Ginepig Bakimi Hakkinda Detayli Bilgi


xCieliaÇevrim Dışı

Kayıt: 02/11/2019
İl: Yurtdisi
Mesaj: 318
xCieliaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2020 21:34
Ginepig bakimi hakkinda internette turkce neredeyse hicbir bilgi olmadigini gordum. Bu sebepten detayli bir yazi yazip ihtiyaci olan arkadaslari bilgilendirmek istiyorum.
Ginepig almadan once bu hayvanlarin hamster ve farelerden uzun yasadiklarini bilmenizi istiyorum. Yaklasik 5 yil boyunca sizinle beraber yasiyacaklar. Bunu kabul ediyorsaniz okumaya devam edin..
ginepig narin ve korkak bir hayvandir. O yuzden cabbar cabbar gezicek bir hayvan arayisindaysaniz ne yazik ki ginepig dogru bir tercih degil. Surekli saklanip kacicagindan sabirli olmalisiniz. Guvenlerini kazanmak uzun bir yolculuk olabilir aylar hatta yillarda surebilir bu tamamen hayvaninizin kisiligine bagli. Fakat bir kere size guvendiye o tatli ve bir o kadarda sapsal kisiligini gormek sizi inanilmaz mutlu edecektir.guvenlerini kazanmak icin elden beslemeniz aranizda bir bag kurulmasina yardimci olacaktir.
Diyelim ilk ginepiginizi almaya karar verdiniz ve suan ne almaniz gerektigini sorguluyorsunuz..
oncelikle kafesinin tabanini ne ile kaplamalisiniz? Bu noktada iki tercihiniz var ;
1- talas
2-misir kocani
Kisisel tercihim talastan yanada olsa misir kocani hayvanin uzerine yapismayacagindan evide fazla kirletmeyecektir.( ozellikle uzun tuylu ginepigleri kucaginiza almaniz durumunda..) ben mutlaka talasin altina kopekler icin olan cis pedlerinden koyuyorum ki kafeslerine cis temas etmesin.
bu iki materyal arasinda karar verdikten sonra saman konusuna gecebilirsiniz. Ginepiglerin beslenme sekli %80 e yakin saman olmalidir. Geri kalani sebze ve palet seklindedir. Ayrica samani kafeslerinden asla eksik etmemelisiniz. Ginepiglerin disleri omurleri boyunca buyuyup uzadigindan , surekli geveleyip bu dislerini yontmalari gerekmektedir. Bunun icinde saman 1. Siradadir. Burda bir suru saman var ben hangisini alicama gelirsek.. bebek ginepigler kalsiyum ve protein ve kalori ihtiyaclari daha fazla olucagindan alfalfa saman yemelidir. Bu tur samanin besleyiciligi fazladir. Hamile ve dogum yapmis ginepiglerde alfaalfa ile beslenmelidir. Onun disinda yetiskin ginepigler normal saman ile beslenmelidir. Aksi taktirde alfaalfa yemek kilo aldiricaktir. Ayrica kalsiyum ve proteinlerin fazla olmasi bobrek taslarinada sebebiyet verebilir. Haftada 1-2 kere alfaalfa yetiskinlere odul gibi verilebilir. Daha oncede dedigim gibi saman olmazsa olmazdir. Eksik etmeyin..

Peki bu ginepigin mamasi nedir? Cogunlukla saman,birazcik sebze arzuya gore yem..genellikle turkiyede icinde cekirdek vs olan kuruyemisi andiran yemler tercih ediliyor. Fakat bu yemler hem kilo aldiriyor hemde hayvaniniz kafasina gore icinden secip yedigi icin eksik besleniyor. Bunun yerine turkcesini bilmedigim ince uzun icinde saman , c vitamini olan yemleri tercih etmelisiniz. Oxbow markasi bu konuda mukemmel.. ayrica eger yem ile besliyecekseniz , yetiskin ve bebek yemi ayridir. Bunun sebebi bebeklerin yetiskinlere gore daha cok besine ihtiyac duymalaridir. Samanda oldugu gibi yemdede bu konuya dikkat etmelisiniz.
Bir diger onemli konu ginepiglerin biz insanlar gibi c vitamini uretememesi. Bu yuzden bu ihtiyaclarini tipki bizim gibi yediklerinden karsilamalari gerekiyor. Bunun icin biber , ispanak , portakal,maydonoz gibi sebze ve meyveleri haftalik olarak saglamaniz bu ihtiyaclarini gidermeye yeterli olacaktir. Sularina KESINLIKLE c vitamini damlatmayiniz bu suyu aci bulduklari icin su icmemelerine sebep olur. Kafeslerinde bir adet biberon seklinde su sisesi bulundurmaniz gerekiyor.
Ana ihtiyaclarini yazdigima gore daha onemli konulara gelelim.
Kafes? Kafesi evde yapabiliceginiz gibi petshoptan metal bir kafeste edinebilirsiniz. Imkaniniz yettigince buyuk bir kafes alin. Ortama alistiklarinda gezip , incelemek , meraklilik yapmak en buyuk hobilerinden. Mutlaka hergun kucaginiza alip sevin. Kontrollu bir sekilde yere salin.
Eve ilk geldiklerinde hareketsiz olu gibi durabilirler. Korkmayin bu korkudan donmayi tercih ettikleri icin. Alistiginda gececektir. Birde mutlaka saklanabilicekleri bir ev , siginak koyun kafese. Bu kendilerini huzurlu ve guvende hissetmelerini saglayacaktir.
Umarim yardimci olabilmisimdir.
Kendi canavarlarim;
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/218648/020120202133491.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/218648/020120202134451.jpg[/IMG][EDIT]xCielia,2020-01-02 21:34:48[/EDIT]

Beğenenler: [T]214205,Aqua Discovery[/T][T]205105,çulsuz[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir