Makrakantada küçük beyaz noktacıklar !


onrÇevrim Dışı

Kayıt: 21/05/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 63
onrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Aralık 2010 16:07
Fotoğraf:

Canlıdaki Belirtiler: Oodinium

Akvaryum Kapasitesi (litre):60 lt

Akvaryumdaki Diğer Canlılar: 1 sp, 3 yavru ciklet 2 makrakanta

Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat): 29 C"

Filitrasyon: iç filtre, hava motoru, ısıtıcı

İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları: azoo ectoparasite

Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) :               Akvaryumum da tür değişikliği yaptım japondan ciklete geçtim, 1 hafta oldu. Balıkları aldıktan sonraki 2 gün akvaryumla ilgilenme şansım çok olmadı. Ne yazıkki gözümden kaçmış ve makrakantaların birinde oodinium varmış. Cikletlerde sürtünme hareketi var, ben bunu japonlardan kalan ağır suya bağlayarak 4 gündür dip çekimi yapıp dinlenmiş su ekledim. Ayrıca eklediğim sulara düzenli olarak ph dengeleyici çözdüm. Ancak fayda etmeyince sorunun oodinium lu marakanta olduğunu düşünerek  azoo dışparazit ilacını kullandım 3 gün süre ile, sonuç makrakantanın beyaz noktacıkları daha az belirginleşti fakat hala tüm vücudunda var, cikletler sürtünmeye devam ediyorlar. Ayrıca sarı prenses aldığımdan beri yavrulara göre yeme baya isteksiz. Bu gün balıklardaki durumun düzelmediğini görünce moralim yine çok bozuldu, ilaç araştırması yaparken internette şunları buldum; hastalığını tedavisi için "sera oodinopur" isimli ilaç tavsiye edilmekle birlikte, patojenleri yoketmek için içinde bulunan bakır akvaryumun tüm dengesini bozmaktaymış ve aynı şeklilde balıklar içinde ağır metallerin ne kadar tehlikeli olduğunu biliyoruz ve bu sebeple dozuda balıklar için hayati önem taşımaktaymış. İlaç bana biraz tehlikeli gelmesi üzerine alternatif tedaviler ararken şuna rastladım( http://www.akvaryumforum.com/forum/hastalik-genel-forumu-15/15023-makrakantada-gorulen-hastalik-odin-sayfa-2.htm) bu linkteki 18 ve 20.cevapların sahibi, cevaplarında bu hastalığın tedavisi için aynen şunları söylemekte:

 Bu ilaç , balıklarınızı iyileştirse bile , tüm akvaryum dengesini bozar. Akvaryum suyu sarımtırak yeşil bir renge bürünür. Ürünün kullanılmasından sonra hatta tüm ilaçların kullanımından sonra su değişimi , kömür kullanımı şarttır.

Siz bu hastalığı zahmetsiz yok etmek istiyorsanız şayet ,
Isıyı 32-33 dereceye çıkarın. Işıkları söndürün ve ısıya dikkat ederek % 40 su değişimi yapın. İki gün sonra , ısıtıcıyı çıkarın ve ısı düşüşünü kendi haline bırakın. Balıkların temizlendiğini göreceksiniz. Ertesi gün ısıya dikkat ederek %20su değişimi yapın ve balıkları keyifle seyretmeye devam edin.
Geçmiş olsun...


Aynıdır. Odin dediğiniz hastalığın tam ismi , oodinium'dur. Benekleri daha küçük ve balık üzerinde daha çok sayıda olur. Mücadele şekli aynıdır. Oodinium daha çok deniz balıklarında görülür. Ancak Discus ve makrakanta'da daha sık görülür. Unutmayın bu canlılar su değişimine yani oynayan değerlere hassasdır. Bu açıdan zaten kullanılan Baktebur gibi bakır içerikli ilaçları makrakanta kaldıramaz. İlaç dozu inanılmaz önem taşır. Ölmeyecek çok balık iyileşsin diye bu ilaç yüzünden ölmüştür. Ne hikmetse ilaç yerine hastalık suçlanmıştır. Bunlar gerçekler. Her balık bu ilaçları kabul etmez. Özellikle su değerlerine hasas balıklarda ilaç kullanırken üç kere düşünmeniz gerekir.
Geçmiş olsun...


Sizlerden bu cevaplarda anlatılan tedavi yönteminin ne kadar sağlıklı ve doğru olduğunu ve bir sakıncası olup olmadığını öğrenmek istiyorum, tavsiyleriniz benim için önemli
Saygılar


onr2010-12-14 18:48:15

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

engineerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/01/2009
İl: Kayseri
Mesaj: 2191
engineerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Aralık 2010 20:56
Oodinium olduğundan eminmisiniz. Beyaz benekle karıştırmayın oodinium ülkemizde çok nadir görülür.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onrÇevrim Dışı

Kayıt: 21/05/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 63
onrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Aralık 2010 18:47
İlaç tedavisi sonuç vermeyince ısıyı yükseltim 3 gün karartma yaptım üstünden 4 gün geçti hala pek bi değişiklik yok, %100 emin değilim tabiki oodinium olduğuna, fakat benek olsa bu kadar işleme dayanmazdı gibi geliyo, çok defa tuz, ısı  gibi yöntemlerle beneği yenmiş biri olarak. Sonuçta toplamda 10 gün oldu beyaz noktacıklı makrakanta eskiye nazaran noktaları biraz daha azalmış durumda ve sürtünüyor. Diğer balıklarda ara ara sürtüyorlar. 2 , 3 gün ara ile dip çekimine devam ediyorum, sıcaklık 27, tüm balıklar yem yiyorlar. Yorumlarınızı ve yardımlarınızı bekliyorum
onr2010-12-14 18:49:08

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir