Japon Balığı Yetiştiriciliği


RadinantÇevrim Dışı

Kayıt: 30/05/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 3812
RadinantÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Eylül 2008 20:04

Japon Balığı Yetiştiriciliği hakkında genel bilgiler

(Carassius auratus,Cyprinus auratus)

Su ürünleri yetiştiriciliğinde ana amaç bu üretim dalından ekonomik bir gelir elde etmektir. Süs balıkları her ne kadar bir merak konusu ise de bu konuda çalışan işletmeler oldukça önemli oranlarda gelir sağlarlar. Bu konu kapsamında renkli havuz balıkları arasında en yaygını ve ünlüsü olan renkli japon balıkları yetiştiriciliği konusunda özellikle; Japonya, Çin Tayland ve Kore uzak doğu ülkelerinde çok başarılı yetiştiricilik çalışmaları yürütülür. Bu çalışmalar aynen sazan yetiştiriciliğinde olduğu gibi dış havuzlarda uygulanan önemli bir balık üretim sektörüdür. Bu arada süs balığı olarak değeri az olan iri balıklarında insan gıdası olarak kullanıldığı bölgelerde vardır.

           
Ülkemizde japon balıkları olarak bilinen bu balıklar dış ülkelerde altın balık anlamına gelen gold fish ismi ile tanınırlar. Tarihi Çin kayıtlarına göre kırmızı renkli ilk japon balığı milattan sonra 2. yüzyılda keşfedilmiştir. Diğer kırmızı havuz balıkları ile bazen karıştırılır. Diğer kırmızı havuz balıkları üzerine ise milattan önce 2000 yıllarına kadar dayanan kayıtlar bulunmuştur. 15. yüzyılda ise kavanoz tipi kaplarda evlere alındığı kabul edilmektedir. Buradan anlaşılır ki bir süs balığı olarak en eski ele alınan balık türlerinden biri olduğu kabul edilebilir. Son 2-3 yüz yılda yapılan ıslah çalışmaları sonucu pek çok varyete geliştirilmiştir. Bu konudaki çalışmaların devam ettiği söylenebilir.

        

İnsanlara kolayca alışabilen bir balıktır. Küçük akvaryumlarda ısıtıcı konulmadan oda sıcaklığında barındırılabilirler. Özellikle son yıllarda ülkemizde küçük kavanoz tipi akvaryumlarda bakılmaları yaygınlaşmıştır. Bu tür akvaryumlarda ısıtıcı ve hava verme imkanı yok ise balıkların küçük ve sayıca az olması gerekir.

Evinizde barındırmayı düşündüğünüz japon balığı üzerinde önereceğimiz ilk konu satın aldığınız balığın sıhhatli olmasıdır. Çok durgun ve sakin görünen balıklar hasta olabilir. Kuyrukları düzgün ve sağlam olmalıdır. Tül gibi olan kuyruklarında yırtıklar olmamalıdır. Üzerindeki pullar tam olmalı ve kopuk veya yırtık pullar bulunmamalıdır. Çünkü kopuk olan pul yerlerinden kolayca hastalık kapabilirler. Balığın ağzı beyazımsı olmalı ve balık canlı şekilde yüzebilmeli fakat yüzerken telaşlı ve
etrafa çarpar şekilde davranmamalıdır.

Akvaryuma yeterli sayıda balık konulmasına dikkat edilmelidir. 5-10 lt.su hacime 1 balık hesap edilebilir. Akvaryumda bitki bulunması yararlı olur ise de sağlam köklü bitkiler olması gerekir. Çünkü balıklar bitkileri kökleyerek çıkarabilirler.

Akvaryumun dip kısmına konulan çakılların keskin değil yuvarlak olmasına dikkat edilmelidir. Çünkü Japon balıkları dipteki yemleri toplar iken kumları da ağızlarına alırlar ve kumlar sert köşeli olur ise ağızda yara yapabilir.

Japon balıklarının beslenmesinde kullanılacak yemler konusunda çeşitli öneriler getirilebilir. Japon balıkları diğer akvaryum balıklarına oranla nisbeten iri balıklar olduğu için çok ince toz haline getirilmiş yemler ile beslenmeleri doğru değildir. Yemler balıkların yutabilecekleri irilikte olmalıdır. Haftada bir kez canlı yem verilmesi yararlı olur. Yavru üretimi düşünülmüyor ise günde bir kez yemlemek yeterlidir.

Akvaryumda bulunan balıklardan bazılarının karınlarının aşırı şekilde şişmiş olması bu balığın yumurtalı olduğunu gösterir. Bu balıklarda anüs içe doğru çökük olur. Üreme mevsiminde erkek balıkların galsamaları üzerinde kabarcıklar oluşur. Bu kabarcıklar cinsiyet tayininde yararlı olur. Cinsel olgunluğa erişmeleri akvaryum koşullarına göre değişir. Isısı sabit tutulan ve 22-25 0C olan akvaryumlarda yıl boyu dış havuzlarda ise ilkbaharda üretilirler. Bazı başarılı japon balığı üreticileri balıklara kondisyon kazandırmak için beyaz etli balık eti verilmesini önermektedirler.

Resim: Renkli havuz balıkları yetiştiriciliğinde olduğu gibi Japon balıkları da havuzlarda ticari amaçlı olarak yetiştirilirler ve üreticilerine önemli  gelir sağlarlar.

Kaynak: www.aalpbaz.com
Ekleyen: Furkan CAN
Radinant2008-09-26 17:19:29

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bricardiÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 22/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 11
bricardiÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2008 00:26
Bu işin maliyeti ve getirisi hakkında bir bilgiye sahip olan arkadaş var mı acaba?emoricat2008-09-24 14:04:30

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

basri50Çevrim Dışı

Kayıt: 02/01/2008
İl: Erzurum
Mesaj: 990
basri50Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2008 00:53
Yaptığınız üretimhaneye göre maliyet değişir diye düşünüyorum. Havuzun büyüklüğü damızlık balıkların sayısı... Bunlar maliyeti etkiler. emoricat2008-09-24 14:04:50

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

asl8835Çevrim Dışı

Kayıt: 24/01/2011
İl: Izmir
Mesaj: 3
asl8835Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ocak 2011 09:17
Merhaba arkadaşlar,

Hammaddeler.com online satış sitemizde balık yetiştiriciliği ile ilgili tüm ürünleri bulabilirsiniz.

http://magaza.hammaddeler.com/Balik-Yetistiriciligi,LA_270-2.html

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir