JAPON SEÇME KRİTERLERİM...


Ülgen-48Çevrim Dışı

Kayıt: 13/06/2011
İl: Mugla
Mesaj: 418
Ülgen-48Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2012 21:32
Japonlar çok su hacmi isteyen (50 lt'ye bir balık),çok uzun ömürlü balıklardır.Senelerce elinizde bulunduracağınız az sayıda japon balığını beslemenin sizin için zamanla cazibesini yitiren bir hobi olmaması için,balıklarınızı seçip satın alırken bazı seçim kriterleri olduğunu bilmelisiniz. 
Başlıkta özellikle kriterleri(m) dedim çünkü zevkler kişiden kişiye değişebilir,bana güzel görünen bir başkasına kötü görünebilir.

A)KUYRUK:
Kuyrukların japon tiplerine göre biçim,duruş ve ebat farkları olduğu gibi aynı japon tipine dahil olan balıkların kuyrukları dahi birbirine benzemez.İstisnaları saymaz isek,Japon balığını japon balığı yapan gösterişli kuyruğudur diyebiliriz.Bu yüzden kuyruk,japon balığı satın alınırken en çok dikkat edilmesi gereken bölümdür.Kuyrukta yavruyken fazla önemsenmeyen bir kusur,balık büyüdüğünde sizi o balıktan soğutabilir.Alacağınız balığın kuyruğunda şu özellikleri aramanızı öneririm.

1-Simetri:
Kuyrukta olmazsa olmaz diyebileceğimiz bir özelliktir.Tek kuyruklu japonlarda üst ve alt parçanın birbirine olan simetrisi,çift kuyruklularda kuyrukların birbirlerine olan simetrisi,balığa ilk bakışınızda dikkat etmeniz gereken noktadır.Aşağıda simetrik kuyruklu (olması gereken) balıklara örnek teşkil eden birkaç fotoğrafıwww.goldfishconnection.com adlı siteden alıp yapıştırdım.





Youtube'den kuyruk yapısını inceleyebileceğiniz,orandalara ait iyi örnekler olan resim ve beraberinde videoları,
http://www.youtube.com/watch?v=xX5yK...eature=related


http://www.youtube.com/watch?v=tqe2i...eature=related


Japon balıklarında asimetrik kuyruklara ise çok sık rastlanmakta ve durum çok farklı biçimlerde olabilmektedir.Kuyruğun birinin büyük birinin küçük olması,ebat aynı olsa dahi farklı açılarda olması,biri normal iken diğerinin yamuk olması,vb. herşey olabilir ki böyle asimetrik kuyruklu japonlara akvaryumcuya gittiğinizde bol bol rastlayabilirsiniz.

İyi kafa yapmış bir oranda yada ülkemize ilk defa gelen,sizinde ilk kez gördüğünüz bir japon balığı tipi asimetrik kuyruklu olsa bile belki sizi cezbedebilir ama ben böyle hatalı kuyruklu balıkları almamanızı ısrarla öneriyorum.

2-Duruş:
Japon balıklarında tipler arasında kuyruk duruşları farklıklar gösterir.Alacağınız balık,ait olduğu tipin kuyruk duruşunu iyi bir biçimde göstermelidir.


Aşağıdaki ranchu ve onun altındaki aslanbaş (lionhead) fotoğraflarını incelerseniz sadece kuyruk duruşlarının bile birbirlerine çok benzetilip sıkça karıştırılan bu iki farklı japon tipinin ayrımı için yeterli bir özellik olduğunu anlayabilirsiniz.



Aslanbaş(lionhead)

Aşağıda ise ait olduğu tipin kuyruk duruşu özelliklerini taşımayan bir ranchu görmektesiniz.Her ne kadar ranchular ülkemize yeni yeni gelmeye başladıysada,200 lt'lik akvaryumunda sadece dört adet ranchu besleyebilecek bir ranchuseverin balık kapasitesini doldururken itina göstermesi gerektiğini ve aşağıdakine benzer kuyruk duruşuna sahip bir ranchuyu almaması gerektiğini düşünmekteyim.
http://www.goldfishconnection.com/gr.../2/jea2024.jpg

Aşağıdaki yetişkin dişi orandanın kuyruğu hem düşük duruşlu hemde küçüktür.
http://www.goldfishconnection.com/gr...0/je10b001.jpg

Düşük duruşlu kuyruğu olan redcap oranda fotoğrafı.Akvaryumcularda görebileceğiniz orandaların çoğunluğu benzer düşük kuyruk yapısına sahiptir.Kafa yapısı iyi olsa dahi düşük kuyruklu orandaları seçmemelisiniz.
http://www.goldfishconnection.com/up.../AUC_26_11.JPG


Orandanın kuyruğunun üst parçasının,balığın sırtına 90 derecelik dik açıya yakın bir açıda bulunanlar arasından seçmelisiniz.Aşağıdaki orandalarda bahsettiğim durumu inceleyiniz ve seçimlerinizi böyle orandalar arasından yapınız.



İyi kuyruk duruşlu orandalara iki örnek daha,sanırım anlatmak istediğim anlaşılmıştır.
http://www.youtube.com/watch?v=EhJ-mIJp-os

http://www.youtube.com/watch?v=ei3drW5RWaE

         Bu sunumu kuzenimle beraber hazırladık.japon balığı alcak arkadaşlara yardımı dokunması dileğiyle...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir