lepistes nasıl beslenir


durakliÇevrim Dışı

Kayıt: 26/01/2008
İl: Aksaray
Mesaj: 276
durakliÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Şubat 2008 20:09

Canlı doğuranlar bölümünde genellikle yeni başlayan arkadaşlar tarafından her gün aynı sorular sorulabiliyor.Cevapları bilenler ise aynı soruyu 3-4 kez cevapladıktan sonra artık bıkabiliyor.Burda kimse suçlu değil ama soran arkadaş cevap almayabiliyor.Her iki tarafa da yardımcı olabilmek amacıyla gerek sitemizden gerekse makaleler bölümünden bir arkadaşımızın yazdığı yazıdan ve kendi tecrübemden yararlanarak bu yazıyı buraya (Canlı Doğranlar Bölümü) yazıyorum.(Konunun taşınmamasını özellikle istiyorum.Çünkü yeni başlayanlar direk buraya bakıyor ve biz de link vermek için uğraşıyoruz.Ayrıca yazamadığım konularda arkadaşlar burdan sorarsa konu kirliliği önlenebilir.)

LEPİSTES (Poecilia reticulata)

A.Beslemek İsteyenler

Lepistes beslemek isteyenler ilk önce iyi bir ısıtıcı edinmelidirler ve tabi bir termometre.Çünkü canlı doğuranlar ısı konusunda biraz hassastırlar.Lepistesler 26 C dereceden çok hoşlanırlar.Erkekler çok kolay tespit edilirler.3-4 cm boyuta ulaşabilip dişilere oranla çok renkli ve gösterişlidirler.Dişiler ise 6-7 cm olabilmekte ve erkeklere oranla renksiz olmaktadırlar.Lepistesler balık sayısına göre en az 25 lt lik akvaryumlarda bakılmalıdırlar.Dişi erkek oranı, erkek dişiyi sürekli kovalayacağından 1 erkeğe 2 veya daha fazla dişi şeklinde ayarlanmalıdır.Küçük akvaryumda 2 veya daha fazla erkek sürekli kavga edebilir.Lepistesler çiftleşmek için bir bölge istemezler her yerede çiftleşebilirler.Erkek gonoğpod adı verilen üreme organıyal dişye döl verir.dişi kullanacağı dölü alır ve gerisini saklayarak 1 çiftleşmeden sonra 2-3 kez yavrulayabilir.Dişi yumurtaları bir yetre dökmez ve karnında taşır.Yaklaşık 1 ay sonra yumurtalr çatlar ve balığın karnından canlı olarak yavrular çıkar.





B.Şu An Besleyenler

Şu anda lepistes besleyen arkadaşların en büyük sorunu dişinin orta yere ve görmediğimiz bir zamanda yavrualrı salmasıdır.Bunun en büyük ilacı bitki ya da rafyadır.Yeni yavrular diğer balıklara ve hatta anne-babaya bile yem olabilirler.Bu yüzden doğar doğmaz bitkilere ya da rafyaya gizlenebilirler.Ama iyi bir yemleme şekli ve akvaryumda az nüfüs varsa sorun çıkmayabilir.

Yavruluk kullanan arkadaşların sorunu iise doğumun ne zaman olacağıdır.Dişi balık hamile olduğunda anüsüne ve karnına doğru siyahlaşmalar oluişur.Son günlerde bu hat safaya varır.Anne doğum yapacağı son saatlerde karnını oraya buraya sürter ve anormal hareketler sergiler.O zman yavrulağa alınabilir.Ama stresten ölü balık doğumu oluşabilieceği gib anne de ölebileceğinden rafya ya da bitki şiddetle önerilir.

Merak edilen başka bir konu da bir lepistesin verebileceği max. yavru sayısıdır.Bu lepistesin boyutuyla doğrudan ilgilidir.Büyük lepistes çok balık demektir.5 cm'lik bir lepistes 40-45 yavru verebilir.Ama bu sayı azalıp yavru boyutu da büyüyebilir.

Balıklarınıza salatalık, haşlanmış ıspanak veya kıvırcık verebilirsiniz.

C.Yavru Almış Olanlar

Yavru alan arkadaşlara bir önerim olacak:Mesela bir dişiden yavrular aldık.O yavrular bakım sürenize göre değişip genelde 3 ay sonra erginliğine ulaşacaktır.O yavruları sakın ola kendi aralarında çiftleştirmeyin.Ya koloninize yeni balıklar katıp onla ya da onun yavrularıyla çiftleştirin ya da erkeği veya dişiyi değitirin.Eğer aile içi çiftleşmeler olursa; nasıl bizde akraba evliliği olunca sakt bireyler olıuşuyor, onlarda da sakat yavrular (yapışık yavrular, kuyruğu olmayanlar vs.) oluşacaktır.

Rafya nedir ve nasıl kullanılır?

Rafya hediyelerin üstüne yapıştırılan plâstik kâğtlardır.Yavrular için rafya kullanmak istiyorsanız kırtsiyeciden vs. bulabileceğiniz bir rafyayı alıp akvaryumunuzun yüksekliğinden 7-8 cm fazla kesip, bıçak yardımıyla incelterekten kıvırcık biçimler oluşturmalısınız.Sonra akvaryumdaki bir deniz kabuğunun içine sabitleyerekden ya da direk kuma gömerekten akvaryuma koymalısınız.(Özellikle 7-8 cm fazla kesinki yüzeye yem attığınızda yavrular kamufle biçimde yem yiyebilsinler.

(Alıntı konusunda adı geçen arkadaş Mustafa Özbal adlı mussttyy_1907 nickli arkadaştır.Makaleler konusunda yazdığı yazıdan alıntılar yaptım, ona teşekkür ederim.)

Yavrular nasıl beslenmelidir?

Yavrular ilk çıktıkları gün ve/veya ertesi gün karınlarındaki proteinden beslenebilirler.Bu protein beslenmesinin devamı için yeni balıklara haşlanmış yumurtanın sarısı toz haline getirilip verilebilir.Ya da yavru yemlerini verebiliriz.O da yoksa büyüklere verdiğimiz yemleri toz haline getirip yavrulara da verebiliriz.

Hangi balıklarla beslenebilirler?

Lepistesler diğer canlı doğuranlarla (moli, plati, kılıçkuyruk, velifera...) rahat biçimde bakılabilirler.Ama küçük bir akvaryumuz ve çok türde balığınız varsa, diğer canlı doğuranlar (özellikle kılıçkuyruk) tarafından lepisteslerin kuyrukları zedelenebilir.Bu yüzden tek tür bakarsanız çok daha iyi sonuç alırsınız.

Vatoz ve çöpçülerle yaşayabilirler.Biribrlerine zararları dokunmaz.Ancak vatoz lepistewslerden kat kat büyükse -ki balığın doyması zordur- ve aç kalırsa lepistesleriniz saldırıp onları iştahla yiyebilir.Bo yalnızca arada boy farkı olunca olşur ve küçük sayılabilecek vatozlar lepisteslere zarar vermez.

Lepistesler asla ve asla JAPONlarla beraber bakılmamalıdırlar.En sonunda lepistesleriniz japonların kuyruklarını kemirecektir.Ya da japonlar lepistesleri kovalayacaktır.Bu yüzden bir tür ölecektir ve akvaryumda lepistes ve japon asla beraber bakılmamalıdır.

Parçalanmış Kuyruklar

Lepisteslerde iki erkeğin kavgası sonucunda balıklar biribirinin kuyruklarını koparabilirler.Akvaryumda agresif başka bir tür varsa da bu olay meydana gelebilir.Kuyruğu kopan balık mümkünse balığın kuyruğunu koparan diğer balıktan ayrılarak, kaliteli yemlerle beslenirse 3-4 hafatada yeniden kuyruğunu tamir eder.

Not:Kuyruk kopması ile kıyruk erimesi hastalığı karıştırılmamalıdır.Yukarıdaki çözüm kavga sonucu kopan kuyruğun nasıl tedavi edileceği konusudur.

Kuyruk erimesi


Beğenenler: [T]182610,onurlorin[/T][T]173283,06volkan34[/T][T]189640,Jusuferten666[/T][T]193139,TuncayK[/T][T]208569,Beta_balik[/T]
Teşekkür Edenler: [T]189640,Jusuferten666[/T][T]208569,Beta_balik[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lafayetteÇevrim Dışı

Kayıt: 12/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 2952
lafayetteÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2008 08:54
 Mehmet bey mümkünse kaynak belirtirseniz seviniriz.Makaleyi kendiniz mi hazırladınız yoksa alıntı mı?Alıntı ise gerekli bilgileri metnin altına eklemeniz lazım.Bilginize.
 
 Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

acemi akvaristÇevrim Dışı

Kayıt: 24/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1
acemi akvaristÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2009 15:21
Arkadaşlar ben aranıza yeni katıldım.Yaklaşık 2 yıldır Lepistes besliyorum.Benim sorunum yavruları büyütememek yavruların saklanması için elimden ne geliyorsa yapıyorum.Ama olmuyor ya yiyiyorlar yada bir süre sonra yavrular ölüyorlar.En son yaklaşık 30 tane yavru öldü bir yerde hata yapıyorum ama nerede yaptığımı bulamıyorum. Lütfen bana yardımcı olurmusunuz?Aglama

Teşekkür Edenler: [T]188318,Erdemg[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kadr1maNÇevrim Dışı

Kayıt: 04/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 116
Kadr1maNÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2009 19:41
Aysel hanım yavrularınızı ayrı bir tankta yaşatmayı denediniz mi?
Yavrularınızı 1.5-2 ay ayrı bir tanka alırsanız büyüklerin ağızlarına giremeyecek kadar büyürler(beslenmeyle alakalı bu süre uzayıp kısalabilir).

Başka tankım yok dersenizde akvaryumunuzu sık bir şekilde bitkilendirmenizi tavsiye ederim.

Rafya kullanımını da unutmamak gerekir.Ama şahsi fikrim son çare olması yönünden.Sonuçta yabancı bir madde olduğu için hijyen açısından sorun çıkarabilir.

Sağlıklı balıklar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EniştemÇevrim Dışı

Kayıt: 03/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 338
EniştemÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2009 20:30
Benimde tam aksi yavru annesini kovalıyor...Ne yapacağımı bilmiyorum ikiside dişi.:)HimmmBİRDE YAVRULAR BİR TÜRLÜ BÜYÜMÜYOR ASIL SORUNDA BU İŞTE...Thumbs%20Up

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kadr1maNÇevrim Dışı

Kayıt: 04/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 116
Kadr1maNÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2009 21:30
[QUOTE=tevfik sinan]Benimde tam aksi yavru annesini kovalıyor...Ne yapacağımı bilmiyorum ikiside dişi.:)HimmmBİRDE YAVRULAR BİR TÜRLÜ BÜYÜMÜYOR ASIL SORUNDA BU İŞTE...Thumbs%20Up[/QUOTE]

Tevfik bey yavrularınızın büyüyememesinin nedeni yüksek ihtimal beslenme ve tankınızı boyutlarıdır.Yavrular erişkin balıklardan geliştikleri için daha fazla proteine ihtiyaç duyarlar.Canlı yem yada protein katkılı yemler kullanmanız gözle görülür farklar ortaya çıkarabilir.2. olarakta tank boyutunuz;yavrularınız için ne kadar büyük tank kullanırsanız o kadar çabuk boy attıklarını göreceksiniz.Lepistes ve diğer balık üreticileri hızlı boylandırma için büyük havuzlar kullanmaktardır örnek olarak.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

eren abiÇevrim Dışı

Kayıt: 19/03/2009
İl: Karaman
Mesaj: 2
eren abiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Mart 2009 22:06
merhaba,
lepistes yetiştirmek çok zevkli. babam karne hediyesi olarak bana akvaryum aldı. lepistes beslemeyi ben istedim. kuyrukları güzel olduğu için ve yavruladıkları için. ben buradan çok şey öğrendim. teşekkür ederim. şimdi 21 yavrum var. onlar yavrulukta. ne zaman tanka salabilirim. önce balıklarım ölüyordu. suya biraz tuz atınca şimdi ölmüyor.
 
eren abi2009-03-19 22:07:27

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KraLmaNÇevrim Dışı

Kayıt: 16/01/2009
İl: Eskisehir
Mesaj: 106
KraLmaNÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Mart 2009 23:18
Ana tanktaki balıklarınızın yavruları yiyemeyeceğine kanaat getirdiğinizde yavruları ana tanka alabilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

eren abiÇevrim Dışı

Kayıt: 19/03/2009
İl: Karaman
Mesaj: 2
eren abiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Mart 2009 22:03

abi ve ablalar benim akvaryumumda lepisteslerle birlikte moli balığı da var. bir baktım moli balığı hastalanmış.hemen fındığı rendeledim. balıklara verince moli biraz olsun ama yiğince biraz iyileşti.size moli ve lepistes balığına fındığın rendelenmişini vermenizi tavsiye ederim. moliler neden hastalanıyor? biliyor musunuz?


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

28fatih28Çevrim Dışı

Kayıt: 30/07/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 792
28fatih28Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Aralık 2009 11:09
Renkleri ne zaman belli olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

T3knikerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1413
T3knikerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Aralık 2009 15:30
2,5-3 ay gibi renklenme başlar.Tabiki yetiştirme ve çevre şartları farklı olacağından her balık için standart bir süre olmaz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

V1P3RÇevrim Dışı

Kayıt: 30/12/2009
İl: Edirne
Mesaj: 1
V1P3RÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Aralık 2009 16:48
Slm beyler bn yeni katılanlardanım bn yaklaşık 7 aydan beri lepistes ve ciklet besliyorum ama bn lepistes yavrularını büyütemiyorum biraz yardım ederseniz sewnirimTebessümTebessümTebessümTebessüm

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nilay1907Çevrim Dışı

Kayıt: 11/11/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 3
nilay1907Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Kasım 2011 17:30
Selam arkadaşlar. .Ben balık besleme konusunda çok yeniyim ve dört adet lapistesim var. .Ve hepsi hamile. Bugun birtanesi doğurdu ilk farkettiğimde yavrular üç taneydi ama şuan birtanesini görebiliyorum acaba yemiş olabilirlermi ? ve ben bu yavruları nasıl ayrı bir tanka alamalıyım. .Lütfen yardımm :).

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erayyoldassÇevrim Dışı

Kayıt: 25/09/2013
İl: Izmir
Mesaj: 156
erayyoldassÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Eylül 2013 17:28
Acaba nasıl yemlemeliyim nasıl bir düzen konulmalı lpstesler için ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir