Karides akvaryum kurulumu


furkan8Çevrim Dışı

Kayıt: 09/03/2012
İl: Manisa
Mesaj: 583
furkan8Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Haziran 2012 21:48
Evet abilerim,kardeşlerim beni birden karides merakı sardı ve hemen forumda nicki EFENDİ (Ümit abi ) den karides edindim şuan 25 kadar  karidesim 20 lt yavrulukta ve şimdilik bir problem yok gibi.

Ama başkalarının tabiriyle bu yaşta 800 lt balık havuzu kuran,20 lt karides tankıyla yetinir mi ? tabi ki hayırrrr :)

Aslında "akıl yaşta değil başta" diye bir deyim vardır,bazı konularda benden yaşça büyüklerden fazla bilgim var,önemli olan istemek,istedikten sonra küçük diye bir kavram yok aslında.

Şuan aklımda 50 litre bitkili tank kurmak var malzemeleri araştırdım birde siz bakın eklemeler,çıkarmalar yapalım.Bu tank kurulacak ve sonunda ortaya hep birlikte güzel birşeyler çıkaralım bu konuda tüm tecrübeleri kişilerden yardım bekliyorum şimdiden teşekkürler.



Sera Florena 50 ml  (listeden çıkardım)

Su mercimeği (akvaryumun yarısını kaplayacak kadar)

4 paket java moss


Karides üretim kamışı 5 adet Listeden çıkardım)

5 kg (yeter mi bilmiyorum )

Mango kökü 15-25 cm arası en iyi görüntüyü yakalamak için yeter mi bilmiyorum


Şimdiden herkese teşekkürler
furkan82012-07-01 00:05:12

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ozgur-ReyhanÇevrim Dışı

Kayıt: 12/07/2011
İl: Aksaray
Mesaj: 252
Ozgur-ReyhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Haziran 2012 23:30
Her şeyi gayet iyi düşünmüşsün Furkan kardeş. 50 litrelik bir akvaryum 25 karides için gayet uygun. Capatta yaprağı yerine Meşe, Muz, Yeni Dünya, Adi kızılağaç kozalağı, vs. de kullanılabilir. Sadece dalında kendiliğinden sararıp dökülmüş olması lazım. Catappa ya para vermeye gerek yok. Bir de bunlar sadece suyu düzenlemez aynı zamanda Karidesler için suyu bozmayan yemlerdir. Yanlız, Karidesler çok az yem tükettiği için 3-4 tane yaprak aylarca gider. Fakat Karidesler için yem çeşitliliği önemli tabi. Sadece yapraklara bağlı kalma. Özel olarak Karidesler için üretilen yemlerden kullanılabileceği gibi, her türlü balık yemi, rendelenmiş havuç, kabak, kırmızı biber, sarımsak, vs. de menüye eklenirse çok daha iyi sonuçlar alınır.
Sıvı gübreye gelince, pek çok Karides türü gübreye karşı çok dayanıksızdır. Yanlız Karidesler içinde en dayanıklı ve bakımı ve üretimi en kolay olan Kiraz Karides türü üzerinde sıvı gübreyi bizzat denedim ve olumsuz bir durumla karşılaşmadım. Ama hiç bir Karides üreticisi sıvı gübre kullanımını önermiyor. Bu sorun şöyle çözülebilir: Glosso gibi Karideslerin de hoşlanacağı fakat köklerden beslenebilen bir bitki daha eklenip köklerine misket gübre eklenip bunların suya yaptığı az miktardaki salınımdan Mossların yararlanması sağlanabilir. Fakat her durumda da pahalı ve de yabancı markalar yerine onlardan çok daha etkili ve ekonomik ve de yüzde yüzde yüz yerli olan Tunç Sönmezoğlu'nun gübrelerini kullanmanı öneririm. www.yasmut.net adresinden ulaşabilirsin.
Su mercimeği bitkisi ise inanılmaz bir bitkidir. Sudaki ağır metalleri emer ve su düzenleyicisi kullanma gerekliliğini ortadan kaldırır. Müthiş bir nitrat emici olduğu için de filtrasyona muazzam katkı sağlar. Hatta filtrasyon sistemi Su Mercimeğine katkı sağlar demek daha doğru olur. Tuza ve balık ilaçlarına karşı çok yüksek toleranslı olduğu için özellikle balık üretim tanklarında her fırsatta öneririm. Kendi tanklarımın hepsinde de mevcuttur. Fakat bitkili tanklarda bitki gelişimini de muazzam sekteye uğratır. Hem yüzeyi kaplayarak alttaki bitkilerin ışık almasını engeller, hem de sudaki tüm mineralleri hızlıca tükettiği için kökten beslenmeyen Moss gibi bitkilere suda birşey bırakmaz. O yüzden kullanacaksan her gün seyreltme yapman gerekecek. Yoksa hele bir de sıvı gübre kullanırsan Moss'tan ziyade Su Mercimeği yetiştirirsin.
Karides üretim kamışını daha önce hiç duymadım. O konuda sen bilgi verirsen çok sevinirim. Ona benzer pişmiş toprak borular var fakat onlar da bildiğim kadarıyla Karidesten ziyade Kerevit için kullanılıyor. Sadece Karidesin olduğu bir akvaryumda gerçekten gerekip gerekmediğinden pek emin değilim.
Hagen kum Karidesler için gayet uygun ve Karidesler de bu kum üzerinde gayet güzel görünüyorlar. Fakat bir ara internette araştırma yaparken özellikle Karides için olduğu iddia edilen bir kum türüyle karşılaşmıştım. Yuvarlak ve iri taneli, koyu renkli bir kumdu. Ben ayrı ayrı Hagen, Kuvarts ve Lav Kırığı olan akvaryumların hepsinde iyi sonuç aldığım için üzerinde fazla durmamıştım. Belki o kumu bulursan hakkaten daha iyi sonuç alınıyordur.
Üzerine Moss sarılı Mangrov köküne Karidesler bayılacaklardır. Buna ek olarak akvaryuma taş da ekleyebilir, hatta akvaryum silikonuyla arka ve yan camlara da yapıştırıp bunlara da Moss sardırabilirsin. Bazı akvaryumlarımı bu şekilde yaptım gayet iyi sonuç aldım. Taş döşemeye üşenirsen seramik alıp pütürlü kısım akvaryumun içine bakacak şekilde yan ve arka camlara silikonlayıp da Moss sardırmak da mümkün. Bu yaz diğer akvaryumlarımda bunu yapacağım.
Bitki olan akvaryumlarda çeşitli istenmeyen yosunlar gibi başbelalarıyla karşılaşman da olasıdır. Fakat akvaryumun Karides akvaryumu olması en büyük avantajın. Kırmızı alg dışında bu yosunlar Karidesler için doğal yemdir. Fakat Karidesler çok az yem tükettiklerinden, yosunlar daha hızlı gelişebilirler. Bu durumda yemlemenin yanında ışıklandırmayı da kesmen sorunu çözer.
Karides akvaryumunda sadece hava motoruyla çalışan pipo filtre kullanılması gerekliliğini zaten biliyorsundur. Onun dışında 21 ila 25 derece arasında ısının her ay oynaması üremelerini tetikler. Yukarıdaki malzemelere ek olarak ısıtıcı, pipo filtre ve hava motoru da gerekecek.
Umarım yardımcı olabilmişimdir. Başka sorun olursa da elimden geldiğince yanıtlamaya çalışırım.
Sağlıklı Karidesler dilerim.


Beğenenler: [T]147782,TOLGA--PKBS[/T]
Teşekkür Edenler: [T]147782,TOLGA--PKBS[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

furkan8Çevrim Dışı

Kayıt: 09/03/2012
İl: Manisa
Mesaj: 583
furkan8Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Haziran 2012 23:47
Özgür abi değerli bilgilerin için teşekkür ederim,
O halde Sera Florena 50 ml'yı listeden çıkarıyorum ve yerine misket gübre ekliyorum.

Karides üretim kamışı = Akvaryumdaki diğer balıklardan saklanıp yavruların yem olmadan büyümesi için,ama ben onu sadece karideslerin içine girip çıkacağı dekoraktif birşey olarak düşündüm dışınıda mossla sarmayı düşünüyorum.

Catappa o kadar pahalı birşey değil kendiliğinde dökülmüş  Meşe, Muz, Yeni Dünya, Adi kızılağaç kozalağı aramak yerine sanırım şimdilik en iyi seçenek o...

Glossoyu araştırdım ve gözümde canlanan tankta gayet hoş duruyor,o halde glossoyuda listeye ekledim.

Su mercimeği o kadar çok ürerse su piresi tanklarına ilave ederim benim için iyi olur açıkcası :)


Taş döşemeye Allah sağlık verirse üşeneceğimi sanmıyorum,yassı taşlara moss sarıp tabana güzel bir görüntü vermek istiyorum


ve bir soru sormak istiyorum: örneğin tetramin pul yem attım bunlar üstte duruyor,karidesler bu pul yemi dibe çökünce mi yiyor?






Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SercettinÇevrim Dışı

Kayıt: 24/04/2012
İl: Düzce
Mesaj: 525
SercettinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Haziran 2012 23:47
Üretim kamışı denilen zırvalığa gerek yok, kum hesaplayıcı var sitede oradan bakabilirsin ama bence yeter kum, bir adet pipo filtre de temin et hava motoruyla. Ekleyip çıkarma önerilerim bu kadar.
Onur Yıldız2012-07-01 00:11:23

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

furkan8Çevrim Dışı

Kayıt: 09/03/2012
İl: Manisa
Mesaj: 583
furkan8Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Haziran 2012 23:55
[QUOTE=Sercettin]Üretim kamışı denilen zırvalığa gerek yok, kum hesaplayıcı var sitede oradan bakabilirsin ama bence yeter kum, bir adet pipo filtre de temin et hava motoruyla. Ekleyip çıkarma önerilerim bu kadar. :)[/QUOTE]

Pipo filtre ve hava motoru mevcut teşekkürler :)


Evet yorumlara göre listeden bazı ekleme çıkarmalar yaptım,glosso bitkisi sipariş vereceğim sitede bulunmadığından onun yerine  Crinum natans adlı bitkiyi listeye ekledim.Sera floreanayı çıkarıp yerine misket gübre ekledim,üretim kamışını listeden tamamen çıkardım...




Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ozgur-ReyhanÇevrim Dışı

Kayıt: 12/07/2011
İl: Aksaray
Mesaj: 252
Ozgur-ReyhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Temmuz 2012 01:11
Karidesler genelde dipten beslenirler. Ha bazen su mercimeği veya Pistia gibi yüzey bitkileri varsa köklerine ters bir şekilde tutunup öyle de beslendikleri olur. Fakat ağırlıklı dipten, eğer camda yosunlanma varsa camdan, yani bir yüzeyden beslendikleri için ya dibe batan yemler verilmeli ya da yüzen yemler suya batırılarak batmaları sağlanmalı. Yanlız dikkat edilmesi gereken bir şey daha var ki o da çok az yem tükettikleri. Forumda bir yerde yüz tanesinin günde sadece 1 bezelye tanesi yediğini okumuştum. O kadar da az olduğunu sanmıyorum ama gene de fikir vermesi açısından örnek olarak vermek istedim. Yemlemeyle ilgili bir konu da neredeyse herşeyi yerler ve çeşidi çok severler. Crinum Natans yerine ben sana gene ısrarla Glosso'yu önereceğim. Nasıl ki Moss Karides için şarttır, Glosso'da ince dallı, sık bir bitki olduğu için Karidesler'e ve yavrularına aynen Moss gibi saklanıp güvende hissedecekleri ve stres atacakları bir ortam oluşturur. Crinum'un böyle bir yararı yok. Ayrıca pek çok bitki belli bir yükseklik ister. 50 lt.lik akvaryumda pek çok bitkinin istediği yükseklik sağlanamayacaktır.


Tankı edindikten sonra bana özel mesajla ulaşırsan sana Glosso gönderirim. Hatta su Mercimeği de bolca Mevcut onu da gönderirim. Sen de galiba Su Piresi üretiyormuşsun. Bir ara ben de denedim çökerttim kültürü, ama ne zamandır aklımda yeniden deneme fikri var. Elinde fazladan bir kültürlük pire varsa ve gönderebilecek durumdaysan çok makbule geçer.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koray_06Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/06/2009
İl: Ankara
Mesaj: 521
Koray_06Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Temmuz 2012 01:28
Furkan bir şey sormak istiyorum. 7-8 ay önce bende karides beslemeye başlamıştım. O zaman araştırdığımda akvaryum ısısının 28 santigrad derecenin üzerine çıkmasıyla karideslerin üremelerinin durduğunu okumuştum ve de duymuştum. Karideslerin üremesinde ısı değişikliğinin (19-22 C) büyük etkisi olduğunu uygulamalı olarak gördüm. Malum havalar ısındığı için ısıtıcı olmadan bile dereceler 28-30 C göstermeye başladı. Dişi karideslerinden yumurta tutan var mı? Suyun ısısı yüzünden karidese sonbaharda başlamanı önerirdim. Timur Eker Bey'e de danışmanı tavsiye ederim. Kendisi Antalya'nın sıcağında karides üretimi yapıyor. Ne gibi uygulamalar yaptığını danışmalısın bence. Tebrik ederim. Sağlıklı akvaryumlar dilerim. Saygılar. Koray_062012-07-01 09:06:53

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aliyilmazistÇevrim Dışı

[C]4,1,8027[/C] [B]1489,2[/B] [C]3,3,8027[/C]
Kayıt: 30/01/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 248
aliyilmazistÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Temmuz 2012 02:30

Furkan merhaba , gübre koymanı tavsiye etmiyorum. Bir şekilde suya karışıp karideslere zaralı olacağını düşünüyorum. Yinede akvaryum kurarken gübre eklemiş ve sağlıklı karidesleri olan arkadaşlar var ise bilgi verebilirler. Koray bey benim akvaryumunda su sıcaklı 28-29 derece cıvarında bu aralar . 40 gündür bende olan karideslerimden birisi 4 gün önce yumurta aldı.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ozgur-ReyhanÇevrim Dışı

Kayıt: 12/07/2011
İl: Aksaray
Mesaj: 252
Ozgur-ReyhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Temmuz 2012 03:01
Koray Bey, sizinle tekrar karşılaşmak güzel. Doğru karideslerin üremesi 25 derecenin üstüne çıktığında sekteye uğrar, 28 derece ve üzerinde de pek mümkün değildir. İdeal ısı 21-25 derece olmakla beraber aylık ısı değişiminin üremeleri konusunda tetikleyici etkisi var. Isıyı 1, 1,5 ay 21 derecede tutup da 25'e çıkardığınızda Karidesler üzerinde "bahar geldi" etkisi yaratıyor ve üremeleri tetikleniyor. Fakat 25'in üzerine çıkarmamak gerekir.
Bu arada Furkan kardeş ben de Koray Bey'in önerisine katılıyorum. Türkiye'de Karides konusunda otorite Timur Eker üstadtır. Karidesle ilgileniyorsan onun tüm yazılarına, tüm mesajlarına ulaşmaya ve okumaya gayret et. Diğer bir üstadta bycan nikli Özcan Özkan Bey'dir. Forumda başta Karides olmak üzere pek çok konuda o da değerli bilgilerini paylaşmaktan çekinmeyen değerli, tecrübeli bir akvarist abimizdir. Ben kendi bilgi ve tecrübelerimi paylaşmaktan mutluluk duyuyorum elbette. Ama benimkiler onlarla kıyaslandığında ancak başlangıç düzeyinde yararlı olabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

furkan8Çevrim Dışı

Kayıt: 09/03/2012
İl: Manisa
Mesaj: 583
furkan8Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Temmuz 2012 13:11
Karideslerden yumurta tutan yok,bitkiler belirli bir olgunluğa ulaşana kadar gübre kullanmak istiyorum.Şuan elimde dayanıklı türlerden olan Kiraz karides var fazla etkileneceğini düşünmüyorum.

Diğer tüm yazdıklarınızı sindire sindire okudum tekrar herkese teşekkürler,birşeyler eklemek isteyen şunu listeden çıkar ya da şunu listeye ekle diyen varsa herkesin yorumunu bekliyorum :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

furkan8Çevrim Dışı

Kayıt: 09/03/2012
İl: Manisa
Mesaj: 583
furkan8Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Temmuz 2012 23:29
Başka düşüncesi olan tecrübeli hobiciler varsa,benimde bu tecrübeyi bi nebzede olsa okuyarak edinmemi sağlarlar umarım :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

T3knikerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1413
T3knikerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Temmuz 2012 11:40
Karides tanklarında genellikle gübre kullanılmaz.Yanlız kiraz karides gibi türler biraz daha gübrenin sudaki etkisini tolere edebilirler.Yanlız yüksek ışık ve gübre takviyesi isteyen bitkiler sana uzun vadede sıkıntı yapar.Sıcaklık konusunda da arkadaşların yorumlarına katılıyorum.Üretim kamışı yerine alternatiflerin taşlar ve mangrove kökü olmalı.Zaten onları da listene almışsın.Bol bol moss türleriyle harika bir tank elde edersin...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

furkan8Çevrim Dışı

Kayıt: 09/03/2012
İl: Manisa
Mesaj: 583
furkan8Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Temmuz 2012 12:13
[QUOTE=T3kniker]Karides tanklarında genellikle gübre kullanılmaz.Yanlız kiraz karides gibi türler biraz daha gübrenin sudaki etkisini tolere edebilirler.Yanlız yüksek ışık ve gübre takviyesi isteyen bitkiler sana uzun vadede sıkıntı yapar.Sıcaklık konusunda da arkadaşların yorumlarına katılıyorum.Üretim kamışı yerine alternatiflerin taşlar ve mangrove kökü olmalı.Zaten onları da listene almışsın.Bol bol moss türleriyle harika bir tank elde edersin... [/QUOTE]

Şuanda bende olan karideslerin türleri kiraz,üretim kamışını listeden çıkardım,mango kökünü tankın ortasına koyup sağ ve sola dekora uyacak 2 tane büyük kaya eklemek istiyorum üstlerine moss sarıp tabanada glosso düşünüyorum bakalım yavaş yavaş ilerliyoruz,sabrın sonu selamettir,inşallah güzel şeyler ortaya çıkacak.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir