Minik Köpek Tavsiyesi


RamireziÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/05/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1313
RamireziÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2013 11:50
Herkese Merhaba,

Şu an tadilatı ile uğraştığımız ve haziran ayı gibi yerleşmeyi düşündüğümüz evimizde eşimle beraber, evde ufak bir afacanın olmasının yeni evimizi çok daha neşeli bir hale getireceği konusunda fikirbirliğine vardık. Epeydir yaptığımız araştırmalar sonucu aday sayısı 3'e indi.Adaylara gelince;

-Pug; şu an için en büyük gözdem.Havlamak nedir bilmeyişi,neredeyse tüy dökmemesi ve benim için en önemlisi evde ki diğer hayvanlarla uyumlu olması pörtlek gözlü bu miniği favorim haline getirdi.

-Bichon Frise-Bichon Havanese; bir çok bayanın tercih ettiği gibi eşimde "bunlar varken çirkin pug ne ola ki" tepkisi verince üzerine eğildiğimiz adaylardan biri haline geldi.Özellikle yavruyken inanılmaz sevimliler ve çok zekiler.İşin güzel tarafı eğitime diğer türlere nazaran daha yatkınlar.Tüy dökme sorununun da azami olması ayrı bir avantaj diye düşünüyorum.

-French Bulldog; bir anda gündeme gelen süpriz aday. Gremlin suratlı bu tiplerin kendine has bir havası var. Özellikle siyah maskeliler inanılmaz sevimli,diğer iki adaya nazaran bununla ilgili az bilgiye sahip olsamda diğer hayvanlarla iyi geçinmesi,yumuşak huylu olmaları da eve alınacak yeni afacan için güçlü bir aday haline gelmesini sağladı

Geçmişte pointer,çatalburun gibi av köpeği türleri beslemiş olsamda bu hayvanları gecekondu mahalemizde ki geniş bahçede rahat ve günlük egzersizlerine uygun bir ortamda beslediğim için, apartmanda besleyeceğim afacanlar konusunda henüz bir deneyimim yok.Her ne kadar son 2 aydır türlü türlü makale okuyup bir çok ilgili video izlemiş olsam da bu türleri besleyen arkadaşlarımızın deneyimlerini paylaşmaları bizim için yol gösterici olacaktır.

Konuyla ilgili yardımcı olacak hobici dostlarıma şimdiden teşekkür ederim...

Bu arada evde ki diğer hayvanlara gelince 3 adet akvaryum,bearded dragon ya da leopard gecko gibi bir türün olacağı teraryum ve bir de henüz karar vermediğimiz bir kuş türü olacak...

Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinorÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,3,48207[/C]
Kayıt: 01/05/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 3480
sinorÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2013 15:33
Ozan Abi merhabalar;
Bu konuda seve seve yardımcı olmak isterim. Uzun yıllardır köpek besliyoruz, 18 yıllık hayatımda köpeklerle büyüdüm diyebilirim. Bahsettiğin türleri kendimce değerlendireyim;

Öncelikle hayatımda çok ama çok farklı bir yeri olan Pug ile başlamak istiyorum. 12 yıl boyunca erkek bir Pug ile yaşadım, malesef akrep sokması sonucunda çok acı bir şekilde uzun süre evvel kaybettik. Hala rüyalarıma giriyor. Gerçekten inanılmaz ama inanılmaz karakterli bir köpek, düşünemeyeceğin kadar hemde. Bir insanla konuşur gibi dertleşebilirsin ve inan seni dinleyip anlar. Evde bir insanı sahiplenir ve ölümüne kıskanabilir, diğer hayvanlarla açıkçası arasının iyi olduğunu söyleyemem. Özellikle diğer köpeklere boyuna bakmadan çok ama çok agresiflik yapabiliyor. Tüy dökmez kısmı ise tamamen yanlış, her mevsim, her gün inatla tüy döker. Tüyleri kıl gibi olması sebebiyle temizlemesi bir hayli zor. Mevsim geçişlerinde tüy dökmesi inanılmaz derecede artıyor. Basık burunlu olması nedeniyle, sağlık problemlerine açık bir tür ve ağzı gerçekten çok kötü kokuyor . Onu uyaran birşey olmazsa kesinlikle havlamaz ama sinirlendiğinde ya da bir derdi olduğunda değişik tonlamalarda konuşur gibi sesler çıkartıyorlar. Pug beslemek ile köpek beslemek gerçekten çok çok farklı şeyler. Pug alırken köpek alıyorum gibi değilde eve yaşlı bir insan geliyor gibi düşünebilirsin. Çok ama çok zekiler.

Bichon Friese ve Havanese türlerine gelirsek yarışmalarda gözlemlediğim kadarıyla havlamaya çok yatkın türler ve oldukça inatçı yapıları var. Tüy dökmeleri azami ama mutlaka günlük fırçalama ihtiyaçları var. Çok zor bir tüy yapıları var. Ayrıca kesinlikle Pug kadar ifadeli bir surata sahip olduklarını düşünmüyorum.

French Bulldogları bir çok kez gözlemledim ve misafir etme şansım oldu. Puglara oldukça benzetiyorum, tüy dökümü Puglara nazaran oldukça az. Ama sesleri oldukça çirkin . Gözlemlediğim kadarıyla Puglardan daha özgür bir ruha sahipler.

Bugüne kadar bir çok türü yarışmalarda, yardımcı olduğum çiftliklerde, yakınlarımda gözleme fırsatı buldum. Şuana kadar gerçekten Pug gibi bir köpeğe rastladığımı söyleyemem. 2 ay kadar evvel 14 aylık bir İngiliz Cocker sahiplendim, sokakta kalacaktı. Kaybettiğimiz Pugımızdan sonra tekrar bir köpek sahiplenmek gerçekten çok farklı bir duygu. Köpeklerden gerçekten aynı ırk olsa bile karakterleri oldukça farklı olabiliyor. Mesela şuanda beslediğim Cocker hiçbir şekilde Cocker özelliklerini göstermemekte. 2 aydır tek bir kere bile sesini çıkarmadı, tek bir kez havlamadı ya da hiç bir şekilde bir hiperaktiflik yok. Dediğim gibi aynı ırkların bile bireyden bireye karakterleri çok farklı olabiliyor.

Ozan Abi, bu şekilde değerlendirdikten sonra tek bir türe inersek daha detaylı tartışabiliriz. Sen bir değerlendir, istediğin özellikleri belirtisen bir kaç farklı öneride sunabilirim.
lufo2013-02-12 15:36:46

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RamireziÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/05/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1313
RamireziÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2013 23:46
Cenk selam,

Öncelikle verdiğin değerli bilgiler için teşekkür ederim kardeşim,dediğim gibi bir çok yazı v.s okusakta birebir deneyim yaşayanların verdiği bilgiler çok daha aydınlatıcı oluyor.

Aslına bakarsan her ne kadar aday sayısını 3 türe indirgemiş olsam da, asıl gönlümden geçenler Jack Russel ve Beagle türleriydi.Fakat gerek ilk kez apartman dairesinde besleyecek olmam,gerekse bakım koşulları geri adım atmama neden oldu.

Pug ise her zaman aklımın bir köşesinde vardı zaten,yazdıklarından sonra iyiden iyiye sempatim arttı diyebilirim.Çünkü öncelikli olarak malum apartmanda olmamız sebebiyle minimum havlayacak,aramızda istediğim iletişim oluştuktan sonra verilen eğitime uyum sağlayacak ve evdeki diğer petlerle uğraşırken sorun çıkarmayacak senin tabirinle "dede" köpek tanımına pug uyuyor gibi gözüküyor. Ayrıca dediğin gibi çok ama çok zekiler...

Afacana sağlayabileceğimiz bakım koşullarına gelince;eşim haftada 2-3 gün dışarda oluyor,ben ise sadece akşamları ve haftasonları ilgileneceğim.Günlük olarak yürüyüş egzersizleri,tüylerinin fırçalanması,yüzündeki kırışık aralarının temizlenmesi vb. temel ihtiyaçları konusunda tabi ki gereken özeni göstereceğim.Fakat dediğim gibi kimi zaman akşama kadar evde yanlız kalabileceği günlerde olacak. Aslında bu sorunu yanına bir arkadaş daha alarak çözebilirim ama,sonra ben eve girebilirmiyim bilmiyorum.

Nihayetinde aradığım afacanın minimum bakım koşulları olan,sessiz sakin kendi halinde bir tür olmasını istiyorum.Aklına gelen başka alternatifler varsa onları da listeye alabilirim,dediğim gibi haziran-temmuz gibi aileye katılacak.

Yardımın için tekrar teşekkür ederim...:)


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

shotÇevrim Dışı

Kayıt: 29/01/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 60
shotÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Şubat 2013 14:35
Ozan Bey merhaba,

2 yaşından beri evde köpeği olan ve son 10 yılda köpeklerle ilgili 100e yakın çeviri yapmış biri olarak elimden geldiğince yardımcı olmak isterim.
Hali hazırda 2 yetişkin rottweiler sahibiyim.

Küçük köpek için pug iyi bir seçim olabilir. Ancak basık burun yapısı nedeniyle solunum problemleri yaşayabiliyor, özellikle sıcak havalarda egzersizini dikkatli yaptırmak ve görece daha serin saatlerde sokağa çıkarmak gerekiyor.

Bichon Frise-Bichon Havanese Türkiye'de iyi bir safkan bulma ihtimaliniz biraz düşük, olanlar da pahalı olacaktır.

French Bulldoglar gerçekten çok tatlı köpekler (bu subjektif bir görüştür :) ) ve bichonlara göre Türkiye'de çok daha yaygın. Ancak tüm bulldog türleri gibi french de basık burunlu olduğundan yine aynı solunum ve egzersiz düzenleme durumunuz sözkonusu olacaktır.

French bulldog için KIF (Köpek Irkları ve Köpek Bilimleri Federasyonu) üyesi bir French Bulldog derneği kuruldu yaklaşık 3 sene önce. Kendileriyle de irtibata geçebilirsiniz:
http://www.frenchbulldogdernegi.org/index.php

Hangi ırka karar verirseniz verin lütfen petshoptan almayın!

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RamireziÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/05/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1313
RamireziÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2013 20:44
Merhaba,

Verdiğiniz cevaplar için çok teşekkür ederim.Cenk'le de uzun zamandır konuşuyoruz,epey yardımı dokundu sağolsun.

Artık iyiden iyiye French Bulldoglara odaklanmış durumdayım,verdiğiniz dernek linkini epey inceledim.Irkların saflığının korunmasına yönelik güzel çalışmaları var.Nerden bulabileceğim konusu şu an için muamma,mail attım cevaplarını bekliyorum.

Yukarıda da belirttiğiniz gibi solunum ve egzersiz düzenlemelerine gereken önemi göstereceğim.
French Bulldog'u aldıktan sonra yanına arkadaş olarak pug ya da İngiliz cocker ekleyebiliriz.

Bahsettiğiniz üzere petshoptan almak fikri benimde aklımına ucuna dahi gelmedi.Fakat bazı hayvan barınakları da bağış adı altında işi ticarete dökmüş durumdalar.Umarım emin ellerde doğmuş sevimli bir yavru sahiplenebilirim:)

Yardımlarınız için teşekkür ederim...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

shotÇevrim Dışı

Kayıt: 29/01/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 60
shotÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Şubat 2013 15:35
Ozan Bey derneğin yönetim kurulunda tanıdığım kişiler var, eğer cevap alamazsanız ben de konuşabilirim.
 
İngiliz cocker konusuna gelirsek, uzun yıllardır bir cocker forumunun adminliğini yapıyorum; bu konuda pug veya French bulldogtan daha fazla yardımcı olabilirim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Omer_MGÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/09/2010
İl: Eskisehir
Mesaj: 1673
Omer_MGÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Şubat 2013 15:55
Bulldog güzel bir seçim ama bana göre İngiliz Bulldog daha sevimli. Teacup veya normal yorkshire terrier de düşündünüz mü?Omer_MG2013-02-19 16:11:55

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

efendy06Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/07/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1077
efendy06Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Şubat 2013 19:55
Ben çok anlamam küçük türlerden, Alman kurdu besliyorum. Ev bahçeli, bahçede geziyor aylak aylak 

İngiliz Bulldoglar görüntü itibarıyle hep ilgimi çekmiştir. Bir bakmanızı öneririm.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RamireziÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/05/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1313
RamireziÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Şubat 2013 16:18
[QUOTE=shot]Ozan Bey derneğin yönetim kurulunda tanıdığım kişiler var, eğer cevap alamazsanız ben de konuşabilirim.
 
İngiliz cocker konusuna gelirsek, uzun yıllardır bir cocker forumunun adminliğini yapıyorum; bu konuda pug veya French bulldogtan daha fazla yardımcı olabilirim.
[/QUOTE]

Gizem Hanım Merhaba,

Dernekten henüz cevap gelmedi,gerçi miniği yaz aylarında alacağım için henüz çok acelesi yok.
Ev işlerini hallettikten sonra gerek french bulldog, gerekse cocker için desteğinizi isteyebilirim.

Çok teşekkürler...

[QUOTE=Omer-MG]Bulldog güzel bir seçim ama bana göre İngiliz Bulldog daha sevimli. Teacup veya normal yorkshire terrier de düşündünüz mü?
[/QUOTE]

İngilizlerde gayet sevimli,ama maximum ulaşacağı ebatları itibariyle french buldog tercihim oldu.
Yorkshire terrier'lere bir türlü ısınamadım; tüy sorunu,fazlaca havlaması ve bazı besleyenler tarafından ilginç tokalar,süsler takılarak kaba tabirle "kokoş" bir hale getirilmesi yüzünden çok düşüneceğim bir tür değil. Fakat yavruları inanılmaz sevimli, onu da inkar edemem.

[QUOTE=efendy06]Ben çok anlamam küçük türlerden, Alman kurdu besliyorum. Ev bahçeli, bahçede geziyor aylak aylak
[/QUOTE]

Bahçeli evim olsa bende tercihimi Alman kurdu ya da Alaskan Malamute'dan yana kullanırdım.



Ramirezi2013-02-20 16:21:26

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BlitzÇevrim Dışı

Kayıt: 31/07/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 207
BlitzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Şubat 2013 20:50
Kesinlikle Boston Terrier ama 2500 euronuz varsa..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir