Hobi


voltranÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/07/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 450
voltranÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Aralık 2010 23:36
 

1.       Hobiniz nasıl işiniz oldu?

2.       Gerçek akvaryum hobicisi kimdir ve nasıl olmalıdır, örnek. Hobi nin gerçek anlamı nedir ve kırıterleri neler olmalıdır?

3.       Forumdaki hobicilerin en sevdiğiniz yanı, en sevmediğiniz yanı.

----------------------------

 “Pes etme sonuçta sen bu işi göz zevkin için değil, gerçek bir hobici olduğun için  yapıyorsun!” Yazıyı okudum, yazı beni düşünmeye sevk etti. Bence düşündüren her şeyin yararlı bir yanı vardır, en azından eğitici yanı vardır. Benimde hep bahsettiğim hobi nin gerçek anlamı nedir ve kırıterleri neler olmalıdır diye düşündüm, ayrıntısına inmeye karar verdim. On ana kritere indirgeyebilirsek bence ortak bir görüş sahibi olmuş oluruz diye düşünüyorum.
----------------------------

Hobi: Her zamanki uğraşların dışında yer alan, dinlendirici bir merak veya işlem; severek yapılan bir iş, bir vakit geçirme yolu.

Koleksiyoncu faaliyet (pul veya çakıl taşı koleksiyonu gibi), yaratıcı faaliyet (iğne işleri, maket yapımı gibi) olarak iki ana kola ayrılır. Hobinin diğer çeşitleri arasında, bitki veya hayvan yetiştirmek, spor yapmak v.s. de yer alır.

İnsanların hobiler edinmelerinin çeşitli sebepleri olur, ama hoşça vakit geçirmek (veya eğlenmek) bu sebeplerin en başta gelenidir. Hobiler zihni dinlendirir ve insanların hayatına günün alışılagelmiş monotonluğundan uzak değişik bir yön verir. Belli bir hobisi olanlar çoğu zaman kendilerine amaç edindikleri alanlarda nüfus sahibi de olurlar. Bazıları ilgilendikleri konularla sonunda bir meslek edinirler. Mesela radyo amatörleri sonunda elektronik ile ilgilenmeye başlar.

----------------------------

İnternet den Hobi hakkında bilgi:

 

Boş zamanların hoş işi, özel ilgi.

 

Kendine ait olabilen zaman parçasında sadece kendin için yaptığın çalışma uğraş. (kız peşinden koşmak meselaTebessüm)

Ne olduğu genelde hep yanlış anlaşılmış şeylerden biri olup, cevabını da en sallayarak verdiğimiz şeydir. Hobileriniz nelerdir, diye bir soru gelir. Cevabın dibine vurup, saymadığımız şey bırakmayız, hayatımızda üç-beş kere yaptığımız ne varsa hepsi hobimiz olmuştur. Ya da en meşhur hobilerimiz vardır, kitap okumak, müzik, spor vb... adını sanını bilmediğimiz şarkıları dinlemeyi hobi sanırız. Ayda üç kitap bitirmeyi de... Hâlbuki hobi uğraş ister, emek ister... Hepimizin iş hayatı dışında vaktini harcadığı, emek verdiği şeydir hobiler. Eğer iş çıkışları bir barda şarkı söylüyorsanız bu sizin hobinizdir, ya da tüm boş vaktinizi sürekli güncellenen bir internet sitesi için harcıyorsanız budur hobi.

" "hobi" deyip geçtik; peki bu kelimenin Türkçesi nedir? "bir insanın asıl mesleğine ilaveten amatör bir gayretle ve sadece zevk için sürdürdüğü ikinci meşgale" manasına gelen Türkçe bir kelime hatırlıyor musunuz? Ben hatırlamıyorum; bizde "birden fazla sahada veya ilimde hüner sahibi olan kişi" manasına gelen bir "hezar-fenn" tabiri vardır ki, anlam itibariyle hobiyi karşılamaktan uzaktır. "meraklı" kavramı, olsa olsa, "amatör" manasına gelir ki, kelimenin "her işe burnunu sokan" anlamı, daha yaygın bir kullanış alanına sahip. "meşgale" olmaz, "hususi zevk" karşılamaz; kısacası, düşünebildiğim kadarıyla "hobby"i, anlam itibariyle Türkçede tek kelimeyle karşılayan bir kelime yok. Peki, dün veya bugün bizim gündelik hayatımızda "hobby" olarak nitelenen paralel meşgaleler yok muydu? Elbette vardı ama galiba çiçek yetiştirmek, bir şey biriktirmek, ince marangozlukla veya musiki ile uğraşmak gibi faaliyetlerin hepsini birden niteleyecek bir isim koymakta ihmal göstermiştik.

Ama bir dakika, bilgisayarımın sözlüğü "hobby" kelimesi için çok ilginç bir karşılık veriyor:
düşkü! Düşkü? Acaba üzerine çok düşülen şey mi? "düş kelimesini genellikle rüya ile irtibatlarız; siz hiç "benim en büyük düşküm, karasakız plak toplamaktır" diye bir cümle duydunuz mu?"

----------------------------

voltrun2010-12-30 10:14:09

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 30 Aralık 2010 09:15
Paylaşım için teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir