Jaguar Ciklet


DeadRabbitÇevrim Dışı

Kayıt: 20/05/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 33
DeadRabbitÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ekim 2018 15:15
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/186113/061020181506091.jpg[/IMG]

Bu yazımda sizlere, akvaryum dünyasının en güzel balıklarından birini tanıtacağım. Kendisi hem çok güzel hem de çok asabi. Kendileri amazonda yaşadığı içindir midir bilinmez, amazonların vahşi kedisi Jaguar gibi yırtıcı, İngilizlerin otomobil firması Jaguar gibi de hızlı. Evet bu balığımızın adı da Jaguar Ciklet. Bu cikletler içinde büyük sayılabilecek bir cinstir. Bakımı kolay olsa da genelde bu balığın bakımı yarı profesyonel ve profesyonel akvaristler tarafından yapılmaktadır, bunun en büyük nedeni, bakıldığı akvaryumların da büyük olmasındandır.

Bu balığın ana vatanı güney Amerika kıtasının orta kısımlarıdır. Akvaryum ortamında maksimum 60 cm e kadar ulaşırlar. Ağırlıkları da neredeyse, bir buçuk kilo olabilir. Eğer iyi bakılırlarsa, 15 sene ortalama bir ömürleri vardır. Yaşadıkları suyun sıcaklığı 24 ile 28 derece arasındadır. Su sertliğinin ise 180 ile 280 arasında olmalıdır. Genelde dayanıklı balıklar olmasına rağmen, bulundukları akvaryumlarda iyi bir filtreleme sisteminin yanında, iyi birde su akıntısı mutlaka olmalıdır. Yüksek hacimli dış filtreler ve eğer akvaryumunuz 1000 litreden fazla ise, iyi kurulmuş bir sump sistemi, işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Akvaryumlar kapalı sistemler olduğundan, buharlaşan suyun neden olduğu fosfat ve nitrat birikmesi, balıklara zarar verecektir. Ayrıca Jaguar cikletler çok kirleten balıklardır, pH seviyelerinde de oldukça hassastır. Haftalık en az yüzde 30 ile 40 su değişimi, mutlaka yapılmalıdır. Dip çekimi yapılması da şarttır, çünkü bu tür balıkların hastalanmasına sebep, genelde akvaryum dibinde çürüyen organik atıklar ve yenmeyen yemlerdir. Unutmayalım ki, su ne kadar temiz olursa, balığımızın renkleri de o kadar güzel görünür.
Bu balık yaşlandıkça renkleri de değişir. Daha küçük boylardayken her iki yanında çizgiler bulunur, adını veren karakteristik desenlerini, ilerleyen dönemlerde kazanırlar. Renklerini daha da ortaya çıkarmak için, akvaryum tabanının koyu renkli çakıllar ile kaplanması daha uygun olur. Bu balığın ilginç bir özelliği de vahşi ortamda yakalananların, insanlar tarafından besin olarak da tüketilmesidir.
Doğal ortamlarında, Çamurlu dipleri olan bulanık suları severler, kaynaklarda, göletlerde ve göllerde sıcak, düşük oksijenli sularda bulunurlar. Etçil bir balıktır, ortamında bulunan diğer küçük balıklar ve omurgasızlarla beslenirler. Gene en az 450 litrelik akvaryumlarda beslenmelidirler, daha küçük akvaryumlar, bu balığa küçük gelecektir. Bu yüzden, tank arkadaşlarının da en az bu balık kadar iri ve bu balık kadar agresif olması gerekir. Akvaryum tabanını kazarlar bu yüzden bitkili akvaryumlarda bakılması tavsiye edilmez, saklanmaları için büyük kayalara, odun parçalarına ve büyük ve üzerinde delikler olan aksesuarlara ihtiyaç duyarlar. Akvaryum içine ve açığa kesinlikle ısıtıcı ya da buna benzer ekipmanlar koymayın, muhtemelen bunlara zarar verecektir. Bunun için akvaryumunuzda bir Hamburg filtre sistemi bulundurarak, ısıtıcı ve diğer ekipmanları bunun arkasına yerleştirin. Tabi Sump sistemi akvaryumunuzda varsa, bu tür ekipmanları orada kullanmanız daha iyi olacaktır. Bu balıkların doğasında sıcak suda yaşamak vardır ama suyun 25 dereceden sıcak olması, balığın daha asabi olmasına neden olmaktadır. Bu yüzden, sıcaklığın 25 dereceyi aşmaması tavsiye edilir. Ayrıca unutmamalısınız ki, bu balıklar çok iyi birer zıplayıcıdırlar, bu yüzden akvaryumunuzun mutlaka bir kapağı olmalıdır.
Daha küçükken eğer alıştırırsanız, granül yemler ile de beslenebilir, yetişkin olarak beslemeye başlamışsanız da canlı böcekler, solucanlar, kurbağalar ve diğer küçük hayvanlar da bu balığın yiyecek listesindedir. Tabi ki, bu balığa küp şeklinde kesilmiş balık parçaları, dondurulmuş karides ve midye içi de verilebilir. Yalnız Jaguar balığına verilmemesi gereken bir et türü yem varsa, oda memeli hayvanların etleri ve kümes hayvanları gibi sıcak kanlı hayvanların etleridir. Bu et çeşitleri, bu balığın normal yeme alışkanlığı içinde bulunmazlar ve verilmesi tavsiye edilmez. Çünkü bu tarz etler, yüksek yağ ve protein içerir ki bunlar balığın sindirim sistemini tıkamaktadır. Bu nedenle haftada bir gün yem vermeden geçirmeniz, bu balıklar için daha sağlıklı olur.

Bu balıklar asla sosyal balıklar değildir çünkü bu balıkların doğası olarak sinirli, bölgeci ve yırtıcıdır. Özellikle üreme dönemlerinde çok daha yırtıcı olurlar. İlla bu balıkla beraber yaşatmak için balık arıyorsanız, akvaryum arkadaşı olarak seçebileceğiniz balıklar sınırlıdır, Şöyle ki diğer Orta ve Güney Amerika cikletleri, tercihen Jaguarınızdan daha büyük olanlar, bu balığın ortamında bir arada tutulabilecek yegâne türlerdir. Üreme zamanı, akvaryuma yumurta bırakacaklarından, birer gece yiyicisi olan vatozlar ile birlikte bakılmamalıdır, mümkünse, yumurtlayacağı akvaryumda başka balık olmamalıdır.

Jaguar ciklet, bulunduğu akvaryumda tek ya da çift olarak beslenebilir. Eğer çift beslenecekse, bu işi balıklar küçükken başlamakta fayda vardır çünkü diğer şekilde, birbirlerine karşı agresif olabilirler, eğer erkeğin yanına bir dişi bırakılırsa ve erkek dişiden daha büyükse, bu dişinin zarar görebileceği anlamına gelecektir. Tabi burada bunu belirleyecek olan daha çok akvaryumun büyüklüğü ve bununla beraber saklanma alanlarının bolluğudur.

Dişi ve erkeği ayırt etmek nispeten kolaydır. Erkek daha gençken büyük ve daha dikey kırık çubuklara sahiptir. Tam bir yetişkin olduğunda, hiç çizgi olmaz. Dişinin daha ince dikey çubukları ve daha belirgin bir koyu kırık yatay çubuğu olur. Üretim için minimum 700 litrelik bir akvaryum seçilmelidir. Bu seçim onların birbirlerine zarar vermesini önleyecektir. Su sıcaklığı 28 derece olmalıdır. Yumurtlayacak çifte daha iyi bir ortam hazırlamak için, günde en az 2 defa beslenmeli, akvaryum suyu haftada iki kere yüzde 50 civarında değiştirilmelidir. Yumurtlama zamanı geldiğinde, dişi büyük bir taşın üstüne yumurtalarını bırakacaktır. Bu andan itibaren erkek çok agresif olacağından, akvaryumda başka bir balığın olmaması çok yerinde bir hareket olur. Hatta mümkünse, elinizi dahi suya sokmamalısınız.
Yumurtalar 72 saat sonra ve 28 derecelik suda çatlamaya başlarlar. Bu derecede ki su, yumurtaların mantar olmasını da büyük ölçüde önleyecektir. Dişi Jaguar, yuvasının başından bir dakika ayrılmaz ve devamlı olarak yumurtaları havalandırır bunu yaparken de bir yandan yuvasının temizliğini yapar. Dişi yavruların çıkmasına yakın yumurtaları tek tek toplar ve daha önce yaptığı kumdan çukura taşır.
Yavrular doğduktan sonra akvaryum suyunda oluşan fazlalıkları atmak için her gün akvaryum suyunun yüzde 20 sini değiştirin. Yavru balıklar doğduktan 4 gün donra, gelişimleri için onlara artemia verebilirsiniz. Bu noktadan sonra yavrular hızlı büyüyecekleri için kendi akvaryumlarına alınmalarında fayda vardır.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir