Mısırınızın Deri Değiştirmesi


YasinÇevrim Dışı

Kayıt: 07/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 30
YasinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Nisan 2015 10:00
Mısırınızın Deri Değiştirmesi

Deri değiştirme genellikle büyümenin göstergesi olarak görülür ancak bunun dışında da nedenleri vardır. Gelişimini tamamlamış yaşlı yılanlar da deri değiştirir. Günlük aktiviteler ile deri yıpranır ve yenileme deri değişimi ile olur. Ayrıca kene ve mantar gibi parazitler, bazı hastalıklar, üreme olayları ve solunum enfeksiyonlarında da mısırlar deri değiştirirler.
Değişim döneminin başında mısır opak sütümsü bir görünüm alır. Genel donuk görünüm dışında gözleri birkaç gün boyunca bariz şekilde mavi yada beyaz olur. Bu dönemde yılan derisini yumuşatmak için suya girebilir. Matlaşan deri nedeniyle görüşü zayıflar. Stresli, korkulu ve hareket eden nesnelere karşı güvensiz olur. Bu dönemde mısırınızı elinize almayın, beslemeyin ve rahatsız etmeyin. Opaklaşmaktan itibaren deri değişimi ortalama 12 gün sürer. Eski deri soyulmadan 2 gün önce gözler normale döner. Bu eski derini yılanın vücudundan ayrışmasının tamamlanması anlamına gelir. Ancak soyulma hemen olmaz. Mısırlar 3 haftada bir deri değiştirebilirlerse de ortalama süre 4 ile 6 haftadır ve bu sıklık yaşlanmayla azalır.
Kafes çok nemsiz ya da mısırınızın beslenmesi zayıf ise deri soyulmayabilir yada birkaç parça halini alabilir. Bu duruma Dysecdysis denir ve yanlış yada eksik deri değişimini ifade eder. Dysecdysis te ana sebep aşırı kuru ortamdır. Özellikle kışın ısıtıcılar nedeniyle terranın havası aşırı kuru olur. Bu durumlarda ölü deri artıkları yılanın üzerinden uzaklaştırılmalıdır. Bu parçalar yılanın nemini emer ve mısırınızın susuz kalmasına neden olur. Mısırınız tek parça halinde deri değiştiremiyorsa terranın nemini artırın. Nemi artırmanın en iyi yolu su kabını büyütmek ve terranın hava sirkülasyonunu azaltmaktır. Mısırınızı bu durumlarda spreyle ıslatmayın. Bu yarardan çok zarar verecek ve yılanınızın derisini iyice kurutacaktır. Dudaklarınızı devamlı ıslatırsanız özelliklerini yitirir ve çatlarlar. Ortamı spreylemek nemi artırır ancak bunu da abartmamak lazım aksi takdirde terranız bakteri ve küf yuvasına döner. Arızalı soyulmuş yılanınızı artık derilerinden kurtarmak için aynı ortam sıcaklığındaki suya sokun, 1-2 dakika bekletin ve elinizle yada ıslak bir havlu ile fazlaca sıkmadan tutun. Mısırınızın elinizin ya da ıslak havlunun içinden kaymasına izin verin ve sürtünmeyle çıkan artık derilerden kurtarın. Ben bu işlemi yağlı sütün içinde yapıyorum süt daha iyi sonuç veriyor. Ayrıca havlu yerine de elime eldiven giyerek bu işlemi uyguluyorum. Hem yılanı dozunda tutmak hem de kontrol etmek daha kolay oluyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir