Lepistes varyete tanımlamaları


radenkoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 974
radenkoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Ocak 2010 04:05

Tuxedo:

 

 

Kuyruk yüzgeci: İster fan kuyruklu ister delta kuyruklu olsun. Tek renk varyete olması halinde düz ren olması daha makbuldür. Leke veya noktalı desen olmamalıdır.

 

Sırt yüzgeç: Diğer varyetelere kıyasla daha uzun ve yüksek yüzgeçlere sahiptirler.

 

Renk: koyu olmalıdır. Her iki cinsiyetin de sırtında metalik gümüş renk olmalıdır. Tuxedolarda neon kalıtımı vardır. Germen yellow tail sarı dudak çizgisine sahip olmalıdır.

 

 

Dişinin karakteristik özellikleri: Her iki tuxedo cinsiyeti de aynı renklere sahiptir. Dişinin rengi erkeğin renginden daha açıktır. Sırtında metalik renk olmalıdır. Diğer varyetelerle karşılaştırılırsa genellikle küçüktürler.

 

Tipleri:  German Yellow Tuxedo, Green Tuxedo, Blacktail Tuxedo, Skyblue Tuxedo, Neon Tuxedo, Mosaic Tuxedo, Cobra Tuxedo, Leopard Tuxedo, vb.

 

Diğer: 1960’ ların başında Almanya da çaprazlandığı ( üretildiği ) bilinmektedir. O zamanlar mavi ve yeşil olmak üzere iki varyetesi vardı. Ancak daha sonraki çaprazlamalarda en popüler varyetesi olan germen yellow tuxedo üretilmiştir. Her iki cinsiyet de kendine özgün renge sahiptir. Islah çalışmalarının çok yapılmasının sonucu olarak germen yellow tuxedoların küçük kaldığına inanılıyor.

 

 

 

Platinum:

 

Kuyruk yüzgeci: Karakteristiktir.

 

Sırt yüzgeç: Kuyrukla aynı renktir.

 

Renk: Altın ,platinyum renginde  üst bölümü  gümüştür.

 

Diğer: İlk olarak Almanya da çaprazlanmıştır. Erkekler arasında çaprazlama olmaktadır.Platinum bir çok farklı çeşide olanak verir.Son zamanlarda bir çok farklı çeşidi bulunmaktadır , Albino gibi.Platinyum özelliği tüm çaprazlamalarda kullanılabilir.

 

 

 

Metal:

 

 

Kuyruk yüzgeci: Her cinsi diğerlerinden farklı karakteristiktedir.

 

Sırt yüzgeç: Kuyruktan farklı renge ve şekle sahiptir.

 

Renk: Üst tarafı metalik renge sahiptir

 

Tip: Metal Cobra, Metal lace Cobra, Metal glass, Metal glass Cobra

 

Diğer: İlk olarak Sovyetler Birliğinde üretildiği bilinmektedir , adına da Moscow’ yadan alır. Yalnızca erkeklerin arasında çaprazlanır, Cobra gibi.Bu yüzden metal  dişilerle normal erkeklerle  çaprazlamalarda bu cins elde edilemez..

 

Cobra:

 

 

Kuyruk yüzgeci: Kobra mozaik ve glass desenleri arasında ki orjinal desendir. Ancak yeni melezlemelerde kendine özgü özellikleri yansıtırlar.

 

Sırt yüzgeç: Genellikle beyaz veya sarı renkli deseni kuyruk deseni ile aynıdır. Bu varyeteler genellikle kısa sırt yüzgecine sahiptir. Islah çalışmasına ihtiyaç duyulur.

 

Renk: Kafadan kuyruğa metalik renk ve yılan derisi desene sahiptirler. Göğüs üzerinde noktalı desene sahip olması beklenir. Bu onu cilasız güzel yapar. Bu insanlar tarafından tercih edilen bir özelliktir.

 

Dişilerin karakteristik özellikleri: Genellikle dişiler yüzgeçlerinde desene sahip değillerdir.. Bu baskın gendir. Cobra dişileri sabit bir cins melez için yaygın olarak kullanılır. Bununla birlikte, son zamanlarda farklı özelliklere sahip bir  çok cobra dişisi kullanılmıştır. Diğer varyeteleri muhtemelen etkileyecektir.

 

Tipleri: King Cobra, Lace Cobra, vb.

 

Diğer: Cobralar, 1965 te Amerika da bulunan Mac lepistes üretim çiftliği tarafından dünyanın her yerine dağıtılmıştır.  Bazıları orijinal varyetenin Almanya da üretildiğine inanırlar. Cobra varyetesi amatörler arasında çok popüler bir varyetedir. Melezleme sadece dişiler arasında yapılır. Ancak günümüzde doğru  erkekler ile de çaprazlama yapmak mümkündür.

 

 

 

 

 

mozaik:

 

 

Kuyruk yüzgeci:Delta kuyruk hemen hemen üçgendir mozaik temellidir.Kuyruk bitimi düz kırmızı yerine karışık renklerde ise daha makbuldür.

 

Sırt yüzgeci :Beyaz veya koyu pembe olabilir.Belirgin bir deseni yoktur,kuyruk yüzgeci desenide olması da gerekmez.

 

Renk:Tuxedo(smokin) gibi,belinden kuyruğa kadar koyu renktedir.Ancak üst bölümlerinde bu şekilde değildir.

 

 

Dişilerin karakteristik özellikleri:Glass(cam) dişisine çok benzer niteliktedir.Bol miktarda üst kılıç kuyruk yüzgeçlisi vardır.Bu,atalarındaki baskın genin etkisi olarak düşünülür.deseni  çok fazla yayılmıştır bu yüzden erkek mozaik kadar kesin belirlenemez ancak kuyruğunun net bir deseni vardır.

 

Tür:Kırmızı mozaik,Mavi mozaik,San Maria mozaik vb.

 

Diğer:Mozaik ismi Japonya’dan gelir.Almanya’dan 1960 başlarında ithal ettikleri Tuxedo(smokin) ile çaprazlamalar yapıp sabit bir tür elde etmeye başladılar.Bu türün,vahşi türden Tuxedo(smokin) elde edilirken ortaya çıktığına inanılır.

 

Grass

 

 

Kuyruk Yüzgeci: Genellikle kuyruk yüzgeçleri boyutlarına göre iki farklı tiptedir. Fakat her iki tipte de kuyruklar benekli yapıdadır.Kuyrukların orta kısımları da bir çok yeşil renk  içerir ama bu planlanmış bir çaprazlama değildir.En iyi olanı yeşilimsi/mavimsi olanıdır.

 

Sırt yüzgeci: Kuyruklarından daha acık renklidirler. Birçok beyaz çaprazlaması mevcuttur. Kuyruklarının küçük bi modeli gibide olabilir.

 

Renk: Metalik yabani renkler

 

 

Dişilerin karakteristik özellikleri: Diğer dişilerle  Glass dişisini karşılaştırdığımızda Glass dişisi daha büyüktür.Bazı yetişkin  Glass  dişileri 9 cm uzunluğa ulaşabilir.Glass dişileri erkekler nazaran daha küçük kuyruk yapısına sahiptir , genelde kuyruk rengi grimsi olur ama bunların da kuyrukları beneklidir.Bazı Glass dişilerin üst  yüzgeçleri kılıç kuyruk gibi uzun yapıda olmaktadır ama bunun mozaik lepistesle çaprazlama sonucu ortaya çıktığı bilinmektedir.Düz renkli yuvarlak kuyruklu en iyi çaprazlama olmaktadır.Eğer dişi düz renkli olursa bu erkeğinde böyle olcağı anlamına gelmez, yuvarlak kuyruklu dişiden yelpaze kuyruklu erkek elde edilebilir.

 

 

Türler: Mavi, yeşil Grass

 

Diğer: İlk Grass ıslahı ile ilgili yeterince kayıtlı bilgi yoktur.Sadece ilk olarak 1960 ların sonuna doğru Singapurdan ithal edildiği bilinmektedir. Orijinal kökeninin Avrupa olduğuna inanılıyor. German Yellow Tuxedo gibi. Dünyada ki en ünlü nobel tipli lepistestir.

 

İzinsiz yayınlanamaz.

Katkılarından dolayı Cem (ruptur ) ve Harun (hara 87 ) teşekkürler.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Caner AlçılıoğluÇevrim Dışı

Kayıt: 16/12/2009
İl: Usak
Mesaj: 839
Caner AlçılıoğluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Ocak 2010 04:41
Bu konu bence sabitlenmeli çünkü çoğu kişinin işine yaracaktır.. Çok teşekkürler..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

radenkoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 974
radenkoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Ocak 2010 13:01

Bunlar bilinen ve en populer varyeteler. Tüm varyetelerin akçıklamsını yapmak neredeyse imkansız. Zatenbu balıklar arasında ki kıyaslamalarda ve standarlardada kesin bir şey söylemek mümkün değil burada sadece desen olarak varyete özellikleri variliştir umarım yararlı olur.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

a-candemirÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/04/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 495
a-candemirÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Ocak 2010 14:24
Raif abi yine çok faydalı bilgileri bizimle paylaşmışsın emeyine sağlık.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ateshÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/11/2007
İl: Ankara
Mesaj: 478
ateshÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Ocak 2010 23:09
 Raifcim gerçekten çok güzel çalışmaların var tebrik ederim. Güzel çalışmalarının devamını dilerim ellerine sağlık kardeşim çok faydalı bir okadarda yararlı bilgilerin için teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HabitatAquaÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 11/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 56
HabitatAquaÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 19 Ocak 2010 21:33
Raif'cim seni gerçekten tebrik ederim. tüm varyeteleri bu şekilde burada açarsan, çok eğitici bir çalışmanın ürününden tüm lepistes aşığı dostlarımız faydalanacaktır. Bu balıktaki araştırmalarını yazılarını gıpteyle okuyor izliyorum.
  Tekrar tebrik ederim kardeşim...

 Saygı ve Sevgilerimle..
HabitatAqua2010-01-19 21:35:31

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir