Kim korkar Hayin f0 dan(F0 tropheus seçmek almak)


AverroesÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 3324
AverroesÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Mart 2012 15:01
Bazı arkadaşların F0 tropheus almak konusunda ciddi korkuları var haklı olarak, pekçok arkadaşa balık seçmiş kenime bazı kolonileri adapte etmiş ve çok sayıda tropheus "öldürmüş" birisi olarak yeni arkadaşlara tatlı veya acı tecrübelerimizi aktarmak istiyorum.

İlk olarak tropheus adapte etmek herzaman için zordur, f0 da olsa f1 de olsa f1000 de olsa ilk 15 gün çok risklidir, tek fark f0 ise daha risklidir. Sorunsuz bir adaptasyon için  olabildiğince temiz ve sorunsuz balıklar almalıyız. İlk önce kendinize uygun bir ithalatçiyla irtibata geçin gidin tanışın gitme şansınız yoksa telefonla konuşun, bu aşamada karşılıklı güven çok önemlidir.
Vesvese ve evham balığınızı öldürür.

İlk olarak balıklar geldikten sonra gidin ve görün balıkların sağlık durumu nekdar iyiyse evinize oakdar erken götürebilrsiniz. İlk dikkat etmeniz gerken balıkların hareketli olması sağı solu kemiriyor olması, karınlarının çok aşırı çekik olmamasıdır, İthalattan gelen balıklar zayıf olabilir ki genelde formsuzdur, ancak formsuz balık kötü balık demek değildir, önemli olan yem alabilen yem yediğini görmesieniz bile sağı solu kemiren balıklar edinmektir.

[VID]http://www.youtube.com/watch?v=mUW3GYwkql4[/VID]
Mesela vidyodaki balıklar inanılmaz formsuz ama camı kemiriyorlar form tutmaları muhtemel.


Balıkları seçerken şunlara dikkat edin:

1Karnı aşırı çekik ve gözü çökük balıklardan uzak durmaya çalışın.

2Kuyruğunu kısan balıklardan uzak durun, ya dış parazit taşıyor olabilir yada taşıma esnasında amonyaktna etkilenmiştir.

3Özellikle 15 ve altı balık alacak arkadaşlar aşırı büyük ve gösterişli erkekleri almayın bunlar fazlaca testesteronlu kodumu oturtan balıklardır dişilerinizi hırpalarlar.

4Balıkları seçerken iyi gözlemleyin özellikle bazı moorii türleri birbirlerine inaılmaz benzerler ve satış akvaryumunda tüm renklerini vermedikleirnden dolayı karıştrımak mümkündür.

5Balık alırken alabileceğiniz max. sayıda alın ekleme çıkarma yapmak tropheusta ölümcül olabilir.

6Akvaryumun karşısına geçin ve izleyin stres durumu yok iken bile gözleri aşırı kararmış hızlı soluk alan balıklar var ise onları almayın.

[VID]http://www.youtube.com/watch?v=6nUqL84Vojw[/VID]
Burda da sağlıklı bir satış akvaryumu.

Balıkları aldık geldik evimize. Tanka besmele çekerek alıştırdıktan sonra tek tek saldık. Okadar dikkat ettik seçerken ancak 1-2 tanesinin yeme gelmediğni farkettik eyvahh şimdi napıcaz halbuki asgari ücretin 800 tl olduğu bu memlekette yarım kilo balığa 2-3bin TL para verdik bloatlı balıkmı aldık diye paniğe kapılıp ortalığı birbirine katmayın.
Öncelikle ithalatçılara her ithaltta 1000lerce balık gelir bunlaırn içinden en iyilerini bizlere ulaştırmaya çalışırlar ancak hiç kimse okadar balığın yem yemesine %100 garanti veremez illaki arada bazı mızmız balıklar çıkabilir.

Yapacaklarımız,
Balıklara en az 1 hafta müsade edin onları hırslarımız için ta evlerinden kopardık nezor şartlarla ta dünyanın öbür ucundan evimize getirttik. Tabiki insan görünce korkacaklar  ve kormkmuş strese girmiş bir balık tabikide yem yemeyecek, onlara oalbidğince müdahale etmeyin sakin bırakın ani hareketler yapmayın.

1 hafta geçti balıkların büyük çoğunuluğunun yem yemesi lazım halen daha yem yemeyenler var ise gözlemleyin, normal şartlarda sağlık olsa bile yem yemeyebilir ancak sağı solu didikliyordur kumla oynuyordur. Yem yemeyen balıklarımız için yapacaklarımız şöyle

 Onları ayırıp baktapur falan kullanmayın, zaten yem yemeyen kuş kadar canı olan bir hayvana okadar antibiyorik yüklerseniz öldürürsünüz.  Yapacağınızşey çok basit artemia çıkarmak, artemia kesinlikle çok güzel bir yem, "tropheusu öldürüyola olm sakın ha" diyen aklı evvel arkadaşlara kulak asmayın, artemia hiç bir canlıyı öldürmez yedikleri rotiferalar hariç. Pul yemi yemeyen tüküren mızmız balıkların artemiaları nasıl topladığını görünce hayret içinde kalacaksınız. Artemia çıkardıktan sonra artemialara biraz vitamin damlatırsanız çok iyi olur.

Bu şeklide artemia ile balığın artık pul yemide ufak ufak toplamaya başladığını göreceksiniz, Pul yemlere mutlaka vitamn katkısı kullanın tropheuslar vejeteryan balıklardır ve vejeteryanların hepsinde b vitamini eksikliği vardır, B vitmaini hem sinir sistemi hemde sindirim sistemi ile direk ilişkilidir.

ÖNEMLİ NOT
Unutmayın her kullandığınız antibiyotik bir sonraki seferdeki başarı oranını düşürür, örenğin ilk bloatta 2 günde fayda eden ilaç ikinci 3cü seferde 10 güne çıkabilir en güzeli balıkları hasta etmemektir.

Yeni başlayna arkadaşlar çeşmeden direk su basmanın dayanılmaz kolaylığına aldanmayın, "direk çeşmeden basıyom laaaps diye su değiştiryom" lara itibar etmeyin çeşmeden su değişitrenler 2-3 hatta 3-4 saate yayarak yapıyorlar çeşmeden direk su değiştirdğini söylüyorlar ama kaç saatte değiştirdiklerini söylemiyorlar. Siz en güzeli 3 damacana sallayın bir köşeye kafa motoru ile su değişitrin herseferinde 100lerce su değiştirmeye gerek yok, önemli olan düzenli ve sağlıklı su değiştirmek zaten 20%den fazla su değiştirnce göreceksinizki balıların 2-3 gün keyfi kaçıyor.



MISTIK2012-03-23 15:08:15

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ruffles05Çevrim Dışı

Özel Üye
[B]6353,2[/B]
Kayıt: 21/10/2010
İl: Adana
Mesaj: 670
ruffles05Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Mart 2012 15:14
Mustafa yazdıklarının hemen hemen hepsine katılmakla beraber sadece erkek boy-agresiflik oranında hem fikir değiliz.Erkeklerin huyları birbirinden farklı gerçekten.10 cm erkek dişileri acaip derecede hırpalarken benim ilangi alfa erkeğim 16+ cm olmasına rağmen darbesi hiç olmuyor.Diğer erkeklerin yanına giderek sadece vucudunu göstererek korkutmak suretiyle otoriteyi sağlıyor.Dişilere zaten kibar.Yani erkek agresifliği balıkla alakalı bence aynı insanlar gibi.Kimi insan cabuk sinirlenir kimileri mülayimdir.Ve de bu yazıyı okuyanlardan ricam hiç tropheus tecrübesi yoksa direk f0 balık almasın gerçekten bizzat ölen balıklara şahit oluyorum , bu da can yani yazık.En azından 3-5 ay piyasada yaygın olan duboisi veya black türlerini beslesinler.Huyunu , suyunu, neye küser ,neyden stres olur , hasta olunca nasıllar ve nasıl tedavi edilir öğrensinler.Gerçekten inanılmaz derecede balık telef oluyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bar0nÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 1882
bar0nÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Mart 2012 18:06
Ben daha önce f0 balık öldürmedim Allaha şükür ama malesef balık ekleme konusunda yaşadığım bariz bellidir. Biz sabırsız insanlarız ve pipirikli o yüzden adaşımın dediği doğru balık yem yemiyor haydi foruma konular açalım bütün tanıdıkları arayalım ilacların alayını basalım tank'a derken bi bakmışsın normal olan yem yemeyen balık tedavi etmeye çalışırken bi anda şişer , beyaz dışkı yapar vs gibi o yüzden önemli olan tek şey büyüteç alıp balıkların anüs ventine doğru bakıp acaba beyaz dışkı varmı acaba bloatmı gibi vesveselerden kurtulun rahat olun ve balığınızı dikkatli seçin kimse size ithalatçı olarak kendiniz seçiyorsanız karışmaz pek fazla merak etmeyin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 23 Mart 2012 22:18
Mustafa güzel bir paylaşım olmuş bildigin gibi sindirim sistemi ve immun sistemi diyer balıklara göre agır ve yavaş işler, 4' günde hareket saglar 15 -20 gün uzun bir süre ithalattan gelen balıkları 5-7 gün arasında almak saglıklı olandır ithalat dan gelen balıklarla ithalatçılar yeteri kadar ilgilenmez her geçen süre aleyhinize işler bu alehinize işleyen süre 1 ay lık süredir 1 ay sonra sorun olmaz.
 
Çeşmeden su basma olayında sana katılmıyorum, ben azot döngüsünü bozmadan suyu stabil hale getirip direk basa biliyorum ben ypaıyorum diye herkeze yapın demiyorum tam güvenlik için 3 lü filitre sistemi almak gerekli 100 tl civarı.
 
F0 Balık alırken ithalatçınıza güven en önemlisidir ne kadar incelerseniz inceleyin herzaman bir ayrıntı kalır, Bloat ,dropsy, dış parazit Belirtilerine bakın yok ise ve balık yem yiyor ise güvenle alınır gözü çökmüş kuyrugu kısmış balık zaten yem yemez en önemlisi yem yiyeni alın sonrası ayrı bir makale ile Mustafa kardeşim yazar.
TiTaNNiKe2012-03-24 09:29:00

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kaan.b.Çevrim Dışı

Kayıt: 10/08/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 614
kaan.b.Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Mart 2012 23:38
Yararlı bir konu olmuş teşekkürler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DrBDÇevrim Dışı

Kayıt: 09/02/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 147
DrBDÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2012 09:34
Tropheusçu değilim ama dayanamadım okudum çok güzel bir yazı olmuş elinize sağlık.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

no nameÇevrim Dışı

[B]9584,3[/B]
Kayıt: 24/11/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 1020
no nameÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2012 11:46
Kafamda sürekli dolanan büyük bir soru isaretiydi bu benim için teşekkürler mıstık...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

meto2mÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/03/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1181
meto2mÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Mart 2012 21:59
İlave etmek istediğim ve yardımı olacağına inandığım 1-2 nokta var.Yem yemeyen troplar için piyasada nori yosunu adı ile satılan suşhi yapımında kullanilan bir yosun var.Yaprak halinde satılan bu yosunun üzerine sarımsak suyu(sachem veya herhangi bir firmanın)damlatarak akvaryumunuzun dip kısmına doğru arka camına vantuzla yapıştırarak balıklarınızın yemesini sağlıyabilirsiniz.Yem yemeyen balıkların iştahla yediklerini gözlemledikten sonra sarımsak suyunu yine aynı şekilde kuru yemlere damlatarak balığın yeme olan isteğini arttırabilirsiniz.Ayrıca yem yiyen tropheuslarda bile ilk 1 hafta 10 gün kesinlikle yem miktarını azar azar ayarlayın.Balıklarda kuru dışkıyı tam anlamı ile görmeden fazla yem vermeyin.Bu şekilde blout olma riskini an aza indirebilirsiniz.
  Hiç bir şekilde balıkların adaptasyon süresi içerisinde dekor ve akvaryum içine müdahele etmeyin.Eğer balıkların içerisinde çok aşırı hırçın bir balık varsa önlem olarak adaptasyon süresince tankınıza kaya koymayarak diğer balıkların rahat etmesini sağlıyabilirsiniz.Hırçın balık bölge tutamayacağı için daha sakin davranacaktır.İlk 1 hafta mümkünse tankınızda aydınlatma kullanmayın ve aydınlatmaya balıklarınızı yavaş yavaş süre arttırarak alıştırın stresleri azalacaktır.
 Birde Flagy kullanımında yapılan hatadan bahsetmek istiyorum.Balıklarınıza flagy kullanacaksanız eğer kesinlikle ilk günlerde kullanmayın bağırsakları boş olan balıkta yarardan çok zarar verecek ve bağırsaklarda tahribata yol açacaktır.Flagy balıklarınız yem yemeye başladıktan 1 hafta 10 gün sonrasında kullanılmalıdır.Bu sayede kuru yemle birlikte çoğalan bakterileri bağırsaklardan attırabilir ve kuru yeme geçişteki riskleri azaltabilirsiniz.Ayrıca unutmayın ki FO olarak gelen balıkların mükozaları artık bitmiş ve her türlü tehlikeye balığı açık tutmaktadır.Bu yüzden ilk günlerde aşırı su değişimlerine dikkat etmeniz suyunuzun hazır faziyette olması ve çok bol havalandırma ve çok iyi filtrasyon olması gerekmektedir.Zaten balığın dış yüzeyinde var olan parazitler zayıf mükozalara çok çabuk etki edecek ve dış parazitten dolayı kayıp yaşamanıza sebep olacaktır.
 Şimdilik konuya ilave etmek istediklerim bunlar,konuyu açan Mustafa kardeşime paylaşım için teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

no nameÇevrim Dışı

[B]9584,3[/B]
Kayıt: 24/11/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 1020
no nameÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Mart 2012 11:47
Metin abi flagy nedir?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fırat kartalÇevrim Dışı

Kayıt: 03/06/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 18
fırat kartalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Mart 2012 17:23
Paylaşım güzel iyi bilgiler var inşallah herkesin sağlıklı kolonileri anne babaları ve yavruları olur

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hasan_ozgurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/09/2006
İl: Edirne
Mesaj: 285
hasan_ozgurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Mart 2012 14:12
Yararlı bir konu olmuş teşekkür ederim Mustafa bey.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Burak BULUTÇevrim Dışı

Kayıt: 07/10/2010
İl: Izmir
Mesaj: 3813
Burak BULUTÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Mart 2012 15:26
Bende bir şey eklemek istiyorum bloat hastalığında kullanılan Sera Bactopur Direct zehir gibi bir ilaçtır. Ölme ihtimali olan ve başka çaresi olmayan hastalıklar için kullanılmalıdır.

Bloat için yapılabilecek başka bir tedavi olmadığından bu ilaç kullanılmaktadır. Ancak bu ilaç kanser hastasına kemoterapi uygulamakla aynı anlamı taşır. Vücutta ki bakteriyi atması için anti bakteri yüklemesi yaptığınızı düşünün ama ikisi de yararlı bakteri değildir.

Ve hiç bir zaman unutulmamalıdır ki balığı ahsta eden en büyük etken strestir bu konuya çok önem verilmelidir. Tropheus yabana atılacak boş ver sonra yaparım şeklinde ki yaklaşımlara gelmez. Yani bir hafta suyu değiştirmezsen bunun cevabını hastalık olarak alabilirsin. 

Son olarak balık seçimi konusunda yazılan bu makaleye ek olarak geniş bir zamanda tropheus akvaryumları konusunda geniş bir yazı yazacağım ilgilenen arkadaşlar ilerleyen günlerde konuyu forumda görebilirler.

Mustafa kardeşim güzel bir konu ve aydınlatıcı olmuş teşekkürler.


Saygılar...


[QUOTE=ruffles05]Mustafa yazdıklarının hemen hemen hepsine katılmakla beraber sadece erkek boy-agresiflik oranında hem fikir değiliz.Erkeklerin huyları birbirinden farklı gerçekten.10 cm erkek dişileri acaip derecede hırpalarken benim ilangi alfa erkeğim 16+ cm olmasına rağmen darbesi hiç olmuyor.Diğer erkeklerin yanına giderek sadece vucudunu göstererek korkutmak suretiyle otoriteyi sağlıyor.Dişilere zaten kibar.Yani erkek agresifliği balıkla alakalı bence aynı insanlar gibi.Kimi insan cabuk sinirlenir kimileri mülayimdir.Ve de bu yazıyı okuyanlardan ricam hiç tropheus tecrübesi yoksa direk f0 balık almasın gerçekten bizzat ölen balıklara şahit oluyorum , bu da can yani yazık.En azından 3-5 ay piyasada yaygın olan duboisi veya black türlerini beslesinler.Huyunu , suyunu, neye küser ,neyden stres olur , hasta olunca nasıllar ve nasıl tedavi edilir öğrensinler.Gerçekten inanılmaz derecede balık telef oluyor. [/QUOTE]


Kardeşim senin alfa erkek 16cm olunca vurmaya gerek görmüyordur 

Len git bi vurcam yarısı boşa gidicek uğraştırma beni misali 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

meto2mÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/03/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1181
meto2mÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Mart 2012 16:42
[QUOTE=AngryCichlids]Metin abi flagy nedir?[/QUOTE]
FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Farmakodinamik özellikleri
Metronidazole,5-nitroimidazole grubu üyelerinden bir antienfektiftir.Antibakteriyel spektrumu özellikle anaerobik mikroorganizmaları kapsar.

-Duyarlı suşlar: ( MIC değeri 4 mikrogram/ml veya daha düşük ) bBacteroides suşları,Fusobacterium suşları,Megasphaera,Clostridium suşları

-Sürekli olmamak kaydıyla duyarlı suşlar: Peptococcus, Peptostreptococcus, Veillonella,

-Dirençli suşlar: Propionibacterium,Actinomyces

Antiparazitik etkisi ise şunları kapsar: Trichomonas vaginalis,Giardia intestinalis,Entamoeba histolytica

Farmakokinetik özellikleri
- Emilimi:
Metronidazole oral uygulamadan sonra hızla emilir.En az %80’I bir saat içinde emilmektedir. Oral uygulamalar sonucu zirve değerleri,eş dozlarda intravenöz uygulamayla elde edilen değerlerin aynısıdır.Oral biyoyararlanımı %100’dür.Yemekle birlikte kullanımdan etkilenmez.
- Dağılımı:
- 500 mg tek dozdan yaklaşık 1 saat sonra zirve serum konsantrasyonu ortalama 10 mikrogram/ml’dir.
-Plazma yarılanma ömrü 8 ila 10 saattir.
-Plazma proteinlerine bağlanma oranı yüksek değildir:%20’den az
-Dağılım hacmi geniştir,yaklaşık 40 l ( yani 0.65l/kg)
-Serum seviyesine yaklaşık dozlarda, hızla, akciğerler, böbrekler, karaciğer, deri,safra,BOS,tükürük,seminal sıvı ve vajinal salgıya geçer.
Metronidazole plasentadan ve anne sütüne geçer.


Kaba tabirle anti bakteriyel enfeksiyonlarda insan sağlığı için kullanılan bir ilaçtır.İçerisindeki etkin madde sayesinde balıklara ağız yolu ile (yeme katılarak) verildiğinde İç parazit konusunda etkili olduğu denenerek gözlemlenmiştir.
meto2m2012-03-29 16:45:41

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

no nameÇevrim Dışı

[B]9584,3[/B]
Kayıt: 24/11/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 1020
no nameÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Mart 2012 22:35
:))) yenirim kusuruma bakmayın. Abi son paragraf isime yaradı :))) mübarek Doç. Gibi yazmış...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir