Hastalıklar İlaçlar Vitaminler ve Mineral


MuratGökerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/07/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 622
MuratGökerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Haziran 2009 17:25
İlaçlar ve Kullanım Alanları
 
Potasyum Permanganate
1 g/100 litre su oranı ile kullanılır. Bu yoğunlukta balıklar 10-30 dakika banyo yaptırılır. Bazı balıklar Potasyum Permanganata karşı hassastırlar. Bu nedenle uygulama sırasında balık dikkatlice izlenir ve herhangi bir aksilik görülür ise banyo hemen durdurulur ve balık normal akvaryumuna geri konulur. Larnea hastalığında %0.1 eriyiği ile lokal (balığın üzerindeki belli bir bölge) tedavi yapılır.
Potasyum İodide ve İodine
Bu madde uzun süreli banyo için kullanılır. 1g iodine ve 100g potasyum iodide 1 litre suda eritilir. Bu eriyikten her litre akvaryum suyuna 0.5 ml. hesabı ile ilave edilir(10 litre su için 5ml).
Concurat
Bir firmanın çıkardığı özel ilaç ismidir. İlaç 2.3.5.6 tetrahvdro-6-phenyl imidazo (21-6) thiazol hydrochlorides ihtiva eder.Capillaria'nın konrtolü için bu ilaçtan 2-4 gr. 1 litre suya konulur. Bu su içerisinde tubifex (canlı yem) konulur ve kurtlar ölmeye başladığı an veya ölmeye başlayacakları hissedildiği an kurtlar alınır ve hasta balıklara yedirilir.
Bakır Sülfat
Mavi kristaller şeklinde olan bakır sülfat (CuSo4-5H2O) 1 gramı 1 litre suda eritilir ve bu eriyikten 1.5cm3'ü akvaryumdaki her 1 litre su için verilir. Bu uzun süreli banyolar için önerilir. Tatlı su akvaryumlarında bakır sülfat çok dikkatli olarak kullanılmalıdır. Deniz akvaryumlarında ise bakır suyun kirliliğine bağlı olarak süratle çökeltilir. Bu nedenle uygulamanın 3-5 ve 7.gününde tekrarlanmasında fayda vardır. Eğer deniz suyu taze ise uygulama bir iki defa daha yapılabilir. Eğer su eski ise uygulamalar daha az yapılır. Bakır sülfat uygulamalarından amaç sudaki bakır sülfat oranını litrede 1-1.5 mg. dolaylarında tutmak içindir. Özellikle oodinium dış parazitine karşı 0.1-0.4 ppm ortamında devamlı banyo etkili olur.
Lindane
Lindane çok etkili bir haşere ilacıdır. Suda çözülmez zehirli bir maddedir. Balık üzerine bulaşmış bazı parazitlerin imhasında kullanılabilinir isede akvaryum balıklarında dikkatli kullanmak gerekir. Direkt olarak akvaryum içerisine kullanmak uygun olmayacaktır. Pazazitli balık dışarıda ayrı bir kapta veya karantina akvaryumunda ilaçlanmalıdır. Bu amaçla balık içi su dolu bir kaba alınır. Suyun üzerine çok az lindane serpilir ve balık burada 10-15 dakika tutulduktan sonra tekrar akvaryuma döndürülür.
Malagit Yeşili
Malagit yeşili cholorid ve oxalate halinde pazarlanır. Oxalate olarak pazarlananları balıklar için daha zehirli fakat parazitler ile mücadele için daha etkilidir. Önerilen doz 0.03 mg/litredir. Standart olarak 1.5 gr. Malagit yeşili bir litre suda eritilir. Bu eriyikten 2-6 ml/100 litre suya uygulanır. 2-6 ppm dozlu eriyikte balıklar 30 dakika banyo yapılır ise dış pazazit ve mantarlara karşı etkili mücadele yapılmış olur.
Metronidazol
Metronidazol (1-b(hydroxyethyl)-2-methyl-5 nitroi-midazol) formülündedir. İnsanlar için de kullanıldığından kimyasal madde satılan yerlerden temin edilebilinir. Akvaryumlara 4mg/litre olarak 3-4 gün süre uygulanılabilinir. Bu süre sonunda su aktif karbon kömürlü filtreler ile temizlenmeli veya bu mümkün değil ise akvaryum suyunun yarısı kullanım bittikten sonra ilk gün %25'i ise üçüncü gün değiştirilmelidir. Metraljil adı ile eczanelerde satılan ilaçla bu tedavi yapılabilmektedir. Nitrofuran ihtiva eden ilaçlar bakteriyel ve bazı durumlarda mantar hastalıkları için çok etkili olan bir maddedir. Bakteriyel enfeksiyonlar için 20 ppm'lik solusyonda 4-5 gün banyo önerilebilir.
Rivanol
100 mg. rivanol 100cm3 sıcak suda eritilir. Eriyik soğutulur. Balıkların yaraları üzerine pamukla sürülür. Gerekli gürülür ise 48 saat sonra tedavi tekrarlanılabilinir. Uygulama sırasında balığın gazlamalarına ve gözüne ilacın kaçmamasına dikkat edilmelidir. Bunun için balığın üzerine ilaç sürülürken balığın kuyruk hizası yere bakacak şekilde elde tutulup yaranın üzerine bu şekilde sürülebilinir.
Sülfanomidler
Akvaryumda hastalık amili olan bakterilerden antibiyotik ve sülfanomidli ilaçlara dayanabilmeleri hemen hemen yok gibidir. Sulfanilamide veya sülfathizol kullanımında hasta balıklar 2-3 gün süre ile 100mg./Litre oranındaki suda tutulurlar. Eğer uygulama bu oranda akvaryuma yapılır ise 3 gün sonunda suyun %50'si değiştirilmelidir. Bu maddeler suda pek iyi erimedikleri için suda bulanık bir görüntü yaratabilir fakat bu durum balıklara bir zarar vermez.
Trichlophon
Bu maddenin kullanılacağı akvaryumlarda su sıcaklığının 20-22C dereceden aşağı 27-28C dereceden yukarı olamaması lazımdır. 0.2-0.3 mg./Litre oranındaki suda hasta balıklar 3-4 gün banyo edilir.
Antibiyotikler
Bakteriyel hastalıkların tedavisinde çok yararlı olan antibiyotiklerin dış ülkelerde pek çok çeşidi akvaryum balıkları hastalıkları için piyasaya çıkarılmış bulunmaktadır. Ülkemizde de bu konuda bazı girişimler vardır. Akvaryumlarda en çok kullanılan antibiyotiklerden bir kaçı aşağıdadır.
Terramycin 10-20 mg./Litre Eriyikte balıklar uzun süre banyo yaptırılabilinir.
Chloromycetin 50-80 mg./Litre Eriyikte balıklar uzun süre hasta balıklar tutulabilir.
Oxytetracycline 5-8 mg./Litre Eriyikte balıklar uzun süre hasta balıklar tutulabilir.
Bactrim 1 tablet/100 Litre 3 gün boyunca uygulanır.Sonunda %50 su değiştirilir.
Kinin
Litrede 0.001 gr.=1 mg. oranında uygulanabilir. (Akvaryuma bu kadar küçük dozda vermek için önce 1 gr. Kinin 1 litre suda eritilir.Daha sonra litre başına 1 ml. gelecek şekilde uygulanır.
Formalin
0.2ml/litre oranındaki karışımda balıklar 1 saat banyo yaptırılır. Dış pazazitler için akvaryumlara 10 litre su için 2-4 damla kullanılabilinir.
Tuz
%3-5 ihtiva eden suda balıklar 2 dakika tutulur ise bu tedavi sülüklerden kurtulmak için yeterlidir. %1'lik tuzlu suda 1 saat balık tutulur ise dış parazitlere karşı mücadele yapılmış olur. Akvaryumlarda temizlenmiş kaya tuzu kullanılır. Özel olarak tuzluklardan akması için içerisine magnezyum sülfat ilave edilmiş masa tuzları kullanılmamalıdır.
Acriflovine
Dış parazitlere kuyruk çürümesine ve mantarlara karşı kullanıldığında 0.02 ppm konsantrasyonda balıklar 3 gün süre ile tutulur.
Phenoxethol
Dış mantarlara ve kuyruk çürümesine karşı 10ml/litre oranındaki karışımda balıklar devamlı olarak tutulabilinir.
Metilen Mavisi
Özellikle mantar ve parazitlere karşı etkili olan bir kimyasal maddedir. Akvaryumculukta çok kullanılan bir maddedir. Uzun süreli tedavi için %5'lik eriyinden 5 litre suya 3 damla hesabı ile kullanılabilinir.



Popüler İlaçlar ve Kullanım Alanları

Yazan: Tolga Özdemir

Sera Baktopur
Tatlı su akvaryumlarında kuyruk çürümesi ağız mantarı ve dış bakteri yel enfeksiyonlarda kullanılır.
Mikrobik hastalıkların belirtileri şunlardır: Beyaz ile gri arası leke deri üstünde şişkinlik deri altında kan oturması cinsel bölgelerde ve yüzgeç kenarlarına kanlı iltihaplarkarın boşluklarında su toplaması başta ve yüzgeçlerde beyazımsı gri renkte kabarcıklar dikleşen pullar fırlamış gözler akvaryum dibinde veya köşelerde huzursuz sallanmalar Yüzgeçlerin kenarında beyazlaşmalar yüzgeçlerde çürüme veya tamamen erimesi gibi durumlar gözükebilir.
Kullanım esnasında ana tankta yararlı bakterileri yok eder karantina akvaryumunda kullanılmalıdır.

Sera Baktopur Direct
Ağır bakteriyel iç enfeksiyonlarda dropsy tatlı ve tuzlu su akvaryumlarda balık ülserlerine karşı çok etkilidir.
Karınların şişkin olmasından balıklarınız iç parazit rahatsızlığı olduğunu anlayabilirsiniz.
Hastalığı geç fark etmiş olsanız bile Sera bactopur direkt kullanarak tedavi edebilirsiniz.
Kullanım esnasında ana tankta yararlı bakterileri yok eder karantina akvaryumunda kullanılmalıdır.

Sera Ectopur
Tatlı ve tuzlu su akvaryumlarında mantar ve parzit mücadelesinde kullanılır bünyesinde serbest oksijenli tuz mineralleri içerir oksijeni uzun süre suda barındırır ayrıca tedavi sonrası balık stresinin giderilmesi içinde kullanılır.
Bir akvaryumda ektoparazit ve mantar gelişiminin fazla yüklenmeden doğan stres birbirlerine uygun olmayan balıkların kombinasyonu çok yüksek veya çok düşük sıcaklıkdengesiz beslenme gibi bir çok soru olabilir sürekli oksijen yetersizliği hem balık hem de bitkiler için diğer bir sorun olarak ortaya çıkar. Diğer bir özelliği ise tatlı ve tuzlu su akvaryumlarında özel içeriği sayesinde sürekli bir iyileşme sağlar.

Sera Mycopur
Tatlı su akvaryumlarında saprolegnia (mantar) galsame solungaç ve deri fluke’leri tedavisinde kullanılır. Bu parazitler tipik özellik olarak yumurtlama kuluçka larva ve yetişkin evrelerinden geçen parazitleridir.

Sera Costapur
Tatlı ve tuzlu su akvaryumlarında balık üzerine yerleşen ichthyophthırıus (beyaz benek) ve diğer deri parazitleri olan costia chilodonella ve trichodina tedavisinde kullanılır. Bu parazitler tipik özellik olarak yumurtlama kuluçka larva ve yetişkin evrelerinden geçen parazitleridir.Sera cortapur bu parazitleri her devresinde özelliklede larva döneminde etkisiz hale getirerek parazitin akvaryumunuzdan tamamen yok olmasını sağlar.

Sera Oodinopur
Tatlı su akvaryumlarında Kadife Hastalığı için kullanılır. Bünyesinde bakır ihtiva ettiği için tuzlu su akvaryumlarında kullanılmaz. Tatlı su balıkları karantina akvaryumlarında tedavi edilmelidir.

Mikofish
Pamuğumsu mantarlara ve büyük virüslere etkilidir. Bakteriyel deri ve yüzgeç çürümesinde kullanılır. Balığın ağzında yoğunlaşan pamuğumsu mantarlarda etkilidir. Balık yaralanmalarında da kullanılabilir.

Biyo-Ichthyo
Beyaz benek deri ve solungaçlarda kızılımsı görünüşlerde deri üzerinde mavi beyaz lekeler için kullanılır.

Contra-Ichthyo
Beyaz benek hastalığı için yaygın olarak kullanılan bir ilaçtır.

TetraMedica ContraSpot
Beyaz benek buğulu gözler hızlı solungaç hareketleri hastalıklarında etkilidir.
 
 
Akvaryum canlılarımızın vitamin, mineral ve diğer gereksinimleri. PDF Yazdır E-posta
Akvaryum içerisinde bir çok çeşit minareller vitaminler bulunmaktadır.Ancak bazı durumlarda akvaryum içerisine vitamin takviyeleri yapmak zorunda kalırız.Herne kadar iyi ve kaliteli yem kullansak bile yüksek kaliteli yem kullanırken bile vitamin desteği sağlamak faydalıdır.

Özellikle taşınma sonrası veya aşırı miktarda balık bulunduğu durumlarda yada bakım şartlarının uygun olmaması sonucu oluşan stres, süs balıklarının vitamin ihtiyaçlarını arttırır.Vitamin eksikliği,hastalıklara olan duyarlılığı arttırır.Akvaryumun temizlenmesi veya yeni bir balığın alıştırılması gibi sık sık küçük nedenlerde bir hastalığın ortaya çıkmasına neden olabilir.
Aşırı miktarda balık bulundurulması,yetersiz barınak,çok sık bakım veya doğaya uygun olmayan şartlar soınucu strese giren balıkları güçlendirmek için sıvı multivitamin karışımı
*balığı yeni bir akvaryuma alıştırma öncesinde ve sonrasında
*üretme denemeleri öncesinde ve sonrasında
*yavrular için büyütme yemlerininzenginleştirilmesinde,yavru balıklar daha fazla vitamine ihtiyaç duyarlar.
*hastalık sırasında ve sonrasında iyileşme sürecinin deesteklenmesi için

doğruda akvaryum suyuna ekleyebilrsiniz.Yinede yemlemeden hemen önce haftada bir kez yemin üzerine 6-7 damla damlatmak daha iyidir.

Suya karıştırılan vitaminlerin haricinde birde tabletler vardır.Tabletler çok sayıda vitamin,mineral ve eser element içerir.
*balıkların renklerinin canlandırılması,hareketlilğinin arttırılması ve sağlıklı bakılması
*üretim hazırlıklarında,yumurtalamaya hazırlığın desteklenmesi
*eksiklerin giderilmesinde ve yeni eklenen balıkların adaptasyonuna yardım eder

Zayıf hasta balıklar doğrudan tabletle beslenebilir.Bunun için tabletleri doğrudan suya bırakabiliriz.Pek çok balık tabletleri tırtıklayarak vitamin ve mineralleri doğrudan alır.

Vitaminler ve Besinler tablosu aşağıdadır.



Bir vitaminin eksikliği diğer bir vitaminin aşırı alınmasıyla giderilmez.

Balık yemi,dengeli beslenme için besinlerin,vitaminlerin,minerallerin son derece dengeli karışımından meydana gelmelidir.Süs balıklarınız için en önemli besinler ve onların önemli özellikleri;

Safra Maddeleri:

Bağırsak tembelliğine karşı etkilidir.Mesela Diskuslar sürekli olarak dana yüreği gibi safra maddesi açısından fakir olan yemle beslenirse doğal gereksinimleri karşılanamaz.

Protein:

Protein açısından zengin yem kas gelişimi için kullanılır ve bu yüzden her balık için gerçek bir enerji santralidir.Genel olarak hayvansal proteinlerinsindirilmesi bitkisel proteinlerden daha kolay ve daha çabuktur.Bu yüzden etle beslenen balıklar daha kısa ve düz bağırsaklara sahiptirler.Vejeteryan balıkların uzun,sarmal,kıvrımlı bağırsakları vardır.

Karbonhidratlar ve yağlar:

Balıklarınız için en önemli enerji kaynaklarıdır.Fakat yinede çok fazla yağ, yağlanmaya ve organ hasarlarına neden olur.Buda balıklarınızın ömrünü kısaltır.Balık organizmasının yeterli miktarda yakabilmesini sağlamak için yağ ve vitaminler doğru oranda olmalıdır.

Mineraller:
Kemik geşimi için dolayısıyla sağlıklı büyüme için kalsiyum ve diğer mineraller vazgeçilmezdir.

Eser elementler:

Vücut içinde farklı görevleri yerine getiri.Genellikle vücut içinde ''İş aleti'' aleti olarak çalışan enzimlerin vazgeçilmez yapıtaşıdır.
 

Akvaryum balıkları üretiminde özellikle yumurtadan yeni çıkan yavruların beslenmesinde vazgeçilmeyecek olan bir canlı grubudur. Yumurtadan çıkan akvaryum balıkları ilk yaklaşık iki gün için yem gereksinimi duymazlar. Bu süre zarfında vücutlarında bulunan yumurta sarısını tüketerek gıda gereksinimlerini karşılarlar. İkinci günden itibaren ise yavrulara yem vermek gerekir. Bu dönemde balık yavrularının çoğunluğu ancak canlı yem ile beslenebilirler. Bu aşamada infüsoria ile beslenebilirler.

 

Devamlı üretim için iki veya daha fazla kavanoz kullanılabilinir. Kavanozlar 5 litrelik olabilir. Kavanozlar sıcaklığı 20 dereceden yukarı olan ılık bir odada tutulmalıdır. İçerisi mümkün ise (Gerekli değil) temiz havuz suyu veya dinlendirilmiş su ile doldurulur. Direkt güneş ışığı alan yere konulmayan kavanozlar aydınlık bir yerde bulunmalıdırlar. Su ile doldurulan kavanozlara aşağıdaki malzemeler ilave edilir.

 

Bir tutam kurutulmuş marul yaprağı
Biraz akvaryum balıkları için kullanılan toz yemden
Kuru muz kabuğunun dörtte biri
Havada kurutulmuş şalgamdan iki kesme şeker büyüklüğünde bir parça. Burada kullanılan şalgam daha önce küçük küpler halinde kesilerek kurutulur ve saklanır ise uzun süre buradan kullanılabilinir.
 

Konulmuş bulunan bu maddeler infüsorialar için yem kaynağı oluşturacaklardır. Esasta infüsorialar bu maddeleri direkt yem olarak kullanamazlar. Önce ortanda bakteriler oluşur ve bakteriler infüsorialara yem olur. Yapılan üretimde pek çok tür infüsoria ürer. Bir gün sonra kavanozdaki suyun renginin bulanmaya beyazımsı bir renk almaya başladığı görülür. Bu mikroskobik canlıların üremeye başladıklarının bir işaretidir. 3-4 gün sonra suyun tekrar berraklaşmaya başladığı görülünce artık bu kavanozdan hasat yapılma zamanı gelmiştir ve bu su ile yavru balıklar beslenir. Eğer bu su mikroskop altında incelenir ise binlerce canlının üremiş olduğu görülecektir. Kavanozdan her gün ince bir hortum ile yavru akvaryumuna bu su damlatılır. Eğer her gün eksilen su tamamlanır ve 3 damla süt ile bir kibrit çöpü başı kadar yumurta sarısı ilave edilir ise bu kavanozlar yavruların diğer yemleri almaya başlayacakları 10-15 güne kadar infüsoria üretiminde kullanılabilir. Yalnız bu arada devamlı dikkatli bulunmak lazımdır. Eğer bir bozulma ve kokuşma izlenir ise bu kavanozdan yem verilmesi hemen kesilmelidir.
 
 

Beğenenler: [T]136202,Panzerfaust[/T][T]188949,eyuphan[/T][T]189569,Abdull4h[/T][T]234618,FarukGorgun[/T]
Teşekkür Edenler: [T]136202,Panzerfaust[/T][T]189569,Abdull4h[/T][T]152067,bayezidibistami[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dr.aquaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 901
dr.aquaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Haziran 2009 17:44
Teşekkürler güzel paylaşım

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ÖzkoçakÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 4506
ÖzkoçakÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Haziran 2009 01:20
Murat Bey, teşekkür ederek konuyu iğneliyorum.
 
Saygılar,
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

demhatÇevrim Dışı

Kayıt: 06/10/2009
İl: Izmir
Mesaj: 138
demhatÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Ekim 2009 23:06
Acriflovine,Phenoxethol bu ilaçları nereden bulabiliriz

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DeVLeTÇevrim Dışı

Kayıt: 10/11/2009
İl: Antalya
Mesaj: 1022
DeVLeTÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Kasım 2009 11:35
arkadaşlar herkese selamlar ben geçen gün mikofish diye bi ilaç kullandım ilacı içinde yazdığı şekilde kullandım ama şu n akvaryum suyu 3 gün oldu hala sapsarı duruyo suyunu değiştirdim ama sarılık hala gitmedi ne yapmam gerekiyor zamanla geçermi bu sarılık

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MŞENÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 695
MŞENÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Nisan 2010 20:57
Karbon filtre kullanın.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

loveÇevrim Dışı

Kayıt: 31/01/2007
İl: Izmir
Mesaj: 9
loveÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Nisan 2010 23:20
Gerçekten çok faydalı bilgiler yazmışsınız.Tabiiki bu bilgileri üşenmeden anlayarak okunduğu zaman herkes mutlaka birşeyler öğrenecektir.Benim işime çok yaradı teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

murat35cemalÇevrim Dışı

Kayıt: 10/08/2012
İl: Izmir
Mesaj: 121
murat35cemalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ağustos 2012 18:23
Çok güzel ve bilgilendirici bir yazı olmuş bende ayda 1 kez Bemiks kullanıyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir