L144 Longfinlerim Sürpriz Yaptılar. Yeni Fotolar Sayfa 4'te


Orhan ÖNALÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/05/2011
İl: Antalya
Mesaj: 572
Orhan ÖNALÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Ocak 2013 08:58
Günaydın Recep bey.Teşekkürler bilgileriniz için.Yazdıklarınızı okudum ve çok bilgi edindim.Merak ettiğim doğru anlamışsam, zaten ben küpü damacanaya alalı 5 gün oldu  ve erkek içerde, hiç çıkmıyor yavrular da çıkmıyor.Sizin dediğinize göre bu bir ayı bulacak yanlış anlamamışsam.Bu süre zarfında bunlar ne yiyip içecekler?Aç mı kalıyorlar? Yoksa discusta olduğu gibi mukoza oluşuyor erkekten mi besleniyorlar.Erkek yerse diye tablet attım damacanaya hepsi bu.Yavrular için yapabileceğim birşey yok çünki erkek tepelerinde ve küpteler.Bence mantıklı küpten çıkan bir yavrudan da haber yok zaten.Ya  dibe saklandı ya da öldü.Küpten çıkmamaları kendilerini kurtarmaları açısından önemli sanırsam.
Ayrıca Recep Bey göz kararı baktığım zaman 6 erkek 7 dişi olarak gördüm. 7erkek 6 dişi de olabilir yanılma payı bu kadar.Bu oran iyidir sanırsam.Hatta ben önce farklı bir küp koymuştum.Murat Arkadaşımın uyarısıyla değiştirdim o küpleri ve bir hafta sonra yeni küpte yavruladılar.Koloni hep bir aradaydı umarım dediğiniz gibi uyum sağlamışlardır.Bir kaç yumurta daha görürsem bu şekilde bozmayacağım ama aksaklık olursa o zaman çift olarak ayırmayı düşünüyoum.Bu konuda da yorumlarınızı beklerim.effectual072013-01-08 09:05:39

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Orhan ÖNALÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/05/2011
İl: Antalya
Mesaj: 572
Orhan ÖNALÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Ocak 2013 11:51
Dün gece erkeği ana tanka aldım küp ise damacanadaydı.Biraz bekledim içime sinmedi.Erkek te olmayınca belki ölürler diye.Sonra yavrularla birlikte küpü de ana tanka aladım.Zaten tek tür besliyorum ve yorumlar da genelde ana tankta durması yönündeydi.Ana tanka alınca bir baktım erkek hemen küpü buldu ve girdi küpe bir hoş ta oldum.İç güdüsel olarak ayırmama rağmen yine o güdü içinde olması uygulandırdı beni.Bu Şekilde devam ediyoruz bakalım bekliyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kutlutokdemirÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/04/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 434
kutlutokdemirÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2013 00:47
Umarım istediğin gibi olur. Orhan abi güzel olmuş saglıkla beslemeler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

knifefishÇevrim Dışı

Kayıt: 14/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2071
knifefishÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2013 02:34
Merhaba Orhan bey,küpü tanka tekrar koymakla iyi yapmışsınız.Şimdi bahsedeceklerim vakit ve takip isteyen uğraşılardır,erkeklerin çoğu yavrular bir aylık olmadan ya az yem yerler yada hiç yemezler!Bu sürede güçsüz düşerler,dişiler 35-40 gün sonra tekrar yumurtlamaya hazır olurlar fakat güçsüz erkek hazır değildir,böyle olunca diğer erkekler devreye girecek ve genelde tecrübeli erkek ile yeni hevesli erkek arasında ufak çatışma küp,kavgası yaşanacak!Buna sebep vermemek için 15.günde yavrular küp ile ayrılır ve ayrıldıkları yerde küpten çıkmaları sağlanır ise küpü tekrar tanka koyup erkeğin küpüne tekrar sahip çıkması ve yavruları göremeyincede normal yem yemeye başlaması sağlanmış olur!Aradan geçecek olan 15-25 günlük sürede erkek tekrar güçlenip dişiyi küpe davet edecektir.Yavrulara gelince,keselerinden kurtuldukları zaman küpün içindeki ve dışındaki yosunları yiyerek büyümeye devam ederler,ayrılınca zaten verilen yemlerden illaki kısmetlerini alırlar.Hele salatalık verdiğinizde anaçlarla beraber yerler,bu önemlidir salatalığın kabuğu mutlaka soyulmalıdır,kabukları yemezler,kabuklar çürür suda salınım yapar ve bozar!Kabuklu salatalık en fazla 12 saat kabuksuz salatalık 36 saat tankta kalabilir.Dişi sayısı erkek sayısını en az iki misli olursa erkekler dişiler arasında yumurtlama dengesi kurar ve yavrulama sonrası üreme isteği tekrar gelen erkekler arasında çatışma az olur yada olmaz,yada çift olarak ayırma şansı olursa üretim daha sorunsuz ve bol yavrulu olur.Sağlıklı bol yavrular dilerim...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Orhan ÖNALÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/05/2011
İl: Antalya
Mesaj: 572
Orhan ÖNALÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2013 09:24
Çok teşekkürler Recep Bey.Yavru tecrübesini daha çok taze yaşadım ve doğal olarak akvaryum başına oturup planlar kuruyoruz.Sizin söyledikleriniz çok mantıklı geldi.Yavruların anaçlarla aynı akvaryumda büyümesi en doğalı fakat,su değişimi olmayacağı için dip çekimi şart oluyor nitrat önlemek için ayrıca da beslenmeleri akvaryumda da her ne kadar normal olsa da ayrı bir bölmede sadece onlara özel yemleme yapmak gelişimlerini daha kaliteli yapacaktır diye düşünüyorum.Erkek dişi sayısına gelince: Akvaryuma aslında erkek sayısı kadar küp koysam küp kavgası olmaz mı acaba diyorum.Çünki her erkek kendine bir küp tutarsa çiftleşeceği dişiyi oraya çeker diye tahmin ediyorum. (Bu tecrübe değil sadece öngörü).Hatta böyle olursa bir erkek dinlenirken diğer erkek çiftleşir ve erkeklerin yükü de azalmış olur diye düşündüm.Koloniye ayırmaktan çok daha iyi olaak belki böyle.Bunun da doğru ya da yanlış olduğunu zaman gösterecek zaten.Bir kaç yavrulama daha olursa böyle güzel olacağını düşüneceğim.Zaten erkeğin 1 ay boyunca çektiği çileyi görünce hele ki 1e2d şeklinde bir ayırma erkek için dayanılmaz bir hal gibi geliyor bana.Ayrılırsa da 1e1d olarak en güzeli.Önceleri tasarlayamazdım kafamda tecrübe edinince bunun ne kadar önemli olduğunu anladım.Yemleme konusuna gelince yemlemede çok titizinmdir.Bakım konusunda çok hassasım.Su değişiminde bile damacanaya derece koydum, Akvaryum ısısına getirip öyle su değişimi yapıyorum.Sık sık nitratı ölçerim,ph kontrol ederim,iletkenliğini ölçerim.,yemlemeyi bir gün tablet yada pul yem bir gün sebze olarak yapıyorum.salatalık konusuna gelince ise akvaryumda sadece 1 saat tututyorum,çünki 1 saatte hallediyorlar zaten tüketiyorlar.Bu yavrulama aşamasında ise su dengesine çok dikkat etmek zorundayım.Bir de gözlemlediğim erkek kavgasından çıkmışken konu şu anda küpte bulunan erkeği filan hiç rahatsız eden yok hatta diğer küpleri tutan erkekleri de hiç rahatsız eden yok kendi havalarındalar belki bir arada büyümenin getirdiği alışkanlıkla sorun çıkmadı şimdiye kadar inşallah ta çıkmaz.Bu yazdıklarımdan katıdıklarını katılmadıklarınız ya da eklemek istedikleriniz ya da yeni söylemek istedikleriniz varsa yazarsanız çok memnun olurum.saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emrbilginÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 701
emrbilginÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2013 13:59
Orhan bey, yavrularınız hayırlı olsun. İnşaallah az kayıpla büyütmek nasip olur. (kayıpsız demek isterdim ama çok zor).
1 adet L144 longfin çiftim var ve yaşadığım bazı tecrübeleri yazarsam size faydalı olabileceğini düşünüyorum.

• Yavruları küpteyken ayırmazsanız daha az yavru alırsınız (tahmini 25-35 civarı). Bu kalan yavrular anne baba ile aynı tankta durursa sorunsuz besleniyorlar gibi gözüüyor. Fakat içlerinden bazıları çok zayıf kalıyor, ve birkaç gün sonra zayıf olanlar ölüyor. Diğerleri ise sorunsuz yaşayabiliyor.
Yavru sayısı benim için sorun değil diyorsanız bu şekilde ayırmadan besleyebilirsiniz.

• Su değişimini ilk zamanlar, yavrular küpten çıktıktan 1-2 hafta sonra 5'er lt olmak üzere haftada 2 kere yapıyordum (100lt akvaryum için). Su değişimini yüzeyden yapmaya çalışın. Örneğin taze suyu bir tasın içine dökün ve oradan akvaryuma yayılsın.
Su düzenleyici kullanıyordum, mutlaka kullanın. (Su düzenleyici tavsiyesi: Seachem prime, en konsantre ve bu sebeplede en uygun ürün).

• Akvaryumda kaç damızlığınız var bilemiyorum ama, 1 çift beslediğim için bana göre 80-100 lt lik bir akvaryumda en uygun 1 çift beslemek. Tabi bu yazdığım maksimum yavru verimi ile ilgili benim düşüncelerim. Belki sizinki gibi bir akvaryumda 1 den fazla çift besleyip yavru alanda olabilir.

• Küpteki yumurtaları çatladıktan sonra ayırıp yavruluğa koymazsanız 3-4 batın yavrudan sonra dişiyi erkekten daha büyük bir halde göreceksiniz. Erkek yumurtaları havalandırırken yem yesede sanırım yeteri kadar beslenemiyor ve az gelişiyor.

Mango kökü kullanıyorsunuzdur sanırım, mutlaka olmalı. Mango kökündede tercihen yumuşak hatlı olanları seçmeniz iyi olacaktır. Longfinler birbirini kovaladığı zaman yüzgeçlerinde yırtılma, kırılma gibi durumlar olabiliyor.

Aklıma gelenler bunlar, inşaallah işinize yarayabilecek şeyler yazmışımdır.
Yukarıdaki yazdıklarım farklı farklı 4-5 batın yavrulamada yaşadıklarım. Farklı kişilerde, balıklarda, akvaryumlarda farklı sonuçlar yaşanabilir diyede son bir not yazayım :)


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Orhan ÖNALÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/05/2011
İl: Antalya
Mesaj: 572
Orhan ÖNALÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2013 22:24
Emrullah Bey bilgileriniz gerçekten çok faydalı.Benim akvaryumumda toplam 13 l144 longfin var ve 247 litre. 5 adette küp koydum.Görebildiğim kadarıyla yarı yarıya dişi erkek oranı bir eksik bir fazla olabilir. Ben de zaten bu gün erkeği küpten aldım ve küpü bir yavruluğa koydum.Ne derlerse desinler yavruların anaçların yanında yeteri kadar beslenemeyeceğini düşünüyorum.Kayıp mutlaka olur diyorlar ama bakalım hayırlısı yaşayıp göreceğiz.İnşallah yaşamam.Su değişimine gelince ise suyun dengesini 20/30 litre taze suyun değiştireceğini düşünmemekle birlikte o kadar fazlaya gerek olmadığını düşünüyorum.Bence su değişiminde yavruları etkileyen ısı değişimi ve dediğiniz gibi eklenen sudaki ağır metalleri yavruların tolare edememesi diye düşünüyorum.Başka bir markanın kullanıyorum onda da diğerleri büyürken herhangi bir sorun yaşamadım.Umarım yavrularda da yaşamam.daha yeniyim.Bir kaç dişi daha yumurtlar ve yavru alırsam ayırmayı düşünmüyorum koloni olarak baktım ki duraksadı yavru alımı o zaman koloniye ayırmayı düşüneceğim.Hobi uzun vadeli bir süreç ve zamanla yaşayarak göreceğim.Teşekkürler.başka aklınıza gelen bilgiler olursa paylaşırsanız sevinirim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emrbilginÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 701
emrbilginÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Ocak 2013 09:40
Unuttuklarım, mutlaka dış filtre kullanılmalı, katil salyangoz kesinlikle akvaryumda bulunmamalı.

13 adet damızlığın aynı akvaryumdaki durumunu tahmin edemiyorum. Damızlık 1 çift olarak düşünürsek ayda 1 yavrulayacaklarını düşünüyorum (benim balıklarda yazın sıcaklık sebebiyle yavrulama olmadı). Ama dişi sayısı ve erkek sayının fazla oluşu 1 aylık süreci etkilermi, bunu sizden öğreneceğiz.

Anaçların yanında yavruların bir kısmı büyüyebiliyor. Hatta damızlık altı boya geldiklerini ben kendim gördüm.
Ama yavruların çoğunun yaşamasını ve gelişmesini isteyen herkes genelde ayırıyor.

Küpü ayırırken erkeğin dışarıda olmasına dikkat ederseniz daha iyi olur. Örneğin sevdiği yemi akvaryuma atın belli bir süre sonra erkek küpten çıkacaktır. Fakat yinede küpü kontrol ediyorlar, hızlı davranıp küpü alabilirsiniz. Bu bekleme işlemi bazen uzun sürebiliyor:)

Su düzenleyici kullandığınız için su değişimlerinde büyük bir sorun yaşayacağınızı düşünmüyorum.  (İnşaallah)

Hobi hakkında düşündüklerinize katılıyorum. Sabırla ve hatalarda ısrar etmeden ilerlendiğinde olumlu sonuçlar elde edilebiliyor.

Orhan bey, mümkünse olumlu olumsuz yaşadıklarınızı bir başlık altında paylaşırsanız, bu balığa yeni başlayanlar içinde iyi olacaktır.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Orhan ÖNALÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/05/2011
İl: Antalya
Mesaj: 572
Orhan ÖNALÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Ocak 2013 10:24

Ben de daha yeni yavru alan birisi olarak süreci çok merak ediyorum.Biraz daha sabır diyorum.Önce de yazdığım gibi bir kaç daha yavrulama olursa olursa koloniyi ayırmayacağım.Ama olmazsa o zaman 1e2d gibi imkanlar ölçüsünde ayarlamaya çalışacağım.Ama şu anda olur mu bilmiyorum.kaç tanesi olgunluğa erişti kaç tanesi erişmedi belli değil.Ne zaman diğerlerinin yavru vereceğini bilemiyorum.Özellikle bu yavrulamadan hariç 2 erkek daha sağlam küp tuttu.Onları takip ediyorum.Çünki izlenimlerime göre bir erkek küpte sabit kalmaya başladığı zaman bir yumurtlama evresi olacağı hissine kapıldım.Dün itibarıyla erkeği ayırıp küpü yeni yaptığım baya da büyük bir yavruluğa koydum.Bu gün 6. gün ve sabah baktım küpün içindeler. En azından su düzeninde bir sorun olsa ölen olurdu diye düşünüyorum.İnşallah ta olmaz.Gece küpten çıktılar mı bilmiyorum am keselerinden kurtulmuşlar ve küpün ön tarafındalardı.Pul yem de koydum yavruluğa her ihtimale karşı.Dış filtre konusuna gelince ise Eheim 2226 var akvaryum net su hacmi 210 litre ve satte 950 litre kapasiteli.Su emiş borusunun ağzını tülle kapattım belki çekiş hızında azalma olmuştur ama yine de yeterli diye düşünyorum.Çünki balıklarda bir rahatsızlık görmedim rahat gibi geldiler bana.Ayrıca da her iki kenardan  mutlaka hava  veriyorum.Çünki bütün canlılar gibi bunlar da oksijen sevecektir ve kanaatimce ne kadar çok olsa o kadar iyidir.Ben tek tür beslemeyi seviyorumakvaryumda başka hiç bir tür yok.Bu hale gelinceye kadar 16 adet olarak aldığım balıklar büyük akvaryuma koyarken 13 tane çıktı.Onlar da nereye gitti noldu anlamadım.Onun haricinde şimdiye kadar büyüme aşamasında herhangi bir sorun yaşamadım.O evreyi atlattım şimdi yavru yaşatma ve büyütme tecrübesine başladım sanırsam Allah izin verirse.Ama düşüncem şu fazla damızlıkla uğraşmak gerçekten çok zor olacak masraflı ve zaman alıcı çünki herşey normal giderse bu yavrulara ne akvaryum dayanır ne elektrik.İstediğim gibi olursa herşey küçültebilirim koloniyi.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emrbilginÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 701
emrbilginÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Ocak 2013 11:02
Bol akıntı zaten tavsiye edilen. Birde karides eklemenizde iyi olacaktır. Size yazdığım birçok bilgi ya yaşadığım yada bu hobiyi hakkıyla yapan insanlardan öğrendiklerim.

Dış filtre emiş borusuna bi ara bende tül takmıştım, yavruları karidesleri vs. çekmesin diye. Ne zaman tül kuyruk vatozlardan biri tülün  arasına girip kendini sıkıştırınca tül kullanmayı bıraktım.

Dış filtre çıkış borusu ucuna takılan Eheim difüzör isimli bir ürün var. İnternetten bu ürünü araştırmanızı tavsiye ederim. Ben yeni aldım ve kullanmaya başladım. Suyu akvaryuma hava ile buluşturup aktarıyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Orhan ÖNALÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/05/2011
İl: Antalya
Mesaj: 572
Orhan ÖNALÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Ocak 2013 11:14
Aslında artık tül takmaya da gerek kalmayacak çünki yavruları ayıracağım için gerek duymayacağım.karidesi merak ettim ne için gerekli acaba herhangi bir olumlu etkisi ne olabilir acaba?Difüzöre ise bakacağım hava  ile boşaltıyorsa daha mantıklı bir şey bence. Bunu takınca hava motoruna gerek kalmayacak mı acaba? Böyle de br soru sormuş olayım. Suyu veriş pmpasından gelen sudan vereceği için ayrı bir motora da gerek yok sanırsam.Yeterli hava veriyorsa akvaryuma hava motorundan ve görüntü kalabalıklığından da kurtulmuş oluruz o zaman.effectual072013-01-11 11:22:51

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emrbilginÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 701
emrbilginÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Ocak 2013 11:36
Size bir bir faydalarını yazamam (bilmediğim için).Fakat hiçbir olumsuzluk yaşamazsınız, en azından dipte kalan yemleri tüketirler.
Karides yavrularını dış filtre çektiği için sepetten kurtarmaktan bıkmıştım. Akvaryumdan çıkaracaktım fakat benden daha tecrübeli bir abimiz akvaryumda kesinlikle kalması gerektiğini söyledi.

Eheim difüzör varsa hava motoruna gerek yok. Akvaryuma ciddi bir sirkülasyon sağlıyor. Hatta her yer minik minik hava kabarcığı ile dolacak. Gözünüzü rahatsız ederse diye bunuda bilmenizde fayda var.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Orhan ÖNALÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/05/2011
İl: Antalya
Mesaj: 572
Orhan ÖNALÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Ocak 2013 11:54
Difüzörü mutlaka alacağım o zaman.Çünki hava motoru akvaryum üstünde ve de hortumları içerde görüntü kirliliği yapıyor benim için. Bir de sormuştum atladınız sanırsam bu difüzörün ayrı  bir motoru da olmasa gerek sadece akvaryumdaki suyu pompaladığı için motor derdinden de kurtulmuş olacağız sanırsam.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emrbilginÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 701
emrbilginÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Ocak 2013 15:29
Difüzörün herhangi bir motoru yok. Elektrik gerektirmeyen basit bir aparat. 


Hava motorundan kurtulmanız zor olabilir. Çünkü yavruluğun içine hava taşı koyma gereği hissedebilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir