Hastalık ve Tedavi 2(MANTAR)


zeynelcelikÇevrim Dışı

Kayıt: 25/09/2007
İl: Bilecik
Mesaj: 111
zeynelcelikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Aralık 2009 10:13

Tanım:Balık  ve  yumurtalarında genellikle başka bir nedene bağlı olarak(yaralanma vb) meydana gelen ve özellikle  yüzgeçlerde grimsi-beyaz köpük yada ince iplikimsi şeklinde kendini belli eden bir hastalıktır.Mantar enfeksiyonu yaralı balığın derisi yada yüzgeçlerine  yerleşir, orada üremeye başlar  ve ince iplikimsi, beyazımsı bir şekilde çoğalmaya başlarlar.

Etken:Balıklarda mantar hastalığını meydana getiren birçok etken mevcuttur ,fakat saprolegniaceae ailesine bağlı saprolegnia ve achlya cinsi mantar balıklarda hastalığa neden olan en yaygın türdür.
 
Belirtiler:Mantar hastalığı kendisini çok net  vede  açık belli eder.Fakat Beyaz benek ve yüzgeç -kuyruk çürümesi ile  karıştırılan hastalık olduğunu  bana  gelen maillerimden anladım.
1-Mantar en çok yüzgeçlerde başlar ve kesinlikle rengi girimsi beyaza yakındır.Asla yüzgeç çürümesinde olduğu gibi kahverengimsi çürük renginde değildir.Yüzgeç çürümesinde adı üstünde yüzgeçlerde erime  görülür ama mantarda yüzgeçler sağlamdır fakat üzeri beyazımsı  tabaka gibidir.
2-Hastalık yüzgeçlerden başlar ve oradan tüm vücuda, özellikle  solungaçlara bulaştığında solungaçlar beyazımsı  bir  köpükle kaplı gibi görülür ki zaten mantarda ölüm bu şekilde olmaktadır,yani solungaçlara bulaşan mantar , maalesef balıkları bir nevi  boğarak öldürmektedir.(ince örümcek ağını düşünün)
Tanklarımızın çoğunda zaten mantar etkenleri mevcuttur,fakat genellikle balıklarımızı enfekte etmezler.Mantar saldırılarına karşı en duyarlı olan balıklarımız zayıf  vede direnci düşmüş olanlardır.Hastalık bu tür balıklardan başlar  ve diğer sağlıklı balıklarımızada bulaşır.Mantar etkenlerinin en çok ürediği sıcaklık 20 ila 30 derece arasındadır.20 derecenin altında vede 30 derecenin üzerinde mantar etkenleri üreyip çoğalamazlar ve ölürler.Bundan dolayıdır ki tedavi sırasında tankımızın su sıcaklığını 30 dereceye  kadar  çıkarın denilmektedir.
Tedavi:sırasıyla yapmanız gerekenleri yazacam.
1-Tedavi sürecince suyun sıcaklığını 30 dereceye çıkarın.Ancak balıklarınızıda gözlemleyiniz.Bu sıcaklığa dayanamayanlar olabilir.2-Tedavi süresince balıklarınız  besleyebilirsiniz ancak , balıklarınızın yiyebileceği kadar  yem  veriniz.Kesinlikle tabanda yem birikintisi olmamalı.3-İlaçla yapacağımız tedavi.piyasada farklı firmalara ait birçok ticari ilaç  mevcuttur.Bu ilaçlardan alınıp 6 gün boyunca  tedaviye devam edilmelidir.Tedavi süresince sık sık su değişimi yapınız en az %20 su değişimi günlük olarak yapınız.Benim en çok kullandığım  yöntem  şudur ve yüze yüz olumlu sonuç alırım:potasyum permanganat tabletini 1 litre suya 10 mg olacak şekilde katıp balıklarımı 20 ila 30 dakika arasında banyo yaptırıyorum.Anatankta tedaviyi yapmanızı önermem.Potasyum permanganat tableti 250mg dır.Örneğin Yerli üretim olan mikofish gibi ticari vb gibi ilaçlar  piyasada mevcuttur.
NOT:Unutmayın ki en etkili tedavi suyun sıcaklığını 30 dereceye çıkarmak  vede sık sık suyu değiştirmektir.Resimde mantar hastalığına yakalanmış balıklar....
İlk iki resim mantar hastalığına yakalanmış balıklardır
 
 
Aşağıdaki resim ise yüzgeç ve kuyruk çürümesi,erimesine ait  bir  resim
 
 Kuyrukdaki renge  vede çürümeye dikkat edin.işte  fark
 Beyaz  benek hastalığına  yakalanmış  balık resimleri aşağıdadır.
 
 
Saygılarımla  vede  sevgilerimle
Veteriner  Hekim zeynal abidin  çelik
zeynelcelik2009-12-08 10:23:56

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

58GüvenÇevrim Dışı

Kayıt: 22/06/2009
İl: Aksaray
Mesaj: 2570
58GüvenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Aralık 2009 10:16
Bilgiler faydalı Zeynel Bey..
 
Tebrikler,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ffatihhÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/10/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 1480
ffatihhÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Kasım 2011 19:39

Efendim çok güzel anlatmışsınız fakat ilaç kısmını anlıyamadım. İlacın ismi potasyum permanganat bumudur ve bu ilacı nerden bulabilirim saygılar ?


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yaya2012Çevrim Dışı

Kayıt: 17/09/2011
İl: Denizli
Mesaj: 166
yaya2012Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Kasım 2011 16:27
 
Merhaba. Balıklarımdan şüphelendim bu yazıyı okuyunca. Suyun üstünde bazıları durağanlaştı ama hepsinde var aynı beyazlıklar. 1 iceman in ağzında da yumurta var. Ne yapmalıyım sizce hastamı balıklarım mantar başlangıcı mı? su sıcaklığı 27 derece. 200 lt akvaryum. 16 balık var. Boyları 5-6'şar cm. sp, bp, iceman, auratus ve 2 yunus var. Bazıları çok hareketli bazıları çok durgun. Hiç durmazlardı normalde. Yeme karşı bir isteksizlikleri yok. günde 4 öğün yere hiç düşürmeden tetra discus yiyorlar. Bazen farklı pul yemler kullanıyorum. Fikirlerinizi bekliyorum

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir