Lepistes Bakıcıları Bakar mısınız?


grafiker55Çevrim Dışı

Kayıt: 02/03/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 99
grafiker55Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2014 16:35
Akvaryumum 2 ay öncesinde kuruldu. Şuanda etkisinde bulunduğu bir ilaç vs. yok. Filtremden karbonu söktüm. Vs. Vs. Şuanda akvaryumumda ölen balık yok. Akvaryumumda şuanda bulunan balıklar ise 1 çift küçük melek, 1 Çift Kılıç kuyruk damızlık, 6 adet tetra 8 adet komanda çöpçü var, ayrıca 4 adette gökkuşağı var. Bu balıklar ne zamandan beri bende ortalama 1 aydır ölen kalan yok. Fakat bu akvayuma ne zaman lepistes atsam ölüyor. Hadi su oturmamıştır dedim bugün yine 1 erkek 3 dişi lepistes aldım. Gözlemlerim ise lepistesler geldiğinde akvaryumun sağ köşesinde yukarıda dolanıyorlar ve sonrasıda sizlere rahmet oluyor. Bu 3-4 kez başıma geldi. Şuanda yeni almış olduğum lepisteslerde sağ üstte dolanıp duruyorlar bazen ağızlarını yukarıya çıkartıyorlar fakat genelde 1 parmak aşağıda geziniyorlar. Orta sıklıktada tam su yuzeyine çıkıyorlar. suyumun ısısı 27 sabit. Neden böyle oluyor bir türlü anlayamadım akvaryumum bitkili java moss ve cristismis var. oksijenim yeterli birazda mayalı co2 veriyorum saniyede 1 kabarcık. Diğer balıklardabir anormallik yok. Sebebi nedir? En ufak detay verdiğiniz en ufak öneri benim için çok değerlidir. Akvaryumumda lepistes yaşamıyor.grafiker552014-03-12 16:36:19

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

osmankaplan74Çevrim Dışı

Kayıt: 02/11/2007
İl: Bartin
Mesaj: 119
osmankaplan74Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2014 11:26
Akvaryumun ısısı ne t olarak kaç?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

umutgunayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 5099
umutgunayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2014 12:11
Beslediğiniz balıklardan en hassas olanı Lepistesler. Su şartlarındaki olumsuzluklardan çabuk etkilenirler. Aynı zamanda stres de onları öldürür ki sizde Rainbow türleri ve Melekler var. Uyumsuz canlılar bunlar. Balıkları strese sokuyor. Aynı zamanda su şartları açısından 2 ayrı grup balık bir arada, yumuşak ve asitli su isteyen balıklar, sert ve alkali su isteyen balıklar... Şartlar hangisine yakınsa diğer grup kısa ömürlü olacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

grafiker55Çevrim Dışı

Kayıt: 02/03/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 99
grafiker55Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2014 22:11
[QUOTE=umutgunay] Beslediğiniz balıklardan en hassas olanı Lepistesler. Su şartlarındaki olumsuzluklardan çabuk etkilenirler. Aynı zamanda stres de onları öldürür ki sizde Rainbow türleri ve Melekler var. Uyumsuz canlılar bunlar. Balıkları strese sokuyor. Aynı zamanda su şartları açısından 2 ayrı grup balık bir arada, yumuşak ve asitli su isteyen balıklar, sert ve alkali su isteyen balıklar... Şartlar hangisine yakınsa diğer grup kısa ömürlü olacaktır.
[/QUOTE] Bu yorumunuzu dikkate alacagim. Fakat tam olarak hangilerini ayirmaliyim. Sert asidik yumusak alkali vs. Diye bir kelime kurmussunuz dort ayri su cesitimi var. Yoksa sadece asidik ve bazik sulardan mi bahsediyoruz. Yani sadece ph olayi.

[QUOTE=grafiker55] Akvaryumum 2 ay öncesinde kuruldu. Şuanda etkisinde bulunduğu bir ilaç vs. yok. Filtremden karbonu söktüm. Vs. Vs. Şuanda akvaryumum da ölen balık yok. Akvaryumum da şuanda bulunan balıklar ise 1 çift küçük melek, 1 Çift Kılıç kuyruk damızlık, 6 adet tetra 8 adet komanda çöpçü var, ayrıca 4 adette gökkuşağı var. Bu balıklar ne zamandan beri bende ortalama 1 aydır ölen kalan yok. Fakat bu akvayuma ne zaman lepistes atsam ölüyor. Hadi su oturmamıştır dedim bugün yine 1 erkek 3 dişi lepistes aldım. Gözlemlerim ise lepistesler geldiğinde akvaryumun sağ köşesinde yukarıda dolanıyorlar ve sonrasıda sizlere rahmet oluyor. Bu 3-4 kez başıma geldi. Şuanda yeni almış olduğum lepisteslerde sağ üstte dolanıp duruyorlar bazen ağızlarını yukarıya çıkartıyorlar fakat genelde 1 parmak aşağıda geziniyorlar. Orta sıklıktada tam su yuzeyine çıkıyorlar. suyumun ısısı 27 sabit. Neden böyle oluyor bir türlü anlayamadım akvaryumum bitkili java moss ve cristismis var. oksijenim yeterli birazda mayalı co2 veriyorum saniyede 1 kabarcık. Diğer balıklarda bir anormallik yok. Sebebi nedir? En ufak detay verdiğiniz en ufak öneri benim için çok değerlidir. Akvaryumumda lepistes yaşamıyor.[/QUOTE] 
Akvaryum ısım net 27 şu anda.
Vieja2014-03-20 11:25:06

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MertSoyumertÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/11/2012
İl: Ankara
Mesaj: 2768
MertSoyumertÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Mart 2014 21:08
 Balıkları akvaryuma nasıl koyuyorsunuz? Tankınızdaki uyumsuz balıklar ve uygun olmayan su değerleri hayvanın yaşam kalitesini düşürüp ömrünü kısaltır, ancak bence başka bir sorun var. Balıkları tankta ekleme şeklinizde sorun olabilir, çünkü diğer türler daha dayanıklı iken, veya adapte olmayı başarmış iken lepistesler hassas olduğu için dayanamamış olabilirler. Ben tankıma balık eklerken geldiği su ile birlikte bir kaba koyup, kaptaki su 3-4 katına çıkana kadar yaklaşık 40-45 dakika boyunca akvaryumdan azar azar su eklerim. Böylece yavaşça, çarpılmadan hayvanı kendi suyuma alıştırırım. Sadece poşetini akvaryuma koyarak sadece ısıyı eşitlersiniz, diğer değerlere alışamaz hayvan. 
Bence ya canlı doğurana dönün, ya da meleklerle yolunuza devam edin. Kılıçkuyruk sert su isterken, tetralar yumuşak su ister, yani tetralar da canlı doğuranlarla uyumsuzdur.
Bu arada kılıç dişisi eklemeniz yerinde olur, çünkü erkekler harem ister. 1 erkek 4 dişi ideal bir orandır, size görüntüsünü çok beğendiğim aykılıç dişilerinden almanızı tavsiye ediyorum. 
Son tavsiyem ise hayatları boyunca travma geçirmiş, çabuk büyüsün diye sürekli proteinsel beslenmiş, hemen renklensin diye ne olduğu belirsiz yemler yemiş petshoptaki lepistesler yerine hobicilerden daha ucuza daha dayanıklı balıklar edinin, çünkü hobiciler bu işi ticaret için yapmıyor, bu yüzden olabildiğince sağlıklı balık besliyorlar.  
Saussure2014-03-14 21:09:08

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NemoÇevrim Dışı

Kayıt: 07/02/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 92
NemoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Mart 2014 22:28
Mert beye katılıyorum suya alıştırarak atmanız gerekli ben de lepistes besliyorum ve en narin canlılar oldukları için benim gözümde dokunmaya kıyamıyorum:D
Neyse akvaryumunuz kendiniz mi yaptınız yoksa hazırmı aldınız ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

maaileÇevrim Dışı

Kayıt: 14/04/2013
İl: Izmir
Mesaj: 122
maaileÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Mart 2014 23:31
Aynı dert bendede var.Akvaryumumda kılıç plati moli çöpçü vatoz elma salyangozu 2 adet tetra ve 3 adet melek var.(Akvaryum 250 litre)Nezaman lepistes atsam belli bir zaman sonra ölüyor.Yukarda saydığım balıklar akvaryumu ilk kurduğum günden beri yaşıyolar.hastalık gördüler iyleştiler vs... genede ölüm olmadı.Ama lepistesi bir türlü tutturamadım.Geçen hafta akvaryumda anormallikler oldu bitkilerde çürüme oldu.Bir çok lepistesimi kaybettim.Dış filtreyi temizleyip yağmurlama borusunuda suyu hareketlendircek şekilde çevirdim.Hava taşıyla suya hava verdim.Su değişimi yaptım ölümler durdu.(nitrat patlamasından şüphelendim)Kurtulan lepistesleriminde kuyrukları erimiş yarım yamalak kalmış.Aklıma gelen bir şüphede tetralar lepisteslere zarar verebilirmi? Bazen lepistesleri devamlı kovaladıklarını görüyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

grafiker55Çevrim Dışı

Kayıt: 02/03/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 99
grafiker55Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Mart 2014 14:14
[QUOTE=Nemo] Mert beye katılıyorum suya alıştırarak atmanız gerekli ben de lepistes besliyorum ve en narin canlılar oldukları için benim gözümde dokunmaya kıyamıyorum:D
Neyse akvaryumunuz kendiniz mi yaptınız yoksa hazırmı aldınız ?[/QUOTE]   Akvayumu hazir aldin 140 ustune 100/110 civarida mobilyaya verdim ikisi takimdi olculer 40 50 100 kendim ayni olcude akvaryum yamayi denedim hersey guzeldi. Fakat en son kaldirip banyoya koyarken kosesini carpmisim kirilmis kosesi banyonunda kalebodurlari dengesizmis suyuda ekleyince bir guzel patladi nasip degilmis

[QUOTE=maaile] Aynı dert bendede var.Akvaryumumda kılıç plati moli çöpçü vatoz elma salyangozu 2 adet tetra ve 3 adet melek var.(Akvaryum 250 litre)Nezaman lepistes atsam belli bir zaman sonra ölüyor.Yukarda saydığım balıklar akvaryumu ilk kurduğum günden beri yaşıyolar.hastalık gördüler iyleştiler vs... genede ölüm olmadı.Ama lepistesi bir türlü tutturamadım.Geçen hafta akvaryumda anormallikler oldu bitkilerde çürüme oldu.Bir çok lepistesimi kaybettim.Dış filtreyi temizleyip yağmurlama borusunuda suyu hareketlendircek şekilde çevirdim.Hava taşıyla suya hava verdim.Su değişimi yaptım ölümler durdu.(nitrat patlamasından şüphelendim)Kurtulan lepistesleriminde kuyrukları erimiş yarım yamalak kalmış.Aklıma gelen bir şüphede tetralar lepisteslere zarar verebilirmi? Bazen lepistesleri devamlı kovaladıklarını görüyorum. [/QUOTE] Konuya aciklik getirelim. Buradan almis oldugum yorumlar ve profesyonel balik uretimcisinden aldigim yorumlari ekliyeyim. Lepistes narin balikmis baska baliklar ioe beslemesi cok zormus. Bakterileri birbirlerininki ile cakisiyormus. Sadece bir balik cinsi soyledi onuda unuttum canli doguran cinsinden dedi. Plati olabilir aklimda kaldigi kadariyla. Bende simdi idareten kendim 25/40/45 olculerinde bir akvaryum yaptim elde kalan camlardan. Onun icine 3 disi bir erkek atip bekleyecegim. Bitkili gubreli birsey yapacagim. Sadece lepistes uretip ucuz ucuzda satisini yaparim. Tabi kargo ile canli gondermem. Hele burada bir tutturayim. 100/40/50 olculerinde bir akvaryumda uretimine devam edecegim. Isteyenede kargo ile degil elden teslim etmeye gayret gosterecegim. Hadi bakalim ne olacak gorecegiz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NemoÇevrim Dışı

Kayıt: 07/02/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 92
NemoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Mart 2014 10:09
Dostum tırsma hemen lepistes lepistes haricinde yaşamaz kuralı koymayalım kafadan bende 40 küsür lepistes var 2 adet yetişkin melek 2 adet neon 3 adet tetrazon 1 adet çöpçü var kuzu kuzu yaşıyorlar ha unutmadan yetişkin moli 3 adet ve anaç larından ölen platilerin ve molilerin yavruları var.Bence akvaryumunda bir sıkıntı var yazının başında sormuştum.Akvaryum hazır mı el yapımı mı diye eger dandik silikon kullanılmış ise suya salınım yapıyordur.Bunu anlamanın en basit yöntemi içerisinde kji silikon yumşak mı ona bir bak birde yaklaşık yarım saat ile bir saat arasında yeni balıklarını akvaryum suyuna alıştırarak at akvaryumuna ama bence akvaryumunda bir sıkıntı var eger elinde başka akvaryumun var ise dene ama o akvaryumda sıkıntı var :D 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

umutgunayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 5099
umutgunayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Mart 2014 10:41
[QUOTE=Nemo]Dostum tırsma hemen lepistes lepistes haricinde yaşamaz kuralı koymayalım kafadan bende 40 küsür lepistes var 2 adet yetişkin melek 2 adet neon 3 adet tetrazon 1 adet çöpçü var kuzu kuzu yaşıyorlar ha unutmadan yetişkin moli 3 adet ve anaç larından ölen platilerin ve molilerin yavruları var.Bence akvaryumunda bir sıkıntı var yazının başında sormuştum.Akvaryum hazır mı el yapımı mı diye eger dandik silikon kullanılmış ise suya salınım yapıyordur.Bunu anlamanın en basit yöntemi içerisinde kji silikon yumşak mı ona bir bak birde yaklaşık yarım saat ile bir saat arasında yeni balıklarını akvaryum suyuna alıştırarak at akvaryumuna ama bence akvaryumunda bir sıkıntı var eger elinde başka akvaryumun var ise dene ama o akvaryumda sıkıntı var :D [/QUOTE]
Balıklarınızı doğru şekilde beslemediğiniz gibi bu yanlışı başkalarına önermeyin lütfen. Neredeyse balık çorbası yapmışsınız. Bence başkalarına balık çorbası önermek yerine kendi akvaryumunuzu düzenlemelisiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NemoÇevrim Dışı

Kayıt: 07/02/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 92
NemoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Mart 2014 18:15
[QUOTE=umutgunay][QUOTE=Nemo]Dostum tırsma hemen lepistes lepistes haricinde yaşamaz kuralı koymayalım kafadan bende 40 küsür lepistes var 2 adet yetişkin melek 2 adet neon 3 adet tetrazon 1 adet çöpçü var kuzu kuzu yaşıyorlar ha unutmadan yetişkin moli 3 adet ve anaç larından ölen platilerin ve molilerin yavruları var.Bence akvaryumunda bir sıkıntı var yazının başında sormuştum.Akvaryum hazır mı el yapımı mı diye eger dandik silikon kullanılmış ise suya salınım yapıyordur.Bunu anlamanın en basit yöntemi içerisinde kji silikon yumşak mı ona bir bak birde yaklaşık yarım saat ile bir saat arasında yeni balıklarını akvaryum suyuna alıştırarak at akvaryumuna ama bence akvaryumunda bir sıkıntı var eger elinde başka akvaryumun var ise dene ama o akvaryumda sıkıntı var :D [/QUOTE]
Balıklarınızı doğru şekilde beslemediğiniz gibi bu yanlışı başkalarına önermeyin lütfen. Neredeyse balık çorbası yapmışsınız. Bence başkalarına balık çorbası önermek yerine kendi akvaryumunuzu düzenlemelisiniz.
[/QUOTE]


Dostum dikkatli okumanı tavsiye derim.(Yaşını bilmedigim dostum dedim.Üslub da hata etmek istemem) dogrudur belki dedigin ama yaşayıp yaşamama olarak söylemiştim.
Bu tablo ya da bakabilirsin . 

Tablo:http://www.akvaryum.com/balik_uyum_tablosu_makaler_21_1011.aspNemo2014-03-20 18:16:10

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MertSoyumertÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/11/2012
İl: Ankara
Mesaj: 2768
MertSoyumertÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Mart 2014 19:13
[QUOTE=Nemo][QUOTE=umutgunay][QUOTE=Nemo]Dostum tırsma hemen lepistes lepistes haricinde yaşamaz kuralı koymayalım kafadan bende 40 küsür lepistes var 2 adet yetişkin melek 2 adet neon 3 adet tetrazon 1 adet çöpçü var kuzu kuzu yaşıyorlar ha unutmadan yetişkin moli 3 adet ve anaç larından ölen platilerin ve molilerin yavruları var.Bence akvaryumunda bir sıkıntı var yazının başında sormuştum.Akvaryum hazır mı el yapımı mı diye eger dandik silikon kullanılmış ise suya salınım yapıyordur.Bunu anlamanın en basit yöntemi içerisinde kji silikon yumşak mı ona bir bak birde yaklaşık yarım saat ile bir saat arasında yeni balıklarını akvaryum suyuna alıştırarak at akvaryumuna ama bence akvaryumunda bir sıkıntı var eger elinde başka akvaryumun var ise dene ama o akvaryumda sıkıntı var :D [/QUOTE]
Balıklarınızı doğru şekilde beslemediğiniz gibi bu yanlışı başkalarına önermeyin lütfen. Neredeyse balık çorbası yapmışsınız. Bence başkalarına balık çorbası önermek yerine kendi akvaryumunuzu düzenlemelisiniz.
[/QUOTE]


Dostum dikkatli okumanı tavsiye derim.(Yaşını bilmedigim dostum dedim.Üslub da hata etmek istemem) dogrudur belki dedigin ama yaşayıp yaşamama olarak söylemiştim.
Bu tablo ya da bakabilirsin . 

Tablo:http://www.akvaryum.com/balik_uyum_tablosu_makaler_21_1011.asp[/QUOTE]

Tabloya körü körüne inanmamanızı tavsiye ediyorum. Kuzu kuzu yaşayan balıklar hakkında biraz araştırma yapmalısınız. Neon, çöpçüler ve tetrazon 2-3 birey halinde değil de kendi türlerinden oluşan sürülerle yaşamaları gereken balıklardır. Bu olmazsa neonlar normalde de tam sürü halinde gezmeseler bile kendi türleri olunca özgüvenleri yerine gelir, daha stressiz olurlar. Tetrazonlar az birey olursa saldırganlaşabilir, huzursuz olur. Çöpçüler de sosyal hayvanlardır, yeterli birey olmazsa hareketsizleşiyorlar. Bunun yanında 40 küsür lepistesinizle neon balıklarının istediği su değerleri farklıdır. Yani size mutlu gelebilir (mutluluk nasıl anlaşılıyor hala anlamadım da neyse) ancak balıklarınız uyumsuz. Melekler lepisteslerin kuyruklarını hırpalayabilir, tetrazonlar akıntı ister ancak melek ve lepistesler durgun suyu sever. Yani "ben balıkları koydum aynı yere yaşıyorlar" mantığınız geçersiz, gerektiği gibi bakmıyorsunuz. Tavsiye vermeden önce azcık da olsa araştırınız. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NemoÇevrim Dışı

Kayıt: 07/02/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 92
NemoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Mart 2014 20:42
Eyvallah tecrübeniz benden fazladır ama biraz çarpıtmıyormuyuz ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SteniaÇevrim Dışı

Kayıt: 08/02/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 210
SteniaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Mart 2014 20:53
Balık uyum tablosu, bize hangi tür balıkların bir arada yaşayabilme ihtimali olduğuyla ilgili kaba taslak fikir verir. Fakat bu tablo bireyler tarafından hazırlanan bir tablodur ve kesinliği yine hobicilere göre değişiklik gösterir. Bence bu göreceli bir durumdur.

Lepistesler ve neonlar bir arada yaşayamaz diyemeyiz. Yaşarlar, fakat ideal su değerleri, ideal ortamdan az da olsa uzaklaşmış olurlar. Bu arada neonlar sürü balıkları olduğu için ben akvaryumda en az 8 li gruplar olmasından yanayım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir