Lepistes Üretimi


ademov12Çevrim Dışı

Kayıt: 29/11/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 63
ademov12Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Kasım 2011 23:27
60-65 Litrelik akvaryum var japonları ayırıp lepistes yavrulatmak istiyorum .

1.) Kaçtane lepistes almalıyım?
2.) Yumurtlıyıcak dişiye nasıl bakmalıyım?
3.)Suyun sıcaklıyı ne kadar olması lazım?
4.)Yavruları nasıl muhafaza eder ve beslerim?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AdiL35Çevrim Dışı

Kayıt: 30/10/2011
İl: Izmir
Mesaj: 468
AdiL35Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Kasım 2011 23:34

Bu akvaryum için  2 e 4 d veya 2 e 6 dişi veya 3 e 6 olabilir.... tercih senin ve bence özel bir tür seç tcari düşünüyorsan.... yavrulayacak dişiye bakmak ise bir akvaryuma en az mudahale ile dogal haline bırakma ve yem - temizlik işleridir....suyun sıcaklıgı 26 derece olmalı suyun dengesi içinde 4 tane filan cöpçü almanı ve hafta da bir gün yem vermemelisin.... yavru bakımı  için ayrı bir tank alabilirsin 65 lt ana tanka 10 lt yavru tankı idealdir..... en önemliside dişi nin dogum yapacagı sırada sitrese girmemesidir... yanlız kaldıklarında sitrese girerler.....

AdiL352011-11-30 23:45:08

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TropikalbalıkÇevrim Dışı

Kayıt: 30/10/2011
İl: Kocaeli
Mesaj: 2024
TropikalbalıkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Kasım 2011 23:35

1: Bir tane hamile alıp dogurturun anneyi tekarra geri verin derim bölce yavrular akvaryum ortamınıza uyum saglar dirençli ve dayanıklı olurlar.

2:Akvaryumunuzda sık ve az yemleyin.

3:27-28derece

4:Yavruları kabuksuz artemiz ile besleyin çabuk büyür.Akvaryumunuzda muhafa edinin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oscarusÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/07/2011
İl: Sivas
Mesaj: 3332
oscarusÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Kasım 2011 23:37
Sağlıklı Lepistes Üretmek ve Beslemek için ipuçları



1-Orta Amerikadan Brezilya’ya kadar geniş bir habitatta bulunan Lepistesler (Poecilia reticulata) geniş su şartlarında yaşayabilen canlılardır . Ph değeri 7,2 olan sular ideal olmakla beraber , bu orandan makul derecede düşük ve yüksek ph değerine sahip sularda beslenebilmektedirler . Uygun bir şekilde 6,4 ile 8,6 arasındaki su değerlerine adapte edilebilen ve bu su değerlerine alışabilen canlılardır .

Yaklaşık 30 litre hacminde bir akvaryum sağlıklı ırklar elde edebilmek için çiftleştirilecek olan Lepistesler için uygundur . Dikkat edilmesi gereken nokta bu balıkların doğada sürü halinde yaşadıkları unutulmadan 1 dişi 1 erkek şeklinde üretime gidilmemesi , gurubun dişi sayısı fazla olmak kaydıyla 1-3 , 2-3 , 3-4 şeklinde meydana getirilmesidir . Üretim tankı su ile doldurulmadan önce tankın yeterince steril olduğuna emin olmak gerekir . Tank yarısına kadar yetişkin Lepisteslerin alınacağı akvaryumda bulunan su ile doldurulur . Üretimde kullanılacak gurup tankın içine alındıktan sonra artık o tankın su değişimleri yapılacak olan su ile (musluk suyu , damacana vBulletin.) tankın geri kalan yarısıda doldurulur . Bu doldurma işlemi 1 saatin altında olmamak kaydıyla eşit ekleme ve periyodlarla yapılır . Eğer balıklar bu su eklemelerle olağan dışı tepkiler vermeye başlamışlarsa bunu sonlandırmak yada ekleme periyodlarını daha uzun sürelere yaymak gerekir . Tankın geri kalan kısmıda su ile doldurulduktan yaklaşık 1 saat sonra az miktarda artemia yada yine az miktarda kuru yem verilebilir . Aynı gün içinde tekrar bir yemleme yapılmaması gerekir .

Yaklaşık bir ay içinde anaçlar yavrulamaya başlayacaktır . Bu dönemde yavruların ayırılabileceği bir akvaryumun bulunmasına özen gösterilmelidir .

2- Yavru lepistesleri aşırı büyük akvaryumlarda büyütmeye çalışmak sizin için dezavantaj olacaktır . Fazla büyük akvaryumlarda yem bulmaları zorlaşacağı gibi bunun için harcadıkları enerji miktarıda artacaktır . Dünyaya gelen yavrularınızın sayısı 60’ın altındaysa sizin için 40 litrelik bir akvaryum yeterli olacaktır .

3-Yavru Lepisteslerin ilk 1 aylık beslenme süreci büyük önem taşımaktadır . Bu dönemde artemia ile beslenmeleri gelişimlerine oldukça faydalı olacaktır . Yavrulara verilecek artemiaların yumurtadan yeni çıkmış olmalarına özen gösterilmelidir . Artemiaların yumurtadan çıktıktan 12 saat kadar sonra besin değerleri gittikçe düşmeye başlayacaktır.

4-Çoğu hobicininde üretim akvaryumlarında kullandığı iç filtreler filtreleme için yeterli olacaktır . Dikkat edilmesi gereken nokta bu filtrelerin oluşturduğu aşırı akıntıyı yayarak yavruların rahat hareket edebilmesine olanak tanımaktır . Filtre malzemesi olarak bir parça polyester pamukla beraber dolomit çakıl yeterli olacaktır . Dolomit çakılın espirisi suyu tamponlamaya yardımcı olacağıdır . Dolomit çakıla bir başka alternatif olarak ise istiridye kabuğu düşünülebilir . Aynı zamanda sünger pipo filtrelerde yavru akvarumunda kullanılabilir . Pipo filtrelerin avantajı yavruları çekip zarar vermemesidir . İç filtrelerinde yavruları çekip zarar vermemesi için ızgaraların etrafı kadın çorabıyla kapatılabilir . En önemli nokta biyolojik filtrasyonu sağlayan sünger filtrelerin taze sudan geçirilip yararlı bakterilerin ölmesine fırsat vermemektir .

5-Haftalık 30-50% lik su değişimleri yapmak yavru balıkların gelişimi , yem artıkları ve dışkıların ortamdan çıkarılması için faydalı olacaktır . Kendi deneyimlerim ışığında haftalık 30-50% lik su değişimleri yerine günlük 15-20% lik su değişimlerinin yavruların gelişiminde daha fazla katkı sağladığını söyleyebilirim . Su değişimleri yapılırken sifonlama tankın tabanından yapılmalıdır . Su değişimlerinde bir başka önemli nokta ise değişimde kullandığımız su ile akvaryum suyu koşulları arasındaki farkı olabildiğince az tutmaktır . Bu farkın olup olmadığını güvenilir test kitlerinin yardımıyla anlayabiliriz . Tabiki öncelikle Üstad su kimyasının prensiplerini ve bu prensiplerin tropikal balıklara bakmaktaki önemini kavraması gerekmektedir .

6- Yavruları az ama sık beslemek arzu edilen sağlıklı ve canlı renkli Lepisteslere sahip olmada en iyi yoldur . Küçük parçacıklar haline getirilmiş kaliteli kuru yemlerle her saat başı yapılacak yemleme yavruların gelişimi açısından iyi olacaktır . Dondurulmuş kuru yemleri ise yavrular sindirmekte zorlanacaktır . Eğer kuru yem verilecekse yavrulara verilecek yemin önce su dolu bir bardağa atılarak suyu emdikten sonra yavrulara verilmesi sindirimi kolaylaştıracaktır . Aynı zamanda yavruların bitki ve yosun içerikli yemlerle beslenmesi sindirim sisteminin gelişimi açısından faydalı olacaktır .

7- 8-9 haftalık yavruları cinsiyetlerine göre ayırmak mümkün olacaktır . Bu ayırım gereklidir ; çünkü her zaman karşılaşılmasada gelişimini tamamlayamamış dişiler gebe kaldığı taktirde büyümeleri durmakta ve istenilen forma ulaşamamaktadırlar . Aynı zamanda ileride yapılması düşünülen çaprazlamalar içinde , kız dişilere ihtiyaç olacaktır . Yavruları cinsiyetlerine göre ayırmada en kesin yöntem anal yüzgeçlere bakılarak yapılan ayrımdır . Ventral yüzgeçlerin arasında yer alan anal yüzgeç dişilerde vücuda tamamen yapışık yarım ay şeklindeyken , erkeklerde gonopod denilen üreme organı şeklini almış daha ince ve uzundur . Eğer yüksek kalitede bir soy elde edilmek isteniyorsa cinsiyetleri belli olan yavrular arasında ayıklama yapılmalı ve düzgün , istenilen forma sahip üretilmiş genç balıklar üzerinde üretime devam edilmelidir .


8- Yetiştirme tanklarının taban malzemesi bulunmayan sadece cama cam akvaryumlar olmasında fayda vardır . Bu tür akvaryumlardan ağır metalleri uzaklaştırmak kolay olacağı gibi taban malzemesinin yapacağı salınımlarda mevcut olmayacak aynı zamanda haftalık ve günlük bakımlar daha az zahmet gerektirecektir . Eğer arzu ediliyorsa riccia fluitans , lemna minor tarzında su üstü bitkilerinin yetiştirme tankından bulunması faydalı olacaktır .

9- Anaç ve yavru lepistesler için en uygun su sıcaklığı 24-25C. iken , nispen daha yaşlı lepistesler 22-23C gibi daha düşük sıcaklıklarda beslenebilirler .

10- Eğer sistemli bir üretim düşünülmüyor ve yavruları ayırmayı planlamıyorsak , yetişkinleri koyacağımız akvaryum bol bitkilendirilmiş ve herhalde büyük oranda saklanma yerine sahip şekilde dizayn edilmiş bir akvaryum olmalıdır . Bu özellikleri taşımayan bir akvaryumda lepistes beslerken , doğal seleksiyondan söz edilemeyeceği gibi Üstad etiğinede aykırı davranılmış olunacaktır .


Kaynak: Stephen Kwartler’in (10 tips on keeping fancy guppies) makalesinden yararlanılmıştır.
(Çeviren :Ali Han Kılıçoğlu)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cashercashÇevrim Dışı

Kayıt: 27/11/2011
İl: Ankara
Mesaj: 475
cashercashÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Kasım 2011 23:40
Bence 2e 6d alın en geç 3-6 ay içerisinde 100ü aşkın bir sayıya ulaşırlar hatta 200 e yaklaşırlar ama bu işten keyif almak için yapacaksan bir yavru tankı almalısın 10-20 lt arası bol bitkili ve orda doğurtmalısın diğer taraftada damızlıkları beslersin 60lt likte veya 60 lt akvaryuma lepistes harici balık alma 4 albino çöpçü 2 vatoz alabilirsin 2e 6d ve bol bitki java moss yosun tarzı bolca bitkilendirip orda doğurmalarını sağlayabilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bthnmrtÇevrim Dışı

Kayıt: 01/12/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 171
bthnmrtÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2011 16:26
Genelde 1 erkeğe 3 dişi derler bende bu kuralı uygulayın derim, 60-65 Lt akvaryum diyorsunuz benimki 36 lt. ben 7 tane falan besliyorum, sizde 20 falan besleyin derim, 15 dişi 5 erkek gibi birşey yapabilirsiniz. Isıtıcınız 26-28 Arasında birşey olursa problem yaşamazsınız. Çöpcü balıklarınıda alın bakın iyi yavrular.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akvaryumcu_emreÇevrim Dışı

Kayıt: 22/11/2011
İl: Izmir
Mesaj: 205
akvaryumcu_emreÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2011 17:14
çöpçü balığı nasıl ürer?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bthnmrtÇevrim Dışı

Kayıt: 01/12/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 171
bthnmrtÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2011 17:49
[QUOTE=akvaryumcu_emre] çöpçü balığı nasıl ürer?[/QUOTE]

Sanırım bana dediniz? "çöpcü balığı alın iyi yavrular." yazımdan dolayı sanırım, çöpcü balığınıda alında akvaryumunuz temiz dursun iyi yavru almalar (lepistes için) demek istemiştim eğer bana dediyseniz.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akvaryumcu_emreÇevrim Dışı

Kayıt: 22/11/2011
İl: Izmir
Mesaj: 205
akvaryumcu_emreÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2011 19:15
Hmm özür dilerim ben çöpçüye dediniz sandım :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ademov12Çevrim Dışı

Kayıt: 29/11/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 63
ademov12Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2011 19:54
hepinize çok teşekkür ederim...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir