Epsom Tuz Ve Magnezyum Sülfat Hakkında


sergen38Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/04/2016
İl: Kayseri
Mesaj: 214
sergen38Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Haziran 2016 12:14
[QUOTE=ringo]Hiçbir maddeyi akvaryumlarda bilinçsiz olarak kullanmayın.
Akvaryum türünüze göre suda normal kabul edilen mağnezyum değerlerini bilmek gerekir, tabii kullandığınız sudaki mağnezyum değerlerini de bilmeniz gerekir.

Gh değeri, sudaki kalsiyum ve mağnezyum iyonları toplamı hakkında fikir verir, bakılan balık türüne göre gh rakamınız düşükse, mağnezyum eksikliğini düşünebilirsiniz.
Şehir şebeke değerlerinden kalsiyum veya mağnezyum değerlerinizi öğrenebilirsiniz. Ya da ayrıca bir kalsiyum testi alıp, ölçtüğünüz gh değerinden kalsiyumu çıkarıp, mağnezyumu bulabilirsiniz.
Mesela İstanbulda ortalama kalsiyum değeri 50mg/l iken, mağnezyum değeri yanlış hatırlamıyorsam 8 mg/l kadardır.
Tanganika gölünde ise kalsiyum 13mg/l iken mağnezyum 40mg/l kadardır. Ama mgso4 gibi tuz kullanırken gh değerini göz önüne alıp suyu aşırı sertleştirmemek gerekir.
Mesela İstanbul suyuna mağnezyum katarak gölü taklit edemezsiniz. Önce suyu yumuşatmanız, yani kalsiyum değerini düşürmeniz sonra mağnezyumu eklemeniz iyi olur.
Bu gölün suyu aslında çok sert değildir. (bu yanlış anlaşılıyor) Bu gölün genel sertliği gh değeri 7-11d civarı iken, kh (karbonat sertliği) değeri yüksektir, bu değer de 16-20d civarıdır. Yani bu gölün özelleği kh değerinin gh değerinden yüksek olması, yani biraz sodalı bir göl olmasıdır. Genelde doğal sularda tersi oluyor, yani gh, kh tan yüksek oluyor.
Kısacası kullanılan tuza dikkat etmek gerekir, genelde tuz eklemekten kasıt sodyumbikarbonattır. Çoğunlukla sularda karbonat sertliği bu göle göre düşük olur. Ama mesela Antalya'dasınızdır bu değer de çeşmeden yeterince çıkıyor olabilir. Kısacası önce suyunuzu tanımanız gerekir, öyle rastgele kaya tuzu, epsom tuzu vesair sularınıza eklemeyin. (kaya tuzu sodyumklorürdür) Klorür değeri, tanganikada oldukça düşüktür. Yüksek klorür değerleri sularda kirlilik işareti sayılıyor. (Tabii normal bir deniz tuzluluğu vesair suya karışmıyorsa.)

Bir biktili akvaryum genelde tropik bitkilere baktığımızdan yüksek gh sevmez. Doğal sularda genelde kalsiyum daha fazla, mağnezyum daha azdır.
Bitkili bir akvaryumda 20-30ppm kadar kalsiyum değerleri ile 5-10ppm kadar mağnezyum değerleri fazlasıyla yeterli olur. Belli periyotlarla su değiştiğinde bu rakamlarla eksikliği görmek pek mümkün olmaz. Aynı anda çok yumuşak su isteyen canlılar da bakıyorsanız biraz daha düşük değerler tercih edilebilir. Bazı bitkiler ise yumuşak suyu sever. Amazon vesair çok yağmurlu bölgelerin sularında kalsiyum mağnezyum rakamları genelde 1-5ppm civarı oluyor. Yani 5ppm i geçmez diyelim.
Çeştili tuzların ne şekilde eklenebileceği ve hesabını için linketn yararlanılabilir.

http://www.akvaryum.com/Forum/bitkili_ve_mavi_gozler_son_durum_vahim_yardim_k858347_sn4.asp
[/QUOTE]

Akvaryumda bitki yok 180-50-60 ölçülerinde 42 adet 3-4 cmlik yavru ikolalar mevcut. bulunduğum bölgenin su değerleri
pH 7.58
kalsiyum (mg/lt) 19.2
magnezyum 12.5
potasyum 4.9

bu değerlere göre epsom tuzu kullanmam gerekli midir?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Haziran 2016 14:25
Ömer bey,
Verdiğiniz değerlere göre linkteki Hesabı kullanıp, suyunuza mağnezyum ve potasyum kazandırabilirsiniz. (K2so4 )
PH a bakmayın, bir kh testi edinip kh ı da ölçüp gerekirse nahco3 ekleyebilirsiniz.
Bir gh testi edinip değerleri çek etmeniz iyi olur. Verdiğiniz rakamlara göre gh ınız 4-5d gibi çıkması gerekir.

Beğenenler: [T]81103,Kınayu[/T]
Teşekkür Edenler: [T]185530,sergen38[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir