İlk Akvaryumum Ve Bitkili


İstidatÇevrim Dışı

Kayıt: 30/10/2023
İl: Balikesir
Mesaj: 4
İstidatÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2023 17:19
Merhaba,
Aquel optibent 70lt bir akvaryum aldım ve hagenn 15 kg kum oldukça sabırlı biriyim ve akvaryumda yapmak istediğim şey bir eko sistem kurmak bunun için yol gösterici bilgilerinize ve tavsiyelerinizi severek dinlemek isterim .
Teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MollabeyÇevrim Dışı

Kayıt: 01/08/2018
İl: Ankara
Mesaj: 105
MollabeyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2023 22:10
Oturmuş bir su ve mümkünse dış filtre kullanmanı tavsiye ederim.

Beğenenler: [T]241185,İstidat[/T]
Teşekkür Edenler: [T]241185,İstidat[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EmirrztrkÇevrim Dışı

Kayıt: 25/01/2022
İl: Istanbul
Mesaj: 357
EmirrztrkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Ekim 2023 01:27
Dış filtre, sabit ısı, iyi bir havalandırma ve azot döngüsünü oturmuş bir su. Gerisi teferruat.

Beğenenler: [T]241185,İstidat[/T]
Teşekkür Edenler: [T]241185,İstidat[/T]
+1: [T]208569,BeyzPl[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RafetaÇevrim Dışı

Kayıt: 28/10/2023
İl: Artvin
Mesaj: 12
RafetaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Ekim 2023 12:58
Biyotop akvaryumdan kastınız kendi kendine yeten bir akvaryum kurmaksa ; kendi deneyimlerim ve araştırmalarımdan elde ettiğim bazı bilgileri sizinle paylaşabilirim.
Ben kendi kendine yeten akvaryumlarımı kurarken örnek olarak “ su ürünleri mühendisliği” bölümünde öğrencilere “ doğal arıtım yöntemleri “ konusu altında öğretilen bilgileri baz alıyorum.
Bu yöntem kanalizasyon suları ve evsel atık sularını tarımda kullanılabilecek kaliteye getirebiliyor.
Suyun Filtrelenmesi
SU BİTKİLERİ İLE FİLTRASYON
Doğanın kendi kendini arındırabilmesinin sırrı, sulak alan ekosisteminin karmaşık fiziksel, kimyasal ve biyolojik süreçlerinde saklıdır. Sulak alanlarda yaşayan bitkiler, yapraklarının fotosentezle özümsediği karbondioksiti oksijene çevirerek suyun içindeki köklerine taşırlar. Bu sayede su oksijen bakımından zenginleşir ve köklerde yaşayan mikroorganizmalar için yaşam ortamı oluşur. Bu canlılar sudaki organik atıkları, kimyasal kirleticileri parçalayıp yok eder. Bazı bitkiler sudaki ağır metalleri bile yok edebilmektedir.
Suyu filtre edebilen bitkiler
Su üstünde yaşayan, tamamiyle suda yaşayanlar olarak ikiye ayrılabilir. (3. Bir ayrım kökleri suda yaşayan yaprakları su üstünde yaşayan bitkiler olarak yapılabilir ama bunlar akvaryum sistemleri ile uyumlu değiller. Örnek olarak pirinç )
Tümüyle suyun altında yaşayanlar
Su içinde yaşayan türlere örnek olarak Eledoa verilebilir. Elodoa suyu oksijen bakımından zenginleştirir. Çok hızlı büyüyen, çok zorlu şartlara dayanan bir bitkidir. Su sıcaklığı 26 derecenin üstüne çıkmadıkça problem yaşamaz. Çok hızlı büyümesi sudaki bitkilerin ve yosunların kullandığı maddeleri hızlıca azaltarak yosun oluşumuna engel olacak ya da azaltacaktır.
Suyun üstünde yüzenler

Su Mercimeği: Yeterli seviyede tutulduğunda çok iyi bir biyolojik filtrasyon yardımcısıdır. Balıkların yuva yapmaları için ideal bir ortam oluşturur. Ayrıca yavru balıkların saklanmaları için ve bitkisel olarak beslenmeleri için çok uygundur. Özellikle ışık gördükleri zaman yapıları koni biçimini alır. Uygun ortam bulduklarında çok hızlı yayılırlar.akvaryumun yüzeyini kapladıkları için alglerin büyümelerini engeller, dolayısıyla denitrifikasyon ve amonyak absorbsiyonu ile sudaki azot miktarını azaltır ve ekolojik denge oluştururlar. Su Mercimekleri içme suyunda bulunan kirleticilerin %50-60’ını uzaklaştırır. Bütün bu özellikleri ile çevre kirliliğinin önlenmesinde kullanılabilecek önemli alternatiflerden biri hatta en önemlisidir. Yeterli seviyede tutulduğunda çok iyi bir biyolojik filtrasyon yardımcısıdır.
Su sümbülü
Çok hızlı büyürler estetik doyum açısından su mercimeklerinden daha güçlüdürler. Sudaki amonyak, nitrat gibi kirleticileri sudan uzaklaştırabilirler.
Omurgasızlar
Karides
Akvaryum içerisinde oluşan amonyak ne nitratın ana kaynağı olan algler ve atık yemlerle beslenirler. Dolayısıyla amonyak oluşmadan akvaryumdan uzaklaştırılmış olur .
Tatlı su midyesi
Saatte 30 litre kadar suyu filtre edebilme özellikleri vardır. Su içerisindeki çürümüş bitki parçaları ve Atık yemlerle beslenirler. ( bazı kaynaklarda balık dışkılarını parçalayabildiklerini okudum ama doğruluğu var mı bilmiyorum. ) 25 derecenin üstündeki sularda yaşayamazlar . Umarım yardımcı olabilmişimdir. Sağlıcakla kalın .




Beğenenler: [T]241185,İstidat[/T][T]241126,DtBalik[/T][T]241195,Alpinizm[/T]
Teşekkür Edenler: [T]241185,İstidat[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

İstidatÇevrim Dışı

Kayıt: 30/10/2023
İl: Balikesir
Mesaj: 4
İstidatÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Kasım 2023 10:25
bilgi paylaşımınız için teşekkür ederim.
Kesinlikle dikkate alacağım .

Beğenenler: [T]241161,Rafeta[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir