler gibi kil veya sert  zeminde çok verimli barınamazlar.  Daha çok yapısal olarak gevşek ve boşluklu taş veya kumları severler. Köklerini daha rahat sarabilirler bu yüzden. Bence lav taşı kullanmalısın. Saygılar...

Adem TANIŞ2010-03-14 00:05:12

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hadessÇevrim Dışı

Kayıt: 15/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 119
hadessÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Mart 2010 00:12
   Arkadaşlar hepinize çok teşekkür ederim önerileriniz için. Orhan Yey dediğiniz gibi bitkilendirmeyi biraz coğalltım ama acele yapmak zorunda kaldığım için görüntü bakımından hiç de hoş durmadı. Tekrar düzenleme yapmaya calışacağım. Şu anki yavru sayım 18. Son olarakta siyah aymoli lerden biri yavru bıraktı sanırım. Çünkü yavrular simsiyah. Yavrular pet şişede şimdilik. Artemia aldım ilk seferde olmadı ama ikinci seferimde tutturdum. Şu anda 4 üncü ve son artemiaları çıkarıyorum. Yarın artemialerım çıkar, yavrulara veririm. Ayrıca eledoaların arka plan bitkisi olduğunu bilmiyordum ve dağıttım arkalara, yanlara dağıttım belirli aralıklarla. Ayrıca forumda bulunan öğretmen Ali Bey'e çok teşekkür ederim tekrar tekrar. Bitkileri ve midye,elma salyangozu konusunda fazla fazla göndermiş sağolsun. Hemitausmicra pembe gül istemistim fazla fazla göndermiş. Bir de sanırım zeytın göndermiş. Onu tam olarak ortaya diktim. Pembe gülü ufak bir bitki sanmıştım ama 10 cm aşan boyu var, 15 cm'e kadar onları da dağıtarak koydum tanka. Yeni bir tank yapıyorum yeğenime onun tankına geçici olarak balıkları koyacağım. Bıtkı düzenlemesini tekrar yapacağım. Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.
   Ayrıca Musa Bey, malesef lav taşı yok. Bulamadımbildiğim 4 adet akvaryumcu var ve bunun sadece birinden alışveriş yapıyorum. Hiç birinde bulamadım. O yüzden ve ögretmen Ali bey'in yaptığı gibi midye kırığı aldım. Bitki kumu olarak kahverengi tonda bıraz ırılı ufaklı bır kum alacaktım ki 15 kg ye 45 tl fiyat biçince vazgeçtım. 25 kg midye kırığını 20tl ye aldım. Akvaryumu düzenledım. Çok eksiğim var. Daha lepisteslerin 2 si hariç hepsi öldü. İçlerinde bir adet beyaz bir balık var. Türünü bilmiyorum. Galiba o yaptı. Diğer balıklara da vuruyor. Onu cikletlerin içine attım. Orda kimseye yaklaşamıyor şimdilik.
  Ayrıca akvaryumun resimlerini en kısa zamanda vereceğim. Şu anki fotoğraflarınıı ailevi sorunlarımız olduğu için bir süredir nete giremiyordum, kusura bakmayın. Cevaplayamadım saygılarımla.
Adem TANIŞ2010-03-14 00:19:23

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kayiboyuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/12/2009
İl: Giresun
Mesaj: 1352
kayiboyuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Mart 2010 12:10
Ahmet Bey tek başına midye kırığı fazla verimli olmuyor, Maddi açıdan külfetli olmasın istiyorsanız kesinlikle midye kırığı ile dere kumu(inşaat kumu) karıştırın. İnanın aquaclay v.b yapay kumlar kadar güzel verim alırsınız. Güllere gelince onlarda arka plan bitkileridir, bende Ali Hocamdan (Öğretmen Ali) bitki almıştım ve aldığım 4 kök gül şu anda 30 kök civarı oldu ve bazılarının boyu 60 cm ye ulaştı. Bende ilk etapta bitki konusundaçok sıkıntı çekmiştim ama şimdi üretiyorum. Işıklandırma konusunu ihmal etmeyin. gübre kullanımı da çok önemli. Tunç Sönmezoğlu'nun (yasmut) sıvı gübreleri ve misket gübresi var, potasyum, micro ve misket gübrelerini mutlaka kullanın. Fazla bir tutarı yok.  Başarılar dilerim. Bende size buradan bir fotoğraf ekleyebilirim müsaade ederseniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hadessÇevrim Dışı

Kayıt: 15/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 119
hadessÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Mart 2010 20:46

Öncelikle hepinize teşekkür ederim.Uzun zamandır yoktum işlerim vardı kusuruma bakmayın lutfen. Orhan bey fotoğraf isterim tabikide.

KaPTaN2010-03-19 21:02:17

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir