Karides Kabuk Değişimi Ve Bulunamayan Karidesler


oktaykocakÇevrim Dışı

Kayıt: 26/01/2020
Mesaj: 2
oktaykocakÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Ocak 2020 00:45
İyi akşamlar üstadlar, bu hobiye 6 aydır merak sarmış durumdayım. İlk 3-4 ayı okumayla geçti ve gecen aralık ayının başında ilk akvaryum denememi yaptım. 2 karides ile low tech bi akvaryum yaptım. Belki biraz zordan başladım ve Walstad metodu ile kurdum. Biraz daha zorlaştırıp filtreleme işini de bitkilere bıraktım. Bitki olarak elodea, tilki kuyruğu ve su mercimeği koydum. 1 ay boyunca inceledim ve bitkiler çok hızlı büyüyorlardı. Sürekli budamak zorunda kaldım. Siyah gül karidesinin yumurtlama safhasında olduğunu gördüm. Sağlıklı bir sistem olduğunu düşünerek içeriye 3 karides ve bir adet elma salyangozu takviyesi yaptım. Ayrıca tilki kuyruklarını çıkartıp daha fazla elodea ekledim. Budarken ortalığı çok kirletiyordu. Zemine de java moss eklemesi yaptım. Deli gibi çoğalan su mercimekleri elma salyangozunun oburluğu karşısında 3 haftada tükendi. Ayrıca akvaryuma amonyak ile PH gösterici var ve ikisi de güvenli aralıkta gözüküyor.

Asıl sıkıntılı olaya gelirsek 2 hafta önce bir adet jelly karidesimin kabuğunu buldum. Bir yerlerden çıkar dedim çıkmadı. Bugün sabah elodeaları budadım ve benim yumurtlamasını beklediğim gül karidesi de hareketsiz şekilde takılıyordu. Öldü sanıp biraz rahatsız edince ağırdan kaçtı gitti. Akşam eve geldiğimde ise siyah gül karidesinin kabuğunu buldum. İyice etrafı taradım ama hiçbir yerde bulamadım. Akvaryumda balık yok, sadece karidesler var. Birde elma salyangozu. Acaba kabuk değişimi sırasında bir katilin yemeği mi oluyor benim karidesler? 2 hafta arayla 2 karides sadece kabuklarıyla kaldı ortada.

Unutmadan bir firari balık arkadaş gelmiş bir yerlerden. Bitkilerin üstünde yumurta mı ne vardı sanırsam. Hiç beslemeye çalışmadım ölür de diğer canlılara yem olur dedim ama ölmüyor. Şuan 1 cm boyunda ve çok hızlı hareket ediyor. Bu arada akvaryumda sayabildiğim kadarıyla 0.5-0.3 cm arası 3 adet yavru karides bulunuyor. Belki daha fazla ama aynı anda camda gördüğüm 3 adet oldu. Fotoğraf çekmeye çalıştım ama beyaz leke gibi gözüktüklerinden dolayı eklemedim. Normalde karidesler daha mı çok yavruluyor yoksa 3 adet yavru karides sayısı normal mi? Yada 1 cmlık aşırı hızlı hareket eden bu balık yavrusu karides yavrularını yemiş olabilir mi? Sonuçta yem filan atmıyorum akvaryuma. Kaçak yolcunun ölmesini beklemeden akvaryumdan çıkartsam mı?

Kabuk bu
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/220590/270120200009201.jpg[/IMG]

Potansiyel zanlılardan biri sağdaki elma salyangozu olabilir mi? Öldükten sonra yemeğe çalışacağını okudum ama oburluğu fena olduğundan fırsat bulursa yermiş gibi geliyor.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/220590/270120200009171.jpg[/IMG]

Burada da kaçak yolcuyla birlikte geriye kalanlardan riley karbonum
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/220590/270120200009241.jpg[/IMG]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HackStaffÇevrim Dışı

Kayıt: 26/06/2012
İl: Izmir
Mesaj: 267
HackStaffÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Ocak 2020 02:04
Merhaba öncelikle hoş geldiniz
lepistes yavrusu biraz büyüdüğünde o karides yavrularını afiyetle yer bence akvaryumdan çıkarmalısınız, ve bitkilerden ziyade moss türleri karidesleri daha mutlu eder low tech akvaryumlarda da çok tercih ediliyor eklemenizi öneririm.
Karidesler genelde 10-20 arası yavru veriyor akvaryumda bolca saklanma yeri ve bitki olduğu için hepsini göremiyor olabilirsiniz ve iki karides de başlangıç için çok az en az 10 adetle başlanması öneriliyor her zaman ve son olarak da filtre takviyesi yapmanızı öneririm bitkiler filtrasyon görevini bir nebze üstlense de akvaryumda sirkülasyon ve suda hareketlilik çok önemli akvaryum da çok küçük değil bence bir pipo veya şelale filtre ilavesi yaparsanız daha iyi sonuçlar alırsınız iyi hobiler.[EDIT]HackStaff,2020-01-27 02:06:45[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oktaykocakÇevrim Dışı

Kayıt: 26/01/2020
Mesaj: 2
oktaykocakÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Ocak 2020 02:42
Siz söyledikten sonra biraz inceledim lepistes yavrusuna benziyor. Akvaryuma nasıl girdi hiçbir fikrim yok. Karides yavrularını avlamadan çıkartmak en mantıklısı gözüküyor. Akvaryumun tabanına azda olsa java moss uygulaması yapmıştım ama önerinize uyup moss ve karides miktarını arttırabilirim. Belki ilerde tek bir beta ekleyebilirim diye pipo filtre mantıklı geliyor. Yanıtladığınız için çok teşekkür ederim, hobiye yeni başlayınca insan sudan çıkmış balık gibi oluyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HackStaffÇevrim Dışı

Kayıt: 26/06/2012
İl: Izmir
Mesaj: 267
HackStaffÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ocak 2020 18:33
Filtrasyon kullanmadan bitkilerle betta besleyebilirsiniz ama bir süre sonra akvaryumdaki bütün karidesler bettaya yem olacak bence yapılması gereken ilk şey hangi canlı ve bitki türleri besleneceğine karar verilmeli daha sonra da onlara en uygun ortam oluşturulmalı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HakuguardianÇevrim Dışı

Kayıt: 12/09/2019
İl: Bartin
Mesaj: 109
HakuguardianÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2020 00:41
Hava motoru kullanıyor musunuz? Filtreleme derken sadece su değerleri için mi ve kaç günde bir su değişimi yapıyorsunuz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir