Low-tech'in yeniden doğuşu-resimler syf5


sayerÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,1,65899[/C]
Kayıt: 14/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1267
sayerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Nisan 2010 01:12
 
Low-tech tankları da kendi aralarında bir ayırıma tabi tutmalımıyız bu da farklı bir bakış açısı  tabi...
 
Low-tech sistemde tankta eğer yeterli bitki yoğunluğu varsa (genellikle hızlı gelişen bitkileri kastediyorum) su değişimlerini de uzak ara yapıyorsanız,bu da bitkilerin ihtiyacı olan nitrat ve fosfatın tankta birikmesine yol açıyor (yemlemeden,balık dışkılarından,çürüyen yapraklardan sağlanan)  diğer besinler ise tabana eklenen tablet veya misket gübrelerle bir şekilde karşılanıyor.Zamanla sistem dengesini kuruyor, kendi low-tech tankımda ki gözlemlerim en azından böyle.
 
Hakan Bey, sizin tankınızda bu denge zaten siz etkili bir iki müdahalede bulunana kadar anladığım kadarıyla kurulmuş durumdaydı bir sorununuz yoktu.Budamaları yüklü bir şekilde yapmanız akabinde hemen arkasından aydınlatmayı iki katına çıkarmanız dengeyi bozan müdahaleler.
Ben yine de low-tech tanklarda  dışarıdan fosfat,nitrat takviyesine pek taraftar değilim.Camlarda gördüğünüz yeşil spot algide çok önemli birşey değil,yemlemeyi biraz fazla yaparsınız sanırım fosfat eksikliği giderilmiş olur.Yeterki bitkilerde yosun olmasın.
 
Aydınlatmayı yükseltmenizin tabiki bitkilerde olumlu yönde etkisi olucaktır ama daha öncede yazdığım gibi sanırım Mustafa Bey de bu konuda bana katılıyor,budamayı daha lokal tutup belli sürelere yaysaydınız ve bitkilerin yeni filizler verip toparlanmalarını gördükten sonra aydınlatmayı yükseltseydiniz büyük bir ihtimalle yine bir  sorun çıkmıycaktı.
 
Bence şuan yapmanız gereken şey,aydınlatmaya tek florasanla devam edip bitkileri gözlemleyerek budamadan sonra eski formlarına kavuşmalarını beklemek fazla uzun sürmez zaten,daha sonra da aydınlatmayı 2 florasana çıkarmak.Sonuçları bizimle de paylaşırsanız sevinirim.   
sayer2010-04-29 01:14:56

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hedayseÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2008
İl: Tekirdag
Mesaj: 1186
hedayseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Nisan 2010 10:08
Mustafa Bey;
 
Aslında fosfat eksikliğinden dolayı camda oluşan yeşil nokta yosunları; bitkiler az fosfattan dolayı  hangi besini kullanamıyor ki yeşil noktalara yarıyor bu besin? onu bilmekte gerek.
 
Low-tech konusunda herhalde dediğiniz gibi extra low-tech istiyorum. :))
 
Şimdi yosun sorunumu daha iyi anlıyorum. Ertuğrul Bey'in de dediği gibi fazla oranda budama, su değişikliği, 2. floresanın yakılması + gübreleme = Yosun ... Yalnız budamamda akvaryumdan çıkardığım bitki oranı %20  ancak oldu. Diğerleri ise yien akvaryuma dikildi.
 
Kulağıma küpe oldu bu olay. Demek ki her şer gördüğümüzde bir hayırda gizli. Bi dahaki budamamda artık kademeli budama yaparım ve hemen gübre vermem.
 
Ertuğrul Bey; şu anda tek floresana devam etmemeliyim. Bu sefer denge iyice alt üst olacak. Çünkü son budamamdan bu yana 16 gün geçmiş durumda ve bitkiler eski formlarına çoktan kavuştular. Yani nerdeyse 1 hafta sonra budansa tekrar budanırlar bir kısmı su yüzeyine ulaştı bile.
 
Dün akşam 16 gün aradan sonra 10ml. Potasyum (yaklaşık 4ppm) + 1,2 ml. seachem flourish bastım akvaryuma. Kısmet olursa en kısa zamanda fotoğraflarını da eklerim.
 
Aslında kendi kendime düşünüyorumda hep, forumda da bazı low-tech tankı olan arkadaşlara yazmışımdır; Low-techte işler yavaş yürüyor diye. Öte yandan kendim gübrelememi az tutuyorum + su değişimim az + ışığım az yani yavaştan aniden budama+gübreleme ve ışıklandırmada oranıda hızlı yapıyorum. İleride daha temkinli olacağım kesin.
Mustafa Bey bahsettiğim linkte evet sırf potasyum ile ilgili bir açıklama yok ama verilen gübrelerde potasyum nitrat gibi azda olsa potasyum var. Yani bundan ben potasyumu az mı vereceğiz sorunu çıkarıyorum. O yüzden bahsettim size.
 
Mustafa Bey, Ertuğrul Bey ve İlker Abi; Yardım ve desteklerinizden dolayı gerçekten canı gönülden teşekkür ederim.
 
Saygılarımla.
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ali ilkerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/04/2008
İl: Tekirdag
Mesaj: 217
ali ilkerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Nisan 2010 11:24
Açıkçası ben hala Mustafa Bey'in önerdiği potasyum miktarının low-tech akvaryumlar için biraz yüksek olduğunu düşünüyorum.
 
Seachem firması bile hi-teck akvaryumlara haftada 3 kez 2 ppm gibi bir dozlama öneriyor potasyum için (çok az miktarda nitrat ve fosfat dozlaması da öneriliyor ama dediğim gibi çok az). Tunç Bey de haftalık %50 su değişiminden sonra 15 ppm potasyum dozlaması öneriyor, su değişimde eksilen potasyumu tamamlamak için. Bitkilerin harcadığı potasyumu da nitrat ve fosfat gübresinden gelen potasyum ile karşılıyor bildiğim kadar ile. Bu yöntemi ben de uzun süre kullandım hi-tech akvaryumumda ve memnun kaldım. Tunç Bey'in hi-tech akvaryumlar için önerdiği gübreleme yönteminde nitrat ve fosfat dozlamasının da düzenli yapıldığını, haftalık 15 ppm nitrat ve 1,5 ppm fosfat dozlanmasına rağmen sudaki gübre konsantrasyonun genelde olması gereken aralıkta kaldığını hatırlatmak isterim.
 
Bu sebeplerle nitrat ve fosfat gübrelemesi yapılmayan akvaryumlarda, potasyum gübrelemesinin Mustafa Bey'in önerdiğinden daha az miktarlarda yapılması bence daha uygun. Kendi hi-tech denemem de bana bu sonucu vermişti çünkü. Ama low-tech'te bu yöntemi denemedim. Belki bir deneme yapıp sonuçlarını görmek, tahmin yürütmekten daha doğru olucak. 
 
Saygılarımla... 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hedayseÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2008
İl: Tekirdag
Mesaj: 1186
hedayseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Nisan 2010 23:26

İlker abi şu ana kadar anladıklarım; Mustafa Beyin dediği gibi potasyum gübresini belirli bir seviyede tutulabilinir lakin su değişimleri düzenli olmalı. (Burası bana uymuyor su değişimlerine üşeniyorum ne yalan söyleyeyim :D)

Öte yandan seninde dediğin gibi ve Mustafa Bey'de mesajlarında vurgulamış idi, su değişim aralığını uzatırsam gübrelemeyide azaltmam gerekiyor = işte bu bana uyan kısım. Genellikle tahminime göre bu güne dek ben potasyumu oratalama 2 ppm seviyelerinde tuttum. Şimdilerde ise bunu 4 yada 5 ppm aralığında tutup bi denemek istiyorum. Seachem Flousrih ise yine haftalık yada 10 günde bir 1-1,5 ml. basarak tabi.
 
Saygılar.
hedayse2010-05-01 08:49:47

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ali ilkerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/04/2008
İl: Tekirdag
Mesaj: 217
ali ilkerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Mayıs 2010 09:36
Hakan ben de hi-tech akvaryumumu 15-20 gündür low-tech olarak idame ettiriyorum (gübre ve CO2 vermiyorum). Hem iş yoğunluğum, hemde oğlumun yürüteçle mobil hale geçmesi buna sebep oldu. Bugün aydınlatmayı tek T5'e düşürücem vakit bulabilirsem. Yine bugün-yarın sağlam bir budama yapmam gerekecek. Çünkü tabandaki glossolar artık 5-6 kat oldular, akvaryumun üstüde arka plan bitkileri ile tamamen kaplandı, neredeyse balıklara yüzecek yer kalmadı. Ben bu işleri hallettikten sonra bir süre akvaryumun düzene girmesini bekleyip sonra gübreleme ile ilgili bir deneme yapabilirim. Senin gelişimi de buradan takip edeceğim. Yakınlarda olsaydın su değerlerini kontrol ederek gidişatı daha net görebilirdik.
 
Saygılarımla...
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hedayseÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2008
İl: Tekirdag
Mesaj: 1186
hedayseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Mayıs 2010 11:51

İlker abi;

Eğer tek T5'e düşersen ışık oranın bence bayağı bi alt sınıra gelecek ve glossolarını kaybedeceksin. Lowtech bile olsa taban bitkileri için bence 2. ışık şart. Çünkü tek ışıkta formlarını kaybediyorlar. Ben 2. ışığı yaktıktan sonra roserving dediğimiz taban bitkisinde + hemianthuslarda + subulatalarda gözle görülür fark oluştu. Tabi diğerlerinede etki etti ama asıl amacım zaten roserving ve hemianthusları forma kavuşturmaktı. Abi şu anda hafif yosunlanma harici gelişim güzel gidiyor ki herhalde hedefime ulaşacağım :)(:...
 
Hafta sonu fırsat bulabilirsem fotoğrafları çekip paylaşmayı düşünüyorum.
 
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ali ilkerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/04/2008
İl: Tekirdag
Mesaj: 217
ali ilkerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Mayıs 2010 23:36
Hakan dün vakit bulup aydınlatmayı tek T5'e (39w - osram lumilux cool daylight 865 - osram balastla çalışıyor) düşürdüm. Işık şiddeti fena değildi. Bu akşam budamayı yaptım. 1 kova bitki çıktı. Neyse ön plan bitkisi olarak yine glosso ve biraz hemianthus kullandım. Bakalım low-tech'te bu aydınlatma ile nasıl yetişecekler. Daha önce low-tech'te glossoları kayda değer miktarda çoğaltabilmiştim, bakalım bu sefer ne olacak. 2 floresan tavsiyesinde bulunmuşsun ama kullandığım tek floresanın t5 olduğunu unutmamak gerek. Bir süre bekledikten sonra yavaş yavaş gübrelemeye başlamayı planlıyorum.
 
Saygılarımla...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hedayseÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2008
İl: Tekirdag
Mesaj: 1186
hedayseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Mayıs 2010 09:56

Dün boş vakit bulmuşken akvaryumda yapmayı planladığım son peyzaj değişikliğini yaptım. Mevcut arka plandaki saz bitkilerini alıp sağ arka köşeye topladım. Gülleri sağ arka ve kenara toplayıp açılan yere zeytinleri aldım yine ortada boş kalan yerlerede subulataları yaydım. Bu sayede orta alan daha açılmış oldu ve balıklara yüzmek için daha geniş bir saha açıldı. Arta kalan yaklaşık 20 kök saz ve 8 kök gül ile 10 kökten fazla tilki kuyruğunu mecburen tanktan çıkarmak zorunda kaldım.

Son resimler bu şekilde;
 
Budamadan önceki hali:
 
 
Bunlar ise budamadan sonraki hali:
 
 
 
Kanaatkar denilen ve denildiği kadar olan Anubias arkada amazon ve sazların arasında kaybolmuş durumda idi ve ışığı neredeyse görmüyordu. Bu halde bile gelişim göstermiş.  :))...
 
 
Peyzaj değişikliği sonrasında %25 su değişimi yaptım. Bitki yoğunluğunda azalma olduğu için floresan sayısını teke düşürdüm. Şu anda 30w Sylvania Grolüks yanıyor. Bitkiler toparlanmaya başlayınca yaklaşık 10 gün sonra 2. floresanı Sylvania Aquastar 10.000K 30w daha yakıp devam edeceğim. Değişiklikten sonra gübreleme yapmadım bu sefer.
 
Son durum bu şekilde arkadaşlar. Saygılar...
hedayse2010-05-03 19:46:37

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hedayseÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2008
İl: Tekirdag
Mesaj: 1186
hedayseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Mayıs 2010 09:41
Arkadaşlar merhaba;
 
Uzun zamandır kafama takılan ama foruma sormayı unutup durduğum bir soru var. Şimdi low-tech akvaryumlarda ışık oranı bildiğiniz üzere ortalama 0,5w olmalı. Benim tankım 100x35x42= ~147 litre ama öte yandan içerisinde bölge bölge 6-10cm değişen kum yüksekliği var ve ~110 litre civarı su almakta şu anda. Bu durumda 0,5w kuralını Brüt hacime göremi yoksa net hacime göremi hesaplamak gerekiyor?
 
Saygılar..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 09 Mayıs 2010 13:50
Genel kabul gören brüt hacme göre hesaplama. Bununla beraber ben forumumuzda yer alan aydınlatma formülününde oldukça başarılı olduğuna inanıyorum ve onu kullanıyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hedayseÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2008
İl: Tekirdag
Mesaj: 1186
hedayseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Mayıs 2010 13:16

Mustafa Bey teşekkür ederim;

Daha önce konunuzdaki hesaplamayı yapmıştım, şimdi de yaptım ve 58 küsür watt çıkıyor. Bu durumda 2x30w = 60w kullanıyorum ve normal değerlerde ışığım olduğunu anlıyorum.
 
Aslında litreye göre watt kuralını çokta kafaya takmamak gerektiğini düşünüyorum artık. Çünkü yüksekliği 30cm olan 120 litre bir akvaryum ile yüksekliği 50 cm olan 120 litrelik bir akvaryuma aynı oranda ışık düşmüyor bu durumda. Uzunluk ve yükseklik ile alakalı bir durum yani.
hedayse2010-05-11 08:36:19

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hedayseÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2008
İl: Tekirdag
Mesaj: 1186
hedayseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Mayıs 2010 09:43
Arkadaşlar Merhaba;
 
04 Mayıs 2010 akşamı yani foruma koymuş olduğum resimlerden sonra aradan çokta vakit geçmemişken kafama takılan peyzajda son rötuşu yaptım ve low-tech ormanımı kendi haline bıraktım. Aslında daha erken yapacaktım bu resimleri eklemeyi ama bir türlü fırsat bulamadım. Peyzaj değişikliğinden sonra bitkilerin toparlanması beklendi ve yeni filizleri gördükten sonra 2. flo. 10.000K yakıldı. 10 gün sürecinde akvaryumda yaklaşık 5-6 litre eksilen su tamamlandı ve 2 defa 1'er ml. seachem flourish ile 10ml potasyum sülfat (3,5 ppm) basıldı. Yosunlanma çok şükür yok denecek kadar az. Bitkilerin gelişimi güzel sadece camlarda çok az yeşil nokta yosunu var.
 
Subulataların gelişimleri umduğumdan güzel gitti ve bazıları çok boy atıp sazlar gibi oldular. Aslında ben daha bodur gelişimleri olmasını bekliyordum. Bu gidişle subulatalar kenarlara sazların aralarına gidecek gibi duruyorlar. Eğer zamanla hemianthus micraları ve roservingleri çoğaltabilirsem ortadan subulataları almayı düşünüyorum.
 
Görüş ve yorumlarınızı bekliyorum.
 
 
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinan m.dÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/05/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 1571
sinan m.dÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Mayıs 2010 13:14
Fotoğraflara bakınca peysajdaki gelişme gayet açık, şuan en güzel hali gerçekten.
Gülleri ve lepistesleri çıkarmayı düşündünüz mü ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hedayseÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2008
İl: Tekirdag
Mesaj: 1186
hedayseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Mayıs 2010 13:39
Sinan Bey teşekkür ederim.
 
Gülleri çıkarmak mı? Kafasi%20Karismis Herhalde en son düşüneceğim şey olur. Çünkü ÖğretmenAli nickli Ali hocamdan devgülden 3-4 kök aldığımda bu forma olaştırmak için bayağı bi beklemek zorunda kaldım ve çok hoşuma gidiyorlar.
 
Lepistesler ise, aslında tankı ilk kurduğumda sadece Neon tetra ve Rasbora beslemeyi düşünmüştüm. Nitekim denemelerini yaptım %60 fire verdi balıklarım hep öldüler. Birde Lepistes ve Endlers 'lerin heyecanı bambaşka. Önceleri beslediğimde çok üremeleri beni bıktırmıştı. Eşiminde ısrarıyla yine önceden verdiğim arkadaşlarımdan tekrar rica edip istedim.  Uzun lafın kısası onlardan da vazgeçmek benim için zor.
 
İleride eğer ki fikir değiştirmezsem subulataları tanktan çıkarıp Hemianthus Micra tabana göşeyebilirim.
 
Saygılar...
hedayse2010-05-15 13:40:09

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir