Kristal karides hakkında


invulnerableÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 09/04/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 3575
invulnerableÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 21 Eylül 2012 12:08
Bence de katkı koymak yerine döngüyü oturtmak daha mantıklı.Döngüyü oturtup suyu stabil tutabilecek malzemeler konulmalı.Yani radikal malzemeler eklemek lazım.Benim merak ettiğim neden salyangoz şart.Ha bir de lemna minör nitratı emer mi?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

timur ekerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/11/2009
İl: Antalya
Mesaj: 1142
timur ekerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Eylül 2012 12:21
Merhaba,
konuya yorum yapmam istendi ama görüyorum ki zaten çok güzel açıklamalar yapılmış.
Ben hagen kullanıyorum ve filtrasyonu pipo filtre ile sağlıyorum. Suyumu %100 osmos suyuna GH plus mineral katkı ekleyerek hazırlıyorum.  http://www.saltyshrimp.de/bienensalz_bee_shrimp_mineral_gh_plus.html. Sadece iletken ölçer (TDS) ve Ph ölçer kullanıyorum. Hedef değerlerim 250 mikrosiemens ve ph 6.2 ila 6.5.
Çeşme suyumu osmos cihazından geçirip boş bir tankta topluyorum ve bu suyu havataşları ile havalandırıyorum. İlk başta osmostan çıkan su çok düşük bir ph değeri veriyor ama 2-3 gün havalandıktan sonra tekrar çeşme suyu ph değerine yakın bir değere yükseldiğini görüyorum. Bu yüzden asit ile bunu aşağı çekiyorum. Ro suyu KH değeri 0-1 olduğundan bunu yapmak çok basit, çünkü asitte karşı direnç  gösterecek bir karşı unsur yok suda. Asit olarak ben tuzruhu kullanıyorum ama tavsiyem torf kullanmanızdır. Torf ile biraz fazla, biraz eksik ayarlamalar sorun olmuyor ama tuzruhunda elinizin ayarı çok iyi oturmuş olması lazım. Şimdi suyun ph değerini istediğim seviyeye getirdim, sıra minerallerde. Tanktaki suya mineral tuzda katıp bunu karıştırarak eritiyorum. TDS cihazıyla değerin 200 ila 250 mikrosiemens (ppm olarak ne yapıyor, bilmiyorum) arası bir değerde olmasına dikkat ederek katmam gereken tuzun miktarını belirliyorum. Suyu 3-4 gün havalandırıp artık su değerlerinde bir oynama olmadığına emin olduktan sonra suyum su değişimi için hazır oluyor. Karideslerin bulunduğu tankımda organik yüke bağlı olarak yine iletkenlik değeri artış göstereceği için, su değişim sıklığına ve miktarına yine bu değer üzerinden karar veriyorum.  Başlangıçta karides akvaryumunun iletkenliği 250 mikrosiemens gösteriyordu. Değer 300 mikrosiemens gösterdiği zaman su değişimi zamanı gelmiştir demek oluyor ve depo tankta hazırladığım su ile su değişimi yaparak bunu 250-300 mikrosiemens arası bir değere çekiyorum. Hepsi bu, aslında anlatması ve anlaması biraz karışık gibi ama çok basit bir olay. Unutmadan; buharlaşan su tanktaki su değerlerinde oynamalara neden oluyor, o yüzden mutlaka buhar camı kullanmanızı öneririm.  Arı karideslere su değerleri bakımından sanıldığından çok daha geniş bir aralıkta bakılması mümkündür. Ben sert suda yaşattım ama üretemedim. Orta sertlikteki suda yaşattım ve ürettim de. Yumuşak suda en iyi sonucu aldım. Fakat su değerlerindeki iniş çıkışlara karşı inanılmaz hassas canlılardır. Bu yüzden Mutlu Metin beyin ifade ettiği gibi; ilk tecrübenizse mümkün olduğunca hacimli tank tercih edin ve tankı 8-10 hafta boş döndürün.
Saygılar...

Beğenenler: [T]156899,orhan0624[/T][T]181588,qokhan89[/T]
Teşekkür Edenler: [T]181830,bariskaraturk[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

armaqanÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]5016,3[/B]
Kayıt: 16/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 286
armaqanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Eylül 2012 12:30
[QUOTE=akvaristan]  BBekir hocam kristaller konusunda bilgi birikiminize hayran kaldım doğrusu, 1,5-2 sene kadar önce de forumu takip edip konu hakkında bilgisi olan arkadaşların açmış oldukları konuları epeyce takip ettim, hep söylenen şuydu sizinde dediğiniz gibi bu canlıların yaşama şartları şu ph,ı gh'ı kh'ı senelerdir bilinen birşeydi peki ya o zaman neden bu canlıları yaşatamadılar neden öldürdüler hata nerede onuda yazarsanız benim gibi arkadaşlarıda aydınlatmış olursunuz.... Amacım ben yaptım oldu mantığı kesinlikle değildir, ama söylemiş olduğunuz değerleri tutturmak için tankına çeşitli katkılar koyan ve tüm canlılarını malesef ki öldüren çok da karides hobicisine rasladım, ondan ziyade elimde crs bolca mevcut iken ro'lu tanklarda besleyen başka akvaristlerden de crs temin ettim ve sonuç onlarda da olumluydu, yaklaşık 1 ay önce Timur abiden almış olduğum cbs hinomaru'larım şuanda yumurtalı, o kadar hobici geldi ph cihazlarıyla baktılar iletkenliği falan söylediler ama hiç biri aklımda kalmadı istanbulda olan bana yakın arkadaş varsa buyursun gelsin alsın cihazını baksın su değerine, burada yayımlasın hiçbir zaman bundan çekinmem, keşke herkes kiraz karides gibi üretebilse, dışa bağımlılığımız azalır...Ama bu yurt dışından bu canlıları getirip satanların işine de gelmez tabi.... Bu yazımdan kimse üstüne alınmasın sizler bu işlerin üstadı sayılırsınız hani derler ya her yiğidin farklı bir yoğurt yiyişi vadır diye işte bende bu yoğurdu farklı yiyorum, bu forumda paylaşımları siz kristal karidesle benden çok çok önceleri tanışmış uzmanlaşmış bir zamanlar beslemiş yada hala besleyen arkadaşlara abilere caka satmak için de açmıyorum....Bundan sonrada kolay kolay paylaşmam şunu da belirtmek isterim, bu şekilde üretimde yalnız değilim benim gibi üretenler var, ama onlar pek paylaşım taraftarı değiller.... [/QUOTE]

 Alifuad bey,açıklamanız ve crs hakkında bilgi birikimime hayran kaldığınız için teşekkür ederim.Konunun daha fazla dağılmama açısından bir kaç cümlede daha söyleyeceğim..."hep söylenen şuydu sizinde dediğiniz gibi bu canlıların yaşama şartları şu ph,ı gh'ı kh'ı senelerdir bilinen birşeydi peki ya o zaman neden bu canlıları yaşatamadılar neden öldürdüler hata nerede onuda yazarsanız"bende onu diyorum neredeler?madem çok biliyorlar neredeler?Farklı bir şek söylemiyorum sizden.Ayrıca Yurt dışından  bir şekilde edinip / aquabid , bunları peynir ekmek gibi satan,satarken gerekli bilgiyi vermeyen yada eksik bilgi veren,kendi üretmiş gibi davrananları da ve onların yancıları da nerede?
 Estafurullah ustad filan değiliz bilimsel gerçekliğe dayalı sağlam adımlar atarak kitabına uyun birşeyler yapmaya çalışan ve dilimiz döndüğünce bunu yalan söylemeden dile getiren kişileriz.
 Bende yanlış anlaşılmak istemem;siz yada bir başkası,üreten/üretemeyen hiç bir kimseyle yarış içersinde filan değilim.Sadece doğruları ve inandığım,gördüğüm seyleri söylemeye çalışıyorum.
 Demek istediğim;Suda bir çok değişken ve onları etkileyen bir çok faktör vardır.Siz de bu canlılar için uygun ortamı sağlayan su koşulları ki tabanda kullandığınız mercan kırığı da dahil uygun ortamı sağlayabilir.Fakat x bir kişi sizi örnek alarak tank kurmaya çalışırsa bu durumda sizin su şartlarınızı sağlayamayacağı için sonu hüsran olabilir.
 Yoğurdunuzu yiğiş tarzınıza zaten birşey dediğim yok,saygı duyuyorum.Ayrıca caka da satabilirsiniz.Ortaya bişey koymadan,bilgisiz ve niteliksiz birçok kişi ortalarda dolaşırken,10 crs yi  200 crs cıkartan sizin hakkınızdır diye düşünüyorum.
  Sizin için söylemiyorum alınmayın lütfen...Daha yeni tank kurulumunda damaca suyuyla başladım diyerek reverse ozmoz suyuyla tank kuran ve bunu göz göre göre yalan söylebilen insanlar var malesefki.Saf olmayalım yada saf yerine konulmayalım.
  Haklısınız keşke her üretici sizin gibi açık yüreklilikle yaptıklarını söylese ve çözdüğü püf noktalarını sattığı kişilere söylesede "artık hobiden para kazanmalıyım hırsıyla yanıp tutuşan kimselerin" gözleri doysa da kurtulsalar!
  Diğer bir konu ise Alifuad bey,Su değerlerini bilmeniz sizin içinde iyi olacaktır nitekim konu paylaşımınızda crs lerinizi satmayı düşündüğünüzden bahsetmişsiniz.Sizden almak isteyecek kişiler canlının hangi değerlerden geldiğini bilmek isteyecek ona göre adapte etme muhakemesini yapacaktır.Benim naçizane tavsiyem bu şekilde.
  Tekradan ve canı gönülden tebrikler ve bol yavrular.Darısı CRS üretip zengin olacağım hayalinin peşindeki insanların başına.Sürçü lisan ettiysem affola.Saygılarımla.


osigato2012-09-21 12:38:43

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akvaristanÇevrim Dışı

Kayıt: 25/10/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 228
akvaristanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Eylül 2012 13:15
           Bekir hocam ph ölçer yada diğer su değerlerini ölçen aletten bende yok isteyen olursa cihazıyla gelsin su değerlerini ana tanktan ve diğer 14 tanktan alsın ölçsün hepsini burada yayınlasın,  hiç rahatsız olmam, hiçbir ticari kaygım yok hobilerim bir şekilde kendi kendini çeviriyor ya ben seve seve uğraşırım, merak eden ph ölçeri olan bir arkadaşı beklerim o ölçsün sonra değerleri ve gözlemlerini burada yayımlasın.Bende merak ettim şimdi:) Ama Timur abiden almış olduğum cbs hiomaruların ve kırmızı kaplanların hala sorunsuz yaşıyor olması ve yumurta tutmaları yalnış birşey yapmadığımı gösteriyor diye düşünüyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

1907fbÇevrim Dışı

Kayıt: 12/06/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 200
1907fbÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Eylül 2012 17:35
Bir laf vardır çalışan makinayı kurcalamayın diye eğer tankınızı kurduktan sonra karideslerinizi koydunuz yaşıyorlar hele yumurta alıp yavruladılar gerisi teferruattır önemli olan yaşatıpta yavru almak değil mi amacımız hobicilikte öldürmekte var üretmekte var kitaplarda yazan değerlerin tamamen tersi bir durumda yavru alıp şimdi bunları beslemekteyim isteyen olursa bir gün çayımı içmeye gelebilirler her şartta bu hayvanlar üreyebilir yeter ki ortama uyum sağlayana kadar hayatta kalabilirlerse  biz insanlarda öyle değil miyiz her gittiğimiz değişik yerleşim yerlerine uyum sağlamıyormuyuz o ortama adapte olana kadar belli sıkıntılar çekiyoruz tabiki ama bu canlıları beslemek isteyenler korkmadan besleyebilirler ama tavsiyem ilk başta fazla alıp tankta döngüyü sağladıktan sonra almaları vede suyu iyi dinlendirmeleridir

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aaksuÇevrim Dışı

Kayıt: 28/02/2008
İl: Kayseri
Mesaj: 260
aaksuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Eylül 2012 21:13
[QUOTE=M510]
Rica ederim öncelikle.
Aynı şekilde bende bir çok kristal besleyicisinin tanklarını araştırdım en iyi bilgiyi edinmek için.
Önce alt yapı farklı gidiş yolları var.Dış filitre içinde kullanılan malzemeler var pek buralarda paylaşılmaz. Ama resimlerde akvaryumun içi azda olsa fikir vermektedir.
Kimisi aşağıdaki arkadaşımızın da yazdığı gibi musluk suyunda, su değerlerinin ne olduğunu bilmeden mutlu mesut yaşattığını söylemiş.
Aşağıda yazan (akvaristan) arkadaş benim gördüğüm kadarıyla başarılı bir hobici paylaşımlarından görülmekte sade yalın; işi elverdiği sürece sürdüreceğine inanıyorum. Örnek alabilirsiniz maddi açıdan kendinizi zorlamadan ilerlemek adına.
Bu hem bir şans hemde kurmuş olduğu akvaryumun döngüsünün çok iyi oluşundan önemli olan devamiyet ewet iki üç ay bakarak ben bunu çözdüm diyenleri gördük forumlarda kendim içinde diye bilirim 
Onun için bende başlangıçta önlemimi sağlam alayım, ileride şansımıza ne çıkarsa mantığıyla başlayacağım.
En doğru düşünce; ilk önce bu hobi işi görsel taklit işidir benim açımdan.
1.Haricen su dinlendirmeye çalış.(İster katkı kullan ister kullanma sana kalmış)
2.Kapaktaki filitre sistemlerinin motoru su içinde olduğundan suya ısı vermekte kışın faydalı yazın sıkıntılı.Akıntı çok olmaması iyi olacaktır. Sanırım karides ile başka canlıların pipo filitrelerini karıştırıyorsunuz. Okadar kirlenirse filitre süngeri sanırım canlılarınız çoktan ölmüş olur.
3.Hagen; Aqua clay; Lav kırığı; Perlit (ham); Biraz üst seviye Oliver knott ola bilir.
4.Bunlar ola bilir sorun çıkmaz.
5.Mutlu abi zaten belirtmiş. Salyangozsuz karides tankı düşünülmemeli.
Pek farklı değil. Çok basit bir filitre sistemi zeminden o sistemide dış filitreye eklemiş bir benzerinide ben kullanıyorum. Kuma takılmak şart değil özel kumlar suyu stabil düşük ph'lara çekmekte yardımcıdır.
Bu resimler şu anda kullandığım akvaryuma ait ilk kurulum resimleridir tarihide üzerinde.
[/QUOTE]

Tekrar teşekkürler ilgilendiğiniz için.

Maddi anlamda rahat davranacaktım ama 10 CBS 10 CRS alsak yaklaşık 320 TL gibi bir fiyat çıkıyor. Pek sık rastlanmayan bu canlılar fiyatı hakediyor ona laf yok ama karideslere böyle bir ücret gideceği için hafiften sınırlama koymak zorunda kaldım maalesef. Onun için T.Amano ya da O. knott gibi kumları(nette biraz bakındım 10 ltsi 130 tl civarı) tercih edemeyeceğim. Hagen kum kullanmaya karar verdim sonuç olarak. Filtre için pipo kullanacağım. Mekanik temizlik açısından yetersiz kalırsa eğer, bulabilirsem mini dış filtre yoksa şelale filtre alıp onu kullanacağım. Kapaktaki dış filtre mekanizmasını sökeceğim için boşalan yere daha önce etobur bitkilerime aldığım power led armatürü takacağım. Çeşme suyunun Kh:2, Gh yanlış hatırlamıyorsam 6 gibi bir değer geliyordu. Ph ta 7 idi(Deniz akvaryumu için aldığım seranın reagent testiyle ölçtüm. Elektronik ph ölçerim yok maalesef) Ph düşürücü malzemeler vardı. İhtiyaç dahilinde kullanabilirim. 

Aklıma gelenler şimdilik bu kadar. Eksik ya da fazla yaptığım bir şeyler varsa uyarın lütfen. Ayrıca ek olarak tavsiye edeceğiniz şeyler varsa dikkate alırım.

Bir de akvaryumunuzadaki kum ve filtre sistemi hakkında bilgi verirseniz sevinirim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir