Finsiz Melek Balığı


giyotynÇevrim Dışı

Kayıt: 15/09/2020
İl: Tekirdag
Mesaj: 638
giyotynÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ekim 2020 23:39
Uzun süredir giriş yapmamıştım ve galiba bir iki şeyi açıklığa kavuşturmam gerek.
Bu yavrunun ventral finleri olmadığını fark ettikten sonra balığı aldığım akvaryumcuya gidip benzer başka yavruların olup olmadığına baktım ve iki tane daha olduğunu görüp onları da satın aldım. Yani toplamda üç adet ventral fini olmayan melek balığım oldu fakat bu yavrulardan biri iki gün önce hakkın rahmetine kavuştu. Yani şu an elimde iki adet ventral finleri olmayan melek yavrusu var. Muhtemelen de bu yavrular kardeşler ve büyük ihtimal bir hobicinin üretip akvaryumcuya sattığı yavrular.
İnternette yabancı forumlarda ve feysbuktaki bir akvarist grubunda benzer şekilde ventral finleri olmayan başka melek balığı sahipleri de var mı diye araştırdım ve çok az olduğunu gördüm. Özellikle yabancı forumlarda bu şekilde doğmuş melek yavrularının akıbetleri veya üreyip üremedikleri konusunda herhangi bilgiye rastlamadım.
Eğer bu bir sakatlıksa ve eğer bu sakatlığa rağmen üreyebilirlerse yüksek ihtimalle bu balıkların yavruları normal olacaktır. Ama eğer bu bir mutasyonsa (yeterince örnek bulamadığım için düşük bir ihtimal) ve bu mutasyon olumluysa bu balıklardan benzer şekilde yavrular üreyebilir (hiçbir örneğine rastlamadım ama mümkün).

Şimdilik hiçbir kesin yargıda bulunamayız. Ben şahsen bekleyip görmeyi tasarlıyorum. Bu balıklar sakattır diye tuvalete atıp sifonu çekmek gibi bir düşüncem yok. Ürerler veya üremezler bu balıkların keyfine kalmış bir durum. Ben sadece gerekli standart koşulları sağlar ne olacağına bakarım. Şimdilik sağlıklı bir şekilde büyümelerini sağlamaktan başka yapılabilecek bir şey yok.
50 tanklık bir üretimhane kurup finli melek balıklarının kökünü kurutmak gibi kötü emellerim yok yani sakin olun[:)))]
Bu balıklar damızlık boylara gelir de eş tutarlarsa başka balık türleri üzerinde benzer çalışmaları olan arkadaşların tecrübeleri en önemli kılavuzum olacaktır.

Konuyu burda ve başka platformlarda açmamın sebebi benzer tipte melek balıkları olan insanlar bulabilme umuduydu ama görüyorum ki bunu farklı yorumlayanlar hatta ters bulanlar da olmuş. Önemli değil. Neticede burası bu hobiye gönül vermişlerin bir araya gelebildiği tek platform değil.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

giyotynÇevrim Dışı

Kayıt: 15/09/2020
İl: Tekirdag
Mesaj: 638
giyotynÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Mart 2021 20:38
Finsiz meleklerim gayet sağlıklı bir şekilde yaşamlarına devam ediyorlar fakat eş tutma konusunda finleri olan diğer melek balığına yenik düştüler. İlle de finsiz olanlar dişiyle eş tutsunlar diye finli erkek meleği ayırmak geçti aklımdan ama yapmadım. Oluruna bıraktım. tamamen doğal seleksiyon olacak yani. Finsiz melekler yetersizlerse üremeyecekler.

Beğenenler: [T]125030,lemur[/T]
+1: [T]197989,ceyh[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SeycindaÇevrim Dışı

Kayıt: 01/08/2019
İl: Istanbul
Mesaj: 30
SeycindaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Temmuz 2021 02:08
Selam benim yeni baaladigim melek balığı maceramda aldığım yavrulardan birinde tek tarafinda fini var diğer tarafında yok bende onu büyüyüp gozlemliyorum şimdi [:)]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

giyotynÇevrim Dışı

Kayıt: 15/09/2020
İl: Tekirdag
Mesaj: 638
giyotynÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ekim 2021 19:14
Çok şirin bişey oldu çıktı bu haylazlar.
Nazar mazar değer diye resim atmıyordum ama artık birileri bu güzellikleri görmeli.
İkisinin de dişi olduğunu düşünüyorum. Gri olanın özellikle çok baskın bir karakteri var. 3 yıllık çiftimin erkeğini çalmak için elinden geleni yapıyor. Akvaryumdaki anaç dişiye rahat vermiyor ve hep erkeğinden uzak tutma gayretinde.
Diğeri ise çok çeşitli bir karışım. Her yönüyle tam bir melez. Ataları arasında muhtemelen koi melek ve inci melek var. Sakin huylu ama kendisine bulaşan olursa anında karşılık veren bir yapısı var.
Üremeleri için özel bir gayretim yok şimdilik. Öylece gelişimlerini seyrediyorum ama eğer akvaryumdan anaç dişiyi çıkarırsam gri olan erkeği kapar gibime geliyor.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/225665/151020211904221.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/225665/151020211904401.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/225665/151020211905061.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/225665/151020211905191.jpg[/IMG]

Beğenenler: [T]81103,Kınayu[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kdrackgzÇevrim Dışı

Kayıt: 15/05/2020
İl: Istanbul
Mesaj: 1414
kdrackgzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ekim 2021 19:27
Bazen hiç yüzgeç olmazken bazen tek yüzgeçli olabiliyorlar, Bu balıkları bir çok üretici itlaf ediyor. Çünkü ticari değerleri yok. Sadece görsel kusur, balığın sağlığında hiç bir sıkıntı yok. Ancak bunlardan alınan yavruların büyük bir kısmı yüzgeçsiz olur.[EDIT]kdrackgz,2021-10-15 19:27:58[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

giyotynÇevrim Dışı

Kayıt: 15/09/2020
İl: Tekirdag
Mesaj: 638
giyotynÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ekim 2021 19:34
[QUOTE=kdrackgz]Bazen hiç yüzgeç olmazken bazen tek yüzgeçli olabiliyorlar, Bu balıkları bir çok üretici itlaf ediyor. Çünkü ticari değerleri yok. Sadece görsel kusur, balığın sağlığında hiç bir sıkıntı yok. Ancak bunlardan alınan yavruların büyük bir kısmı yüzgeçsiz olur.[/QUOTE]
Aslında benim de tam olarak istediğim şey bu. Finsiz bir melek balığı kolonisi oluşturabilmek yani.
Bakalım zaman ne gösterecek.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DRARHÇevrim Dışı

Kayıt: 01/08/2019
İl: Ankara
Mesaj: 390
DRARHÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ekim 2021 03:47
Kendimce küçük bir melek üretim serüvenimden edindiğim tecrübelere ve az çok biyoloji bilgime dayanarak şöyle bir yorum yapabilirim,
Her batında örneğin 200 yavrudan 4-5 tane böyle doğumsal anomalili yavrular ortaya çıkıyor(su kalitesi ve yumurtaların maruz kaldığı strese bağlı olarak.). Bu gayet normal, insanda bile aynı durumun örnekleri mevcut.
Bu doğumsal anomaliler genetik altyapıdan değil, embriyonel süreçte gelişen aksaklıklardan dolayı meydana geliyor, yani aktarılamaz.
Çoğu üretimhanede bu şekilde doğan yavrular ekonomik sebeplerden dolayı telef edilir, o sebepten piyasada pek bulunmaz bu tarz engelli balıklar.
Kendi gözlemlerime göre finsiz balık diğerlerine nazaran yüzme hızında ve denge korumasında sorunlar yaşıyor.
Ancak iyi bakımla erişkin hale gelip üreyecek duruma bile gelebilir ama dediğim gibi genetik mutasyondan değilde embriyonel evrede gelişen bir arıza olduğu için aktarım olmayacak.

Beğenenler: [T]225665,giyotyn[/T]
Teşekkür Edenler: [T]225665,giyotyn[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

giyotynÇevrim Dışı

Kayıt: 15/09/2020
İl: Tekirdag
Mesaj: 638
giyotynÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Eylül 2022 11:59
Konuyu açalı yaklaşık iki yıl olmuş ve nasıl neticelendiğini belirtme gereği duydum.
Finsiz balıklarımın ikisi de dişi çıktı ve birini erkek ile beraber ayrı bir tanka alıp üretim denemelerine başladım. İlk 5-6 yumurtlama faslı sayemde hüsran oldu çünkü daha önce hiç yapmadığım birşey idi melek balığı üretimi ama sonunda forumdan ve youtube'dan öğrendiklerimle yavru almayı başardım. 300-350 kadar yumurtadan ancak 20 tanesini yaşatmayı başarabildim (berbat bir oran) ve 6 ay sorunsuz, kayıpsız bir şekilde büyütüp hepsini forumdan bir arkadaşa bağışladım.
Asıl konuya gelirsek:
Son batında yumurtadan çıkan 80 kadar yavrunun arasında anneleri gibi finsiz olarak doğan en az 10 kadar yavru saydığımı hatırlıyorum ancak o finsiz yavrular sayemde olsa gerek ilk ayı atlatamadan öldüler. Yani anaç balık bu finsizlik kusurunu düşük bir oranla da olsa yavrularına aktarabiliyor. Yaninin yanisi daha dikkatli davranarak finsiz bir melek balığı kolonisi oluşturabilirdim. Zira iki ayrı finsiz dişi olduğu için çaprazlama da yapabilir nesillerini iyice izole edebilirdim.
Fakat bu uzun bir uğraş ve istemediğim yavruları elden çıkarmak çok zor olduğu için vazgeçtim. Netekim gayet sağlıklı, yüzgeçleri, renkleri yerli yerinde melek balıklarımı dahi satabileceğim bir akvaryumcu bulamadım. Çünkü onlar da sözleşmeli tedarikçilerinden balık alıyorlar ve ben bedavaya vereceğimi söylesem bile kabul etmiyorlar.
Velhasılı iş bu sebeplerden ve yıllardır ertelediğim severum sevdasu yüzünden bu uğraştan vazgeçtim.
Saygılar.[EDIT]giyotyn,2022-09-15 12:01:26[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir