EV YAPIMI KARİDESLİ YEM (YAPILIŞ VE KULLANIMI)


tahirbalÇevrim Dışı

Kayıt: 14/05/2012
İl: Diyarbakir
Mesaj: 115
tahirbalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ocak 2013 20:17
[QUOTE=GÜVEN]

Hiçbir kuru yem ev yapımı yemin yerini tutmaz. Balıklarınız ister etçil ister otçul olsun; oranları değiştirerek ve farklı malzemeler ekleyerek balıklarınıza uygun yem yapmanız mümkün. Benim devamlı yaptığım ve kullandığım karides yemi L serisi vatozlardan tutunda kum kelebeklerine leptosoma ve malawi türlerine kadar her balıktan kullandığım ve kullanılan protein değeri çok yüksek bir yemdir.

Şahsi fikrim dana yüreği yemin içerdiği riskleri taşımaması ayrıca ondan çok daha faydalı olduğu yönündedir.

Kullanılan malzemeler:

1 kg. Ayıklanmış Karides (Taze olacak. Hazır olarak satılan değil.)

5 çay kaşığı Sprilina tozu

5 çay kaşığı Cyclop-Eeze

2 çay kaşığı Astaxanthin (Cyclop-Eezede bol miktarda var.)

3 diş sarımsak

Arzu edilirse sebze haşlanıp eklenebilir. Ben kullanmıyorum.

Yapımı: Tüm malzemeleri el blender’inden geçiriyoruz.. Macun kıvamına gelince buzdolabı poşetlerine koyup buzluğa atıyoruz. Kâğıt inceliğinde koymayı unutmayın. Sonrasında ihtiyacımız kadarını bıçakla dilimleyip balıklara veriyoruz. (Poşetlerin ağzı sıkıca kapalı olsun buzlukta bile olsa ağır kokusu ile buzdolabını etkisi altına alabilir.)


Ev yapımı yemin iki önemli bileşimi Sprilina tozu, Cyclop-Eeze


Size tavsiyem kağıt inceliğinde buzdolabı poşetlerine koymanız sonrasında bıçakla dilimleyip vermek çok pratik oluyor.


[VID]http://www.izlesene.com/video/ev-yapimi-karides-yemine-saldiri/2637801[/VID]

 


[/QUOTE]

Güven bey,

Allah razı olsun ilk defa Mobalarım yem için kavga ettiler. Ben karides yerine Somon kullandım, tariften farklı  olarak 1 diş sarımsak ve 1 diş sarımsak kadar da taze zencefil ekledim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AksaçlıÇevrim Dışı

Kayıt: 06/01/2008
İl: Ankara
Mesaj: 950
AksaçlıÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Ocak 2013 19:12

[QUOTE=halil_38]Merhaba,şöyle bir durum var bende önceden bu şekilde yem hazırlıyordum evet balıklar bayılıyordu sonra bir iç parazit nerdeyse bütün balıklar gitti sebep:Güven kardeşim ve ANKARA'da yaşayanlar bilirler SAKARYA caddesindeki balıkçıları ordaki abim karidesin taze olduğunu söylemişti oysa buzhaneden gelmiş soğuk zincir bozulduğu için(karidesin donu çözülüp yemi yaptıktan sonra tekrar buzluğa konup balıklara verirken donu çözülürken oluşan bakterilerden) iç parazit oldular onun için karidesin mutlaka buzhane değil taze olması gerekli bunu bir dip not olarak hatırlatmak istedim benim başıma gelenin kimsenin başına gelmesini istemem,selam ve saygılarımla..[/QUOTE]

Valla Halil abi kimsenin başına gelmeyenler senin başına geliyor. Benim hiç başıma gelmedi o olay. Karides buzhaneden gelmiş bile olsa bayatlayacak çürütecek kadar ısıya maruz kalmış olması gerek ki o derece bozulsun. İç parazit olduğunu sanmam bozulan üründe bakteri vs. çoğalır iç parazit zaten balıklarda mevcut olabilir uyuyan aslan misali sağlam balıkta bile aniden hortlayabiliyorlar.

Bu arada biz ankaralılar özellikle yazın genelde buzhane balığı yeriz.
[/QUOTE]
Merhaba,Güven kardeşim aşağıdaki yazı çok uzundu ben senin işine yarayacak kısmı aldım su ürünlerinde soğuk zincir diye aratırsan yazının tammamını okuyabilirsin11.madeye dikkat.

Su Ürünlerinde Soğuk Zincir Etkinliğinin Önemi ve Ürün Kalitesi ile

Olan İlişkisi

Akif KUNDAKÇI, Bülent ERGÖNÜL

Celal Bayar Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Manisa




1. Dondurularak depolanacak su ürünlerinin avlanmadan hemen sonra teknedeyken buzlu deniz suyunda 
veya buz içinde soğutulmasına özen göstermeli ve soğukluğun sağlanan en düşük düzeyde kalmasını 
sağlamalıdır. 
2. Dondurma öncesi iç organları temizleme, fleto yapma sırasında ürün sıcaklığının yükselmesini 
önleyecek teknik uygulamaları yapmak ve ön hazırlama-ambalajlama bölümü sıcaklığını 12°C civarında 
tutmalıdır. 
3. Fleto yapma sırasında ürün sıcaklığının  yükselmesine olanak vermeyen önlemlerin etkin şekilde 
alınması gereklidir. 
4. Dondurma öncesi hazırlama, ambalajlama sırasındaki mikrobiyal bulaşmayı minimize edecek 
önlemleri almalıdır. 
5. Dondurucuya girecek ürün sıcaklığını -1°C’ye düşürmelidir.  
6. Kullanılacak ambalaj maddesini, dondurma süresini ve hızını etkilemeyecek türden seçmelidir. 
7. Dondurma sırasında donma hızının yapılabildiğince yüksek olmasını sağlamalı ve ısıl merkezde 
sıcaklığın -18, -20°C’lere düşmesini sağlayıncaya değin dondurmayı sürdürmelidir. 
8. Su ürünlerinin niteliğine ve türüne bağlı olarak uygulanan depo koşullarındaki yaklaşık depolama 
ömrünü bilmelidir. 
9. Su ürünlerini gerekirse nem ve oksijen geçirme düzeyi düşük plastik ambalaj maddesi içinde vakumlu 
olarak ambalajlamalıdır. 
10. Dondurarak depolama süresince depo sıcaklığının -20°C veya daha düşük olmasını sağlamalıdır. 
11. Donmuş ürünü tüketim veya işleme öncesine değin çözdürmemeli, çözünmüş ürünü yeniden 
dondurmamalıdır.  
12. Dondurarak depolama ve donmuş taşıma sırasında sıcaklığın sabit kalmasını (-20 ±1°C) sağlamalıdır.
13. Donmuş durumda soğuk zincirin bir devresinden diğerine aktarılacak ürünün bu aktarma sırasında ve 
sonrasında sıcaklığının yükselmesine olanak verilmemelidir. 
14. Belirtilen hususlara özen gösterilirse donmuş ürünlerin en iyi koşullarda ve nitelikte tüketiciye 
ulaşması sağlanacak ve işletmenin üretim ve yönetim etkinliği istenen düzeye çıkacak, firmaya ve 
donmuş ürüne tüketicinin güveni artacaktır. 
halil_382013-01-21 19:14:10

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

siyiÇevrim Dışı

Kayıt: 25/04/2011
İl: Trabzon
Mesaj: 417
siyiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Şubat 2013 12:06
Güven bey çok güzel bir paylaşım olmuş. daha önce de merak ettiğim konularda yardımcı olmuştunuz teşekkürler..
 
Ben ev yapımı bu yemin tropheus akvaryumlarında kullanımı değişik varyasyonlarla nasıl olur diye merak ediyorum?.
 
Ben evde sadece %100 toz spirulinayı macun şekline getirip kayalara sürüp 1-2 gün içinde tamamen kuruduktan sonra akvaryumun içine atıyorum. İştahla tüketiyorlar ama suda biraz renklenme olabiliyor. o yüzden spirulina ile karışık ev yemleri yapmak istiyorum. 
 
Selamlar..   
siyi2013-02-06 18:09:04

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

vinasÇevrim Dışı

Kayıt: 04/11/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 59
vinasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Şubat 2013 23:24
Güven bey çalışmanızı baştan sona okudum izledim maşşallah çok güzel bir çalışma gerçekten.

Sorum şu olacak ki malawi gölü demasoni türü balık beslemekteyim, bitkisel beslendikleri için, uygun olacak bir tarif edeceğim sizden mümkünse.. Mümkün değilse de canınız saolsun :)


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GÜVENÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]4250,1[/B] [C]2,2,23556[/C]
Kayıt: 06/03/2007
İl: Ankara
Mesaj: 2190
GÜVENÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2013 14:46
[QUOTE=siyi] Güven bey çok güzel bir paylaşım olmuş. daha önce de merak ettiğim konularda yardımcı olmuştunuz teşekkürler..
 
Ben ev yapımı bu yemin tropheus akvaryumlarında kullanımı değişik varyasyonlarla nasıl olur diye merak ediyorum?.
 
Ben evde sadece %100 toz spirulinayı macun şekline getirip kayalara sürüp 1-2 gün içinde tamamen kuruduktan sonra akvaryumun içine atıyorum. İştahla tüketiyorlar ama suda biraz renklenme olabiliyor. o yüzden spirulina ile karışık ev yemleri yapmak istiyorum. 
 
Selamlar..   
[/QUOTE]

Teşekkürler

Tropeuslar için spirulinayla birlikte marul,ıspanak,lahana gibi sebzeleri kaynar suda 2 dakika bekleterek ince ince kıyıp karışıma ekleyiniz. Karides miktarını %50 ye indirmek kafidir. Her halukarda her gün değil de haftada 3-4 kere bu yemle beslerseniz yeterli olacaktır.


[QUOTE=vinas]Güven bey çalışmanızı baştan sona okudum izledim maşşallah çok güzel bir çalışma gerçekten.

Sorum şu olacak ki malawi gölü demasoni türü balık beslemekteyim, bitkisel beslendikleri için, uygun olacak bir tarif edeceğim sizden mümkünse.. Mümkün değilse de canınız saolsun :)

[/QUOTE]

Sağolun.


Demasoni için de yukarda tropeus için verdiğim tarifi kullanabilirsiniz. Dediğim gibi haftada 3-4 kere %50 karidesli bu yemi kullanabilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ibrahim hkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1177
ibrahim hkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2013 15:03
Güven bey,karides yemini L144 Longfin vatozlarıma belirli aralıklarla vermeye devam ediyorum.
Vatozların yavruyken proteine daha çok ihtiyaç duyduklarını,büyüdükleri zaman daha az ihtiyaç duyduklarını baz alarak,damızlık altı boylara ulaşan longfinlere ev yapımı karides yemini vermemiz bir sıkıntı oluşturur mu acaba?
Bu yemi damızlık veya damızlık altı vatozlarınıza veriyormusunuz?Veriyorsanız hangi sıklıkta?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GÜVENÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]4250,1[/B] [C]2,2,23556[/C]
Kayıt: 06/03/2007
İl: Ankara
Mesaj: 2190
GÜVENÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2013 22:05
[QUOTE=ibrahim hk] Güven bey,karides yemini L144 Longfin vatozlarıma belirli aralıklarla vermeye devam ediyorum.
Vatozların yavruyken proteine daha çok ihtiyaç duyduklarını,büyüdükleri zaman daha az ihtiyaç duyduklarını baz alarak,damızlık altı boylara ulaşan longfinlere ev yapımı karides yemini vermemiz bir sıkıntı oluşturur mu acaba?
Bu yemi damızlık veya damızlık altı vatozlarınıza veriyormusunuz?Veriyorsanız hangi sıklıkta?
[/QUOTE]

Ben bu yemi hem yavruları hem de yetişkinlere her gün veriyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HAKAN EFEÇevrim Dışı

Kayıt: 22/12/2005
İl: Ankara
Mesaj: 1011
HAKAN EFEÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Şubat 2013 12:31
Sizden L144 longfinleri aldıktan sonra onlar için uygun yem arayışına girmiştim. Önce bilindik markalardan başladım sera spirulina,tropical spirutabin A tarzı çabuk dağılan yemleri kullandım. Akvaryumun tabanında hagenin ince siyah kumu vardı. Bu yemler çabuk toz olduğundan balıkların en ufak hareketinde dağılıp kumun arasına giriyorlardı. Bu da benim pek hoşuma gitmemişti. Sonra yine tropical'in ve jbl'in vatozlar için olan yemlerinden aldım. Onlarda balıklara çok çekici gelmemiş olacak pek ilgilenmediler. Sonra forumda hikari markasını duydum biraz pahalıda olsa(100gr 20tl ) edindim ve kullandım. Diğer yemler kadar çabuk dağılmıyor dağılsada toz olmuyor topak topak kalıyordu. Balıklarında diğer yemlere göre daha fazla ilgisini çekmişti. Sonra bigün forumda gezerken sizin bu konuya denk geldim iyikide gelmişim diyorum şimdi. Hemen denemem lazımdı helede vatozlarınızım o kadar hızla büyüdüğünü görünce soluğu sakaryadaki balıkçılarda aldım. Karidesi aldım ve diğer malzemleride topladım. Karidesi küçük aldığımdan dediğiniz gibi ayıklaması biraz uzun sürüyor ama benim gibi balık tutma sevdalıları için bu sıkıntı değildir biz alışığızdır.Sonra yemi yaptım ve dondurdum geriye kullanmak kalmıştı. Bir parça kırdım ve aldım elime  ilk başta korkmadım değil sanki balıklara birşey olacakmış gibi geldi benim kendi yaptığım şeylere güvenmeme gibi bir sorunum var. Neyse bismillah dedim attım yemi normalde benim vatozlarda tırsaklık problemi var akvaryum salonda olduğundan önünden çok kişi geçer ve hemen biryerlere kaçışırlar. Bu yemi attım ve daha çekilmeme bile fırsat vermeden iki tane büyük olan hemen geldiler sonra diğerleride hemen yemin etrafını sardılar. O kadar mutlu oldumki onların bu hareketlerine anlatamam. Şimdi yaklaşık 1 aydır bu yemi kullanıyorum. Balıklardaki değişim sadece boy uzaması yönünde değildi. Birbirlerini kovalamaya yemden uzaklaştırmaya çalışıyolar. Hele 2 tanesi diğerlerinden büyük olanlar hiç yanaştırmıyolardı diğerlerini. Bende artık 2 -3 parçaya bölüp veriyorum. Balıklarda mutlu bende mutluyum. Bundan böyle flakemiş , tablemiş, granülmüş hiç işim olmaz. Forever dondurulmuş karidesli yem :D  Güven Bey sizede çok teşekkür ederim bu yemle bizi tanıştırdığınız için ve L144 longfin beslememe sebep olduğunuz için. Sağlıcakla kalın

Bende yemi yaparken çekmiş olduğum fotoğrafları paylaşayım.


Bu da cyclop eeze ve spirulinanın fotoğrafları. 
HAKAN EFE2013-02-24 12:36:42

Beğenenler: [T]96896,Koray Balcı[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ibrahim hkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1177
ibrahim hkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Şubat 2013 11:35
Hakan bey;dediğiniz gibi piyasadaki kuru yemlerin tamamını toplasanız,bu ev yapımı karides yemiyle boy ölçüşemezlerBaşta Güven bey olmak üzere,bu ve bunun gibi çok kıymetli bilgileri bize ulaştıranların  eline,emeğine,yüreğine sağlık...
 
Güven bey;karides içerikli yemi akvaryuma attığımızda herhangi bir dağılma olmazken,özellikle bitkisel yapılan;Ispanak ağırlıklı otçul yemlerde aşırı derecede dağılma/ufalanma oluyor.Forumu biraz araştırdım,dağılmaması için etken madde olarak Jelatin,agar agar,muz...vb.zikredilmiş.
Siz bahsettiğim otçul yemlerden yapıyormusunuz?Yapıyorsanız dağılma sorununa nasıl çözüm buluyorsunuz?
Not:Sizin gibi akademik bir hobicinin bilgilerinden istifade maksadıyla yazıyorum.Belki biraz fazla soru soruyorum fakat inanın sorularımda hiçbir kötü niyet yoktur.Sorularım tamamen öğrenme amaçlıdır.Sorularımı cevapsız bırakmadığınız,geçte olsa cevap yazdığnız için müteşekkirim.
Saygılarımla...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

scorpion26Çevrim Dışı

Özel Üye
[B]1039,1[/B] [B]2873,2[/B] [B]2549,3[/B]
Kayıt: 04/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1603
scorpion26Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Şubat 2013 12:21
Vaktiyle bu yemi bende yapmıştım. Bence o kadar aşırı bir dağılma olmuyor. Malzeme temininde isteyene yardımcı olabilirim. Leleupi yavruların aşağıda yemi yerken. Ben jelatin temin edip eklemiştim. Fakat kullanımı zor bir malzeme. Çok çabuk katılaşıyor.

[VID]https://vimeo.com/42322755[/VID]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HAKAN EFEÇevrim Dışı

Kayıt: 22/12/2005
İl: Ankara
Mesaj: 1011
HAKAN EFEÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Şubat 2013 12:40
Yem ben yaptığımda tam olarak suda çözündükten sonra haşlanmış makarna kıvamındaydı yani tam istediğim gibiydi. Ben spirulinayı biraz abartmıştım ondan böyle oldu heralde. Kanımca spirulinanın bağlama özelliği var. Bir dahaki yem yapışımda içine ıspanakta atarım dağılıp dağılmadığını beraber görürüz İbrahim Bey. Belki Güven Bey ıspanak kullanmıştır onun cevabınıda duymak lazım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ibrahim hkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1177
ibrahim hkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Şubat 2013 12:54
[QUOTE=scorpion26]Vaktiyle bu yemi bende yapmıştım. Bence o kadar aşırı bir dağılma olmuyor. Malzeme temininde isteyene yardımcı olabilirim. Leleupi yavruların aşağıda yemi yerken. Ben jelatin temin edip eklemiştim. Fakat kullanımı zor bir malzeme. Çok çabuk katılaşıyor.
[/QUOTE]
Murat bey,bende karides yemini epeyi bir zamandır kullanıyorum,dediğiniz gibi karides yeminde dağılma vb.gibi bir sıkıntı olmuyor.
Ben ıspanak ağırlıklı olarak yapılan otçul yemdeki dağılmadan dertliyim Jelatin  hayvansal bir ürün(özellikle domuz kemiklerinden yapılan bir madde)bu ürünü bitkisel bir yeme koymak ne derece doğru olur,aynı zamanda domuz katkılı bir ürünü eve sokmak ne derece doğru olur bilemiyorum.
Forumda buna alternatif olarak agar agar,muz vb.maddeler duymuştum.Güven bey bu konularda epeyi bir tecrübeli olduğu için bizzat ona sormak istedim,sizinde ilginize teş.ederim.


[QUOTE=HAKAN EFE]Yem ben yaptığımda tam olarak suda çözündükten sonra haşlanmış makarna kıvamındaydı yani tam istediğim gibiydi. Ben spirulinayı biraz abartmıştım ondan böyle oldu heralde. Kanımca spirulinanın bağlama özelliği var. Bir dahaki yem yapışımda içine ıspanakta atarım dağılıp dağılmadığını beraber görürüz İbrahim Bey. Belki Güven Bey ıspanak kullanmıştır onun cevabınıda duymak lazım.[/QUOTE]
Hakan bey,kusura bakmayın yanlış anlaşıldım herhaldeBen karides içermeyen,ıspanak ve spirulina ağırlıklı otçul yemden bahsettim.Anlayacağınız ben kendime hem otçul,hemde etçil ev yapımı yem yapıyorum.Güven beyin tarifindeki karides içerikli etçil yemde dağılma vb.gibi bir sıkıntı asla yaşamadım.Zaten başlı başına karides epeyi bir bağlayıcı madde işlevi görüyor.
Ispanak ağırlıklı yaptığım otçul yemin içerisine ıspanak,kırmızı biber,havuç,bezelye,kabak,sarımsak,spirulina tozu koymuştum ve bu yemde epeyi bir dağılma problemi yaşadım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GÜVENÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]4250,1[/B] [C]2,2,23556[/C]
Kayıt: 06/03/2007
İl: Ankara
Mesaj: 2190
GÜVENÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Şubat 2013 13:04
[QUOTE=ibrahim hk] [QUOTE=scorpion26]Vaktiyle bu yemi bende yapmıştım. Bence o kadar aşırı bir dağılma olmuyor. Malzeme temininde isteyene yardımcı olabilirim. Leleupi yavruların aşağıda yemi yerken. Ben jelatin temin edip eklemiştim. Fakat kullanımı zor bir malzeme. Çok çabuk katılaşıyor.
[/QUOTE]
Murat bey,bende karides yemini epeyi bir zamandır kullanıyorum,dediğiniz gibi karides yeminde dağılma vb.gibi bir sıkıntı olmuyor.
Ben ıspanak ağırlıklı olarak yapılan otçul yemdeki dağılmadan dertliyim Jelatin  hayvansal bir ürün(özellikle domuz kemiklerinden yapılan bir madde)bu ürünü bitkisel bir yeme koymak ne derece doğru olur,aynı zamanda domuz katkılı bir ürünü eve sokmak ne derece doğru olur bilemiyorum.
Forumda buna alternatif olarak agar agar,muz vb.maddeler duymuştum.Güven bey bu konularda epeyi bir tecrübeli olduğu için bizzat ona sormak istedim,sizinde ilginize teş.ederim.
[/QUOTE]

İbrahim bey otcul yemden kastınız %50 karides içeren otcul yem ise az haşlanmış sebzeler iyi doğranıp mikserden uzun süre geçerse çok dağılma olmaz. jelatine hiç gerek yok karides çok yağlı olduğu için zaten çok iyi bir tutucu. Ama illaki bir öneri derseniz yumurta akı derim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ibrahim hkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1177
ibrahim hkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Şubat 2013 13:23
[QUOTE=GÜVEN]
İbrahim bey otcul yemden kastınız %50 karides içeren otcul yem ise az haşlanmış sebzeler iyi doğranıp mikserden uzun süre geçerse çok dağılma olmaz. jelatine hiç gerek yok karides çok yağlı olduğu için zaten çok iyi bir tutucu. Ama illaki bir öneri derseniz yumurta akı derim.
[/QUOTE]
Otçul yemden kastım,içerisinde 1 gr bile karides olmayan,özellikle tropheus gibi canlılara verilebilir bir yem.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir