Frontoza Sevgim Tükendi


mbalcikanliÇevrim Dışı

Kayıt: 09/04/2008
Mesaj: 70
mbalcikanliÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ağustos 2009 12:28

Herkese Merhabalar Başlıktanda anlaşılacağı gibi oldukça dertliyim. Başımdan geçen sıkıntıları ve olayları sizlerle paylaşmak istiyorum. Umarım ortak bir fikir elde ederiz.

 
Yıllarca malawi türü balık besledim(flavus,demosoni,sarıprenses,mpanga ve paslı) yavru boyda aldığım malawi türü balıklarıma yaklaşık olarak 1 sene baktım ve bir kaç türden yavruda aldım. Sonra ne oldu ise forumlardan esinlenerek malawi türüne artık yeter deme kararı aldım ve inanılmaz ilgi duyduğum beğenerek hep beslemek istediğim tanganyika tankı kurma ve tanganyikanın kralları olarak nitelendirilen Frontoza türü almaya karar verdim. Mevcut olan tankımı tamamen bozdum. malawilerimi elden çıkardım.
 
Akvaryumcumdan 8 adet frontoza brundi aldım. boyları(7-13 cm arası) akvaryumcum 2e-6d olarak söyledi. Mevcut tankım 120 cm ve 380 lt su kapasiteli. Tamamen temizlediğim ve yıkamış olduğum tankıma tabana midye kırığı ve bol miktarda kaya dizdim. erkeklere daha geniş mağara oluşturacak şekilde her balığa bir mağara düşecek şekilde 10 adette mağara oluşturdum. sistemin oturması için balıkları eklemeden sera aquatan ekledim ve 1 hafta boyunca hem iç hemde dış filtremi sürekli çalıştırdım. ve sonunda balıklarımı ekledim. ışıklandırma sistemim yeterlidir. balıklara vermek için aldığım yemler ise (tetra bits,sera granumeet, nls formula) fazla yem vermem suyun kirlenmemesi için azar azar gunde 2 sefer yemleme yaparım.
 
Evet yukarda sanırım açıklayıcı kısa özet ile tankımın biyografisini anlatmaya çalıştım. Bu bilgileri frontozaların doğal ortamını oluşturmak için 2 ay arastırma yaptım ki bence bir problem oluşacağını tahmin edemedim.
 
Sıkıntım ise şu balıkları tanka ekledikten sonra 5-6 gun hiç meydanda goremedim. surekli kayaların arasında veya arkasındalardı. Heralde uyum sorunu dedim önemsemedim. balıklar yavas yavas meydana çıkmaya basladılar ve yeme gelmeye başladılar.Bunları gorumce sevincim çok arttı dedim. Taki 5 gun evveline kadar.......................  Evet bu tankta bu balıklar sürekli olmeye basladılar bu sabah 5. balığıda ölü gördüm.8 frontozadan 3 adet kaldı. düşünüyorum arastırıyorum sebep bulamıyorum. akvaryumcuya her seyi size yazdığım gibi anlattım. inanamadı hayretler içinde kaldı. Son çare buraya yazmaya karar verdim . Tecrübeli arkadaslar sizlere sesleniyorum hevesle beslemek istediğim ve elimden geldiği kadar en iyi ortamını yapmaya çalıştığım frontozalarım neden olmeye basladı. Son 3 adet balığım gorünürde sıkıntı yok gibi ama sanırım onlarda olecekler. :(:(:(:(
İnanın hevesim çok kırıldı ve tanganyika tankı kurduğum için çok pişman oldum.
 
cevap verecek vermeyecek herkese saygılar.
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bluemaxÇevrim Dışı

Kayıt: 25/07/2007
İl: Bursa
Mesaj: 368
bluemaxÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ağustos 2009 12:33

Malawiden şaştınız balıklar arkanızdan demiş her halde.Çok üzücü bir durum.Frontosa da kolay alınabilcek bir balık değil.Geçmiş olsun.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

brooklyn_bjkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/07/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 708
brooklyn_bjkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Ağustos 2009 12:46

Hocam öncelikle geçmiş olsun gerçekten üzücü bir durum.Balıklarının neden ölebileceği ile ilgili sana 50den fazla neden sayabilirim bu kadar iyi şartlarda yetiştirmene rağmen.Mesela üretici bir arkadaşım dış filtrenin içine farkında olmadan kimyasal bulaşmış elyaf koydu ve sonuçta 2000den fazla malavi yavrusu öldü.Yani gözden kaçan ufacık bir hata malesef çok zor şartlarda maddi manevi sıkıntılara girerek beslediğimiz balıklarımızın ölümüne sebebiyet verebiliyo.Yem konusunda şüphelerim var.Verdiğin yemler en iyi yemler lakin ne kadar düzenli verdiğini yada miktarını bilemiyorum.Su kirlenicek düşüncesiyle açlıktan öldürdüysen balıkları çok yazık olmuş.Kalan 3 balığının resimlerini paylaşırsan herhangi bir iç-dış parazit varmı diye fikir yürütebiliriz.Acil suretle resim eklersen sevinirim.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mbalcikanliÇevrim Dışı

Kayıt: 09/04/2008
Mesaj: 70
mbalcikanliÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ağustos 2009 12:58
Onur bey merhaba. Dış filtre hususu benimde aklıma geldi lakin bahsettiğim gibi ben malawiden bu türe geçtim ve dış filtremi o tankımdada kullanıyordum hiç bir parçasını değişmedim sadece elyafını yıkadım ve bu tankıma koydum. Yem konusuna gelince evet yemleri en kaliteli olanlardan aldım. Ama inanın balıkları aç bırakacak kadar tecrübesiz değilim. Evet resim eklemek aklımdaydı ama inanın bunca olaydan sonra tankın yanına gidip resim çekmek içimden gelmedi. Elektrik kaçağımı var diye baktım bulamadım. nitrat zehirlenmesi aklıma geldi. dip temizlemesi yapılmış ve kısmen yıkanmış kumda olamaz dedim. Sebep ne bilemiyorum ama ortada gercek var balıklar olduler ve sanırım kalanlarda ölecekler. Çok pişmanım çok.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fırat07Çevrim Dışı

Kayıt: 05/08/2009
İl: Antalya
Mesaj: 107
fırat07Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ağustos 2009 13:12
Abicim önce sana büyük geçmiş olsun bunu sebebi baya var bende 1 hafta önce balıklarımı kaybettim şimdi bi hevesle kuruyorum bakalım acaba aşırı ısınma olabilirimi diyorum yazdığınz yazılarda hiç sıcaklık yazılmamış çünkü benimde balılarım bu şekilde hepsi 3güne 15 balık öldü

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mbalcikanliÇevrim Dışı

Kayıt: 09/04/2008
Mesaj: 70
mbalcikanliÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ağustos 2009 13:16
Fırat kardeşim malum havaların sıcaklığından dolayı ısıyı degeleyemiyorum. Ama dereceye baktığım zaman ortalama 27-28 derece görüyorum. 28 dereceden fazla hiç görmedim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BossÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/03/2007
İl: Bursa
Mesaj: 951
BossÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Ağustos 2009 06:24
Frontoza normalde tangaynika cichlidlerine nazaran amerikanlar kadar güçlü ve olumsuz şartlara katlanabilen türlerdir.Sanırım akvaryumunuzun su değerlerinde bir sorun var yada aldığınız yerdeki balıklarda bir hastalık gibi bir sorun.Yeminiz ısınız ve akvaryumunuzun olduğu odada onları strese sokmayacak unsurlar eğer sizce mevcutsa bunları gözden geçirmenizi tavsiye ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kuduzruhÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/09/2006
İl: Nevsehir
Mesaj: 641
kuduzruhÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Ağustos 2009 08:12
 Mehmet bey öncelikle geçmiş olsun çok can sıkıcı bir durum. yazdıklarınızı 4-5 kez okudum benim düşüncem 2 nedeni olabilir birincisi ve en kuvvetli olanı  bakteri dengesi tam oturmamış akvaryumlarda su döngüsü oluşurken bu tür ölümler olabiliyor bu en kuvvetli ihtimal %30 su değişimi yapabilirsiniz.Diğer bir faktörde yemlerden kaynaklanan bir sorun olabilir,böyle düşünmemin nedeni balıklarınızın yem yemeye başladıktan sonra ölümlerin başlamış olması.Bunlar tamamen kendi düşüncelerim yanılıyorda olabilirim.Su değişiminizi yapın ve bir müddet sadece tetrabitsle yemleyin derim.İlerleyen zamanlarda durumdan haberdar ederseniz  memnun olurum.Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir