Lepistes varyeteleri


AtaDemirciÇevrim Dışı

Kayıt: 03/09/2012
İl: Ankara
Mesaj: 150
AtaDemirciÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2013 18:16
Arkadaşlar selam,
Ben çok merak ettim yani bi akvaryum hayal edin 2e lepistes ve 6d lepistes var.1erkek leopar diğeri albino full red dişilerin 3ü leopar 3ü albino full red erkek kendi varyetesiylemi çiftleşir yoksa karışıkmı
ata demirci2013-01-29 18:41:56

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cömert-istanbulÇevrim Dışı

Kayıt: 10/12/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 121
cömert-istanbulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2013 18:46
 Lepistes dünyanın üremeye en meyilli canlısıdır. Varyete farketmez. dişi olsun hangi varyeteden olursa olsun.Dişi bulamazlarsa erkekler birbirlerine vurur.Başka canlısın dişisine veya erkeğine sulanır.

  Varyete liestes belirli bir üreme disiplini ve çaprazlama yöntemi izlenerek O varyeteyi oluşturacak şekilde üretildiği için , kendi varyetesi haricindek bir dişi ile  çitfleştirilirse yavrular anne ve babanın özelliklerini taşıyacağı için varyete değeri ( hem maddi, hemde genetik ) taşımayacaklardır.

 Bunların yavrularıda böyle ürerse ortaya kırma dediğimiz ve başlangıçtaki ilk anne ve babaya görüntü olarak hiç benzemeyen yavrular çıkacaktır. Dolayısıyla varyete lespites üretiminde erkeğin ve dişinin aynı varyeteden olması önemlidir.

Eğer birden fazla varyete lepistes çifti aynı akvaryumda karma balıkırsa, sonuç her zaman kırma yavru şeklinde çıkar. Lepistes dişisi bir kez sperm aldımı stoğunda tutma özelliğide olduğundan , erkeği alıp bir başka erkeği yanına atsanız dahi ilk erkeğin spermleriyle yumurtalarını dölleyebilir. Dış görünüş olarak belki varyetenin özelliklerini taşırlar ancak eğitimli bir göz  olması gereken ile bu yavrudaki özellikleri anında fark eder.

 Bu yüzden karma akvaryumlarda üretilmiş ama 5-10 lira gibi bir rakama satış ilanı olan , resmine bakıldığında varyete renginde olan ama genetik olarak karma genler taşıyan balıklardan uzak durmanız menfaatine olur. Eğer alıp üretmeye başlarsanız sizde göreceksiniz ki her nesil  görüntülü olarak çok daha farklı çıkacaktır. Bu şekilde karma bir bakım yapmayı düşünüyorsanız ve göz zevkinize hitap etmensini düşünüyorsanız , varyete lepistes için  ekonomik olarak çok fazla para harcamanıza gerek yoktur.


 Lepistesin sperms stoklayabilmesi hakikaten eşi benzeri görülmemiş bir olaydır. bu kadar uzun süre bünyesine hangi mekanizmayla destekleyerek erkek spermini  nasıl canlı tutabildiği hakkında bir yazı  veya bilimsel bir makaleye denk gelebilirseniz, mutlaka okuyun ve bizlerlede paylaşın.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AtaDemirciÇevrim Dışı

Kayıt: 03/09/2012
İl: Ankara
Mesaj: 150
AtaDemirciÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2013 20:24
TABİKİDE PAYLAŞIRIM


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KIBRISLIÇevrim Dışı

Kayıt: 24/02/2006
İl: KKTC
Mesaj: 119
KIBRISLIÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Mart 2013 16:42
Herkese merhabalar;

Aslında hobiye 5 yıldır ara vermiştim. Daha önce tanganyika türleri besliyordum. Ama lesiteslerin benim için hep farklı bir yeri olmuştur. Aslında benim lepistes bilgim fazla derin değil ancak bilhassa Cömert beyin yazılarını takip ettikçe bu türe daha da hayran kaldım. Cömert beyin "araştırın" sözünü her fırsatta uygulamaya çalışıyorum. Bizim gibi gençlere direkt bilgiyi değil de bilgiye ulaşmayı öğütlemesi bir kısım insanları gıcık etmiştir. Ama kendisinin de söylediği gibi ancak bu yöntemle birşeyler öğrenilebilir ve bu bilgiler kalıcı olur.

Dişi lepisteslerin vücutlarında sperm muhafaza edebildiklerinde bu türe hayranlığım biraz daha arttı ve bunu nasıl yaptıklarını merak etmiştim. Bu konuyla alakalı bir akademik makale bulup okudum ancak terminolojiye hakim olmadığım için tam olarak konuyu kavrayamadım. Ben ingilizce olarak okudum ancak türkçesine ulaşabilecek veya gerekli kısımları çevirebilecek arkadaşlar varsa sanırım çok faydalı bir çalışma olur.

http://www.bioone.org/doi/pdf/10.2108/zsj.19.545


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir