Lepistes, Kiraz Karides, Elma Salyangozu, Yosunlu


erdoganÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/03/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 273
erdoganÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Mayıs 2014 15:35
Boyut : 50 * 50 * 50
Canlılar : 20 civarı kırma (Alman, Red Grass) Lepistes, 60 kadar Kiraz Karides (fatihozalp ve Eray Kaan nickli arkadaşlardan dün temin edildi), 20 kadar Elma Salyagozu (Bahadır Aydınlı nickli arkadaşımızdan bir hafta kadar önce temin edildi), 20 kadar Ramston Salyangoz 
Yem : Sera Vipan, Sera Vipagran
Bitkiler : Subulata, Java Moss, Anubias, Cryptocoryne beckettii, 15 gün kadar once Sapanca gölünden alınmış tilki kuyruğu ile dev saz
Aydınlatma : 4*23 W, 6.500 K, 4*1470 Lümen Tasarruf Ampülü
Aydınlatma süresi : 4+5+4
Taban : Aquaclay
CO2 : 2,5 litrelik kola şişesinde mayalı sistem
Gübre  ve Katkı : Brightwell Fluoranaxis, Fluoranmulti, Fluoran-K (bunlar mevcutlar, henüz ilave etmiyorum ama dozlamaya başladığımda günde 2-3 damla düşünüyorum)
Filtreleme : AT F203 iç filtre ile tepe filtreye aktarım.
 
Merhaba, 2011de bu tankta karbon dioksit tüpünün ev temizliği sırasında çok açılması sonrası tüm canlıları yitirmiştim. Kurtulan bitkileri ve daha küçük tanktaki lepistes, karides, plati, kılıç vb.lerini de eşe dosta dağıtmam ile hobiye bir süre ara vermiştim. Bu tank o tarihten beri hemen hemen atıl durumda idi. İçinde eskiden kalma java moss, anubias, crypto, ramstonlar ile dağıtım sonrası 2012 başlarında oğlumun ısrarı ile hiç seçmeden aldığım 1e 2d lepistesin günde 2 kez yemlenmesi harici hiçbir bakım ve ilginin olmadığı bir haldeydi. Bu sürede java moss hemen hemen tüm tabanı sardı, subulata ise tankın sağ tarafından tepe filtre çıkışının olması nedeni ile javaların tutunamadığı sol tarafına kendi filizleri ile ilerledi. Anubias ve cryptocoryne beckettii ise gelişmediler ama hiç gübreleme olmamasına rağmen direnip bugüne ulaştılar. Bu sürede lepisteslerin sayısı 20 kusura ulaştı. 2011den beri karbon dioksit desteği yok. Su değişimini ve dip çekimini 2011den beri yapmıyorum. Sadece eksilen suyu tamamlıyordum.
 
Yaklaşık bir aydır hafif hafif tankla ilgilenmeye başladım. Sizinle 2 hafta önceki resmini paylaşmak istedim. Fark edebileceğiniz gibi özellikle saç ve kahverengi sakal yosunu sorunum var. Lepistesler yavrularına zarar vermiyorlar, onlarla yüzmeye alışmışlar tankta büyüklerin yanında 20 kadar 5 günlük yavru da var.
 
 
İşe yosunlardan kurtulabilmek için 2 hafta önce 1 gün ara ile % 20 su değişimi yaparak başladım. Bu su değişimi azalan fosforla birlikte yeşil noktayı patlattı. Köklü bitki yüzdemi artırabilmek için Sabanca gölünden biraz bitki alarak eski küçük tankımda parazit kontrolü ile adaptasyona başladım ardından bitkileri bu tanka aktardım. Beraberinde mayalı sistem ile saniyede 1-2 damla ile CO2 desteğini başlattım. Geçen hafta % 20 değişim daha yaptım ve saç ve sakal yosunlu bölgeleri lokal olarak % 3 oksijenli su (5 ml kadar) ile 18-24 saat ara ile 2 kez yıkadım. Bu konsantrasyon yosun mücadelesi için yetersiz ve oksijen desteği için wikipediadaki 12 saat için önerilen zararsız doza denk geliyor. Daha önce hiç oksijenli su kullanmamıştım, bakterileri de kaybetmeden etkisini görmek için düşük doz uyguladım. Bu dozdaki oksijenli suyun yosuna (ve diğer canlılara) görünen hiç etkisi olmadı ama sudaki doymuş oksijen arttığı için fotosentez patladı. Tabi 12-24 saat için de etkisi tamamen geçti.
 
Bir kaç gün önce 20 kadar çok küçük elma salyangozu - dün de 60 kadar kiraz karidesi tanka ekledim. Gözlemlerim hepsi de çok mutlu.
 
Bu süreçte tanka ektiğim yaklaşık 15 cm lik 2 dev saz ile 8 kök tilki kuyruğu (tam emin değilim ama tilki kuyruğunu çok andırıyor) 50+ cm boya ulaştılar. Yüzeyde de yüzen tilki kuyrukları hemen hemen 3 kat boylandılar.
 
Evde hiç test kitim olmadığı için bu noktaya kadar analiz yapamadım. Ancak yaptığım su değişimleri ile kirletici ve besin maddesi konsantrasyonları ilk haline göre % 50 kadar azalmış olmalı. Dün temin ettiğim test kitleri (JBL Easy Teast 6in 1 ve Azoo PO4) ile yaptığım analiz sonuçları aşağıdaki gibi;
 
Nitrat : 10-25 mg/lt aralığında (10 mg/lt'ye daha yakın)
Nitrit : 0-0.5 mg.lt aralığında (0'a daha yakın)
GH : > 21 d
KH : 10-15 d aralığında (15'e daha yakın)
pH : 7.2
Cl2 : 0
PO4 : 0 - 0.1 mg/lt aralığında (0a yakın)
 
Dün bir de tepe filtre temizliği yaptım.
 
Yapacaklarım :
1. Bitkiler / yosun için besin ilavesine henüz başlamadım. Tahminim eğer var idiyse fosforu yeni ektiğim bitkiler köklenmek için tükettiler. Az once mono potasyum fosfat sipariş ettim, elime geçince DIY fosfat gübresi yapıp 2-3 gün içinde fosfat ilavesine başlayacağım ve acil olarak 0.5 - 0.8 mg/lt aralığına çıkacağım. Bu gübre muhtemel potasyum eksikliğini de azaltacak (Gübredeki oran anladığım kadarı ile % 65 kadar fosfat, %35 kadar potasyum). Potasyumun basit kitlerle nasıl takip edilebileceğini bilmiyorum, forumda da başka kaynaklarda da akvaryumda potasyum (K) takibi için bir yönteme rastlayamadım. N:P oranı oturunca mikro element beslemesini de başlatacağım.
 
2. CO2 tüpünü doldurtup mayalı sistem yerine onu kullanacağım. CO2 test kiti sipariş ettim, onu bekliyorum. Az önce eskiden kalma difüzörüm bozuldu, hava taşına geçtim, en kısa sürede difüzör temin edeceğim.
 
3. Dip temizleme 2011den beri yapılmadı. Nitrat oranı fena değil gibi ama amonyak konsantrasyonu hakkında bilgim yok, amonyak kiti temin etmem gerek. Dip temizliğini yapmak istemiyorum, azot döngüsü iyi ise java mossların altında ölü bölgelere dokunmayacağım - amonyak sorunu varsa iyi bir dip temizliği yapmayı düşünüyorum.
 
Bunlar da bugün çekilen resimler;
 
Yorum ve önerilerinizi beklerim
erdogan2014-05-21 22:12:07

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

canlıDoğuranÇevrim Dışı

Kayıt: 18/09/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 473
canlıDoğuranÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Mayıs 2014 23:53
İyimiş şöyle iyi bir temizlik yapsanız mossları azaltsanız daha canlı dinç görünümli temiz bir akvaryum olsa insanın içini daha çok açar :):) bu arada lepistesleriniz değişik geldi özel türlerden mi

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erdoganÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/03/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 273
erdoganÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Mayıs 2014 20:19
Çok teşekkürler!!! Haklısınız mossları biraz budamam gerekiyor.
 
Lepistesler dediğim gibi kırma bir soy, 1e, 2dden türediler. Anladığım kadarı ile black - german - red grass - mosaic - longfin - round tail -crown tail ağırlıklı genler taşıyorlar. Black / german özellikleri nedeni ile siyahi/lacivert tuxedo yapıları, kırmızı/sarı/siyah kuyrukları ve uzun sırt yüzgeçleri ile benim için çok özeller. Ancak özel - genleri korunmuş bir soy / tür değiller. Daha once özel tür deneylerim oldu ancak ne yalan söyleyeyim kırma ırklardaki her batımda ne çıkacağını tam olarak bilememek daha çok hoşuma gidiyor. Yarın fırsat bulursam biraz daha bakım yapıp yeni resimler ekleyeceğim.
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir