Frontoza ve Calvus' larla ilgili...


3rturkÇevrim Dışı

Kayıt: 03/09/2011
İl: Kayseri
Mesaj: 207
3rturkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Eylül 2011 18:56
Merhabalar,

Forumlarınızda, bugüne kadar edindiğim tecrübeleri ve akvaryumumun fotoğraflarını paylaşmadan evvel yeni kurmuş olduğum akvaryumumda karşılaştığım bir kaç ufak problemi sizlerle paylaşmamda ve yardımlarınızı istememde umarım bir sakınca yoktur.

Akvaryum bilgilerine ve de sorun ve sorularıma hızlı bir geçiş yapayım.

Akvaryum ölçüleri: 100x45x60
Kum: Beyaz, ince, Kuartz kum.
Dekor : Daha önceki akvaryumumda da kullandığım ve hiçbir sağlık sorunu yaratmamış yumruk büyüklüğünde ve mavi tonlarında, üzeri siyah benekli bilindik akvaryum dekoru için kullanılan kayalar.
Yemleme: Günde 1 defa, geceleri.
Yem : Genellikle yavru balıklar için kullanıldığına şahit olduğum yeşil renkte ve minik yuvarlak şekillerde olan, ismini bilmediğim, akvaryumcu tavsiyesi yem.
Filtre: Sobo 909C iç filtre. Süngerlerinin koktuğunu fark ettiğim için suya konulmadan çıkarıldı ve yerine elyaf konuldu.
Sıcaklık: 26 derece.
Işıklandırma: Pempe renk florasan. Günde 2-3 saat açık kalıyor.
Balıklar: Boyları 1 ila 4cm arasında değişen 8 adet Frontoza burundi ve 13 adet Calvus.

Diğer bilgiler:
Kumu çok iyi bir şekilde yıkanarak akvaryum çeşme suyu ile dolduruldu. Isıtıcı ve filtre açık vaziyette su 15 gün dinlendirildi. 15. gün balıklar eklendi ve şuan 20. günü... Her hafta eksilen suyun yerine 10lt. hazır su eklendi.


1- Balıklarımda aldığım günden itibaren sürtünme mevcut. Bir balık ortalama yarım saat içinde 10 defa sürtünüyor. Forumda bazı ilaçların kullanılması, su sıcaklığının yükseltilmesi ve kaya tuzu eklemesi tedavi olarak tavsiye edilmiş.

Suya kimyasal karıştırmak istemiyorum. Kaya tuzuna da Calvus' ların hassas olduğunu duymuştum, ne kadar doğru bilmiyorum. Sürtünmeyi bitirmek için su sıcaklığını kademeli olarak arttırmak sizce yeterli mi? Kaya tuzu takviyesi Calvuslara zarar verir mi?

Ve bu konuda merak ettiğim bir şey daha var. Balıklar dış parazitleri ile birlikte akvaryumcudan gelmiş olabilir mi? Benim akvaryumum da ki su düzgün olsa bile balıklarda ki bu rahatsızlığın 5 gündür devam etmesi mümkün mü?

2- Etçil olduğunu bildiğim bu balıklara akvaryumcunun tavsiye ettiği gibi yeşil yemi kullanmaya devam etmeli miyim? İştahlarında sorun yok.

Takviye olarak NLS Formula kullanmayı düşünüyorum. Sizin tavsiyeniz nedir?

3- Diğer akvaryumum da kullandığım dış filtremin hortumları bu akvaryumuma yetişmiyor. Bulunduğum ilde ki akvaryumcularda uzun dış filtre hortumu da bulamıyorum. Bahçe hortumu aldım ancak aşırı olmasa da naylon kokusu var. Sizce bu hortumu dış filtreye bağlamamda bir sakınca var mı?

4- Calvus' lar zaten çok yüzen balıklar değiller ama birkaçı kayaların üzerinde her fırsat bulduğunda hareketsizce duruyorlar. dış parazitin etkisi midir?Yoksa yemde veya farklı bir şeyde sorun olabilir mi?

5- Beyaz kum, Black Calvus' lar ve Frontoza' lar için gerçekten çok büyük bir stres kaynağı mıdır? Yoksa zamanla alışırlar mı?

İlgili forumlarda en kısa sürede akvaryumumun ve balıklarımın fotoğrafını sizlerle paylaşacağım. Aranıza katılmış olmaktan duyduğum memnuniyeti bilmenizi isterim.

Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

balnakÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/04/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 289
balnakÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Eylül 2011 17:32
Kaya tuzu kullanmanda bir sakınca yok.Ayrıca Haftalık olarak dip çekimi yapmanda lazım.Örneğin yüzde on dip çekimi yap ve eksilen suyun yerine.Ortalama bir yada birbuçuk yemek kaşığı kayatuzunu suda çözerek akvaryuma ekle.Dış filtre kullan ve dış filtrene zeolit ekle.
O yemi vermeyi kes ve onun yerine tetra discus bits verebilirsin ek olarak NLS Grow yada dainichi ultima krill
Beyaz kumun stres kaynağı olacağını da düşünmüyorum.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

3rturkÇevrim Dışı

Kayıt: 03/09/2011
İl: Kayseri
Mesaj: 207
3rturkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2011 22:15
Arkadaşlar tekrar merhaba,

Akvaryuma tuz eklerken Calvuslarda kuyruk erimesine denk geldim. Sürtünme bitti ama şimdide kuyruk erimesiyle karşı karşıyayım. Akvaryumu yeni kurduğum için yedek tank vs. hazırlıksız yakalandım. Ana tankta ilaç kullanamıyorum. Ancak eski malzemelerimin içinden Sera Baktopur çıktı. Akvaryumdan yarım kova su çekip, bu suyun içine baktopuru bol miktarda kullanıp balıkları bir kaç dakika, en fazla 5 dakika kadar içinde tutup takrar balıkları tekrar akvaryuma almayı düşünüyorum.

Böyle bir uygulamayı daha önce yapanınız var mı? yardımcı olursanız sevinirim. Çünkü hastalık çok hızlı ilerliyor. Dünden bugüne kıyasla kuyrukların neredeyse tamamına yakını erimiş. Başka çarem yok sanırım, yorumlarınızı bekliyorum...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

3rturkÇevrim Dışı

Kayıt: 03/09/2011
İl: Kayseri
Mesaj: 207
3rturkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2011 14:50
Merhaba arkadaşlar,

Dış parazit için her 50 litreye bir çorba kaşığı kaya tuzu ilavesi ve yanında iç parazit içinse yemlerine sarımsak suyu emdirerek 1 defa yemleme yaptım. Dün bir frontozamı kaybettim. (4 cm)

Şuan için yedek tank aldım. Akvaryumcudan 15lt dinlenmiş su ve 15lt' de hazır su aldım. Tedavi tankını kurdum. 

Tedavi tankımda;

- Isı 28 derece,
- Bakteriyel deri ve yüzgeç çürümesi için uygulanan Biyo Mikrofish Suspension ilacını aldım ve kullanma talimatında belirtildiği miktarda suya ekledim. 
- Balıklarım iyice halsizleştikleri ve yem yemedikleri için gıda takviyesi olarak sularına kullanma talimatında belirtildiği gibi Deep Fishtavit vitamin damlattım.

Bugün de bir frontozam öldü (3cm)

Mikrofish tedavisine kullanma talimatında belirtildiği gibi devam edeceğim. Ancak ölümlerin önüne hiç bir şekilde geçemiyorum. 

Hala yardımlarını bekliyorum.. Çünkü söz konusu şey "canlı hayatı".. Biraz duyarlılık lütfen..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2011 18:03
O kadar çok şey karıştırmışsınız ki sistemi ve balıkları yormuşsunuz. Bu bağlamda yapabileceğiniz en güzel şey, sık su değişimi ve iyi oksijenlendirme ile filtreye karbon yerleştirmek. Tankta hiçbir ışık yakmayın ve karbonla sistemin 1 gün çalışmasını bekleyin. Daha sonra duruma göre ilaç tedavisi düşünülür.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

3rturkÇevrim Dışı

Kayıt: 03/09/2011
İl: Kayseri
Mesaj: 207
3rturkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2011 20:52
Cevabınız için teşekkürler,

Aslına bakarsanız yazının uzunluğu ve anlatım şeklimden olsa gerek çok sık müdahale etmişim gibi görünüyor. Tüm bu süreç 1 hafta - 10 günlük bir zaman zarfında yaşandı

Bu süre içinde;

- Sürtünmeler için ana tanka sadece kaya tuzu ilave edildi. Sürtünmeleri azaldı ama bu seferde iç parazit ve yüzgeç erimesini fark ettim.

- Yüzgeç erimesi olup olmadığı anlamak için bir kaç gün bekledim. Ana tankta ölüm yaşanınca tedaviye karar verip Tedavi tankı kurdum. İçine yüzgeç erimesi için kullanılan ilaç ekledim. Uzun süre yem yemedikleri için de 8 damla vitamin takviyesi yaptım.

Hepsi bu..

Ancak bugün 1 ölümle daha karşılaştım. Tedavi tankım ilaçlı ve hiçbir şey yapmadan süreci takip ediyorum. Bahsettiğiniz şekilde su değişimi yapıp ilaç artıklarını temizlemek için aktif karbon eklersem mevcut tedavi yarım kalır. Balıkların bir kaç gün daha dayanabileceğini tahmin etmiyorum. Bu sebeple var olan tedavinin üzerine nasıl bir ek müdahale yapılır, bu konuda beni nasıl yönlendirirseniz, onu uygulayayım..

Saygılar..





Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KulAhmetÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 31/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 340
KulAhmetÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Eylül 2011 19:01
Merhaba
İmzanızdaki calvus lar bayağa küçükmüş iç parazite kesin diyebileceğim çözüm sarımsak suyu kuyruk erimesi için karbon kömür çalıştırıp filtreden çıkarttıktan sonra İngiliz tuzu (Epsom) deneyin

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir