Moss Ormanı ve kiraz karidesler


ugur_aslanÇevrim Dışı

Kayıt: 21/03/2011
İl: Sivas
Mesaj: 92
ugur_aslanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Ekim 2011 21:09
Çimento düşünürseniz 0 numara mozaik ile sıvamanızı tavsiye ederim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

invulnerableÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 09/04/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 3575
invulnerableÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 09 Ekim 2011 13:34
0 numara mozaik dediğiniz çimentonun ne farkı var?Ayrıca bu konuda bilgisi olan arkadaşlara da buradan soruyorum kimyasal açıdan içinde ne olmaması gerekir çimentoların?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TayfunSÇevrim Dışı

Kayıt: 06/10/2011
İl: Kayseri
Mesaj: 35
TayfunSÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Ekim 2011 18:21
İnşaatçi değilim ama 
O numara mozaik ile çimentoyu karıştırmanızı öneriyor. İkisi farklı şeyler. Mozaik betonunuza hem dayanıklılık kazandırır biraz da görsellik katar.
Yalnız bir öncekinde erken koydum kalıbı demişiniz.
Kalıbı kurumaya bıraktıktan sonra eğer güneş alan bir yerde kurutuyorsanız ikinci gün üzerine hafif su serpiştirin bir kaç gün daha kurusun kolay çatlamaz biraz daha sert olur.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

harunerdincÇevrim Dışı

Kayıt: 30/10/2009
İl: Izmir
Mesaj: 28
harunerdincÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Ekim 2011 05:36

Kısa cevap diye başladım ama...

Tamer bey bence gelin siz bu çimento fikrinden vaz geçin. Dikkatli bir şekilde akvaryuma oturtsanız dahi ileride birgün çıkratırken üzülebilirsiniz. Ayrıca akvaryum silikonu ne kadar güçlü olursa olsun zamanla yorulacaktır. Teknik eğitim görmüş arkadaşlar bilirler; çelik dahi yorulmuşsa eğer çok kolay kırılabilir.

hatta lafı fazla uzatmadan hiçbir zaman unutamayacağım bir anımı anlatayım size. Teknik lisede(motor) okuduğum yıllarda atölyede bir bölgenin boyanması gerekiyordu. Metal boya kapağını açmak için 2 tane tornavida kırdık. Hiç unutmam ilki kırıldığında kimse inanmadı, hoca dahil ve hocaya nasıl olduğunu gösterirken ikinci bir tornavidayı daha kırdık. Ne ilginçtir ki spatula ile çok kolay bir şekil açıldı o malum kapak. Daha sonra hiçbir takımın kullanım amacı dışında başka bir amaçla kullanılmayacağını öğrendik. (dikkat! o zamana kadar hiç dönüp de okumadığım atölye duvarında bulunan o uyarı levhasında yazıyormuş zaten) ilerleyen senelerde o iki tornavida, malzeme dersinde yorulmuş cisim yada maddelere örnek olarak gösterildi.

diyeceğim şu ki tamer bey,

terazinin bir kefesinde akvaryum var diğer kefesinde çimentoyla oluşacak bir beton. Silikona dahi güvenmeyin derim. Çünkü arka yüzeydeki cama tam otursa dahi bu şu demek olur su basıncı + betonun ağırlığı. Silikon buna bir müddet dayanabilir belki ama uzun vadede üzücü sonuçlar doğurabilir.

son bir basit örnek daha vereyim,

bilirsiniz; akvaryumun kumunu değiştirmek için sifonlama yöntemiyle doldurduğunuz kovanın ağırlığı sadece su ile dolu olduğu andaki ağırlığı ile aynı değildir.

"bu kadar ahkam kesiyorsun da! bari yarımcı olacak bir fikrin var mı? sen onu söyle" diyebilirsiniz; heleki o üzücü deneyiminizden sonra. Ben bunu söydiğinizi kabul edip bir öneride bulunacağım. Eğer aklınıza yatarsa onu deneyin bence. Çünkü şu anda aklıma gelen fikir, acaba ben de mi yapsam diye zihnimi kurcalamaya başladı bile. Karides, kerevit ve moss'larım için çok güzel bir arka fon olabilir. ,)

1) ilk denemenizdeki gibi bir poliüretan duvar yapın ve isterseniz irili ufaklı mağralar da ekleyebilirsiniz. Oluşturmak istediğiniz bir bölüme köpüğü(poliüretan) sıkmadan önce açık parfümerilerde satılan birkaç cm uzunluğundaki parfüm kapaklarını ters yerleştirip o alanı düzenleyebilirsiniz.

2) ardından çok ince ve yumuşak bir torbayı -ki iç ve dış filitrelerin bile malzemesinin plastik olduğunu düşünürsek bir sakıncası olacağını sanmıyorum. Yeterki kullanacağınız torba adi plastikten yapılmış olmasın. Piyasada gördüğümüz siyah, yeşil, sarı vs. Renklerdeki ve kokladığınızda genzinizi dahi yakan o kokulu torbalardan olmasın. Aman dikkat!- düzenlice kesip açın. Yanlardaki ve tuttuğumuz bölgeyi kesip atın. Hatta torbanın birleştirilmiş dip kısmını da kesip atın. Defter yaprağı gibi bir parça elde edin. Birkaç tane yapıp daha sonra uç uca ekleyerek istediğiniz boyutlarda daha büyük bir fon yapabiliriz.

3) fayans gibi düz bir yüzye temiz ve kuru torba parçasını kat izi olmayacak şekilde yerleştirin-sabitleyin. Ardından silikonu fırça yada spatula(;D) yardımıyla belirli bir katman oluşturacak şekilde torbanın dış yüzeyine sıvayın-yayın. Boşluk yada hava kabarcığı kalmadığından emin olun.

4) istediğiniz kum ya da çakılı üzerine serpiştirip silikonun parçacıkları tutacağından emin olun. Fakat bastırırken silikonun parçacıklar arasından çıkmaması görüntünün güzelli açısından önemli. Bu arada kumu ya da çakılı serpiştirmeden önce ince ve nispeten düz yüzeyli taşları (isimlerini unuttum şimdi) uygun küçük ebatlarda tamamen doğal görünecek şekilde dik koyarak işlem sonunda arka fonda oluşacak küçük balkoncuklar yapabilirsiniz. Duvarı nasıl kullanmak istediğinize kalmış. Moss'un tutuna bileceği uygun bir dal parçası veya renkli karides ve kerevit'in balkoncuklardan size el salladığını düşünebilirsiniz. ,) fakat taş gibi büyük bir parça eklemeyi düşünüyorsanız ilk önce torbaya sadece bunları sabitleyin ve silikonu kuruduğundan emin olun. Sonraki aşamada kum ya da çakılı serpiştirin.

5) sıra geldi en en ennn meşakatli işleme! yaparken, duvarımızın tamamlanmış halini hayal etmeniz tükenen sabrınızı arttırabilir. İşlemiş olduğumuz torbayı köpük duvarına yerleştirip o duvarın şeklini aldıracağız. İşte bu yüzden ince ve mümkünse şu eczanelerde olan hışırtılı torbalardan olmalı demiştim. Duvarın şeklini verdirebilmemiz için serpiştirdiğiniz kum yada çakıllar kurumadan bu işlemi yapmamız gerekli. Torbayı koyduktan sonra toplu iğne yardımıyla detaylı olacak şekilde torbamıza şeklini verdiriyoruz. Tavsiyem birkaç düzüne uzun dikiş iğnesi daha iyi olur. Çünkü iğneyi düzeltmek için batırdığımız yerden geri çekersek silikondan dolayı torbaya verdiğimiz şekil bozabilir. Ayrıca işlem bittikten sonra iğneleri tutup çıkarmak daha kolay olur diye düşünüyorum.

silikon kurusun! ve sanırım kalıp hazır! arkadaşlar inanın bana düşünüp yazarken resmen aklımda uygulayıp öyle aktardım, olmadı sildim tekrar yazdım... Düzelttim... 

al işte! valla yazıyı düzeltmeye uğraşamam; bir madde daha ekliyorum siz anlayın lütfen.

5,5) taşların sabitlendiği torbaya silikon katmanını oluşturduktan sonra uçlarından tutarak köpük duvarına yerleştirip kumu öyle de serpiştirebilirsiniz. Hani silikonun parçaları tutması için hafif bastıracağız ya işte o esnada torba duvarın kaba şeklini alacak zaten. İnce detayları iğnelerle tutturmak işlemi kolaylaştırabilir.

aceleci olmadan temkinli ilerlemek gerekli diye düşünüyorum. Çok zor ama tamamlandığında da bir o kadar güzel bir kalıbımız olacağına inanıyorum. Arka cama şeklini bozmadan nasıl tutturulacağını yazmama gerek yok sanırım. Ayrıca umarım silikon kururken torba büzüşmez. Elimdeki silikon tüpünde şöyle yazıyor;

kullanım alanları: aliminyum, seramik, cam, fayans ve PLASTİK yüzeyler.

zaman bulduğumda bunu uygulamayı düşünüyorum.

kolay gelsin, saygılar. harunerdinc2011-10-10 16:49:02

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

invulnerableÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 09/04/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 3575
invulnerableÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 10 Ekim 2011 08:35
Valla Harun bey ne diyim IQ nuz sanırım bayağı yüksekmiş.Böyle fikirleri üretebildiğiniz göre.Teşekkür ederim.Ben yapacağım  arka fonu silikonla yapıştırmayı değil kendi ağırlığı ile oturtmayı düşünüyorum.Hatta yurtta bi arkadaş harcı direk akvaryumun içine dök kalıptı hesaplamaydı payıydı bunlarla uğraşmazsın dedi ve bana mantıklı geldi.Yani dediğiniz gibi bir yorgunluk olsa bile beton akvaryumun içinde olduğu gibi duracak.Çünkü dengeli olacak.Siz ne dersiniz bilmiyorum.Fikriniz bayağı orjinalmiş ama.Düşüneceğim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 10 Ekim 2011 15:06
Ben çimentonun her halükarda salınım yapacağını düşünüyorum ve de bildiğiniz, tecrübe ettiğiniz üzere akvaryuma zarar verme daha da önemlisi sinirlerinize zarar verme ihtimali yüksek!

Siz derz için çimentodan daha kimyasal demişsiniz mesele kimyasal olması değil su da erimemesi zaten yapan da her derz malzemesiyle yapmıyor havuzlarda kullanılmak üzere hazırlanmış olanından kullanıyor ki suda erimesin bence o da illaki bir miktar salınım yapar ama konu bu değil şimdi.

Benim size naçizane önerim akvaryum silikonu ve küçük beyaz taşlar kullanarak güzel bir duvar yapmanız. Forumda yapılmış örnekleri var sizin akvaryumunuz zaten küçük komple arka camı yapabilirsiniz filtrenizinde cam kılıfı var zaten filtreyi de saklayabilirsiniz.

Hatta ve hatta taşları silikonla direk arka cama da yapıştırabilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

invulnerableÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 09/04/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 3575
invulnerableÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 10 Ekim 2011 15:39
Ben çimentoyla yapılan birçok örnek gördüğüm için zaten bu işe giriştim.Ama önerinizi dikkate alacağım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 10 Ekim 2011 17:35
Tamer Bey benim de aklıma Harun Bey'in yazdıklarını okurken aklıma geldi hem takınızın ebatı da küçük kumdu çimentoydu kalıptı falan uğraşmazsınız 1 saatinizi de almaz cama taşları silikonlamak.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

invulnerableÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 09/04/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 3575
invulnerableÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 10 Ekim 2011 21:07
Yurtta bi arkadaş harcı direk akvaryumun içine dök kalıptı hesaplamaydı payıydı bunlarla uğraşmazsın dedi ve bana mantıklı geldi.Öyle yapabilirim.Ama tabiki önerileriniz benim için önemlidir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

invulnerableÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 09/04/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 3575
invulnerableÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 11 Ekim 2011 23:49
Ama kafamdan bazı düşünceler geçiyor mesela bunlardan biri de istanbul üniversitesi işletmeye sene sonunda yatay geçiş yapmak.Eğer öyle olursa akvaryumumu olduğu gibi nasıl taşıyacağım sorusu kafamı kurcalıyor.Ayrıca mesela önümüz bayram düşük bir ihtimal ama o zamana kadar akvaryumun asıl sahipleri yuvalarında olabilirler.9 gün boyunca yurtta kimse olmayacak acaba onlara kim yem verecek,kim bakacak?Nasıl yapmak lazım bilemiyorum... Tamer Şehitoğlu2011-10-12 11:45:24

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

STİNGERÇevrim Dışı

Kayıt: 09/07/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 173
STİNGERÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Ekim 2011 00:40
  Değerli kardeşim,merakla konuyu takip ediyorum.Fikirlerde güzel ama ben taş,kaya yada fona tutunmuş moss hiç görmedim.Eğer moss wall yani mos duvarı yapmak istiyorsanız,malzemesi ne olursa olsun,arka fona sineklik geçirmeniz ve mosları tutam tutam farklı noktalara dikmenizi öneririm tek yol bu.Arka fon malzemesine galincede,tank ebatı zaten küçük.Siz ,bir adet yumuşak strofor alıp,iki kat yapıp,istediğiniz şekli kolayca verebilirsiniz.kalınlığıda ihtiyacınıza göre ayarlarsınız.Bence iyi fikir olsada taşları silikonla yapıştırma fikri sizin tankınız için bence cazip değil. STİNGER2011-10-12 00:41:31

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TahaArifÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/09/2008
İl: Ankara
Mesaj: 946
TahaArifÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Ekim 2011 03:24
Arkadaşlar buda benim kiraz karides akvaryumum görüş ve düşünceleriniz için şimdiden teşekkürler
http://www.akvaryum.com/Forum/30_lt_bitkili_karides_akvaryumum(yeni_fotolar_eklendi)_k514159.asp 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

behsatÇevrim Dışı

Kayıt: 14/03/2007
İl: Antalya
Mesaj: 44
behsatÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ekim 2011 23:45
Tebrikler çok güzel bir çalışma.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

levent1936Çevrim Dışı

Kayıt: 30/05/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 482
levent1936Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Ekim 2011 00:46
Valla azminize hayran oldum, Allah yardımcınız olsun.
Bence yatay geçişi düşünmen için çok erken, bu üniversiteye  giren her öğrencinin ilk faztazisidir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir