Hastalık ve tedavi-1


zeynelcelikÇevrim Dışı

Kayıt: 25/09/2007
İl: Bilecik
Mesaj: 111
zeynelcelikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2009 00:23

Erythromycin:Eritromisin

Arkadaşlar yukarıda etken maddesini  verdiğim eritromisin hakkında bilgi vereceğim..
Geniş spektrumlu bir  antibakteriyel ilaç  olup gram negatif  ve  gram pozitif  bakteriler üzerinde oldukça etkili  bir ilaçtır.Kuyruk ve yüzgeç çürümelerinde,Solungaç hastalıklarında(sık sık ve hızlı solunum yapma)Hemen hemen tüm bakteriyel şüpheli hastalıklarda kullanacağınız  bir  antibiyotiktir.Karantina  tankında balıklarınızı    tedavi etmeniz daha  etkili vede güvenli olacağı kannatindeyim.
Piyasada  bulunan  preparatları yani  ticari ilaç isimleri....eritrom toz(vetaş) vb.
Her 40 litre suya  200mg eritromisin ekleyip iyice çözün ve balıklarınızı  bu suya koyun.5 gün boyunca  her  24 satte bir  bu  tedavi şeklini uygulayınız..
zeynelcelik2009-02-22 00:25:32

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2009 02:04
Zeynal Bey; öncelikle yazınız için teşekkürler, güzel bir paylaşım olmuş. Yalnız benim aklıma birkaç şey takıldı, izninizle yazayım.

Bu antibiyotik nitrifikasyon bakterilerine etki ediyor mu? Ediyorsa ayrı bir tankta uygulama yapalım.

Mesela metranidazol gibi aerob-anearob ayrımı gözetiyor mu yoksa ikisine de etkili mi?(mesela metronidazol bildiğim kadarı ile aeroblara karşı etkili olmayıp bu yüzden nitrifikasyon sürecini bozmuyor)

Yazınızın bir kısmında "
Solungaç hastalıklarında(sık sık ve hızlı solunum yapma)" yazmışsınız.

Sık soluma tek başına bir teşhis yöntemi olmayıp binlerce ihtimali önümüze serer, sadece bundan yola çıkmamız çok zor. Mesela suda amonyak veya nitrit artışı olabilir, balıkta böbrek sorunları olabilir, sinir sistemini etkileyen bir durum olabilir veya sadece pH şoku olabilir. Bu sebeple "sık sık ve hızlı solunum" tabirinizin bahsettiğiniz ilacın tedavi amaçları sayılırken söylenmesi bana göre pek uygun değil.(sadece şahsi fikrim)

Solungaç hastalıklarının çok çok az bir bölümü bakteriyel kaynaklıdır. Genelde saproglenia ve branchiomyces gibi fungal enfeksiyonlar ve kan kurdu, ichthyophthirius, solungaç kurtları gibi parazitlerden kaynaklanmaktadır.(solungaç kistleri ve tüberküloza değinmiyorum bile)


Hal böyleyken solungaç sorunları için eritromisin kullanımı ne kadar faydalı olur? Antifungal etkisi var mıdır?


not: Lütfen bu yazım yanlış algılanmasın ve sizi kırmasın. Amacım biraz soru sorup öğrenmek, biraz da bana yanlış gelen noktaya parmak basmaktı.
onuruygun2009-02-22 02:15:34

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zeynelcelikÇevrim Dışı

Kayıt: 25/09/2007
İl: Bilecik
Mesaj: 111
zeynelcelikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2009 12:22
Slm Onur bey;
 
Bakteriyel solungaç hastalığı:
Micro bakterilerin sebep olduğu bu hastalıkda  hastalığa  yakalanmış balıklarda görülen septomlar şunlardır.Balıklar  suyun yüzeyinde  yüzer,yem yemez,solunum hızlanır  ve solungaçlar normalden fazla  açılarak kenarlarında  beyazlıklar oluşur.Yüksek oranda ölümlere  sebep olan bir hastalıkdır..
Çoğu  akvarist arkadaşların bildiğini  yada  duyduğunu  bilerek bu hastalığın sadece  adını  ve  septomlarından (sık sık solunum )  da  sadece  birini yazdım.
 
 

Eritromisin, Streptomyces erythreus adlı küf mantarının fermantasyon ortamından elde edilen makrolid grubu bir antibiyotiktir. Bakteri ribozomlarının 50S alt ünitesine bağlanarak protein sentezini engelleyerek etkisini gösterir. Özellikle stafilokoklar ve streptokoklar olmak üzere çok sayıdaki gram pozitif mikroorganizmalara karşı güçlü bir etkiye sahiptir.

Eritromisinin etkili olduğu mikroorganizmalar:Gram pozitif aeroplar ( Staphylococcus sp., Streptococcus sp. (penisiline dirençli beta-laktamaz salgılayanlar da dahil), Bacillus sp., Corynebacterium sp., Erysipelothrix rhusiopathiae), gram negatif aeroblar (Camplyobacter sp., Leptospira sp., Actinobacillus sp.), anaerobik bakteriler (Clostridium sp., Bacteroides sp. (B. fragilis hariç), Actinomyces sp., bazı Fusobacterium sp., anaerobik koklar) eritromisine duyarlıdır.

Pasteurella sp., bazı Bordetella türleri, Haemophilus sp., Enterococcus sp., Legionella sp., Ehrlichia sp. orta derecede duyarlılık gösterir.

Dirençli bakteriler: Nocardia sp., Pseudomonas sp., Chlamydia psittaci, Mycobacterium sp., Enterobacteriaceae, B. fragilis, E. coli, Klebsiella sp.’dir.

*Zaten tüm tedaviler  mecbur olmadıkça  karantina  tankında  yapılmalı.Yazımdada  belirttim.

*Nitrifikasyon yapan bakterileride  etkiler.
Saygılarımla...
Not:Asla  yanlış anlamam  onur bey,Ben  teşekkür ediyorum böylesi  duyarlı davranmanıza.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2009 01:07
Zeynal Bey; bu güzel paylaşımınız için çok teşekkürler. Ben de daha önce karantina tankında eritromisin kullanmıştım, gerçekten de etkili. Nitrifikasyonu etkileyip etkilemediğini ise bilmiyordum, sayenizde bunu da öğrendim.

Bahsettiğiniz solungaçlarda beyazlama, uçlarında dökülme vb. belirtiler özellikle su şartları, ilerlemiş iç parazit, yetersiz beslenme gibi sebeplerle bağışıklık sistemi baskılanmış balıklarda görülen Branchiomyces fungusundan kaynaklanan çürümenin klasik belirtileridir. Normalde bağışıklık sistemi tarafından kolayca yok edilen bu fungus bağışıklık sistemi sorunlarında invazif bir özellik kazanır.

Elinizdeki ilacın etki etmesi mümkündür, şöyle ki:

Bildiğim kadarı ile branchiomyces bağışıklık sistemi sorun yaşasa bile pek çok durumda solungaçlarda tutunamaz. İlk evrelerde bağışıklık sisteminin bozulmasından sonra solungaçlarda bakteriyel rahatsızlıklar olur, bu dönemlerde branchiomyces solungaca tutunma şansı yakalar. Ardından bakteriyel enfeksiyon geçse bile fungus istilası devam eder ve kolay kolay kurtulmak mümkün olamayabilir.(solungaçlarda görülen pek çok fungus vakası böyledir) İleri vakalarda kurtulma şansı yakalansa bile solungaç hasarı geri döndürülemeyeceğinden hayvanın beklenen ömrünün çokça düşeceğini düşünüyorum.

Eğer bu evrede ilaç kullanılırsa balığın bu fungustan kurtulması kolay olabilir diye düşünüyorum. Tabii ilaç kullanımı ile beraber su değerlerinin düzeltilmesi, balığın iyi beslenmesi gibi bağışıklık sistemini kuvvetlendirecek yöntemler izlenmesi başarı oranını arttıracaktır.

Geç kalınır da fungus yayılım gösterirse o zaman ilacın etki edeceğini sanmıyorum.(ki genelde bu aşamada farkına varırız) Zaten ölüm oranı çok yüksek bir hastalıktır, iyileşse bile tekrar etme ihtimali yüksektir. Çok ilerlediyse en baba ilaçlarla bile kolay kolay geçmiyor.

Branchiomyces ile başı belaya girmiş biri olarak Amphotericin-B gibi çok güçlü antifungaller bile kullandım, bana pahalıya maloldu ama yine de pek işe yaramadı.

İlaçla ilgili konuya dönersek

Tüm bunların yanında eritromisinin pek çok bakteriyel enfeksiyonda işe yarıyor yalnız araştırmam sonucu bazı bilgilere de rastladım.

Eritromisin streptokoklarda bakteriosid etkiye sahip ki bu çok güzel bir durum, tümünün kökünü kazıyabiliyormuş.

Streptokoklar dışında ise çok güçlü bir antibiyotik sayılmadığını öğrendim. Streptokok dışında bakteriostatik etkiye sahip. Yani bakteriyi öldürmüyor, sadece üremesini engelliyor.

Aslında bakteriostatik olmasının çok büyük bir dezavantajı yok. İlaç kullanıldıktan sonra enfeksiyonun ilerlemesi duruyor ve iş balığın bağışıklık sistemine kalıyor. Yalnız balığın bağışıklık sistemi fazlasıyla sorunlu ise yukarıda bahsettiğim şekilde bağışıklık sistemini güçlendirmek gerekebilir. Aksi halde tedaviye yanıt alabileceğimizi sanmıyorum, sizin buna benzer gözlemleriniz oldu mu?

Eğer hastalığın kökeninin bakterilere dayandığından eminsek ve tedaviye yanıt alamazsak şahsi fikrime göre balığın bağışıklık sisteminin epey kötü olduğunu düşünmek için yeterli sebep vardır.(yani bakteriyostatik bir ilaç ile sorunun aşılamayabileceğini düşünüyorum) Bu tip bir durumda eritromisin tedavisi kesilip co-amoxiclav gibi geniş spektrumlu güçlü antibiyotiklere başvurulabilir.(augmentin olarak piyasada bulunabilir) Daha önce augmentin olarak kullanmıştım ve işe yaramıştı.

Ayrıca bildiğim kadarı ile eritromisinin güzel yanlarından biri pek fazla yan etkisinin olmamasıdır. Yalnız etkisini yetersiz görürsek acaba karasal canlılarda kullanıldığı gibi neomisin ile beraber kullanılabilir mi? (Biliyorum, yan etkileri çok fazla ve tehlikeli bir ilaç. Sadece işe yarayıp yaramayacağını merak ettim.)


Biraz uzun oldu, kusura bakmayın. Hazır elimiz değmişken hem konuda bahsedilen fungal hastalığa hem de antibiyotiğe bir değineyim dedim ki elimin ayarı kaçmış.
onuruygun2009-02-23 02:04:59

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zeynelcelikÇevrim Dışı

Kayıt: 25/09/2007
İl: Bilecik
Mesaj: 111
zeynelcelikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2009 09:39

Evet  onur bey;

Araştırmacı ruha sahip olamanızı gerçekten takdir ettim..
 
Kısaca  bilgi  vereyim.......
Bütün bakterilerde yavaş gelişme, hızlı gelişme ve dinlenme dönemlerinden oluşan üç çoğalma devresi vardır. Antibiyotikler bakterilerin hızlı ve yavaş gelişme dönemlerinde etki gösterirler. Bu etkileşim ya bakterilerin öldürülmesi (bakterisid etki) veya bakterilerin gelişimi ve üremesinin durdurulması (bakteriostatik etki) şeklinde olur. Örneğin penisilinler, aminoglikozidler, sefalosporinler, vankomisin, florokinolonlar ve basitrasin bakterisid etkiye, tetrasiklinler, makrolidler ve sülfonamidler bakteriostatik etkiye sahiptirler.
Antibiyotikler
1. Hücre duvarı sentezini engelleyerek
2. Sitoplazmik zarın geçirgenliğini değiştirerek
3. Nükleik asit sentezini önleyerek
4. Ara metabolizmayı bozarak
5. Protein sentezini engelleyerek bakteri hücresi üzerinde etkilerini gösterirler .
Neomisin ile  birlikte kullanmanızda  bir sakınca  yoktur..
özkoçak2009-02-23 10:20:54

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2009 09:42
Bilgiler için çok teşekkürler, foruma gerçekten büyük faydası dokunacak bilgiler. Vaktiniz bu kadar az iken bizimle bilgilerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim. onuruygun2009-02-23 09:43:03

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zeynelcelikÇevrim Dışı

Kayıt: 25/09/2007
İl: Bilecik
Mesaj: 111
zeynelcelikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2009 14:44
Onur  bey;
 
Ben  teşşekür ederim...Saygılarımla..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tanertanyildizÇevrim Dışı

Kayıt: 25/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2
tanertanyildizÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Nisan 2009 09:55
arkadaşlar benim akvaryumumda balık ölümleri çoğaldı hala hastalığın ne olduğunu teşhis edemedim sizden yardım istiyorum.akvaryumumda sarı prenses mavi prenses redrubin yunus frontaza mavi inparator sarı imparator venüstüs japon çöpcüsü vatoz beyaz prenses şeker penbe portakal var akvaryum ölçüm 1,20*70*70 tetranın en yük dış filitresini kullanıyorum.balıklarımda yüzgeçleri teltel oluyorsürekli nefes alıp veriyorlar genellikle yunuslarfın yüzgeç atlarında kızarıklık var ölen balıklarda ise vicutlarının içinde ince kanama olmuş gibi yunusların üzerlerindede mantar değil ama kızarık kabuklanam gibi olmuş bazılarındada fazla pamuksu değil ama çok az pamuksu gibi oluyor general tonik kullanıyorum bir süreliğine geçiyor ama tekrardan 1 hafta 10 gün sonra tekrar başlıyor temizliğine dikkat ediyorum ama hala anlam veremiyorum .ne yapmam lazım akvaryumumda şu an 26 civarı balık var.hastalanan balıklar genelde yunus red rubin portakal şekerpende hastalık var.frontozolarda ve sarı prenseslerde hiç bir şekilde hastalık olmuyor.lütfen baba yardım edin ne yapmam gerekiyor nasıl bir ilaç kullanmam gerekiyor. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Can_CETINÇevrim Dışı

Kayıt: 13/01/2009
İl: Zonguldak
Mesaj: 37
Can_CETINÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Mayıs 2009 15:02
Öncelikle bilgi için teşekkürler Zeynel bey...
 
Hazırlamış olduğumuz ilaçlı suda balıklarımızı en kadar süre tutacağız?
 
Sanırım bu konuda bir bilgi yazılmamış.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ReaLiSTÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/12/2008
İl: Ankara
Mesaj: 1961
ReaLiSTÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Mayıs 2009 15:06
Evet kilit nokta orası aslında tedavi de. Demişsiniz ki her 40 litreye 200 mg ve beş günde bir uygulayın. Karantina tankına atıyorum 40 litre su konuldu eritrosinden de 200gr konuldu ve balık buraya alındı. Bundan sonraki tam aşamayı çözümlerseniz daha faydalı olacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

elektronickÇevrim Dışı

Kayıt: 20/05/2009
İl: Ankara
Mesaj: 1
elektronickÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Mayıs 2009 23:38
arkadaslar akvaryumumumda ilgic seyler oluyor erkek imparatorumud derisi soyulmaya basladi
bunun nedeni sizce ne olabilir ve nasi bir tedavi izlemeliyim
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hdivarciÇevrim Dışı

Kayıt: 31/08/2009
Mesaj: 1
hdivarciÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Ağustos 2009 19:51
Siyah dişi molly'min üst yüzgecinin hemen altında minik bir beyaz nokta var ama şeker ya da tuz tanesi gibi durmuyor,beyaz benek dedi balıkçılar siz nedersiniz tepkileri normal.Ve bugün balıkçıdan yeni aldığım erkek siyah molly'min de yine üat yüzgecin altında beyaz tek bi nokta var ve kafa taraında mavi renge yakın deformasyon gibi bişeyler var,ama hareketliler kaşınıp sürtünmüyolar,acemiyim ve yardımalrınız bekliyorum arkadaşlar,teşekkürler..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hightower06Çevrim Dışı

Kayıt: 14/07/2009
İl: Ankara
Mesaj: 30
hightower06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Eylül 2009 16:08
arkadaşlar forumda gezinirken dikkatimi çekti vitamin desteği olarak Bemiks Kompoze tavsiye edilmiş. Yalnız bende birkaç şişe Vitabiol Multivitamin var, acaba bunu kullansam balıklara bir zararı olurmu? yardımcı olursanız sevinirim. vitaminin içeriği bu linkte var http://www.ilacabak.com/ilacgoster.php?Id=3497 Yardımcı maddeler :şeker, likit glukoz, portakal esansı,metilbaraben sodyum ve propilparaben

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aykut70Çevrim Dışı

Kayıt: 23/09/2007
İl: Izmir
Mesaj: 523
aykut70Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Eylül 2009 10:43
[QUOTE=hightower06]arkadaşlar forumda gezinirken dikkatimi çekti vitamin desteği olarak Bemiks Kompoze tavsiye edilmiş. Yalnız bende birkaç şişe Vitabiol Multivitamin var, acaba bunu kullansam balıklara bir zararı olurmu? yardımcı olursanız sevinirim. vitaminin içeriği bu linkte var http://www.ilacabak.com/ilacgoster.php?Id=3497 Yardımcı maddeler :şeker, likit glukoz, portakal esansı,metilbaraben sodyum ve propilparaben
[/QUOTE]

Şeker içerdiği için zararı olur kanısındayım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir