MİCARİFF'LERİMDEN PAYLAŞIM


radenkoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 974
radenkoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Haziran 2010 20:49

Micariff

Bilinen diğer isimleri: Sunset Guppy, Yellow Tang, Tequila Sunrise

 Aslen Micariff’in geliştirildiği ülke olan Sri Lanka’dan olan ve varyetenin tasarımcılarını şahsi olarak tanıyan Amerikalı yetiştirici Mike Khalid’e göre “Macariff” ismi onu geliştiren iki kişinin isimlerinin bir kombinasssyonudur: Michael Cole ve Denis Arif. İsmin genellikle Mikarif şeklinde yazıldığı görülse de doğru yazım Micariff şeklindedir. Micariff kimi zaman Frank Orteca tarafından 1995 yılında verilen isimle, Yellow Tang Lepistesi olarak bilinir. ABD’de “German Sunset” veeeya kısaca Sunseet olarak da bilinebilir.

 

Bir Macariff genellikle sarı metalik vücutlu blond lepistestir. German Sunset genellikle gri vücut ve kırmızı-sarı yüzgeçli petshop türüne karşılık gelir.

 Micariff serüvenine bir çiftlik üretimi ticari lepistes olarak başladı ve varyeteleri sıklıkla mağazalarda sergilendi. Mağazalarca alınan türleri çoğu çiftlik lepistesi gibi özellikle büyük vücut, yelpaze kuyruk ve gelişmemiş sırt yüzgecine sahip olacak şekilde yetiştirildi. Bu durum özel lepistes yetiştiricileri arasındaki saygınlığını lekeledi. Fakat popüler metalik sarı görünüşü sayesinde kendine bazı üst düzey yetiştiricilerin tanklarında yer buldu.

 Micariff uzun ömürlü, iri vücutlu, genellikle dayanıklı ve verimli bir varyetedir. Ayırt edici özelliklerinden biri kalın yüzgeç ışınlarıdır. Kuyruk yüzgeçlerini genellikle genişçe açık tutarlar.

 

 Genetik

 

  Alman yetiştiriciler Micariff’in homozigot otozoma resesif gen Stoerbach metal (ss) ile homozigot snakeskin geninin kombinasyonu olduğuna inanmaktadır.

 

Diğer varyetelerle çaprazlanması sonucu ilk nesil genellikle snakeskin desenli olur, bu F1’in snakeskin geni açısından heterozigot olduğu anlamına gelir. Sadece F2 genindeki bireyler snakeskin geni bakımından homozigottur ve sadece bu nesil için Stoerbach metal geni metalik fenotip karakteristiğini gösterir.

 

Görünüşe göre birçok Japon yetiştirici Micariff’in varyeteye has bir gene sahip olduğu değil, başka varyetelerde de bulunan bir gen barındırdığını düşünmektedir. Micariff geni birçok Japon varyetesinde bulunan solid gendir ve otozomaldir. Japon “solid gen” kelimenin manasından çıkarılan tek renkli lepistes geni demek değildir. İngilizce’deki solid kelimesi Japon yetiştiricilerce “shining (parlak, ışıltılı)” manasında kullanılmaktadır. Bu gen Avrupa’da Stoerzbach olarak bilinmektedir.

 

Aqua-Farm isimli Japon kitabının yazarı Micariff genine “material gen” demektedir. Fakat Tayvanlı Bruce muhtemelen orijinal kelimenin aslında “metallic” olduğunu söylemektedir. İngilizce’den Japonca’ya ve sonrasında Çince’ye çeviriler sırasında “metallic” “material” olmuştur. Aqua-Farm kitabının yazarı Japon full gold varyetesinin Micariff ile aynı metalik (metalliiiic) gene sahip olduğunu iddia etmektedir. Geriye bir soru kalmaktadır: Micariff metallic gold gene mi sahip?

 

Micariff sarı varyeteler üretmek veya Blond Moscow gibi türlere sarı ilave etmekte kullanılagelmiştir. Luke Roebuck IFGA blond ( IFGA yanlış olarak gold diye adlandırmıştır) HP Yellow’un bu varyeteyle çaprazlamak için uygun olduğunu söylemiştir. Bu dayanaklar Micariff’in Mg genine sahip olduğunun argümanıdır.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir