İLK KEZ DİSKUS


Burak aybarsÇevrim Dışı

Kayıt: 24/06/2006
İl: Bursa
Mesaj: 533
Burak aybarsÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Nisan 2007 17:04
Arkadaşlar;70-50-50 akvaryumda diskus ile birlikte neon ve rasbora beslemek istiyorum.Yardımcı olabilir misiniz?
     Örneğin;bitki seçimi,dekor,ışık,taban,bakım.
     Su şartları konusunda babamdan yardım alacağım..Sağolsun uygun birşeyler kuracak.Hatta akvaryumuda baraber yapacağız.
     Birde dış filtrenin içine turba düşünüyorum.Bu konuda beni aydunlatabilirmisiniz?




İlk kez diskus besliyeceğim.Eğer sizde yardım ederseniz ortaya iyi birşeyler çıkarabiliriz SANIRIM.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 08 Nisan 2007 17:07
O boyuttaki akvaryumda discus beslemenizi tavsiye etmem çünkü discuslar gurup balığıdır 5 adetten aşağı beslenmemelidir ama neon ve rasbora o akvaryumda çok güzel olur. Bol bitki ile beraber...
                     Saygılarımla...
okanoksit2007-04-08 17:10:05

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ultrAslanÇevrim Dışı

Kayıt: 07/01/2006
İl: Tekirdag
Mesaj: 222
ultrAslanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Nisan 2007 17:27
Okan bey neye istinaden beslenmez dediniz onu anlamadım.Pek alada gerekli su şartları sağlandıktan sonra gayet güzel 1çift discus beslenebilir.Arkadaşın akvaryumu sanırım 175lt civarı bir rakkama takabül ediyor.Genel manada kabul edilen şey 1 discus için 50lt su gerekli olduğudur.Alt tabana serilmiş green sock moss yada riccia,java moss da olabilir arka planda özenle seçilmiş fonu tamamlayıcı yüksek bitkiler öntaraflarda daha küçük bitkiler harika bir discus akvaryumu olur.Eğer daha küçük almayı düşünüyorsanız dekor önerilmez cama cam formda 5-6cm lik yavrulardan 6lı bir gurup aldığınız takdirde ph'sabit tutarak su değerlerinizi kontrol ederek dip çekimlerinizi aksatmayarak istediğiniz discus akvaryumuna kavuşabilirsiniz.İş yine sizde bitiyor.
Saygılar,
ultrAslan2007-04-08 17:27:36

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 08 Nisan 2007 17:36
Discuslar gurup balıklarıdır. En az 5 adet olursa doğal davranışlarını sergilerler. (Çiftleşme zamanı hariç tabi) Bu sebepten dolayı beslenmez dedim ve yanlış bir bilgi değildir. Ayırca discuslar nitrat ve amonyağa karşı çok dayanıklı değildirler. 250 litrenin altındaki bir akvaryumun değerlerini sabit tutmak epey uğraşmak gerektirir. Tabi son karar sizin, buna kimse karışamaz...
                Saygılarımla...
okanoksit2007-04-08 17:39:15

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ultrAslanÇevrim Dışı

Kayıt: 07/01/2006
İl: Tekirdag
Mesaj: 222
ultrAslanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Nisan 2007 17:42
DİSCUS :

Gerek renkleri,gerekse vücut formları sebebiyle, akvaryum balıkları arasında bulunduğu yeri layıkıyla hak eden diskuslar,yassı,disk şeklindedirler.Gözle kuyruk arasında 9 adet koyu renkli dikey çizgi bulunmaktadır.Bu dikey çizgiler,üreme zamanlarında daha da belirginleşeceği gibi,çevre ve su faktörlerindeki olumsuzluklar karşısında da,tepki olarak koyulaşır ve daha belirgin hale gelir.Profesyonel üretim yöntemleriyle,ırklar çaprazlanarak,çeşitli biçim ve renklerde yeni ırklar türetilmiştir.Ülkemizde en tanınmış olan türler arasında Blue turkuaz,Red turkuaz,Red melon,Blue diamond,Snake skin ve Leopar desenli discuslar vardır.

Güney Amerika'daki Amazon nehrinin ana ve yan kollarında yaşarlar.Bölgenin toprak yapısından dolayı ; kalsiyum karbonat ve genel sertliği oluşturan mineraller azdır.Yine bu sebepten dolayı su ; yumuşak,kahverengi ve asidik özelliğe sahiptir.Bu bölgelerde pH 5,0 - 6,5 arası, gH ve kH her zaman için 1 civarındadır.Daha çok akıntının az olduğu,aralarında saklanabilecekleri kütük,dal ve köklerin bol bulunduğu bölgeleri tercih ederler.

Dişi ve Erkek arasında belirgin bir görünüş farkı yoktur.En doğru tespit,üreme dönemlerinde ortaya çıkan üreme tüplerini gözlemektir.Erkeğin sperm tüpü,ince,sivri uçlu ve küçük,dişinin yumurtlama tüpü ise kalın,yuvarlak uçlu ve erkeğe göre nispeten daha büyüktür.

Her canlıda olduğu gibi Diskuslarda da sağlıklı gelişme için çeşidi zengin bir diyet şarttır.Piyasada diskuslar için hazırlanmış kuru yemler mevcuttur.Bunlardan kalitesine güvendiğiniz markaları tercih etmekte fayda var.Bu yemlere ek olarak,mutlaka canlı yemler de verilmelidir.Benim de kullandığım,sağlıklı ve hijyen olduğuna inandığım canlı yem,su piresi ve beyaz kurtlardır.Fakat ben bu canlı yemleri evde ürettiğim için böyle bir yorum getirdim,zira kaynağı belli olmayan hiçbir canlı yemi kullanmam ve tavsiyede etmem.Özellikle Tubifex kesinlikle verilmemelidir ; zira hepimiz biliyoruz ki, çoğunlukla kirli (kanalizasyon vb.) ortamlardan elde edildikleri için hastalık taşıma riskleri yüksektir.Sadece balıklar değil,ev halkı da hepatit,dizanteri gibi hastalıklara karşı risk almaktadır.Alternatif olarak karides,midye,yengeç ve morina balığı eti de verilebilir.Bazı akvaristler ve üreticiler,yağı ve sinirleri ayıklanmış sığır kalbi,karides,bezelye,havuç,sprilluna karışımına vitaminde ekleyerek balıkların diyetine eklerler.

Diskus bakımı tecrübe gerektiği söylense de gözünüz korkmasın.Eğer diskus beslemeyi düşünüyorsanız öncelikle bu konuda iyi bir araştırma yapmanızı öneririm.Araştırmalar sonucu edinilen bilgiler ışığında Discus beslemek,zamanla kazanılan tecrübelerle,işiniz kolaylaşacaktır.Fakat emek,sabır ve özel ilgi istediği gerçektir.Kolay pes eden biriyseniz,hiç başlamayın derim.

Akvaryumun en az 200 litre hacminde ve 50cm yüksekliğinde olması önerilir.Yetişkin bir diskus başına yaklaşık 50 litre su hacmi düşünülmelidir.İyi bir filtrasyon sistemi olmazsa olmazlar arasındadır.Ayrıca akvaryum yerinin ayak altı diye tabir edilen bir ortamda olmamasını öneririm.Zira bu balıklar çok hareketli yerlerde kolayca strese girebilecek bir yapıya sahiptirler.

Akvaryum suyu yumuşak veya orta sertlikte olabilir (gH : 4-6). pH'ın ise 7,0'ı geçmemesi önerilir. Nitrit ve nitrat mümkün olduğunca düşük tutulması şarttır.Bu yüzden etkin bir biyolojik filtrasyonun yanında,düzenli olarak haftalık %20 su değişimi gerekir.Tabanda biriken dışkı,artık yem kesinlikle bırakılmamalıdır.Ideal akvaryum sıcaklığı 28°-30°C arasıdır.

Yukarıda yazılanlar bir sitede teknik bilgilerdir.Olması gereken budur.Ama belirtildiği gibi dekorsuz 175lt bir akvaryumdada 5cm lik discuslardan 5'erli yada 6'şarlı bir gurup gerekli ortam ve değerler sağlandığında ve bu değerlere bağlı kalınıp düzenli ve periyoduk kontroller altında tutulduğunda sorunsuz beslenir.Tecrübe ile sabittir.
Saygılarımla,
ultrAslan2007-04-08 18:31:33

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Burak aybarsÇevrim Dışı

Kayıt: 24/06/2006
İl: Bursa
Mesaj: 533
Burak aybarsÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Nisan 2007 18:22
ARKADAŞLAR;Akvaryum 100-60-60 olcak ama yaza kadar ben yokum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir