Kelebek Vatoz/hillstream Loach/sewellia Lineola


haibesÇevrim Dışı

Kayıt: 23/04/2022
İl: Izmir
Mesaj: 44
haibesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Ağustos 2022 21:00
Üstadlar hepinize iyi forumlar dilerim.

Geçen hafta Malawi İzmir mağazasından iki adet Kelebek vatoz aldım. Klasik olarak ben de çoğu insan gibi vatoz olarak görev yapması için almıştım. Nedense aldıktan sonra araştırma ihtiyacı oluştu bende. Biraz baktım türkçe kaynaklarda çok yararlı bilgiler bulamadım. Konuyu da biraz da bunun için açmış bulunmaktayım.

Araştırmalarım sonucu bunların aslında vatoz olmadığını ingilizceden türkçeye "çorpabalığı" olarak çevrildiğini gördüm. Biraz araştırdım, yanlış anlamadı isem Sazansıgiller familyasından olduğunu anladım. Yani beklediğim gibi kedi balıkları familyasından değilmiş.

Benim sorum/sorunum şu, ben Kelebek vatozlar gelecek diye yavru cüce vatozlarımı vermiştim. Bunları ekledikten sonra camlardan aşağı indiklerini neredeyse hiç görmedim. Belki bu yüzden, belki de misket gübre takviyesi yaptığım için tam emin değilim, dere kumunun üzerinde ve flame woodların az bir kısmında biraz yosunlanma başladı. Ben Kelebek vatozların çalışmadığından diye yorumladım. Camlarda geziyorlar ama yem attığımda dahi zemine (kumun üzerine) inmiyorlar. Çok nadir görüyorum yerde. Yabancı kaynaklarda araştırdım, bir kaç video izledim. Kimisi Kelebek vatozları Otocinclus, hatta Otocinclus seviyesinin üzerinde iyi bir yosun yiyici olduğunu iddia ediyor. Kimisi de aksine bunlar evet camları temizliyor ama iyi bir yosun yiyici değil diyor. Benimde sorum tam olarak burada başlıyor.

1) Kelebek Vatoz veya yan türleri iyi birer yosun yiyiciler midir?
2) Bendeki Kelebek vatozların türü/latince adı nedir?
3) Bendekiler tahminime göre bir yaş civarındalar, akvaryuma adapte olmaya başladıkça zemindeki ve ağaçtaki yosunları tüketmeye başlarlar mı? Tank sağlığı için yanına başka tür yosun yiyici (Otocinclus gibi) almam gerekir mi?

Yardımlarınız, bilgi-birikim-paylaştığınız tecrübeler için şimdiden teşekkür eder, iyi hobiler dilerim herkese.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/235000/120820222100371.jpg[/IMG][EDIT]haibes,2022-08-13 19:18:55[/EDIT]

+1: [T]241968,Aguamentist[/T][T]36043,eseszeus[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir