hangi balık ideal damızlıktır, ideal damızlığın karakteri nasıl olmalı


voltranÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/07/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 450
voltranÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Nisan 2011 23:40

Elimde 5d+6e den oluşan Ventralis kolonisi var. Doğal olarak üreme olgunluğuna geldiklerinde, erkekler arasından seçim yaptım. Seçtiğim balık uysal ve iyi huylu idi, diğer bütün erkekleri çıkarttım. Balığı incelediğinde, hepsi akvaryumda her yerde rahat rahat geziniyorlardı. Bu damızlıkta iş yok, entel takılıyor diye düşündüm. Yer tuttuğu ve döneceği zaman balığın rengi maviden, fosforlu metalik maviye geçiş yapar. Bu balık normal rengini koruyordu, belki çiftleşeceği zaman rengi atıyordu, devamlı olarak dönüşümde kalmıyordu.

Bir hafta sonra diğer erkeklerden en irisini ve renklisini seçtim. Balığı akvaryuma kor komaz dönmeye, yer tutmaya ve roket gibi dişilerin olduğu yere gelip ani bir dönüş yaparak kuyruğunu titrete titrete yerine geri dönmeye başladı. Bunu arka arkaya 5 defa yapıp biraz dinlendikten sonra tekrar aynı rutine devam etti.
Yani fılaş yapmaya ve titremelere başladı. Rengi parlak, fosforlu metalik maviye geçiş yaptı ve öylece hep üstünde kaldı. Bu arada ilk erkekle de kapıştı ve saltanatına son verdi. Bütün balıklar 130*50h*60cm lik akvaryumun 1/3 lük kısmında sıkışmıştı ve hepsini muma çevirdi.

Sonra birde baktım dişilerin birinin ağzı doluymuş. O halde, ilk uysal huylu olan erkek de iş yapmıştı.

Damızlık erkek balıklar kardeşler ve bir ağızdan çıkma. Birinci erkek de, balıklar akvaryumun her yerinde idi ve huzurluydular. Akvaryum da ikinci erkek de olsa, bu balıkla gene
balıklar akvaryumun her yerinde olurdu. İkinci erkek de, balıklar akvaryumda bir düzen içinde muma döndüler, üçte birinde sıkışıp kaldılar..

Hangisi veya hangi balık ideal damızlıktır? İdeal damızlığın karakteri nasıl olmalıdır? Akvaryum da iki erkekmi yoksa tek damızlık erkekmi olsa daha iyi olur? Hangi erkek dişilerin kuluçka süresini daha rahat geçirmesi için idealdir? Hangi damızlık erkek den daha iyi yavru alınır?


Not: Bu olaydan bir sonuç çıkarttım ve cevabı kendimce buldum, etkilememek için daha sonra yorumumu yazmayı tercih ettim.

voltrun2011-04-18 01:09:37

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EnatiopuSÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/10/2006
İl: Antalya
Mesaj: 2009
EnatiopuSÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Nisan 2011 00:01
Volkan bey;
 Ventralisler erkek ve dişileri apayrı karakterlerde balıklardır. Dişiler sakinken erkekler bölgeci ve diğer erkeklere karşı agresiftir. Sizin durumunuzda iki balıkda ideal damızlık çünkü; 
Baskın erkeğin, adı üstünde baskın olabilmesi için bir başka erkeğe ihtiyaç duyar. Bu rekabet sırasında erkekler tüm hünerlerini gösterir. Soyun devamı için dişiler kendi kıstaslarına göre en iyiyi seçerler yada erkek onları buna zorlar. Pasif erkeğin olması ve kapışmalarda dişileri üremeye teşvik eder, sonuçda yapılan kavgalar dişileri elde etmek içindir. Tek erkek olduğunda dişiler elbette üremek için onu seçmek zorunda kalır. Akvaryum dekorunuz nasıl bilmiyorum ama uygun şekilde doğal dekorla akvaryumunuzda bölümler, göletler, gözeler oluşturmuşsanız diğer erkekde fırsattan istifade dikkat çekmeden çiftleşecektir. Baskın erkek gözüne üremeye hazır en iyi dişi seçtiğinde diğer üremeye hazır dişilerde diğer erkekden faydalanırlar. Ama Ventralislerde dişi sayısı mümkün olduğunca fazla olmalı, akvaryum ölçülerinizde 2 erkek yeterli olacaktır ama birinin başına bişey gelirse elimde bir tane daha olsun derseniz yaşca baya küçük genç bir erkeğide tutabilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

voltranÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/07/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 450
voltranÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Nisan 2011 23:39

İki gurup üzerinde yaptığım damızlık erkek seçimi denemelerimin sonucu şöyle.

Eğer akvaryumunuz büyükse mesela bir buçuk metre, aktif saldırgan olan balık seçilir ve görseldir satacağınız zaman daha iyi olur. Eğer akvaryumunuz küçükse ve iki gurubu beraber yaşatacaksanız, seçtiğiniz damızlık erkekler karakter olarak sakin olsa daha iyi olur.

Şöyle ki, aktif olan damızlığı akvaryuma saldığım da, küçük akvaryumda bütün balıklar daracık yere sıkıştılar ve akvaryumdaki ikinci gurubun hiç üreme şansı olmayacaktı. Sakin iyi huylu olanı attım tüm balıklar akvaryumun her yerindeler ve huzur geldi. Her iki gurubun iyi huylu damızlıkları iş yapıyor. Sadece dişi yumurtlayacağı zaman çok saldırgan oluyorlar. Genelde arada ortamı yormadan kendilerini gösteriyorlar.

Bence akvaryum da aynı gurup da ikinci erkek olmamalı, akvaryum ufaksa hiç olmamalı. Ben başka show akvaryumum da beta damızlığı misafir ediyorum. Üretim ve görsellik aranan büyük bir show akvaryumunuz varsa ve balıklarınız bölge tuttuğu zaman renk alıyorsa, birden fazla erkek olabilir. Ozaman renklerini çok güzel sergilerler. Ufak bir üretim akvaryumu için bence tek erkek ve huzur tercih edilmeli derim. Hatta tek çeşit olması daha iyi.

Üç kolonim de gözlemledim. Yumurtlama periyodu veya günü geldiği zaman balık yumurtluyor. Sonrasında sakin bir kuluçka süresi istiyor. İkinci erkek olunca yumurtlama günü kısalacak olsaydı, derdim ki evet gerekli ama tuttuğum istatistiksel verilere göre gerekmiyor. 

voltrun2011-04-30 23:53:56

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir