Kendi Varyetemizi Nasıl Üretiriz


g0llumÇevrim Dışı

Kayıt: 20/08/2013
İl: Isparta
Mesaj: 15
g0llumÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ağustos 2014 22:22
Yakında 100-150 lt bir akvaryum alıp smokin lepisteslerle uğraşmak istiyorum.Jumbo anaç üretimi konusunda problemim yok ama asıl merak ettiğim elimizdeki lepisteslerin özelliklerini(kuyruk büyüklüğü gibi) nasıl birleştirebiliriz bunu yapan hobiciler var mı ya da bana öenerebileceğiniz yararlanabileceğim bir sayfa var mı bununla ilgili.Şimdiden teşekkürler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Eray GurdoganÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/06/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1293
Eray GurdoganÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Ağustos 2014 03:48
Emre bey kardeşim,

Kendi özel varyeteni üretmek istiyorsan üzerinde yıllarca sürecek uzun bir çalışma yapman lazım. Öncelikle SMOKIN diye tek bir varyete yok. Smokin diye Türkçeye çevrilen TUXEDO kelimesi genellikle HB (Half black) diye adlandırılan balıkların tümüne verilen bir addır. Yani Kuyurk ile karnın bittiği yere kadar kalan gövdenin ince bölümü siyah renkte olan balıklara bu isim verilir.
TUXEDO olan bir çok renk varyasyonu vardır. Bunlar, Tuxedo Red (Alman lepistesi) , Tuxedo Yellow, Tuxedo White , Tuxedo Blue gibi.
Öte taraftan bir varyeteyigeliştirmek veya yeni bir varyeteyi ortaya çıkarmak için tek bir akvaryum yetmez. Tek bir varyete için her biri en az 40 litrelik minimum 20 adet akvaryumun olmalı yani bir üretim setin olmalı.
İlk başlangıçta 1 çift daha hiç çiftleşmemiş dişi ve erkek anaçların olmalı. Onlardan alacağın ilk yavruları ayıracağın bir bölme olmalı. O yavruları dişi ve erkek olarak birbirinden ayırmalısın o yüzden bir başka bölme daha olmalı. Şu aşamaya kadar 3 bölme gerekti.
Sonra, ilk başlangıç çiftinden 1 aysonra yine yavru alacaksın, o yavruları diğer yavrularla karıştırmaman lazım, onları da dişi ve erkek olarak ayırman lazım. etti mi 5 bölme.
Bubalıklar her ay doğurduğundan ve bizim de her doğan yavruyu bir biriyle karışmasını istemediğimizden her batın yavru için dişi ve erkek olarak ayıracağını düşünürsek ve bir dişinin hayatı boyunca yaklaşık olarak 15 batın yavru verdiğini düşünürsek 30 adet tank lazım bir de anaçlar ettimi 31 tank.

Ee şimdi bir de bu ilk çifttin ilk doğurduğu yavrular 3 aylık olduklarında üreme çağına gelirler, fakat biz hobiciler o zaman değil de balıklar fiziksel olarak tam erişkin boya geldikleri yaklaşık 5'inci ayda eşlemeye sokarız. İlk doğan yavrularımızdan en güzel dişiyi ve en güzel erkeği seçer ve ayrı bir tanka eşlemeye sokarız. Diğer balıklar ise ıskartaya ayrılır ve ya akvaryumculara verilir ya da ucuza elden çıkarrtılırr ki elimizde boş tankımız olsun. Neyse ben sana diyeyim ki özel bir çalışmaya kalkışacaksan minimum 20 tanktan oluşan bir setin olmalı ya da her biri 40 litre gelecek bölmeleri olan ve toplam 20 bölmeli bir setin olacak.

Bir de back crossing dediğimiz ve varyetenin genini sabitleme çalışması olan bir eşleme sistemi daha var. Onun için de Baba ile kızını, Anne ile oğlunu çiftleştiririz. Bu şekide yavrudaki anneden ve babadan gelen genler iyice sabitlenir.

Bu sistem için de en az 20 tank gerekecektir yani kısacası 40 tank lazım :)

Hala bir varyete üzerinde çalışmak istiyorsan bu alt yapıyı kurman lazım yoksa senin yapacağın sadece evde lepistes çoğaltmak olur.

Bir de JUMBO diye bir lepistes türü yok. Jumbo sıfatı artık gelişimini tamamlamış ve gelebileceği en büyük boya ulaşmış balıklara verilen isimdir. Genellikle de Yellow Snakeskin dişileri çok daha fazla büyüddüğünden onların dişilerine verilen bir isimdir.

Neyse daha başka soruların olursa yardımcı olmak isterim.

Sevgiler saygılar

Eray

Beğenenler: [T]182157,Thebus[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

g0llumÇevrim Dışı

Kayıt: 20/08/2013
İl: Isparta
Mesaj: 15
g0llumÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ağustos 2014 12:15
İnanamıyorum gerçekten masraflı bir işmiş.Ağzınıza sağlık.Ben en iyisi seyir akvaryumunda devam edeyim.Ama bu varyete konusu hep aklımda kalacak umarım kendi evime yerleştiğimde bu düşüncemi gerçekleştirmek için fırsatım olur.
Teşekkürler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FearlessÇevrim Dışı

Kayıt: 21/04/2006
İl: Usak
Mesaj: 127
FearlessÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ağustos 2014 22:04
Okudum daldım gittim
Eline sağlık güzel yazmışsın Eray arkadaşım.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Eray GurdoganÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/06/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1293
Eray GurdoganÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Ağustos 2014 09:52
[QUOTE=g0llum]İnanamıyorum gerçekten masraflı bir işmiş.Ağzınıza sağlık.Ben en iyisi seyir akvaryumunda devam edeyim.Ama bu varyete konusu hep aklımda kalacak umarım kendi evime yerleştiğimde bu düşüncemi gerçekleştirmek için fırsatım olur.
Teşekkürler[/QUOTE]

Umarım kendi evine kısa zamanda geçersin ve dilediğin gibi bir üretim seti oluşturursun.

İnsanların gözünde lepistes çok basit bir balıkmış gibi gelse de aslında üzerinde çok uğraş gerektiren bir türrdür. Şu an piyasada gördüğün her bir varyete üzerinde yıllarca emek harcanmış , zaman ve para harcanmış balıklardır.

Avrupada bir hobici, Yellow Snakeskin double sword (sarı yılan desenli çift kılıç kuyruk lepistes) üzerinde 1980'li yıllardan beri halen daha çalışmalarına devam ediyor. düşünün ki 34 sene olmuş ve adam evine bu varyeteden başka da balık sokmamış ve bu balık gelişimi hakkında da bir kaç tane kitap çıkartmış. İsmini hatırlayınca yazarım.

Yani bu iş kolay değil. :)

"Çok çalışmam lazım anne çoooook"

Sevgiler saygılar

Eray

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir