İTHALAT Nedir, NASIL Yapılır.?


AiltonÇevrim Dışı

Kayıt: 19/01/2011
İl: Ankara
Mesaj: 33
AiltonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ekim 2011 16:38
Degerli forum Arkadaslarim;
Bir cok forumda, bir cok akvarist, TOPLU ALIMIN GETIRECEGI UYGUN FIYAT ve KALITE ozlemi ile ithalat yapmak (Ve/veya bu amacla olusturulan organizasyonlara katilmak), Bu yolla; GUNUMUZDE HIT OLAN SPECIES lere, en uygun fiyatla SAHIP OLMAK dusuncesinde…

Ama hic biliyor muyuz ki; ITHALAT nasil yapilir..?
Kimler ithalat yapabilir. Kimler “yapamadigi icin” bir ithalatcidan destek alarak DIREK YUKLEMECI olur…

Mesela; Filanca sitede yayinlanan ITHALAT YAPIYORUZ basliklari, sadece EGO TATMINIDIR...!
Veya baska degisle, HAYAL ALEMININ bu arkaslarin beynindeki yansimalaridir. Gerceklerle, uzaktan yakindan iliskisi yoktur..

Asagida ki yazimin, bu tur detaylari icermesi acisindan, Turk Akvaristlerine bir HIZMET oldugunu dusunuyorum…
 
Oncelikle; "Bir ithalat nasil yapilir.?" konusunu ADIM ADIM irdeleyelim, musadenizle…

1) Once; Balik ithal edilecek firma bulunur (veya secilir). Bu firma ile (genellikle Ingilizce) yazismalar yapilir. Onlardan, YUKLEME icin gerekli tum detaylar istenir. (Fiyat listesi, yukleme miktari, tasima ucreti, packing charge ve diger kargo masraflari, “handling charge, crisis surcharge, fuel surcharge” falan gibi..)
2) Secilen firmanin verdigi her detay, sizin maliyetinizi etkiler. O yuzden bu asamada, Turkiyede ki vergi mevzuatini bilmeniz ve ona gore secim yapmaniz sarttir. Yoksa getirdiginiz baligi, yuksek maliyetle getirirsiniz ve satamazsiniz…
3) Firma secimi ve maliyet hesaplari size uyuyorsa, sectiginiz firmaya bir siparis yollarsiniz.
4) Onlar size bir PROFORMA fatura yapar. Bu faturanin aslini DHL gibi bir kargo sirketi ile postalar. Cunku; Ticaret Bakanligindan resmi ithalat musadesi icin, faturanin ASLI gerekir. Kopyasiyla ithal musadesi alinamaz. (Thailand icin DHL masrafi yaklasik 2000 THB= Yaklasik 100 TL dir.)
5) Secilen firma ayni zamanda size, yukleme icin gerekli evraklari duzenler. Bunlar; SAGLIK SERTIFIKASI ve ORJIN BELGESI dir. Bu belgeler uzerinde yapilacak en ufak yanlis, sizin baligi gumrukte birakmaniza neden olur.
6) Size DHL ile yollanan PROFORMA FATURA ve yukleyicinin yolladigi saglik sertifikasi ve orjin belgeleri bir YETKILI TERCUME BUROSUNDA tercume ettirilir.
7) Tum bu belgeler ve tercumeleriyle, TICARET BAKANLIGINA, resmi ITHALAT MUSADESI almak amaciyla basvurulur.
 Bu arada; Fatura bedeli neyse, YUKLEYICIYE banka yoluyla yollanir. Bunun icin bankadan PESIN YAZISI alinir. Bu yazi, gumruk islemlerinde onemlidir..
9) Artik ithalat icin heresy tamamdir diye dusunuyorsaniz, yanilirsiniz. Zira tum GUMRUK ISLEMLERINI yapmak icin bir gumruk komusyoncusuna ihtiyaciniz vardir. (Gumruk komusyoncularinin aldigi ucret ise; 1000 TL civardindadir.)
10) Gumruk komusyoncusuyla da anlastiniz ve maliniz yuklendi. Yine isiniz bitmez… MAWB uzerindeki dip rakkam uzerininden gelen mali SIGORTA ETTIRMELISINIZ…
11) Daha bitmedi. Bir de gumruk vergilerini odemek icin BLOKE CEK yaptirmaniz lazim… Cunku gumrukte pesin para da verseniz kabul edilmez… Illa BLOKE CEK olacak... Yani; CEK YASAKLISI da olmayacaksiniz...

Daha cok detay var ama, ben en onemlilerini yazdim bu yazimda…
 
Kissadan hisse sudur;
Ithalat, cok zor ve dolambacli bir yoldur. Cok fazla bilgi ve deneyim gerektirir.
Ustelik tehlikelidir de…
(Su anda, en az 16-18 yil once yapilmis bir ithalattaki bir evrak hatasindan, Turkiyenin en gozde ithalatcilarindan “iki kardes” HAPISTEDIR…)
 
Sonuc olarak, basliktaki sorularimiza geri donersek;

Yukarda yazdigim islemleri yaparak Turkiye'ye balik ithal eden kisilere ITHALATCI.
“Elini tasin altina sokmadan” bu isi yapmak isteyenlere DIREK YUKLEYICI,
Bunlari bilip de, hala "ben ITHALAT yaptim" diyenlere de PALAVRACI denir...
 
Simdi de isterseniz; Asagidaki soruya cevap arayalim...

"Neden kisiler kendileri ithal etmiyor da, ithalat konusunda UZMAN olmus kisiler (ITHALATCILAR) araciligiyla ihtiyaci olan baligi sagliyor..?"
Yani; DIREK YUKLEMECI oluyor..?

Bunun nedenleri; Zaten yukarda ki yazimda, acik ve secik olarak gorunuyor sanirim...
Bu bir, "ELINI TASIN ALTINA SOKMA MESELESIDIR", aslinda... ama, maddi gerekceleri vardir...

Ithalat yapabilecegi bir sirketi, parasi, cek defteri, komusyoncusu, ona isteklerini karsiliyacak bir bankasi, mali cekerken ona zorluk cikarmiyacak bir veterineri, tum islemlerde yapacagi gorusmelerde iyi bir INGILIZCESI falan bile olsa, bir cok kisi bu isten cekiniyor. Cunku yapacaklari en ufak evrak hatasinin sonucu, HAPISHANEDIR. Bunun ornegini yukarda verdim...

Ikinci ve daha onemli konu; MALIYET dir.
Bu isi 36 senedir bu meslegi yapan ve hala isin icinde olan bir kisi olarak iddea ediyorum ki;
Kendi basina ithalat yapmak isteyen hic kimse, gunumuz Turkiye'sinde ki ithalatcilarin maliyet fiyatinin yakininda bir maliyetle balik ithal edemez...

Nedeni; Yine yukarda yazdigim yazilarda var ama, ben yine soyleyeyim ki, akillarda soru kalmasin, yanlis anlasilmalar olmasin...

1) Kargo tasimasi, Gumruk vergisinde MATRAH olan C&F degerinin en onemli faktorudur. Ithalatcinin (1 veya 2 tonu gectigi icin) tasima ucreti ile, sizin 3 koli icin alacaginiz tasima ucreti (Ki; -100kg olan tasimalar, "Fazla bagaj" parasi olarak degerlendirilir) arasinda daglar kadar fark olacaktir. Ustelik bu, MAWB uzerine yansiyacak, verginiz belki 4, hatta 6 katina cikacaktir.

2) Diger yandan; Sabit masraflariniz, ithalatcinin ki gibi 300-500 koliye bolunmeyecek, sadece getireceginiz 3-5 koliye bolunecektir.
Sabit masraflardan sadece KOMUSYONCU masrafi (1000 TL) bile 3 koliye bolundugunde ortaya cikan rakkam, ITHALATCININ size bu is icin verdigi KOLI TASIMA ucretinden yuksek olacaktir...

O yuzdendir ki; Turkiyede ki akliselim toptancilar; Ithalat meraklisi degildir ve, Bu (MESAKKATLI) isi, "bilen birilerine" birakir, DIREK YUKLEMECI olurlar.

Umarim aciklamalara Turkcem yetmistir.
Saygilar...
 
Turk Akvaristlerinin (Balik sevdalilarinin) , "DAHA GUZELE, DAHA UCUZA SAHIP OLMA ISTEGI" nin, surecegini asikardir... Bu cok normaldir...

Benim bu yazi dizimdeki amacim;
Onlarin; (Bu masum isteklerini kullanarak) FILANCA KISILER tarafindan, dolandirilmalarini (Ve/ veya uzulmelerini) onlemek amaclidir...
 
Bu arada, bazi sahislar (Sahsi minik sitelerinde) BIZ ITHALAT YAPTIK, veya ITHALAT YAPACAGIZ diye kandirmaca yazilar yazabilirler. Bu yazilari yazanlara, tek sorunuz su olmalidir.
"Arkadasim. Madem ithalat yaptigini iddea ediyorsun, bana bu ithalatin bir belgesini goster."
Bu soruyu sordugunuzda, siser kalirlar. Yalanlari ortaya cikar. Cunku bu palavracilar, belge ibraz edemezler. Zira, ibraz edecekleri bir belgeleri yoktur.
Buyrun. Deneyin.. 


Tum BALIK SEVDALILARINA NACIZANE TAVSIYEM;
Ister ithalat, ister direk yukleme yontemiyle getirilmis olsun,
1) Baliginizi; ILK SIZ TESLIM ALIN..!
Yani; Yurt disindan gelen balik kolisi acildiginda, ustunde isminiz yazan torba, ilk SIZIN ELINIZE DEGSIN..!

2) Asla ve asla kimseye guvenip de, "Sen bana gelen baligi al. Sonra bana yolla" demeyin...
Derseniz, su olur...
Bu is hobi olmanin disinda, bir "Kolleksiyonculuktur" ve hic bir kolleksiyoncu, kendi sahibi oldugu urunden daha iyi bir URUNUN baskasinda olmasini istemez.
Bu esyanin tabiatina aykiri bir durumdur.

Dusunsenize bir kere...
Bu gune kadar bu DIREK YUKLEME olaylarina ev sahipligi (!) yapmis kisiler, niye her turun en iyisine sahiptir..?
Niye (Kendi duzenledikleri) yarismalarda birinci, ikinci, ucuncu olurlar..? 

Gormus-gecirmis, nacizane agabey tavsiyesiyeleri bunlar...
Bilmem anlatabildim mi..? 
 
Konu; ITHALAT olunca, soz etmeden gecemiyecegim bir konu daha var.
DISTRIBUTORLUK...!

Nacizane omrumun geri kalanini surdugum Tayland da, nerdeyse tum uretici ve broker' lerden DISTRUBITOR belgesi disinda, bizzat devletten AA grade farm belgesi almisken, filanca (adi luzumsuz) sitede aciklandigi gibi, (Ki; Bu sitede ki yazilarda, kisi hak ve ozgurluklere alenen saldiri vardir ve benim hakkimda ESKI KASAR terimi kullanilmistir.) Bu seviyesiz kisilerin, ATFG den balik ithalatlari soz konusu bile degildir.
1) ATFG baliklari Thai Fish Farm Co.Ltd. nin, (Yani benim) distrubutorlugumde dirrrrrrrrr...
2) Bu distrubutorluk yazili bir belgedirrrrrrrrr...

Gerisi, filanca kisinin UFURMESIDIR... Ufurenlere SELAM(!)
Bu arada, bazi sahislar (Sahsi minik sitelerinde) BIZ ITHALAT YAPTIK, veya ITHALAT YAPACAGIZ diye kandirmaca yazilar yazabilirler. Bu yazilari yazanlara, tek sorunuz su olmalidir.
"Arkadasim. Madem ithalat yaptigini iddea ediyorsun, bana bu ithalatin bir belgesini goster."
Bu soruyu sordugunuzda, siser kalirlar. Yalanlari ortaya cikar. Cunku bu palavracilar, belge ibraz edemezler. Zira, ibraz edecekleri bir belgeleri yoktur.
Buyrun. Deneyin.. 

Ithalatin en onemli belgesi; MASTER AIR WAYBILL (Yani MAWB) dir.
Asagida ki ornekte goruldugu gibi, bu belgenin sol ustunde, Ithalatci ve Ihracaatci firmalarin adi vardir.
Sol altta da, Turkiye icin tum vergilere matrah teskil eden "DIP RAKKAM" vardir.
Ithalat icin; Olmazsa olmaz bir belgedir...



Uploaded with ImageShack.us

Bu belge cok nushalidir. Bu nushalardan biri ithalatcida, bir digeri ihracaatcida kalir. Digerleri ise gumruk islemlerinde veya ona benzer islemlerde kullanilir.
Yani; "ithalat yaptim" diyenin elinde, mutlaka bu belgenin (MAWB nin) bir nushasi kalir.

Simdi;
"Ben ithalat yaptim" diye hava atan (Bu yolla milleti kandiran) ve aslinda "Ithalatin "i" sinden habersiz (minik sitenin miniklerine) acik teklif...

Madem ithalat (!) yaptiniz, yapistirin buraya (MAWB adli) bu belgeyi.
Eger basarirsaniz, size ATFG baliklarindan (Adam basi) 100 er trio lepistesi bedava yollamazsam, namerdim..!
Ama, "Yapistiramazsaniz", siz yalanci ve NAMERT olursunuz... 

Hadin gari. Kafalarda soru isareti kalmasin...
Bakalim kim MERT, kim YALANCI..?
Kim kafasina gore UFLEYIP, uc kurusluk menfaateti icin milleti dolandiriyor...?
Gorelim bakalim..

BU YAZI TAMAMEN BİR ALINTIDIR VE TAYLAND'DA YAŞAYAN KAYHAN SONER BEYİN MAKALESİDİR FAYDALI OLABİLECEĞİ VE ARKADAŞLARIN ÜZÜLMEMELERİ İÇİN BİLGİ AMAÇLI PAYLAŞIYORUM...

Ailton2011-10-18 16:45:00

Beğenenler: [T]203055,mutlubaba[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RainbowÇevrim Dışı

Kayıt: 05/08/2010
İl: Karabük
Mesaj: 437
RainbowÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ekim 2011 20:01
Valla hepsini okumadım ama faydalı bilgiler içerdiğine eminim. Okumaya kalksam kalbim dayanmaz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

3Go!sTÇevrim Dışı

Kayıt: 30/06/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 150
3Go!sTÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ekim 2011 23:13
Bunları öğrenmemiz gerçekten iyi oldu paylaşım için çok teşekkürler.

Beğenenler: [T]203055,mutlubaba[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NuadaÇevrimiçi

Özel Üye
[C]2,3,56992[/C]
Kayıt: 09/09/2008
İl: Balikesir
Mesaj: 1919
NuadaÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Ekim 2011 23:44
Bu başlık daha önce foruma açılmıştı. Hatta 1 ay felan oldu ya da olmadı. Kayhan abiye hatta Tayland'ı sormuştum. Fakat konuyu bulamadım. Forumdan kaldırılmış. Üyeliği de iptal edilmiş sanırım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

stingy39Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/02/2011
İl: Tekirdag
Mesaj: 298
stingy39Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Ekim 2011 23:51
Benimde ilgimi çeken bu konuyu şimdi nette aradım. Diğer forumlarda da kendisinin üyeliği iptal edilmiş. Taylantta bir çiftlik kurmuş. Sitesinde 20 adet resim var sadece. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AiltonÇevrim Dışı

Kayıt: 19/01/2011
İl: Ankara
Mesaj: 33
AiltonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2011 00:04
[QUOTE=Nuada]Bu başlık daha önce foruma açılmıştı. Hatta 1 ay felan oldu ya da olmadı. Kayhan abiye hatta Tayland'ı sormuştum. Fakat konuyu bulamadım. Forumdan kaldırılmış. Üyeliği de iptal edilmiş sanırım.[/QUOTE]

[QUOTE=stingy39]Benimde ilgimi çeken bu konuyu şimdi nette aradım. Diğer forumlarda da kendisinin üyeliği iptal edilmiş. Taylantta bir çiftlik kurmuş. Sitesinde 20 adet resim var sadece.  [/QUOTE]
 
 
Arkadaşlar şunu anlamakta güçlük çekiyorum.
Bu makaleyi yazan şahısın fikirleri ve yazdıklarından edindiğimiz bilgirmi daha önemli yoksa şahısın kişiliği ve kariyerimi?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MUSTAFAYASARÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/02/2008
İl: Ankara
Mesaj: 1251
MUSTAFAYASARÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2011 00:16
Zor işler bunlar.Her işletme elini taşın altına sokmuyor.Tam okumadım yarısını okudum.Tamamını okuyunca yine yazacağım.Araştırma için teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NuadaÇevrimiçi

Özel Üye
[C]2,3,56992[/C]
Kayıt: 09/09/2008
İl: Balikesir
Mesaj: 1919
NuadaÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2011 00:23
[QUOTE=Ailton] [QUOTE=Nuada]Bu başlık daha önce foruma açılmıştı. Hatta 1 ay felan oldu ya da olmadı. Kayhan abiye hatta Tayland'ı sormuştum. Fakat konuyu bulamadım. Forumdan kaldırılmış. Üyeliği de iptal edilmiş sanırım.[/QUOTE]

[QUOTE=stingy39]Benimde ilgimi çeken bu konuyu şimdi nette aradım. Diğer forumlarda da kendisinin üyeliği iptal edilmiş. Taylantta bir çiftlik kurmuş. Sitesinde 20 adet resim var sadece.  [/QUOTE]
 
 
Arkadaşlar şunu anlamakta güçlük çekiyorum.
Bu makaleyi yazan şahısın fikirleri ve yazdıklarından edindiğimiz bilgirmi daha önemli yoksa şahısın kişiliği ve kariyerimi?
[/QUOTE]

Bilgi her zaman önemlidir tabiki. Fakat benim demek istediğim 1 ay önce açılmış konu silinmiş ve aynısını siz açmışsınız. Ya Kayhan abi forumdan kaldırılmasını istedi ya da yöneticiler uygun bulmadı ve kaldırdı.

Bir de siz bu alıntıyı kullanmak için Kayhan abiden izin aldınız mı ? Haberi var mı yani ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kırmızı2004Çevrim Dışı

Kayıt: 05/01/2010
İl: Eskisehir
Mesaj: 64
kırmızı2004Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2011 00:31

Tüm yazınızı eksiksiz okudum. Konudan akademik çerçevede (teorik) anlayan biri olarak ellerinize sağlık diyorum. 

Bu tip teknik konularında bu sitede tartışılabilir olmasını görmek siteye ve sizlere olan saygımı bir kat daha arttırdı.

Saygılarımla.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AiltonÇevrim Dışı

Kayıt: 19/01/2011
İl: Ankara
Mesaj: 33
AiltonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2011 00:51
[QUOTE=Nuada] [QUOTE=Ailton] [QUOTE=Nuada]Bu başlık daha önce foruma açılmıştı. Hatta 1 ay felan oldu ya da olmadı. Kayhan abiye hatta Tayland'ı sormuştum. Fakat konuyu bulamadım. Forumdan kaldırılmış. Üyeliği de iptal edilmiş sanırım.[/QUOTE]

[QUOTE=stingy39]Benimde ilgimi çeken bu konuyu şimdi nette aradım. Diğer forumlarda da kendisinin üyeliği iptal edilmiş. Taylantta bir çiftlik kurmuş. Sitesinde 20 adet resim var sadece. [/QUOTE]
Arkadaşlar şunu anlamakta güçlük çekiyorum.
Bu makaleyi yazan şahısın fikirleri ve yazdıklarından edindiğimiz bilgirmi daha önemli yoksa şahısın kişiliği ve kariyerimi?
[/QUOTE]

Bilgi her zaman önemlidir tabiki. Fakat benim demek istediğim 1 ay önce açılmış konu silinmiş ve aynısını siz açmışsınız. Ya Kayhan abi forumdan kaldırılmasını istedi ya da yöneticiler uygun bulmadı ve kaldırdı.

Bir de siz bu alıntıyı kullanmak için Kayhan abiden izin aldınız mı ? Haberi var mı yani ?
[/QUOTE]
 
Volkan bey konuyu çarpıtmaya değilde konudan faydalanmaya baksanız daha iyi olur bence burda bizim amacımız Ahmet'i yada Mehmet'i kötülemek değil sadece bilgi alış verişi yapmaktır.
 
Konunun faydalı ve aydınlatıcı olabileceğini düşündüğüm için konuyu açtım bilgilerinize.
 
Faydalanmak yada faydalanmamak kişinin elindedir.
 
Konuyu saptırarak konu dışına taşıma çalışmayında forum üyeleri bilgi edinmeleri gereken bir konuda bilgi sahibi olsunlar.


Ailton2011-10-19 10:24:27

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

3Go!sTÇevrim Dışı

Kayıt: 30/06/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 150
3Go!sTÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2011 12:05
Aynı fikirdeyim. Çevremizde çok akvaryumcu var. 3-5 tanesi diyelim ki ithalat yapıyorum diyor(ki yapanlar var). Benim şahsen hiç bir bilgim yoktu belgelerle alakalı. Herkesin bilgilenmesi lazım bu konularda benim görüşüm bu.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zetakvaryumÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 07/09/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 144
zetakvaryumÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2011 12:09
[

Bilgi her zaman önemlidir tabiki. Fakat benim demek istediğim 1 ay önce açılmış konu silinmiş ve aynısını siz açmışsınız. Ya Kayhan abi forumdan kaldırılmasını istedi ya da yöneticiler uygun bulmadı ve kaldırdı.

  Merhaba
    Kayhan Bey' in yazdığı şeylere sonuna kadar katılıyorum,Ömer Bey'inde silinmiş konuyu tekrar taşımasına çok teşekkür ediyorum.Kayhan Bey'in yazısı çok sivri fakat ne yazıkki gerçek,bu tip yazılar genelde siliniyor NEDEN?
     Gerekçe polimik çıkmasın;
     Gerçek;polimik çıkarsa bazı kurulu düzenler bozulur.
Yazım bu kadar NEDEN çünkü SİLİNMESİN çok kişiye ulaşsın diye.
Nereye kadar ezik kalacağız Kayhanlar,Ömerler,Emrahlar çoğalıncaya kadar.
    
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AiltonÇevrim Dışı

Kayıt: 19/01/2011
İl: Ankara
Mesaj: 33
AiltonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2011 12:21
[QUOTE=zetakvaryum][

Bilgi her zaman önemlidir tabiki. Fakat benim demek istediğim 1 ay önce açılmış konu silinmiş ve aynısını siz açmışsınız. Ya Kayhan abi forumdan kaldırılmasını istedi ya da yöneticiler uygun bulmadı ve kaldırdı.

  Merhaba
    Kayhan Bey' in yazdığı şeylere sonuna kadar katılıyorum,Ömer Bey'inde silinmiş konuyu tekrar taşımasına çok teşekkür ediyorum.Kayhan Bey'in yazısı çok sivri fakat ne yazıkki gerçek,bu tip yazılar genelde siliniyor NEDEN?
     Gerekçe polimik çıkmasın;
     Gerçek;polimik çıkarsa bazı kurulu düzenler bozulur.
Yazım bu kadar NEDEN çünkü SİLİNMESİN çok kişiye ulaşsın diye.
Nereye kadar ezik kalacağız Kayhanlar,Ömerler,Emrahlar çoğalıncaya kadar.
    
 
[/QUOTE]
 
Emrah bey size sonuna kadar katılıyorum konuya ilgi ve alakanız,yürekliliğiniz ile yapmış olduğunuz yorum için tekrar teşekkür ederim.
 
Nedense ithalatla balık aldığını söyleyenler ve F0 olduğunu iddaa edenler konuya çok duyarsız kalıyorlar veyada görmemezlıkten geliyolar.
 
Güneş balçıkla sıvanmaz.Gerçekler acıda olsa gerçektir.


 
Ailton2011-10-19 12:22:38

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Cihat ArslanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/04/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1675
Cihat ArslanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2011 13:48
 
İthalat için gerekli olan belgeler:fatura,sağlık,origin ve ek bir sağlık belgesidir. Son belge,balığı aldığınız çiftliğin bulunduğu devlet tarafından düzenli olarak kontrol edildiğini gösteren belgedir. F0 balıklar için bu belge istenmez. Bunları sağlarsanız balığınız gelir herhangi bir sorun yaşamazsınız.
 
Belgelerde fatura ve origin hariç eksik varsa balıklarınız yeddi emin olarak verilir ve balığınızı alır çıkarsınız. Belgelerinizi tamamlayana kadar balıklarınızı satamazsınız ve belli bir sürede belgelerinizi getirmek zorundasınız. Canlı hayvanda çok büyük bir problem yoksa gümrükte sizi bekletmezler,önceliğiniz vardır.
 
Burada dikkat edeceğiniz tek nokta, SAĞLAM BİR GÜMRÜK KOMİSYONCUSUDUR. Kesinlikle canlı hayvan işinde olmalıdır ve bu işi sürekli yapmalıdır. 300-400 tl altına komisyoncu bulsanızda bu işin ehliyle çalışmanızı tavsiye ederim. İşinizin %60-70 ini halleder. 
 
Çek defterine ihtiyaç yok,en azından balık işinde benden istenmedi.
 
Karşı taraf yanlış evrak gönderdiği için kimse içeri girmez,orda başka olaylar vardır.
 
Sabit giderler 5 koli getiren içinde 200 koli getiren için de aynıdır. 100 kilo(5-6 koli) getiren balığı 6 usd/kg taşırken 200 koli(3 ton civarı) getiren balığı 3.5-4 usd/kg taşıtır. Dolayısıyla yüklü getiren firma balığı daha ucuza mal eder. İthalat yapmayı düşünmeyenler hesap kitaplarını yapıp burdaki firmaların fiyatlarıyla karşılaştırırlar ve daha ucuza mal edemiyorlarsa tabiki balığı getirmeyi düşünmezler. Egosunu tatmin edenler var mıdır bilmem ama balığı kendilerinin ithal ettiğini söyleyenlerin bir düşüncesi daha vardır. Bu da balığı kimden aldığını söylemek istememesidir. Balığı başkasından aldığını söylerse kendi aracılığı ortadan kalkacaktır. Bunu da unutmamak gerekir.
 
Son olarak vergilendirme konusunda eksik bilgiler veriliyor. %30 gümrük,%35 toplu konut fonu,%18 kdv alınır. Bu da navlun+faturanız= 2000 usd ise burada 2000 usd de vergi vereceksiniz demektir.
 
Saygılarımla

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir