Lepistes Islah Çalışmaları


umutgunayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 5099
umutgunayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2013 22:53
Herkese merhabalar...
Son yıllardaki özellikle kış aylarında Lepisteslerde salgın olarak görülen Columnaris hastalığından yana çok canı yanmış biri olarak daha dayanıklı, daha güçlü Lepistes'ler üretmek uzun zamandır aklımdaydı. Bunu kendi imkânlarım doğrultusundanasıl yapabileceğimi düşünürken biraz araştırma sonucunda meraklı olduğum konuyu yani melezleme çalışmaları yapmak aklıma yattı. Bunun için biçilmiş kaftan;
Gambusia affinis (Sivrisinek Balığı).

Gambusya'ların özellikleri:
Türkiye şartlarında kış soğuğundan canlı çıkabilen, hastalık ve parazitlere karşı çok dirençli olan, kötü su şartlarına dayanabilen, yeni yere götürüldüğünde çok kolay adapte olabilen sert bir balık. Bir avantaj da, Lepistesle farklı cins balıklar olmalarına rağmen onlarla çiftleşebiliyor olmalarıydı.
Bunun için fırsat ayağıma geldi, Perpa'da bir akvaryumcuda Lepistes olarak satılan bir dişi Gambusya dikkatimi çekti. Önce "bu Lepistes değil" desem de adam tuhaf tuhaf bakınca ben de Lepistesmiş gibi satın aldım. Melezleme yapabilmek için gerekli olan şeylerden biri; Balığın karnında sperm ve zigot olmaması gerekiyor. Bu yüzden 2-3 ay kadar ayrı bir akvaryumda yalnız tuttum. Bu sırada karnı şişerse anlayacaktım ki balık döl almış. Neyse ki hiç bir hamilelik işareti göstermedi. Artık Lepistes ile çiftleştirmenin vakti gelmişti.
Tabi biraz gözlemin de etkisiyle seçmem gereken lepisteslerin genç, yeni renklenmiş, henüz yeni yeni ergenliğe giren erkekler seçmem gerektiğini biliyordum. Gambusya sert bir balıktı, büyük ve iri erkekler muhtemelen bu yabancı balığa karşı ilgi göstermeyecekti, Gambusya ise bu balıklara zarar verebilirdi. Gençler ise ergin Lepisteslere göre çok daha aktif, çok daha hareketli, gençliğin verdiği etkiyle her balığa kur yapabilen balıklar olduğu için yanına koyduğum bir kaç erkeğin o gün içerisinde Gambusya'ya kur yaptığını gördüm. Bir süre sonra Gambusyanın karnı şişmeye başlayınca balığın dar akvaryumda stres yaptığını da gördüğümden ana tanka aldım. Malesef ilk doğum vakti geldiğinde ayırmaya çalışsam da bitkilerin arasına çok iyi saklanan gambusya beni yendi ve ayıramadım, o gün de doğum yaptığı için bir tane bile yavru bulamadım. Sabrettim, bekledim, ve 06.01.2013 Tarihinde ayırdığım balık o akşam doğum yaptı. Şu anda sağlıklı yavrular edindim...
Bu yavruların tam olarak neye benzeyeceği konusunda pek bir fikrim yok ama beklentilerim şöyle:
Isı farkından etkilenmeyen, bakteri, mantar, enfeksiyonlar ve parazitlere karşı çok dirençli olan, kötü su şartlarından minimum derecede etkilenen, daha güçlü, daha sert ve aynı zamanda Lepisteslerin gösterişli renklerini üzerinde taşıyan balıklar meydana gelmesi. Belki ilk melezler Lepistesler kadar gösterişli olmayabilir ancak bu melezleri yeniden Lepistes ile çiftleştirerek daha gösterişli balıklar elde edilecektir. Bu durumda %75 Lepistes, %25 Gambusya geni taşıyan balıklar meydana gelecektir.
Fikirlerinizi ve katkılarınızı bekliyorum... Konu altında yavruların gelişimleri de paylaşılacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oscarusÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/07/2011
İl: Sivas
Mesaj: 3331
oscarusÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2013 23:06

Gambusya - Lepistes Melezlemesine Dair


Eskiden bu iki balıkla çeşitli melezlemeler yapmış birisiyim.Tecrübelerimi,bu işe yeni başlamış arkadaşlarla paylaşmakta fayda görüyorum.

1-)Her ikiside Orta Amerika-Güney Amerika kökenlidir.Ancak Gambusya, lepistesin üyesi bulunduğu Poecilia grubunun bir alt üyesidir.Bu nedenle Gambusya-lepistes melezlemesi yapıldığında,doğan yavrular genellikle fosforlu renklere sahip olurlar.(Özellikle erkekler)

2-)Gambusya,lepistese nazaran çok dayanıklı ve güçlü bir balıktır. 3 dereceden,30 dereceye dek her türlü suda yaşar ve parazitlere,hastalıklara karşı aşırı dirençlidir.Bu durum,melez yavrulara da geçer.Çoğu melez 18-20 derece soğuklara çok rahat karşı koyabilmektedir.

3-)Gambusya-lepistes melezlemesi yaparken mümkün olduğunca kendi ürettiğiniz ufak hacimli gambusyaları kullanınız.Çünkü gerek dişi gerek erkek gambusyalar,akvaryumunuzdaki lepisteslerin kuyruklarını parçalamaya meyillidirler.Ayrıca,doğadan yakaladığınız gambusyaları kati surette akvaryumunuza sokmayınız.Taşıdıkları parazitler ve hastalıklar ile lepisteslerinizin ölümüne neden olabileceği gibi,kendileri ufak tefek olsalar bile lepisteslerinizi yaralayacak,öldürecektir.

Ayrıca melez yavruların da bazen,normal lepisteslere zarar verdiği de olur. 

4-)Gambusya-lepistes melezlemesinde,doğan dişi yavrular,yetişkin olduklarında genellikle çok iri olurlar.Öyle ki, boyları 4 cm'i rahatlıkla bulabilmektedir.Erkekler de ise bu durum tam tersidir.Normal bir lepistes erkeğinden daha ufak olurlar.

5-)Bir dişi gambusya,bir doğumda 80-90 yavru doğurabilmektedir.Bunda balığın yaşı ve boyu etkili olsa da,6 aylık dişi bir gambusya asgari 45-50 yavru doğurur.Bu durum,gambusya geni baskın melezlerde de aynen devam eder.

6-)Gambusya erkekleri,bazen hamile dişi lepisteslerin karnını parçalamaktadır.Tahminimce bunun nedeni,kendiniz yetiştirseniz dahi genlerinde bulunan yabaniliktir.Diğer bir deyişle, canlı yem isteğidir.

7-)Gambusya-lepistes melezlemesinden doğan yavruların diğer bir özelliği de,baskın üreme isteğidir.Özellikle,erkek melezler üç aylık olduklarından itibaren faal bir damızlık haline gelirler.Dişilerde ise bu durum,sık doğurganlık halindedir.

ALINTIDIR.
oscarus2013-01-14 23:06:28

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

umutgunayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 5099
umutgunayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2013 09:47
Teşekkür ederim, bunları başlamadan önce de araştırmıştım. Yeniden okumak iyi oldu. Fikirlerim aynı zaten, şimdi benim çabam, direkt melez üretimi aşamasını geçip melez x Lepistes yavruları oluşturmak. Böylece %75 Lepistes %25 gambusya olacaklar. Bunları devamlı kendi aralarında çiftleştirirsem öyle umuyorum ki çok dayanıklı ve güzel balıklar elde edebilirim.Tabi çıkan yavruların arasında elemeler ve seçilimler yapmak zorundayım. Mesela bazı yavrulara bakıyoum, bazıları Lepistes'e benziyor, bazıları gambusya, biraz boylansınlar da yavaş yavaş elemelere başlarım. Tekrar sağolun Kürşat Bey, düşünmeniz bile çok güzel ve değerli bilgiler paylaşmışsınız...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

karsahiniÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 492
karsahiniÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2013 11:31
Kürşat Bey, alıntıyı nereden yaptınız? Farklı bilgiler vermişler merak ettim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aslan_kralÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 31/07/2012
İl: Kayseri
Mesaj: 1411
aslan_kralÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2013 13:02
     İlginç ve daha önce aklıma gelmeyen bir fikir okudukça hoşuma gitti. Kayseri'de Gambusya bulma imkanım olmadığı için mecburen Umut'un balıkları çoğaltıp bana yollamasını beklicem... Değerli çalışmalarınız için teşekkürler arkadaşlar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

umutgunayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 5099
umutgunayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2013 13:31
Kubilay abi, emrin olur, seve seve :) Çalışmaları bu konu altında paylaşarak durumdan haberdar ederim.
Gambusya'nın orada olmaması tuhaf geldi ve hoşuma gitti. Buralarda neredeyse her gölette bulunuyorlar. İşin kötü yanı ben elimdeki Gambusya dişisini bir akvayumcudan Lepistes diye aldım. Daha doğrusu adama "burada Gambusya var, bu Lepistes değil" desem de adam tuhaf tuhaf suratıma bakınca Lepistesmiş gibi aldım. Buradan şunu çıkarıyorum, bazı uyanıklar Gambusyaları su birikintilerinden toplayıp dişilerini ayırıyorlar ve bu dişileri toptancılara ya da direkt akvaryumculara satıyorlar. Çoğu akvaryumcu Gambusya'dan bîhaber. Baktığı zaman Lepistesmiş gibi görüyor, Lepistes gibi satıyor. Bu hiç hoşuma gitmedi, umarım bunu yapan/yapanlar bir an önce ifşa olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Yusuf_06Çevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Ankara
Mesaj: 994
Yusuf_06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2013 13:32
Benim akvaryum karma ne olduğu belli değil aşçı bekçiyi bekçi bahçıvanı misali :) Bir gambusya eksik onudamı koysam şimdi umut aklıma girdi şimdi gelde çıkart :) Moly velifera velifera plati plati molye hepsi kafasına göre anlarsınız Lepistesler bunların yanında tek kendi grubuyla eşleşiyordu onlarada el atmam lazım şimdi :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

umutgunayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 5099
umutgunayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2013 13:41
Yusuf arkadaşım, açıkçası karma akvaryum için Gambusya'yı önermem. Balık türlerini korumak gerektiğini düşünüyorum. Benim yaptığım farklı bir çalışma, burada kimin neyi döllediğini kayıt altında yapıyorum, ıslah için çalışıyorum. Yoksa akvaryuma gambusya atıp kendi hâllerine bırakırsak sonuçta zamanla Lepistes'leri eleyeceklerini düşünüyorum. En az Velifera kadar agresif ve sert balıklar. Üstelik yavru kapmada da Melekler, guramiler bile ellerine su dökemez. Sanki ışınlanıyormuş gibi hareket ediyor ve yutamayacağı yavruyu ağzına almış çiğnerken görebiliyorsun. Ayrı bir akvaryum kurmak mantıklı, ama karma akvaryumda önermem.
Bir de senin akvaryumdaki gibi karma besliyorum, farklı cins balıklar farklı balıklarla çiftleşebiliyor bu normal ama melez yavru olmaz. Moli ve Veliferalar doğal olarak çiftleşir, Endler ve Lepistesler çiftleşir. Diğer çiftleşmelerde ise melez yavru almak için ekstra işler gerekiyor. Örneğin Lepistes x Moli melezi yavrular üretilebilir, Plati x Kılıçkuyruk üretilebilir ama bunun doğal yollarla olması imkansız. Zaten melezlemelerde bakire dişiler olması gerekir. Bir moliyi, moli ya da velifera dölledikten sonra lepistes de döllese bile lepistes melezleri dünyaya gelmeyecektir. Şu an senin elde edebileceğin tek melez Velifera x Moli'ler...

Teşekkür Edenler: [T]240485,Marimo.[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Yusuf_06Çevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Ankara
Mesaj: 994
Yusuf_06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2013 13:50
Şimdi küçük yavrularım var daha büyümedi ne olduklarını seçmek zor ama haklısın benim yaramazlar sadece haylazlık yapıyor sonuç yok tabi :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Timsah35Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/10/2012
İl: Izmir
Mesaj: 424
Timsah35Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2013 15:10
Bu hastalık yüzünden lepistesi bırakmayı düşünüyorum...Ne yaptıysam boş kurtuluş olmuyor...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Yusuf_06Çevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Ankara
Mesaj: 994
Yusuf_06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2013 15:26
Hocam o hastalık ama bizim içimizdeki lepistes aşkı da hastalık :) Hangisi hangisini yenerse artık :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Timsah35Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/10/2012
İl: Izmir
Mesaj: 424
Timsah35Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2013 15:31
Valla söylediğim gibi lepistes aşkı gerçekten bir hastalık bu hastalığın illetinde olan birisiyim. O kadarki hanım bazen yeter artık diyor. Yalnız hastalıkları yüzünden artık bıkkınlık geliyor. Çok uğraştığın gözün gibi baktığın balık birden devriliyor ama aynı akvaryumdaki molilere yada platilere bişey olmuyor. Bakalım birazda gözümüzü başka balıklara çevirelim akvaryumdaki 30 dan fazla lepistesimiz üreyip çoğalacakmı:)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Yusuf_06Çevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Ankara
Mesaj: 994
Yusuf_06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2013 15:52
Balıkların sürekli hasta olup duruyorsa balık aldığın yer aynıysa sende sorun yoktur belkide :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Timsah35Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/10/2012
İl: Izmir
Mesaj: 424
Timsah35Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2013 12:43
[QUOTE=Yusuf_06]Balıkların sürekli hasta olup duruyorsa balık aldığın yer aynıysa sende sorun yoktur belkide :)[/QUOTE]
Uzun bir zaman sonra ortaya çıktığı için bu açıdan düşünmemiştim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir