KIRMIZI YAPRAKLI BİTKİLER


RedMap87Çevrim Dışı

Kayıt: 18/01/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 858
RedMap87Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Şubat 2015 03:55
Sağol Hakan abi çok teşekkür ederim. Ana konum üzerinden imkan buldukça güncel fotoğraf ve video paylaşımlarında bulunacağım. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Mart 2015 18:53
Koray bey,

su değişimi metodunuzdan kaynaklanan bir sorun olduğunu düşünüyorum.

Normalde buharlaşan suyu yerine koymanız için saf su (r/o) kullanmanız gerekir. Böyle yapmazsanız akvaryumda tuzluluğunuz ve iletkenliğiniz gittikçe artar. Bitkiler her ne kadar bir miktar tuz/gübre/mineral tutabilecek besin olarak kullanabilecek olsa da, buharlaşma hızındaki kadar tuzu kullanamayacakları gibi, her tuz/gübre/mineral alım oranları da farklılaşacağından suyunuzun bitkili akvaryum suyu için uygun olan ilk başlangıçtaki kimyası sonrasında değişikliğe uğramış, kısacası uygun olmayan bir su haline dönüşmesi sözkonusu olur.

Yukarıdaki cümleden de anlayacağınız üzere saf su kullansanız dahi bitki kullanımları ile kimi tuz ve mineraller daha çok tüketileceği için yine suyunuzun kimyası değişikliğe uğrar, dolayısıyla sadece saf su ekleyerek belli bir yerden sonra büyüme sağlamanız mümkün olmayacaktır.

İşte bütün bu sebeplerden dolayı,
buharlaşan suyun yerine o miktarda ozmoz su denk gelecek şekilde ve artı olarak bozulmuş su kimyasını da düzeltebilmek için belli bir miktar suyu akvaryumdan değiştirmeniz gerekmektedir.
Yani %10 suyunuz buharlaştı ise önce kalan kısımdan bir %30 gibi bir su değişimi yapıp buharlaşan kısmı osmos su ile takviye etmeniz gerekir. 
Böyle yapmadığınız takdirde bitkiler besin/tuz alımı ile akvaryumdaki suyunuzun kimyasını değiştirirler. 
Dolayısıyla sorunlar gözlemlemeye başlarsınız. Bu durum sadece kırmızı bitkiler ile ilgili bir durum da değildir. 

Bir diğer husus da, yukarıda yazdığım hususları akvaryumunuzda az bitki varken çok daha az hissedeceğinizdir. Akvaryumda bitki nufusunuz kalabalıklaştıkça anlayacağınız üzere su değişimini daha fazlaca yapmak zorundasınız.  Geçmişte kırmızı bitkileriniz büyüyorken bugün sorun gözlemenizin bir sebebi bu iken diğer taraftan bitki nufusu kalabalıklaştıkça bitkilerin birbirleri ile rekabeti, diğer türleri baskılamaları gibi durumlarda sözkonusu olabiliyor. Özellikle bir tür akvaryumda fazlalaştıkça diğerlerini baskılayabileceği gibi,  bitkiler besin alım sonrası dışarıya sadece o2 vermeyip, kimi asit, enzim veya toksinleri yani başkaca birtakım organik salınımları suya vermektedirler. Dolayısıyla baskılayıcı bu organik yüklerden de kurtulabilmeniz için suyu değiştirmeniz gerekmektedir. 
Belki gözlemlemişsinizdir, yüksek bitki yükü olan high tech bir akvaryumda suyunuzdan hangi parametenin eksik olduğunu bulup bunu ekleseniz dahi hiçbir şekilde su değiştirdiğinizde oluşan fotosentez hızını yakalayamamanın temel sebebi de budur. 

Bir tavsiye daha, özellikle discus besleyecekseniz, bitkili akvaryumdaki bitkilerin organik atıklarına iki kere dikkat etmelisiniz, nitrat vs değerleriniz ne kadar uygun olursa olsun discus yukarıda belirttiğim husustan etkilenmektedir. Bunun için discuslar için yüksek teknolojili değilde, düşük teknolojili az ışık az bitkili akvaryumlar daha uygun olacaktır zaten öyle tavsiye edilmektedir. Yada mutlak surette hemen hergün su değişirseniz olur. Koydum oldu diyen olabilir, uzun vadeli gözlem sonuçları olarak yazdım.

Kısacası high tech bir bitkili akvaryumunuz varsa ve bitki hacmi de yoğunlaşmışsa bol bol su değişimi yapmanız gerekir. Kimi makalelerde okumuşsunuzdur, günlük %50 su değişimi tavsiyesini, adamlar boşuna günde %50 su değişimi yapmıyorlar yani.

Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RedMap87Çevrim Dışı

Kayıt: 18/01/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 858
RedMap87Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Mart 2015 00:49
Su değişimi çok nadir yapıyorum o yüzden eksilen suyu ekliyorum yazdım ,belki ayda bir belki 1.5 ayda bir. Sorun kesinlikle bundan olabileceği gibi bence %90 canlıların atık yükünün az olmasından kaynaklanıyor ben yinede bu aralar su değişimlerini %30 civarı haftada iki kez olarak güncelleyeceğim . Bu arada su değişiminden sonra gözlemlenen fotosentez değildir,su değişiminden sonra çıkan kabarcıkların çok daha fazlasını bazı bitki türlerinde ph 5.5 6 arasındayken fotosentezde gözlemliyorum.Diskus konusunda su değerlerinin sıkıntı olacağını zannetmiyorum çok şükür diskusuda az çok çözmüş bir insanım direk çeşme suyunda ozmos üretimi kadar bereketli üretimlerimde oldu.Diskus eklediğimde korktuğum tek sıkıntı tetra türlerinden bazı patojenler bulaşabiliyor vede kalabalık sürülerin arasında diskus stres yapıp küsebiliyor.Muhtemelen alacağım zaman bütün balıklar çıkacak 10 aded neon ve diskus aynı anda eklenecek. Balıklar adapte olup rahat yüzmeye başladıklarında azar azar kalan sürüleri eklerim. Gerçi diskus için önümde biraz uzun bir süreç var. Sistem öyle hale gelmeliki balıklar rahatsız edilmeden kısa sürede usulca budaması yapılmalı akvaryumun genel görüntüsü kaybedilmemeli.Tam olarak high tech bir aydınlatma yapmamamın en büyük nedenlerinden biride bu diskusdur. Arowanada düşündüm ama sonra gereksiz aksiyona gereksiz strese geek yok dedim yoksa olmayacak şeyler değil. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Mart 2015 16:07
Koray bey,
Su değişimi anından bahsetmedim.

Bütün high tech akvaryum sahipleri gözlemlemişlerdir ki, başlangıçta çok yüksek verimde fotosentez yapan bitkiler özellikle su değişimi üzerinden 3-5 gün geçtikten sonra fotosentezi, başlangıca göre daha az yapmaktadırlar. Yani verim azalmaktadır. 
Bunu ilk başlarda kimileri efendim azot bitti, fosfor azaldı, micro elementler kullanıldı gibi açıklamaya çalışılsa da bahsedilen gübreler çeşitli denemelerle akvaryuma su değişikliği olmaksızın katılması sonrasında bile fotosentez verimi su değiştirildikten sonraki aşamadaki gibi olamamaktadır. 
İşte ben size bunun sebebini izah etmiş oldum. Yoksa su değişimi anındaki bir anlık kabarcıktan bahsetmiyorum. Bunu basınç farkı, osmos vesair izah etmek mümkün ama, 3-5 gün yüksek verimdeki fotosentezin daha sonra hangi gübreyi ne şekilde eklerseniz ekleyin, ister bütün parametreleri ölçerek ister tahmin ederek hiçbir şekilde su değişiminden sonraki günlerdeki fotosentez hızı yakalanamamaktadır. Tabii burada bahsettiklerin, büyümenin hızlı olduğu ve akvaryuma nispeten yüksek hacimde bitki bulunan akvaryumlarda daha rahat gözlemlenmektedir. 
Eğer büyüme yavaş olur, daha low tehc bir tank olursa bitkilerden kaynaklanan organik yapıların da, tekrar mineralizasyona uğrayıp dönüşebilecek vakitleri olacağından, burada bahsettiğim tür sorunlar o tanklarda çok daha az hissedilir. 

Canlıların atık yükü dediğiniz şey, temelde eklediğiniz yemdeki içeriktir. Yeminiz kalsiyumundan belki demirine kadar birçok parametre içerebilecek olsa da temelde akvaryuma ve bitkilere etkisi bakımından içerisindeki iki parametre önemlidir bunlar da azot ve fosfordur. Potasyum vesair gibi paremetreler yemlerinizde belli bir nispette bulunsa da bu ve bunun gibi parametrelerin miktarı bitkilerin ihtiyaçlarına göre çok az kalır. Kısacası siz canlı yükünü artırıp fazla yem atarsanız temelde sadece azot ve fosfor miktarını artırmış olursunuz. Azot miktarının azlığından dolayı kırmızı bitkileriniz yaşamıyor olsa yeşil bitkilerinizde de azot azlığından kaynaklanan sorunları görüyor olmanız gerekir. Azot azlığında bitki gelişemez yeni yapraklar beyaz çıkar vesair. 
Diğer taraftan fosfor için şunu söyleyeyim, istanbulun hangi konumunda olduğunuzu bilmiyorum ama ben kağıthane şebekesinin suyunu defalarca test ettim, yüksek oranda 1-2mg/lt fosfat içeriyor, bilginiz olsun. Yani çeşme suyunuz akvaryum için lazım olandan fazlaca fosfor içerebiliyor. Yüksek fosfor miktarları da bazı bitkilerinizi daha olumsuz etkiler. Üstelik bu parametre hızlıca harcanan bir parametre olmadığından akvaryumunuzda buharlaşma ile tekrar su eklediğinizde artacağı gibi, bazı yemler yüksek fosfat içerebilmekte ve akvaryumlarda fosfat birikimi olabilmektedir. 

Kısacası akvaryumda besin az geldi demek herkesin ilk başta düşündüğü, ancak genelde de yanlış çıkan bir düşünce tarzıdır. Bitkili akvaryumlardaki sorunların, genelde ilk düşündüğümüz şeylerden oldukça karmaşık nedenleri olabilmektedir. 
Tabii burada yazılanlar birer tahmin, ancak suyunuzdaki nitrat ve fosfat miktarları için mutlaka testinizin olması ve suyu test etmeniz gerekir. 
Discus konusunda ise tam olarak ne demek istediğimi  ileride, fazlaca bitkili bir tankta discus besleyince daha iyi anlayabileceksiniz. Kısacası bitki canlı birşeydir ve çeşitli etkileşimleri vardır. Nasıl ki bir bitkinin zehirli türü akvaryumda balıkları zehirleyebiliyorsa, diğer bitkiler dahi çeşitli salgılarla aslında düşük miktarda bir zehirleme etkisi yapıp birbirleri ile balıklarla vesair birçok tür etkileşim kurabiliyorlar. Kimisi bu yolla diğer türleri baskılayıp öne atılabiliyor, kimisi de discusun adeta yaşamasına izin vermiyor, tabii az su değiştirirseniz. Kısacası discus için az bitkili low tech bir akvaryumda belli nispetlerde su değişimleri ile belli bir başarı oranı yakalamak mümkün iken, yüksek bitkili bir akvaryumda nitrat fosfat miktarlarınız ne kadar az olursa olsun (discus için iyi bişey) balık ya yanık kalır ya gelişemez ya da uzun vadede ölür.
Tabii her bitki aynı baskınlıkta aynı sonucu doğurmayabileceği gibi özellikle benim test edip şüphelendiğim java fern bitkisinin aşırı miktarlarda büyümesine izin vermemenizi tavsiye ederim. Java fern tahminin diğer türlere nispeten daha fazla ancak düşük miktarda bir zehir etkisi yapıyor diyebilirim. 

Saygılar.
ringo2015-03-03 17:44:27

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RedMap87Çevrim Dışı

Kayıt: 18/01/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 858
RedMap87Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Mart 2015 20:34
Sağolun İlyas bey açıklamanız çok güzel oldu sorunun nedeni onlarca sebeb olabilir haklısınız. Ben sadece aklımda şüphe kalmaması için yapabileceğim en kolay işlerden başladım. Su değişimi canlı yükünün arttırılması,algler için önlem vs gibi. Aslında imkan var çok kısa sürede bütün problemler çözülebilir ama ben fazla para harcayıp bu işi profesyonel şekilde yapmak istemiyorum. Amatör şekilde ekipmansız,sürekli ölçüp biçmeden rasgele bakımı yapılan plansız projesiz kısacası zahmetsiz birşeyler peşindeyim. Ama bunları gerçekleştirdiğimdede sistemin karşısına geçtiğim zaman beni büyülemeli. acelesi yok 50 100 litrelik birşey olsa yap boz olmadı baştan yap bidaha boz sürekli değiştir dekor yap dizayn yap falan kolay işler ama ben bu tanka fazla müdahalede edemiyorum her istediğimde akvaryuma elimi sokabileceğim açık bir sistem değil ,başlangıçta en uygun gördüğüm aydınlatma şiddedini ancak bu şekilde yapabildim bazende diyorum direk mh armatürü asayım inceldiği yerden kopsun ama açıkcası sisteme güvenemiyorum ve mh için henüz erken olduğunu düşünüyorum. Zaman bize problemin ne olduğunu gösterecek şimdilik sabretmeye devam ediyorum. Ama su değişimlerine mutlak olarak başladım değişimden yana sıkıntım yok istediğim kadar suyu kısa sürede değiştirebilirm ,hazır imkan varken göz ardı etmem bile aslında büyük bir hata oldu.Diskus konusuna gelirsek orası zaten ayrı bir muamma ama benim için bakımı,tedavisi vs vs. bitkilerden çok daha kolay. Bitkili bir akvaryumdaki hiç bir bitkiyi problem olarak görmüyorum asıl problem karma balıklardan diskuslara gelecek olanlar.Ben aslında akvaryum konusunda dünyanın en sabırlı insanıyım bir hedef belirlerim o hedefe gitmeden o işi bırakmam ne kadar sürerse sürsün zaman umrumda olmaz. Ama işte burdada hala ilk hevesdeki gibi hobiye bağlı olmam yolu uzatıyor .Gideceğim hedef için izlediğim yolda sürekli sapmalar oluyor. Misal kafamda 6 farklı tür belirleyip her birinden 20 şer aded sürü alayım diyorum o 6 farklı tür akvaryuma girene kadar akvaryumdan 60 tür geçiyor sonunda o 6 türde istediklerimede ulaşıyorum ama yol çok uzuyorYine öyle olacak hight tech yapayım dedim lowtech ile başladım lowtech hoşuma gitmeye başladıkça high tech düşüncesini aklımdan silip diskusda alayım dedim ,bu sefer bazı bitkilerde problem çıkınca acaba high tech mi kursam dedim ya hedef belli kesin karar yok o hedef olacak ama olana kadar neler olacak Allah bilirDaha öncede yapmışlığım vardır en sonunda hırsıma yenilcem eskisi gibi evde 10 tane akvaryum olacak ondan korkuyorum.RedMap872015-03-03 20:34:13

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lotusiceÇevrim Dışı

Kayıt: 29/08/2008
İl: Izmir
Mesaj: 56
lotusiceÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Mayıs 2015 17:10
Koray Bey slmlar , tankınızın son durumunu paylaşırsanız sevinirim , tşkler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir