limon bitkisinin su üstüne adaptasyonu


eski-fishmanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1041
eski-fishmanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Mayıs 2009 11:55
Aslında bu konuyu bitki akvaryumları bölümüne açacaktım ama akvaryum bilimi daha uygun olur diye düşündüm. Yönetim uygun görürse taşıyabilir.

Şimdi konuya geçeyim:



Akvaryumdaki limonlar su üstünde birkaç yaprak açınca dedimki "neden karaya adapte edemeyeyim?"

 vee başladım çalışmalara. Önce akvaryumda limonun iyice gelişmesini bekledim. Gövdesi sağlam kalınlığa ulaştı. Su üstünde yeteri kadar yaprak açtı ve bende aldım elime makası uygun bir yerinden kestim. Önceden hazırladığım uygun oluğunu düşündüğüm bu kaba aldım.

Gözlemlediğim ilk belirtiler genel bir  kızarma. Su altındaki yapraklarda gövdede köklerde kıpkırmızı oldu.Emici tüyler hiç ışık görmediği iin hala beyaz. Kızarmayı güneş ışığına bağlıyorum bilmiyorum ne kadar doğrudur. Akvaryumun içindeyken su üstü yaprakları limona daha çok benziyordu.Tebessüm Şimdi alışıldık limon görüntüsünü kaybetti.
 Bir miktarda riccia koydum. Özenli bir şekilde sıvı micro element ve potasyum ekliyorum. Bitki sürekli cam kenarında. Ama su yandan hiç ışık almıyor. Üsttende fazla aldığı söylenemez. O yüzden ciddi yosunlanma yok. Ricciada burda çok işe yaradı. Su hacmi ise 1,8 litre kadar.



Bunları yapalı iki ayı geçiyor. Ödülümü geçenlerde aldım. Limon çiçek açtı!

 Nesillerdir su altında olan bitkiyi bu yaşama iyice adapte ettim. Mutluyum pişman değilimDil%20Çikarma


Kullandığım bitki  hakiki hygrophillia corybosa'dır. Siamensis değildir.


Daha önce böyle bir çalışma yapan varsa deneyimlerini paylaşmasını rica ediyorum. El ele verirsek daha ciddi deneyler çıkarabiliriz belki.
eski-fishman2009-05-15 13:42:05

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ümit BirkolÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 12/11/2007
İl: Izmir
Mesaj: 1533
Ümit BirkolÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 15 Mayıs 2009 14:16
Güzel bir çalışma olmuş. Zaten akvaryumda kullandığımız bitkilerin %95'i su kenarlarında yaşayan bitkilerdir. Su miktarı arttığında su ortamına, azaldığında ise susuz ortama adapte olurlar. Bu sebeple hemen hemen bütün bitkileri bu şekilde de değerlendirebiliriz.
Mesela ben de şu an 3 yıldır akvaryumumda olan Echinodorus Rose yapraklarını sürekli akvaryum dışına çıkardığı ve dışarı çıkan yapraklar aydınlatma dolayısıyla yandığı için akvaryumdan çıkardım. Sizinkine benzer bir vazoya bolca zeolit doldurdum bitkiyi içine diktim. Vazoyu da ağzına kadar suyla doldurdum tabi. Güneş gören bir yere koydum. Bu işlem yaklaşık 1 ay önce olmuştu. Hemen ilk gün yaprakları kurudu. Ancak dalları sapa sağlam duruyordu. 3 gün önce 1 ay beklememin karşılığında bitkinin yeni yaprağını çıkarttığını gördüm :)
zaten normalde akvaryumun içinde de yer değiştirdiğim zaman 1 ay kadar hiç hareket olmazdı. Bu sürede sanırım kök gelişimini sağlıyor. Ondan sonra da yeni yaprak çıkartmaya başlıyor.
Son bir bilgi olarak çoğu akvaryum bitki üreticileri de zaten bu bitkileri susuz ortamda üretmektedir. Tropica'nın sitesinden bir sayfayı aşağıya koyuyorum. Akvaryumlarımızdaki bitkilerden birkaçının doğadaki hali :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

eski-fishmanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1041
eski-fishmanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Mayıs 2009 16:58
Evet bitkilerin çoğu emers olarak yetiştiriliyor. Daha hızlı geliştiği ve yaprakları daha dayanıklı olduğu için.

Doğadada bu şekilde bulunuyorlar dolayısıyla büyük bir başarı sayılmaz bu yaptığımız. Bitkilerin zaten genlerinde olan birşey bu.

Sizin adapte ettiğiniz ech. rose'un fotoğraflarını paylaşırsanız sevinirim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir