Hızlı Su Hazırlama Yöntemi


SelanikliÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
[B]11781,2[/B]
Kayıt: 21/07/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 652
SelanikliÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 15 Ağustos 2015 19:49
[QUOTE=leitzcell] yeni tankım için tahmini haftalık 40 litre su değişimi yapmam gerekecek fakat suyu 2-3 gün dinlendirmeye yerim yok + hanım laf ediyor zaten.
ilaç vs. kullanmadan su hazırlama konusunda formül üreten arkadaş varsa paylaşırsa sevinirim.
benim aklıma ilk gelen kovada filtre çalıştırmak oldu 1-2 saat kadar ama yeterli olurmu emin olamadım.[/QUOTE]
Ben yaklasik 7-8 ay once su artima cihazi aldim, su tezgah alti dediklerinden. 275tl para verdim, 6 stage olandan aldim, bir tek ph filtresi yok. Hem evde damacana maliyeti bitti ve parasini kat kat amorte etti (haftada 40tl damacana masrafi vardi) de tanklar icin su derdim kalmadi. Gunde 250lt max aritma yapabiliyor. Hem yengenin de aklina yatar bence bu sekilde. Benim hanimin aklina aninda yatmisti...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Ağustos 2015 20:25
Osmos membranlı arıtma cihazından elde edilen su safa yakın bir su olur. Bazılarında son adımlarda kimi mineraller eklendiği söylense de, suyunuzu test edip ne kadar kh ve gh içerdiğine bakmanız gerekir kaldı ki yine de çok saf bir su üretecektir, yani hem ph kısmı hem mineral ekleme kısmına pek takılmayın. Bu filtreler sabit bir eklemede bulunamayacağı gibi filtreden hızla geçen suyun çözebileceği mineral kısıtlı olur, muhtemelen filtrede son adımda caco3 mgco3 gibi mineraller yer alıyordur, bunlar zor çözünür minerallerdirler bunların yerine daha kolay çözünür tuzlar koysalar bu seferde kısa sürede tuz tükenir veya abartı bir eklemede bulunur. Kısacası elde ettiğiniz suyun kh ve gh ını bilmeniz ve suyu ona göre karışımlı kullanmanız gerekir, eğer çok daha sert su isteyen canlılarınız varsa ister arıtmadan ister musluk suyundan kullanın (musluk suyunuz bakacağınız canlının suyuna göre yumuşaksa) yine suya takviye tuzlar eklenir.
Kısacası bu tür saf sular bakacağınız balık türüne göre karışımlı olarak kullanılır. Gerekirse eklemede bulunulur.
Düşük iletkenlik isteyen balıklara bakıyorsanız, elde ettiğiniz suyun içeriğine ve musluk suyunuzun içeriğine göre karışımlı kullanabilirsiniz.
Ya da cacl2, mgso4, nahco3 gibi tuzlar edinerek, balığın yaşadığı yerin suyunu bu tuzlarla takviye ederek taklit edebilirsiniz.

Sonuç olarak bakacağınız canlının bitki olur balık olur başka birşey olur, önce hangi su değerlerini istediğini öğrenmeli,
sonra çeşme suyunuzda neyin ne kadar olduğunu öğrenmeli
sonra arıtmadan çıkan suyunuzda neyin ne kadar olduğunu öğrenmeli
bu çıkan sonuçlara göre de uygulamada bulunmalısınız.
Yani 6 adım filtre al olay çözülsün gibi birşey yok.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SelanikliÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
[B]11781,2[/B]
Kayıt: 21/07/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 652
SelanikliÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 15 Ağustos 2015 22:18
8 aydir bahsi gecen aritma cihazindan gelen suyla direkt olarak bitkili tank, buffer ekleyerek de cichlid tanki bakiyorum. Bitkileri cok saglikli, cichlidlerimde en ufak bir yuzgec erimesi, pul dokulmesi, parazit, bagisiklik problemi vs yok. Her iki tankim da son derece saglikli. Turkiye'de kisitli bilgilerle genelde RO aletlerine mesafeli yaklasilirken, yurt disinda bitkili ya da tatli su balik bakan hemen her ciddi akvarist benzer sistemleri kullaniyor. Hatta JBL gibi markali RO sistemleri de mevcut. Kullanilan filtreler ayni; tek farklari markali olmalari... Netice itibariyle "oyle olmaz boyle olmaz" ben bilemem. Dinlenmis suyun "uzun vadede" en ekonomik ve en hizli cozumu su aritma cihazlaridir. Hatta olay sadece klor aritma ise tek ya da iki filtrede bile olay cozulebilir ve cok dusuk maliyetlere olay halledilebilir.

Bu arada RO cihazindan cikan su saf suya yakin blle degil bilgileriniz eskide kalmis olabilir. Mineral filtresi diye bir sey var. suya RO'dan sonra kaybolan bircok minerali ekliyor. Hatta istenirse ek bir filtre ole ph 8.5 civarina cikariliyor. Cichlid akvaryumlari icin ideal. [EDIT]Selanikli,2015-08-15 22:20:09[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir