Gerçek acemiye bir destek


Umut ASLANTAŞÇevrim Dışı

Kayıt: 27/09/2013
İl: Ankara
Mesaj: 110
Umut ASLANTAŞÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Eylül 2013 02:42
Merhabalar arkadaşlar...
Öncelikle belirtmek isterim ki, akvaryum dünyası konusunda zır cahilim. Söz meclisten dışarı, yüksek kira giderleri yüzünden kar odaklı çalışan kimi petshopun avuçlarını ovuşturacağı türden bir müşteriyim yani.

Arkadaş sende ömründe yolu yarılamışsın ne bulaşıyorsun bu işlere diyebilirsiniz. Oğlum yüzünden oldu diyebilirim. Hayvan sevgisi aşılama çabalarımız sonucu kendisine önce bir kedi verdik, alerjisi cıkınca kediyi başka bir hayvansevere sahiplendirip kaplumbağaya geçtik. Oğlum memnun 2 kaplumbağası var, hergün tepelerinde.

Ancak ben memnun değilim. Çünkü alışveriş yaptığım yerde hoşuma giden 1 2 akvaryum canlısı görünce (evet bildiniz, nemolar, namı diğer palyaço) dedimki kendim içinde birşeyler yapmalıyım.

Başladım araştırmaya. tuzlu su akvaryumu dedim. baktım. yok beni aşar. Çok hassas. Tecrübe lazım. (içim gitmiyor değil hani)

Büktüm boynumu geçtim tatlı suya. Açıkcası beni çok heyecanlandırmıyordu. Japonlar, türevleri felan. Öyle boş boş tanklarda koca koca balıklar löpcük löpcük. (hepsi şahsi düşüncelerimdir. Ne beklediğim ile ilgilidir.) Ankara'yı bilen bilir. Çocukluktan kalma anılar işte. Hacı Arif Bey kebapçısı vardı. İçinde koca koca akvaryumlar. Onların içinde kahverengi sular ve kafam kadar olmuş ızgaralık aile boyu kıvamında balıklar. Hiç çekmiyor.

İnternetten plastik dekorasyon bakayım dedim belki bişi ilgimi çekerde almak için bahane olur. Fluvel Edge akvaryumuna rastladım. Ne güzelmiş kurulmuşlarını bi arayım derken.. Ta taaaa.
adeta tutuldum. BİTKİLİ AKVARYUM. KARDİNAL NEONLAR. SÜRÜ BALIKLARI MİNİK MİNİK AMA HARİKA OLAN. AMANIN KARİDESLER SALYANGOZLAR. AMANIN OLİVER AMCA derken. En son akvaryum.com...

Maşallah ne site kurmuşsunuz. Sayenizde işten atılacağım. Yemin ediyorum bir haftadır sabah 4e kadar kurulmuş akvaryum fotolarına bakıyorum. İş performansım yerlerde... O kadar tutuldum ki fotolara bakmak bile haz veriyor. Birde yapınca artık başından kalkmam.  Çok uzun anlattım değilmi. En azından çat diye soru sormaktansa biraz birşeyler paylaşayım istedim.

Sorularıma gelirsek. Dediğim gibi bu konuda zır cahilim. (Forum sayesinde masa lambası değil T5 lazım olduğunu, pipetle üfleyerek değil ekipmanla CO2 verilmesi gerektiğini ve birçok konuyu teoride öğrenmeye başladım.) Ancak yapacağım kuruluma göre alışveriş yaparken ne aşırı bir alışveriş yapıp parayı savurmak isterim ne de hiç bir işe yaramayacak şeylere parayı çarçur etmek isterim. (işin özeti para gibi değilmi? )

Kuracağım akvaryum ebatı geri kalan herşeyi belirleyecek. (lütfen ama lütfen yanlış terimler için kusura bakmayın ve lütfen düzeltiniz)
* Ebat: 60x40x35.
* Beslemek istediklerim: Cardinal neon (adet?), Kraz Karides (adet?), Salyangoz (adet?) (bide 
   yengeç isterdim ama teröristmiş kendisi hem bitkilere hemde canlılara)
* Tema ve bitki: Valla uzatmayayım direkt oliver knott takliti. Ortaya heykel, kenarlara sivri füme renk dik kayalar, siyah zemin ve taban bitkisi. (Cuba galiba) Heykel ve kaya üstünede moss. karides için.

Hal böyle iken.

1. 60x40x35 şart çünkü yerim ona göre. Hazırda bulamazsam Cama Cam yaptıracağım. yaptırırken cam kalınlığının maximum sınırı varmıdır.? Sağlamlık ve estetik açıdan (kalın yaptırayım diyorum) Kalın cam terciğinin doğuracağı bir sıkıntı varmıdır bu ebat için_?
2. Armatürü seçerken litre, bitki, yükseklik vs etkiliyormuş bayağı bir okudum yazdıklarınızı ama tecrübe yok. Benim şartlar litre bitki vs durumunda yükseklikte 35 ama 10cm gider kumla kayayla felan kalır 25. ne almalıyım. T8, T5, PL? (2x18 24 vs gibi belirtirseniz daha iyi anlıyorum. Bide renkleri renk olarak söylerseniz sevinirim. pembe beyaz mavi gibi.) Fiyat durumuna göre ya iki yandan akvaryuma klipsli alacağım (t8ler oldukça uygun fiyatlı gibi) (PL örneği olarakta power compact var 100 tl) yada t5 armatürler hazırları pahalı olduğu için yaptıracağım.
3. T5 yaptırmam gerekirse. Florasanların hemen altına buharlaşmadan etkilenmemesi için cam vs yaptırmalımıyım.
4. Yine fiyat durumu nedeniyle şimdilik co2 tüp ve ekipmanı alamayacağım. Ancak alternatif çözümlerde varmış. Oda parfümü gibi bir kutuda günde 1 2 defa basarak verilen bir çözüm. Birde Do it yourself Maya. Benim ebat ve litremde hangisini tercih etmeliyim.
5. Şelale filtre istiyorum. Dış filtre için uygun alanım yok. Yeterlimidir. yoksa pipo iç vs gibi tercihlermi denenmeli.

Şimdilik bu kadar. Cevaplarınıza göre alışverişimi şekillendireceğim. Kurulumu itibarı ile sizlerle paylaşacağım. Şimdiden teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bolmezÇevrim Dışı

Kayıt: 26/06/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 64
bolmezÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Eylül 2013 19:33
Önce hayırlı olsun.
1 o ölçüde bir akvaryum için kalın cama gerek yok( yani 1 cm cam kesinlikle yapmayın. O ölçülerde hazırlar da var ama aydınlatma problem olabilir.
2 bu yükseklikte ışık çok problem olmaz ama cuba yatiştirmak için t5 uygun olur. Ama benim tavsiyem çok daha basit türler ile giriş yapmanız olacak. Işıklandırma için önrmli olan 400-500 ve 600-700 nm dalga boyu ışık veren bir ışık kaynağı bulmanız çünkü bu dalgaboyları fotosentez için önemli.
3 eğer armatür güzel ve içine buhar almıyorsa üstü açık kalsın akvaryumun.
4 do it yourself co2 size fazlasıyla yetecektir. Forumlardan takip ederek çok kolay yapabilirsiniz. Problem ise ne kadar kabarcık gideceğini ayarlamak çok da mümkün değil. Vana takıp ayarlamaya çalışırsanız öayalı sitemde şişenin patlama riski var.
5 bence dış filitre iyi olur. Şelale sistemi co2 seviyesini düşürür çünkü co2 nin çözünürlüğü o2 den 210 kat fazladır. Yani şelale sırasında co2 kaybedersiniz.

Bu arada son söz , bu işi çocuğunuzdan ziyade siz yapıyor olacaksınız😄 o bence bakar ve keyiflenir. Yaşına göre onuda işin içine dahil edebilirseniz ne mutlu size.

Selamlar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Umut ASLANTAŞÇevrim Dışı

Kayıt: 27/09/2013
İl: Ankara
Mesaj: 110
Umut ASLANTAŞÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Eylül 2013 02:29
Cevabınız için teşekkür ederim. Tavsiyeleriniz doğrultusunda hareket edeceğim. Anlayamadığım bir konu var.
Aydınlatma konusunu biraz açabilirmisiniz.
teknik bilgim olmadığı ve yeni başlıyor olduğum için gerçekten anlayamıyorum. Eğer hazır bir armatür alırsam kaçlı, kaç watt, LO veya HO gibi parametreler karşıma çıkıyor.

Yaptırmayı düşününcede bugün elektrikçimle konuştum.
- abi bana markayla, kelvinle, kodla gel dedi.
Yardımcı olursanız çok sevinirim. (Aslında alışveriş listesi istiyorum diyebilirim.)


visualflame2013-09-29 02:31:38

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir