karides türleri hakkında mükemmel kaynak


eski-fishmanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1041
eski-fishmanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Kasım 2010 23:44
Bundan çook uzun zaman önce Imke Jungjohann'dan deneyimlerini ve makalelerini çevirmek için izin almıştım aylardır irtibat halindeyiz ve gerçekten vakit bulamadığım için buraya aktarma vakti bulamadım. Bugüne nasipmiş. buradan kendisine(mükemmel bir insanTebessüm) Çok çok özür diliyorum.

Karidesler hakkında meraklı olan ve birazcık araştırma yapanlar Imke'nin adını muhakkak biryerlerde okumuştur. www.shrimp-attack.com  www.blue-tiger-shrimp.com  bu linkeri görmüşsünüzdür. İnternette dolaşan karides fotoğraflarının neredeyse tamamı Imke'nin bloglarından gelme. Blue tiger karidesi henüz görmeyenler varsa gerçekten hayran kalacaklarIyi

Pek çok deneyimin kaynakları mevcut ama ben bilmediğimiz karides türleri üzerinde duracağım. İlerleyen zamanlarda daha fazla paylaşımda bulunabilirim. Direk makale çevirisi gibi değilde daha çok karşılıklı konuşma gibi bir çeviri yapıyorum. Cümle cümle çevirmek yerine aradan bazı şeyleri ayıklamak için. Özüne sadık kalarak bazı yerlere eklemeler yapıyorum.  Verdiğim linklerde orjinalleri  mevcut.

Karidesler hakkında şunu söyleyebilirimki çok fazla tür var. Bizim bildiklerimizden 100 kat fazla tür var. ve akvaristler henüz son yıllarda karideslere merak saldıklarından henüz doymuş bir alan değil. Hala yeni şeyler yeni türler keşfediliyor. Kimisi çok büyük paralara satılıyor. Saflaştırılmış ırklar ise havada kapışılıyor. Japonyada karidese özel etkinlikler festivaller düzenleniyor.

Potamalpheops sp.
MOR ZEVRE KARİDES

Bu isim 2007 yazında konulmuş. Henüz çok yeni olan türlerden. Ama bu aralar bulmak imkansız, neslinin tükenmiş olmasından endişeleniliyor. Nesli tükenmiş olabilir fakat tam bir türde olmayabilir. Potamalpeops sp. olmamasından şüphe ediliyor.
Kapalı bir gen havuzunda çaprazlanmış bir alt tür olabilir. Belkide bu yüzden artık bulunmuyor. Ama eğer ki tam bir türse neslinin tükenmiş olması olası. endonezyalı bir şirket tarafından keşfedilmiş ve bulunduğu yer sır gibi saklanıyor. Sulawesi derelerinden geldiği dışında bir bilgi yok. Bu bile bir şaşırtmaca olabilir çünkü sulawesi değerlerinde imke karidesi yaşatamamış.   5-25 tuz konsantrasyonunda yaşatılabildiğini söylüyor.
ve karşınızda 1,5 cm boyutlarında cüce karides PZS(purple zebra shrimp)


YEŞİL BURUN KARİDES  caridina hodgarti

1913 yılında Hindistanda keşfedilmiş. F0'i bizim neredeyse ulaşmamızın mümkün olmadığı bir tür. çünkü çıktığı merkezden önce trenle sevk ediliyor. İthalatçılar -ki buralara satan birilerini bulursanız- yaşatabilirlerse tekrar paketliyor. Bu arada birkaç kez el değiştiriyor ve şartlar pek iç açıcı değil.

  • sıcaklığı 24-27 C
  • pH 6,5-7 pH 6,5-7
  •  elektrik iletkenliği 300-400ms

çikolata ismiyle türkiyede de satılmakta.





MAVİ KAPLAN KARİDES


Seyretmesi gerçekten büyük zevk veren bir tür. gri mavi ve siyah renkteki ışık oyunlarının en çok yakıştığı karides. caridina cantonenis elde elip iyileştirme çalıştırmalarıyla en güzel maviyi en güzel çizgileri ve büyüleyen turuncu-sarı gözleri elde etmelisiniz. zor bir iş...




 not be used without permission

Türlerin tanıtımının devamı gelecek...

thank you very much Imke! I'm sorry for late. it just a starting for somatic introduction of species.









eski-fishman2010-11-22 23:51:09

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir